Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311535 razy)

Offline Mężczyzna Wycior

• Miasto: Boruszowice
  • Na forum od: 01.09.2017
Odp: GPS
« 12 Kwi 2018, 16:03 »

Urządzenia używałem w formie mapnika z wyświetlonym śladem i ciągle włączonym ekranem. Dodatkowo pierwsze 2 godziny jechałem po ciemku, więc miałem włączone podświetlenie, jednak na minimalnej mocy. włączonego ekranu.

Pytanko, w jaki sposób włączyć stałe podświetlenie, aby w nocy był widoczny ślad po jakim się jedzie? W moim 35T jak jest włączony ekran, to w nocy nic nie widać, a podświetlenie po 2 min się wyłącza.

Offline Mężczyzna Wycior

• Miasto: Boruszowice
  • Na forum od: 01.09.2017
« 12 Kwi 2018, 17:38 »

Urządzenia używałem w formie mapnika z wyświetlonym śladem i ciągle włączonym ekranem. Dodatkowo pierwsze 2 godziny jechałem po ciemku, więc miałem włączone podświetlenie, jednak na minimalnej mocy. włączonego ekranu.

Pytanko, w jaki sposób włączyć stałe podświetlenie, aby w nocy był widoczny ślad po jakim się jedzie? W moim 35T jak jest włączony ekran, to w nocy nic nie widać, a podświetlenie po 2 min się wyłącza.

Znalazłem, nad 15s. Miałem tą opcję ukrytą. :icon_redface:

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 6 Maj 2018, 22:24 »
Pytanie do obeznanych w garminowych mapach... mam sobie Oregona 450 i jedną z nakładek jest OSMapa-Szlaki (http://garmin.osmapa.pl/sciagnij-mape/). Niestety szlaki wyświetlają mi się na tyle cienkie, że są prawie niewidoczne przy zamontowanym garminie na kierownicy (a ostatnio w Beskidach właśnie chciałem jechać szlakiem). Czy wie ktoś, jak można pogrubić wyświetlanie szlaku? Jakaś edycja mapy? Zmiana ustawień garmina?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 6 Maj 2018, 22:31 »
Edycja pliku TYP, o ile mapa takowy w sobie posiada. https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Mkgmap/help/TYP_files
Jeszcze lepiej, byłoby skompilować to raz jeszcze, tyle, że poprawnie...

Czemu nie ściągniesz sobie wybranych szlaków jako GPXy? Tak jest duuużo prościej.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 6 Maj 2018, 22:47 »
Edycja pliku TYP, o ile mapa takowy w sobie posiada.
Spróbuję, dzięki

Czemu nie ściągniesz sobie wybranych szlaków jako GPXy? Tak jest duuużo prościej.
Niekoniecznie. Nie zawsze jakiś wyjazd rowerowy/nierowerowy jest poprzedzony planowaniem, wolę mieć wszystkie szlaki już załadowane i wyświetlane w dobrym kolorze ;)

• blog podróżniczy
« 6 Maj 2018, 22:50 »
przygotowałbym się na to, że szlaki w OSM nie zawsze są kompletne.

Wersja z samodzielną kompilacją jest najbardziej koszerna, ale to czasochłonne (nie czasu komputera, tylko twojego ;) )

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 6 Maj 2018, 23:27 »
To przy okazji mam jeszcze jedno pytanie. Mój tata ma etrexa 20 i na on przypadłość taką, że pomimo zerowania poprzednio zapisanych śladów urządzenie pokazuje bzdurne informacje na temat całkowitych wzniesień i spadków. Każdy by chciał na 18km zrobić rowerem 4800 w górę i 6700 w dół i to jeszcze na półtoragodzinnej wycieczce, ale nie ma tak dobrze. Wszystko się zeruje oprócz tych wartości. Czy coś ma źle ustawione? Pomaga jedynie reset do fabrycznych...

• blog podróżniczy
« 7 Maj 2018, 00:00 »
O liczniku wysokości nie mówimy, bo ten model tego trybu oficjalnie nie posiada ;)
Tego ekranu na normalnym etrexie 20 nie zobaczysz

Jaka wersja nieszczęśliwego firmware? Jak wygląda gpx z tym czymś? (czy zapisuje wysokość z dupy, czy tylko podsumowanie jest spieprzone)
« Ostatnia zmiana: 7 Maj 2018, 19:02 globalbus »

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 7 Maj 2018, 07:00 »
Jaka wersja nieszczęśliwego firmware? Jak wygląda gpx z tym czymś?
Wersji nie znam, nie mam już fizycznego dostępu do urządzenia - tata mówił, że najnowsza dostępna przez basecamp, dopytam się tego. GPX to zwykły ślad zapisany przez urządzenie, aktualną wysokość podaje prawidłową, ale już podsumowanie do suma wszystkich wcześniejszych przewyższeń i podobno w basecampie też pokazuje bzdury - czyli wartość jest przez urządzenie źle zapisywana do pliku. Jest to dna niego o tyle niefajne, że bardzo dużo chodzi po górach i zimą na skiturach i chciałby wiedzieć, ile tych przewyższeń jednak robi bez resetowania za każdym razem urządzenia.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 7 Maj 2018, 18:49 »
Widzę, że trochę osób się tu zna na rzeczy, więc może ktoś wyjaśni dlaczego niektóre moje trasy rejestrowane Etrexem 35t nie posiadają profilu przewyższeń? Całkowite przewyższenie jest podane, jednak wykresu brak. Tu przykład:

https://www.strava.com/activities/1493080652

Dodatkowo normalnie w aktywnościach na Stravie jest opcja przeliczenia/korekty przewyższeń wg Stravy, a w tej nie ma.

• blog podróżniczy
« 7 Maj 2018, 19:01 »
ata mówił, że najnowsza dostępna przez basecamp, dopytam się tego.
Niestety, w przypadku garminów najnowsza nie zawsze znaczy najlepsza.

Całkowite przewyższenie jest podane, jednak wykresu brak. Tu przykład:
Musisz wrzucić gpxy dla obu przypadków. Być może to strava ma problem, a może etrex.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 8 Maj 2018, 11:37 »
Niestety, w przypadku garminów najnowsza nie zawsze znaczy najlepsza.

Wersja 4.6 (etrex 20), mam też ten gpx ze zdjęcia.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 13 Maj 2018, 13:50 »
Niedawno Garmin wypuścił model Edge 520 Plus, który jest bez wątpienia odpowiedzią tej firmy na konkurencję ze strony Wahoo.

Podobny rozmiarowo do Wahoo, bez ekranu dotykowego, ale za to z pełnoprawną i kolorową nawigacją (co jest niewątpliwą i sporą przewagą nad Wahoo), a której nie miał jego poprzednik 520. Cena też niewiele większa od Wahoo, w Azymucie 1300zł
https://www.dcrainmaker.com/2018/04/hands-on-garmin-edge-520-plus-with-mapping.html

Ciekawy produkt, pomyślany pod typowych szosowców.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 28 Maj 2018, 20:35 »
Musisz wrzucić gpxy dla obu przypadków. Być może to strava ma problem, a może etrex.

Dwa pliki do porównania:

https://files.fm/u/u3zrn47u

Ostatnio znowu miałem z tym problem...

A wracając jeszcze do tematu czasu działania na baterii w moim Etrex 35t - miałem w końcu okazję przetestować go z bateriami litowymi. Załadowałem komplet 2 szt. do urządzenia przed Tour de Silesia oraz wziąłem 2 szt. w zapasie. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony! Objechałem całą trasę, (ponad 26 godzin działania urządzenia) i nie zniknęła nawet jedna kreseczka na wskaźniku naładowania. Więc różnica jest olbrzymia, bo dotąd na komplecie objeżdżałem w tym samym trybie max 10h. Trzeba jednak dodać, że tryb bardzo oszczędny, bo była to jazda po śladzie bez nawigowania, z wyłączonym ekranem (podświetlenie 15 sekund), bez bluetooth itp. W nocy jechałem na minimalnym podświetleniu, w sumie około 8-9h.

Podsumowując - warto zapłacić więcej, bo czas działania w zasadzie może zrekompensować różnicę w cenie. Dodatkowo są zauważalnie lżejsze. Ja za 4 szt. zapłaciłem 22 zł plus koszt wysyłki (5zł), który jednak rozłoży się przy jednorazowym większym zamówieniu jakie planuję :)

• blog podróżniczy
« 28 Maj 2018, 20:46 »
Dwa pliki do porównania:

https://files.fm/u/u3zrn47u

Ostatnio znowu miałem z tym problem...
Pierwszy elevation nie posiada w ogóle...
To są ślady wygenerowane przez stravę, ale jakie zarejestrował GPS? Potrzebny plik źródłowy z gpsu, zanim wrzucisz go do serwisu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum