Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311550 razy)

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
Odp: GPS
« 28 Mar 2018, 13:50 »
100 km w twoim przypadku to jakieś 4 h jazdy, powiedzmy, że 5, z ogniskiem i odwiedzinami w pobliskiej Biedronce. Tyle, to każdy Garmin wytrzyma. Właśnie zerknąłem do śladów ze swojego Oregona i mam tam ok 10 h ciągłego zapisu. Na dłuższych wyjazdach żywotności nie sprawdzałem, po prostu codziennie rano wkładam nowy komplet aku. Zawsze w pogotowiu warto mieć jakiś zapas i szybko wymienić jakby co.

"Czasem" wybieramy inne miejscówki kulinarne  ;)
Ale "ugień i kiełba" to w zasadzie standard, choć coraz rzadziej-muszę dbać o wątrobę  ;D
Pewnie też warto na czas tych "biesiad" garmina po prostu wylaczać, bo czasem trochę trwają...  ;) 

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
« 28 Mar 2018, 14:27 »
Też wydaje mi się, że podejrzanie krótkie te czasy Ci wychodzą, więc dołączę do chóru radzącego naładować akumulatorki. Ja mam etrexa 30 i przy sprzyjających warunkach dawał radę przez "naście" godzin ze zbliżaniem się do dwudziestu. Jeżdżę oczywiście z wyłączonym podświetleniem w dzień, w nocy na minimalnym poziomie, o ile w ogóle. I używam ekranu "komputer podróży" (czy jak on się tam zwie). Pamiętaj, że jazda z widokiem mapy też zżera trochę więcej energii.

Przepraszam za wtrąt ale czy jazda z wygaszonym ekranem ma sens?
Ja mam mapę zawsze na podglądzie, jasność 50% włączone gps i glonass  przeważnie używam srebrno niebeskich/błękitnych baterii z carrefoura sprzedawanych w blistrach po 16szt. za 15 zł. Lub najtańszych kupowanych na wagę w kauflandzie  bateryjek GP.
I czasy działania w lato wynoszą nie mniej niż 90 % dla baterii carrefour, lub są zupełnie zgodne z  deklaracjami producenta garmina w przypadku bateryjek GP albo je nawet przekraczają. A dotyczy to etrex 20 etrex 30( w tym przypadku to dochodzi/przekaracza nawet  30 godzin) gpsmap 62s i montany 680s.  Każdy u mnie ma garmina i raczej zaskakujemy się kolejnymi rekordami ich działania.
Jedynie przy skrajnie śmieciowo marketowych bateriach te czasy potrafią wynosić 3-5 godzin.

Czy na czas działania może mieć wpływ ,,jazda po kresce''-)
Ja nigdy nie wgrywałem sobie wcześniej planowanej trasy.
 Pytam bo od dłuższego czasu obserwuje wpisy o tym że dużo ludzi jeździ z wygaszonym wyświetlaczem i wzbudza go tylko na chwilę. A według moich doświadczeń deklaracje producenta dotyczą mojego sposobu użytkowania i potwierdzają to wszystkie moje urządzenia. nawet ze śmieciowymi lodlowymi akumulatorkami tronic to przynajmniej 3/4 deklarowanego czasu działania.

Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 28 Mar 2018, 14:31 »
Z wygaszonym ekranem to zależy od upodobań (w pewnych sytuacjach jak najbardziej ma sens), ale w jazda w dzień z wygaszonym podświetleniem ma sens na pewno.

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
« 28 Mar 2018, 14:34 »
Tak, jazda "po kresce" zdecydowanie wpływa na szybsze zużycie baterii niż jazda na pałę, wszakże urządzenie ma kilka parametrów więcej do przeliczenia.

Jeżeli jadę nocą i trasę znam to nie widzę sensu, by ekran ciągle "świecił". Jak potrzebuję sprawdzić coś to po prostu trącam przycisk i na 15 sekund ekran się podświetla. Co innego nocna jazda po nieznanej trasie, skomplikowanej nawigacyjnie...

Mam zbieżne do Twoich obserwacje czasu działania akumulatorków. Raczej, po zakupie etrexa, byłem zaskoczony długością jego działania. Ostatnio, gdy zaobserwowałem szybsze zużywanie akumulatorków przypomniałem sobie, że jakiś czas temu jeździłem z czujnikiem tętna i urządzenie cały czas go "szukało". To przecież też dodatkowo trochę zżera prądu...

Offline Mężczyzna sierra

« 28 Mar 2018, 14:58 »
Z tego co widzę, to większość z Was używa garmina li tylko do nawigowania.
Moim oczekiwaniem było nie tylko to, ale też i zastąpienie dotychczasowego nagrywacza śladu wielogodzinnych wycieczek.
I zaczyna do mnie docierać, że w tym zakresie garmin moich oczekiwań nie jest w stanie wypełnić.
Zatem, pozostanę przy Youngu (i Endo), a garmina będę używał kiedy się w głuszy gdzieś zgubię
i myślę, że to jest w stanie zapewnić oraz czasem do jazdy po kresce.   

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 28 Mar 2018, 15:07 »
Z ciekawości - co jest z tym Etrexem 35 nie tak jeśli chodzi o rejestrowanie śladu?

Nie znam tego modelu, mam tylko Etrexa 20 i ten do rejestracji śladu sprawdza mi się bardzo fajnie.
Przy wolnej jeździe z sakwami rejestruje mniej więcej do 300km na jednej parze akumulatorów.

Offline Mężczyzna pietiaschka

• Miasto: Nowy Dwór Gdański
  • Na forum od: 10.01.2018
« 28 Mar 2018, 15:13 »
Mariusz, mój prosty Garmin z wbudowanym aku służy mi tylko do zapisu trasy - czyli to co Ty potrzebujesz. Bateria wyskalowana jest w %, i nie wiem jaką ma pojemność. Nie nawiguję po drodze, czasem na postoju sprawdzam mapkę. W nocy podświetlenie na ok. 10 sekund po dotknięciu ekranu. W dzień oczywiście nie ma mowy o żadnym podświetlaniu. Podczas takiej jazdy po 12-14 godzinach zawsze mam jeszcze ok. 30 % baterii.
Twój Garmin odczytuje pozostałą pojemność tylko na podstawie napięcia jakie ma aku. Nie ma on natomiast żadnego pojęcia jaką aku ma rzeczywistą pełną pojemność, więc stąd te problemy. Naładuj do pełna i wtedy rób normalny test.
Dawno Cię nie widziałem na trasie, wkrótce kończę pracę na zmiany :)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 28 Mar 2018, 15:18 »
Przecież w ciągu dnia wszystko widać, bo ekran świetnie odbija światło. W ciągu nocy, ciągłe podświetlenie daje mi za mocno po oczach.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 28 Mar 2018, 15:24 »
Moim oczekiwaniem było nie tylko to, ale też i zastąpienie dotychczasowego nagrywacza śladu wielogodzinnych wycieczek.
I zaczyna do mnie docierać, że w tym zakresie garmin moich oczekiwań nie jest w stanie wypełnić.
Zatem, pozostanę przy Youngu (i Endo), a garmina będę używał kiedy się w głuszy gdzieś zgubię

O nagrywaniu śladu nikt nie wspomniał bo to chyba znowu oczywista oczywistość. Czy w ogóle jest ktoś kto śladu nie nagrywa? To jest jedna z podstawowych funkcji.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

« 28 Mar 2018, 15:25 »
Nie rozumiem. W czym endo czy strava z aplikacji, z problemami rwania śladu będzie lepsza od urządzenia? Pytam, bo etrexa do nawigowania używam raz na kilka miesięcy, a na codzień służy mi jednocześnie jako licznik i właśnie rejestrator śladu. I jest w tym na tyle dobry, że na palcach jednej ręki mogę policzyć sytuacje, gdy mnie zawiódł, a jeżdżę z nim od lutego 2014.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 28 Mar 2018, 15:53 »
Ja mam mapę zawsze na podglądzie, jasność 50% włączone gps i glonass  przeważnie używam srebrno niebeskich/błękitnych baterii z carrefoura sprzedawanych w blistrach po 16szt. za 15 zł. Lub najtańszych kupowanych na wagę w kauflandzie  bateryjek GP.
To zależy tylko od preferencji. Garmin tym się różni od komórki - że ekran jest dużo lepiej widoczny i dla ludzi co nie mają problemów z oczami w dzień nie ma większej potrzeby używania podświetlenia

A dlaczego ma nie spełnić tych wymagań??? Garmin dużo bardziej się do tego nadaje niż komórka, nagrywanie śladów komórkami łapie mnóstwo zerwań, trzeba się bujać z powerbankami itd. A Garmin obsłuży Ci wycieczkę (zarówno jako nawigacja jak i do nagrywania śladu) 10-15h bez żadnego bujania się. A na dłuższej po prostu zakładasz kolejny komplet baterii - i dalej masz ślad.

Offline Mężczyzna sierra

« 29 Mar 2018, 07:22 »
Dawno Cię nie widziałem na trasie, wkrótce kończę pracę na zmiany :)

Wprawdzie zima tak łatwo się nie poddaje, ale może dziś?
Dzięki Pietia za wskazówki, odezwę się, to razem "trochę" porowerujemy  ;)

A dlaczego ma nie spełnić tych wymagań??? Garmin dużo bardziej się do tego nadaje niż komórka, nagrywanie śladów komórkami łapie mnóstwo zerwań, trzeba się bujać z powerbankami itd. A Garmin obsłuży Ci wycieczkę (zarówno jako nawigacja jak i do nagrywania śladu) 10-15h bez żadnego bujania się. A na dłuższej po prostu zakładasz kolejny komplet baterii - i dalej masz ślad.

Miałem ten problem ze zrywaniem śladu po którejś z aktualizacji smarkfona, chyba Hujałeja P8 lite, ale kiedy "przeprosiłem" Younga-problem zniknął. Ba, kiedy padł wyświetlacz, nabyłem w drodze zakupu gdzieś w lombardzie używkę i podtrzymując powerbankiem, da się w pełni ślad zapisać. Padł mi zapis śladu, kiedy wracaliśmy z "księżycowych" Mrozów w drodze powrotnej (było to coś ponad 500 kaemów non-stop), ale to moja wina bo wcześniej powerbanków nie doładowałem.
Generalnie wystarcza na zapis śladu.

...Garmin tym się różni od komórki - że ekran jest dużo lepiej widoczny i dla ludzi co nie mają problemów z oczami w dzień nie ma większej potrzeby używania podświetlenia
Należę do takich osób, które "średnio" widzą, ale chyba garmin daje radę...

Nie rozumiem. W czym endo czy strava z aplikacji, z problemami rwania śladu będzie lepsza od urządzenia? Pytam, bo etrexa do nawigowania używam raz na kilka miesięcy, a na codzień służy mi jednocześnie jako licznik i właśnie rejestrator śladu. I jest w tym na tyle dobry, że na palcach jednej ręki mogę policzyć sytuacje, gdy mnie zawiódł, a jeżdżę z nim od lutego 2014.

Chyba jest nawet lepszy. Zawsze mogę za jego pośrednictwem przekazać ślad do Endo. Na Stravie mam konto, ale na Endo więcej fanów  ;)

O nagrywaniu śladu nikt nie wspomniał bo to chyba znowu oczywista oczywistość. Czy w ogóle jest ktoś kto śladu nie nagrywa? To jest jedna z podstawowych funkcji.

Napisałem to w kontekście zużycia aku i próby ustawiania trybu możliwie najbardziej oszczędnego.

Przecież w ciągu dnia wszystko widać, bo ekran świetnie odbija światło. W ciągu nocy, ciągłe podświetlenie daje mi za mocno po oczach.

To zależy od ustawień jasności wyświetlacza. W trybie auto, sam się ekran na chwilę (Ktoś nawet wspomniał o 15 sekundach) podświetla. W dzień nie potrzebuję podświetlenia.

Z ciekawości - co jest z tym Etrexem 35 nie tak jeśli chodzi o rejestrowanie śladu?
Nie znam tego modelu, mam tylko Etrexa 20 i ten do rejestracji śladu sprawdza mi się bardzo fajnie.
Przy wolnej jeździe z sakwami rejestruje mniej więcej do 300km na jednej parze akumulatorów.

Jeśli tyle zapewni "35", to nie będę miał żadnych wątpliwości, że za Waszym pośrednictwem dokonałem trafnego wyboru.     

Offline Mężczyzna sierra

« 4 Kwi 2018, 09:14 »
Testowałem żywotność aku (ja być zadowolony)  ;D

Zapytam też ponownie: czy warto ściągnąć mapy z garmina (dostępne w garmin express: wschód i zachód Europy), czy pozostać przy tych dostarczonych (zainstalowanych) wraz z urządzeniem?

« 4 Kwi 2018, 09:32 »
Gusta są różne. Ja osobiście ściągnąłem sobie mapy open street. Zostawiłem tylko tę wgraną fabrycznie, globalną mapę garmina, zresztą z tego co pamiętam ona musi pozostać w urządzeniu.

Offline Mężczyzna sierra

« 4 Kwi 2018, 09:38 »
Gusta są różne. Ja osobiście ściągnąłem sobie mapy open street. Zostawiłem tylko tę wgraną fabrycznie, globalną mapę garmina, zresztą z tego co pamiętam ona musi pozostać w urządzeniu.

Tu nie chodzi o "gusta"  ;)
Napisz skąd ściągnąć (może być na priva)
Pytam, bo po uruchomieniu Expressa, zapytał, to i ja pytam  ;D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum