Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311525 razy)

Offline Mężczyzna alex62

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 11.01.2015
Odp: GPS
« 31 Maj 2018, 10:54 »
Jestem  kompletnym laikiem jeśli chodzi o GPS na rower . jedyny jaki użytkuje to nawigacja samochodowa oczywiście w aucie . Ale do rzeczy . Chciałbym kupić jak najprostszy GPS na rower i wycieczki piesze , może być używany , byle w przyzwoitym stanie . Priorytety to cena , prostota użytkowania tzn. wklepanie trasy poprzez ileś punktów aż do celu , czas działania na aku  12-14 h albo lepiej . Jakieś propozycje ?  Np. coś takiego ? https://www.olx.pl/oferta/garmin-etrex-legend-c-gps-color-gps-turystyczny-nowy-CID767-IDtMcPb.html#7239375e8c  .
« Ostatnia zmiana: 31 Maj 2018, 11:09 alex62 »

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 31 Maj 2018, 12:10 »
Ten konkretny Legend to sprzęt sprzed kilkunastu chyba lat. Wart góra 100 zł jak dla mnie. Jak już, to poszukaj Legend HCX, albo Vistę HCX. Za 300 zł to już można używanego Oregona znaleźć czasami. (np. https://www.olx.pl/oferta/garmin-oregon-450-nawigacja-turystyczna-rowerowa-dakota-etrex-CID767-IDuElLz.html#0fa5e795bd )
prostota użytkowania tzn. wklepanie trasy poprzez ileś punktów aż do celu , czas działania na aku  12-14 h albo lepiej .
Nie to, że się nie da na tym sprzęcie, ale łatwo nie będzie. Zupełnia inna filozofia użytkowania niż w nawigacji samochodowej. Bateria w moim Legendzie HCX wytrzymywała ponad 20h.
Może lepiej podaj budżet, to coś doradzimy.

Offline Mężczyzna alex62

« 31 Maj 2018, 12:24 »
Dzięki za szybką odpowiedź . 300 stówki będzie ok. Tak jak pisałem , dla mnie najważniejsze to prostota obsługi . Wgrać czyjś ślad lub jeździć od pkt A do Z przez pozostałe literki alfabetu . Mam na myśli - otwieram mapę googla , mieszkam w Katowicach a chcę się dostać rowerem np do Częstochowy poprzez poszczególne pkt na mapie . Wklepuję i jadę . Nie potrzebuje wzniosów spadków i innych fajerwerków , pozdrawiam .

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 31 Maj 2018, 14:00 »
Ten konkretny Legend to sprzęt sprzed kilkunastu chyba lat. Wart góra 100 zł jak dla mnie. Jak już, to poszukaj Legend HCX, albo Vistę HCX.

Visty HCX z satysfakcją używałem kilka lat. Trzeba być tylko świadomym problemu z odklejającą się gumą w tym modelu, żeby nie było rozczarowania.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 31 Maj 2018, 18:19 »
Dzięki za szybką odpowiedź . 300 stówki będzie ok. Tak jak pisałem , dla mnie najważniejsze to prostota obsługi . Wgrać czyjś ślad lub jeździć od pkt A do Z przez pozostałe literki alfabetu . Mam na myśli - otwieram mapę googla , mieszkam w Katowicach a chcę się dostać rowerem np do Częstochowy poprzez poszczególne pkt na mapie . Wklepuję i jadę . Nie potrzebuje wzniosów spadków i innych fajerwerków , pozdrawiam .

Ale te urządzenia wcale nie są takie proste w obsłudze. To starsze generacje GPS, więc mają limit śladu do 500 punktów, podczas gdy współczesne 10 000. A tak niski limit jest kłopotliwy, oznacza, że większość śladów rozmaitych imprez, czy też samodzielnie tworzonych trzeba będzie przerabiać, filtrować itd. Oczywiście da się z tym żyć, niemniej jest to upierdliwe. Dlatego radziłbym trochę więcej wydać, ale kupić urządzenie z nowszej generacji - Etrexa czy Dakotę (te były najtańsze).

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 31 Maj 2018, 19:25 »

Ale te urządzenia wcale nie są takie proste w obsłudze. To starsze generacje GPS, więc mają limit śladu do 500 punktów, podczas gdy współczesne 10 000. A tak niski limit jest kłopotliwy, oznacza, że większość śladów rozmaitych imprez, czy też samodzielnie tworzonych trzeba będzie przerabiać, filtrować itd. Oczywiście da się z tym żyć, niemniej jest to upierdliwe. Dlatego radziłbym trochę więcej wydać, ale kupić urządzenie z nowszej generacji - Etrexa czy Dakotę (te były najtańsze).

Ale w jakim sensie limit? Dla śladu wgranego do urządzenia, by po nim nawigować? Bo jeśli chodzi o ślad rejestrowany w trakcie jazdy i później ściągnięty z urządzenia na komputer, to mam ślady rejestrowane etrexem Vista HCX z całego dnia jazdy, gdzie ślad był zapisywany co 1 sekundę. W sumie z całego dnia wychodziło kilkadziesiąt tysięcy punktów.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 31 Maj 2018, 21:04 »
Czym innym jest ślad rejestrowany, do którego się zapisuje to co jedziesz - ten ma tam limit 10 tys punktów, czym innym ślad wgrywany do nawigacji. Podstawową funkcją nawigacyjną GPS jest wgrywanie do niego śladu, po którym w czasie jazdy nawigujesz - czy śladu imprezy, którą jedziesz, czy planowanej wycieczki. I tego śladu są różne limity, starsze urządzenia mają 500 punktów, nowsze 10 tys. A to jest różnica zasadnicza, bo o ile 10tys przekraczają jedynie bardzo długie ślady koło 500km, to limit 500 punktów przekroczy większość tras i wymaga to rzeźby z przerabianiem śladów, dzielenia na dwa, filtrowania itd.

Offline Mężczyzna alex62

« 31 Maj 2018, 21:08 »
Panowie , powtarzam , kompletnie się na tym nie znam i w ogóle nie kumam o czym gadacie  :icon_redface:  , jakie 10000 pkt  :roll:  ? . Chodzi mi o to żeby wgrać trasę czyjąś , czyli gotowca na zasadzie kopiuj wklej lub tak jak w GPS samochodowym lub jak w mapie google , z pkt A do Z przez inne pkt . No chyba że się tak nie da . Jak wsiadam do auta , odpalam GPS on widzi moją pozycję wgrywam mu pozycję docelową , ew. dodaję przez co mam jechać i gotowe . Te wszystkie statystyki to mogę sobie darować . Ja przy WAS to niedzielny rowerzysta .

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 31 Maj 2018, 21:33 »
Panowie , powtarzam , kompletnie się na tym nie znam i w ogóle nie kumam o czym gadacie  :icon_redface:  , jakie 10000 pkt  :roll:  ? . Chodzi mi o to żeby wgrać trasę czyjąś , czyli gotowca na zasadzie kopiuj wklej lub tak jak w GPS samochodowym lub jak w mapie google , z pkt A do Z przez inne pkt . No chyba że się tak nie da . Jak wsiadam do auta , odpalam GPS on widzi moją pozycję wgrywam mu pozycję docelową , ew. dodaję przez co mam jechać i gotowe . Te wszystkie statystyki to mogę sobie darować . Ja przy WAS to niedzielny rowerzysta .

Przecież tłumaczę, że różne GPS mają różne limity wgrywania śladów. Liczba punktów to w skrócie wielkość trasy. Starsze urządzenia jak te Visty mają ten limit bardzo niski, więc wiele tras trzeba by przerabiać i nie będzie to proste kopiuj/wklej. Nowsze urządzenia mają ten limit wysoki i tam wystarczy wrzucić ślad do odpowiedniego katalogu, jedynie bardzo długie ślady wymagają skrócenia.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 31 Maj 2018, 21:39 »
W skrócie chodzi o to, że Garminy przez mało kogo używane są jako "nawigacja". Większość osób wgrywa sobie coś w rodzaju ścieżki nałożonej na mapę i po prostu sprawdza, czy z tej ścieżki nie zjechała. Da się inaczej, ale nikomu się nie chce, bo to kłopotliwe :P W przypadku jazdy po śladzie GPS nie krzyczy, że zjechaliśmy z trasy. Nie ma to specjalnie sensu, ale tak jest i z tym żyjemy.

Ślad ma określoną liczbę punktów, musi być ich odpowiednio dużo żeby nie okazało się, że ślad będzie prowadził poza drogą.

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna alex62

« 31 Maj 2018, 21:52 »
Wilk , nie pisz mi że przecież tłumaczysz , jakbym kumał bazę to bym nie pytał . Myślałem o ja naiwny że GPS taki turystyczny to działa jak ten auciany . Chyba będę musiał się zakolegować z kimś kto za pomocą czegoś takowego się porusza . Ale dzięki za odpowiedzi .

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 1 Cze 2018, 07:29 »
Panowie , powtarzam , kompletnie się na tym nie znam i w ogóle nie kumam o czym gadacie  :icon_redface:  , jakie 10000 pkt  :roll:  ? . Chodzi mi o to żeby wgrać trasę czyjąś , czyli gotowca na zasadzie kopiuj wklej lub tak jak w GPS samochodowym lub jak w mapie google , z pkt A do Z przez inne pkt
I dlatego nie kupuj Garmina :) . Pisałem, że to inna filozofia. Chyba, że masz od kogo pożyczyć i zobaczyć czy ci to pasuje. Zainwestuj raczej w starego smartfona, powerbank, albo inne zasilanie zewnętrzne do niego i jakąś androidową apke do map.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 1 Cze 2018, 08:26 »
Z doświadczenia wiem, że nawigacje Mio Cyclo działają podobnie do nawigacji samochodowych. Wpisujesz gdzie chcesz jechać i nawigacja mówi ci "skręć tu, skręć tam". Wgrywanie zrobionych przez siebie tras też działa bardzo dobrze.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 1 Cze 2018, 08:36 »
Zainwestuj raczej w starego smartfona, powerbank, albo inne zasilanie zewnętrzne do niego i jakąś androidową apke do map.
Locus działa zarówno w trybie prowadzenia po śladzie jak i nawigacji z komendami podobnie do samochodowej. Można również wgrać tracka.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
« 1 Cze 2018, 08:37 »
I dlatego nie kupuj Garmina :) . Pisałem, że to inna filozofia. Chyba, że masz od kogo pożyczyć i zobaczyć czy ci to pasuje.

A idźże z takimi radami  :P Kwestia jednego dnia, żeby ogarnąć "filozofię" pracy garmina, nic trudnego. Telefon niech sobie będzie do dzwonienia, a nawigacja do nawigowania :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum