Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311227 razy)

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Odp: GPS
« 20 Gru 2011, 09:22 »
Z tymi bateriami dla 62s da się chyba żyć. 17 godzin to całkiem dobry wynik. I tak musiałbym brać 3 komplety baterii/akumulatorków na wyprawę. Więcej paluszków w sakwie nie zrobi mi raczej różnicy.
W ciągu 3 dni gdzieś jakieś gniazdko się znajdzie, żeby doładować w nocy wszystkie komplety.
Zawsze można poprosić jakiegoś gospodarza i zostawić na noc ładowarkę u kogoś.
Widzę że od 2010 sporo się zmieniło w 62s pod kątem aktualizacji i w 2010 na 62s sporo ludzi narzekało dość mocno (w porównaniu z 60csx).

Poczytam jeszcze kilka porównań. Różnica w cenie też spora :P

EDIT:
Z tego co czytam to różnica w bateriach jest "tylko" kilka godzin.
Ciman napisałeś, że 60csx trzyma 30h. 2 opinie, które czytałem, mówią o 20h (czyli 3 godzinach więcej) lub o "few more hours".
« Ostatnia zmiana: 20 Gru 2011, 09:25 Freud »
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
« 20 Gru 2011, 09:55 »
Co do niecałych 30h miałem na myśli Legenda HCx (wersja bez wysokościomierza barymetrycznego, który też skraca czas pracy), jak dla mnie w zupełności wystarczający na wyprawy, dławi się tylko lekko w miastach, ale daje się to przeżyć.

Z tymi bateriami dla 62s da się chyba żyć. 17 godzin to całkiem dobry wynik.
Realnie jak wyżej pisał Michał koło 12-14h, chyba że wolisz jeździć z wyłączonym ekranem.

I tak musiałbym brać 3 komplety baterii/akumulatorków na wyprawę. Więcej paluszków w sakwie nie zrobi mi raczej różnicy.
W ciągu 3 dni gdzieś jakieś gniazdko się znajdzie, żeby doładować w nocy wszystkie komplety.
Zawsze można poprosić jakiegoś gospodarza i zostawić na noc ładowarkę u kogoś.
Tu wychodzi brak doświadczenia wyprawowego. Myślisz, że "gdzieś" w ciągu godziny-dwóch naładujesz 3 komplety akumulatorków? Musiałbyś nocować na campingach (powodzenia w Norwegii :)), gdzie też z gniazdkami nie jest tak dobrze, często trzeba je gdzieś zostawić, ryzykując kradzież. Nocowanie u gospodarza - ciekaw jestem, czy będzie Ci się chciało w to bawić - ja, dopóki nie muszę, wolę jednak na dziko.
Ja zabieram baterie na cały wyjazd (w Carrefourze szesnastopak mocnych baterii kosztuje 10zł) i mam spokój, do UK na miesiąc wziąłem chyba 26 sztuk (wiele więcej od ładowarki to nie waży, a ich waga zmniejsza się) i wystarczyło akurat. W przypadku 62 musisz ich wziąć koło 50 :P

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 20 Gru 2011, 10:00 »
Wątek GPS jest wielce rozbudowany. To nie tylko odbiorniki GPS, to także różnego rodzaju programy do odbioru, trackery czy nadajniki blotooth itd. Może jakiś GPS-owy dział? "Nawigacja"

Od tego masz o wiele lepsze forum - garniak.pl. Tam rowerzyści również mają swoje miejsce. Znajdziesz tam osoby które znają wszystkie te urządzenia znają na wylot i pasjonują się kartografią w ogólności.

Freud - co do czasu działania 60csx - są dwie wersje - różnią się bebechami. Nowsza ma ten sam chipset co model VistaHCX i działa trochę dłużej na baterii niż starszy.
Co do nowszej wersji to realne jest używanie 3 dni po 8h ciągłej pracy na sprawnych akumulatorach Energizer 2500mAh w temperaturach dodatnich. To używanie nie polega na ciągłym bawieniu się, podświetlenie raczej wyłączone przez większość czasu.
Nazwałbym to normalnym korzystaniem na szlaku - czyli tylko wtedy kiedy potrzeba, a nie jako licznik, zabawka, czaso-umilacz :)

Co do starszej wersji Wilk pisał kiedyś - o dwóch pełnych dniach. Z tym, że jego pełny dzień jazdy może być dłuższy - po 10-11h może?

« Ostatnia zmiana: 20 Gru 2011, 10:29 cinek »
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna Freud

« 20 Gru 2011, 14:51 »
Trudny orzech do zgryzienia. Nowszy, fajniejszy model kontra czas pracy (bateria).
Poszukam jeszcze. Może są jakieś baaardzo pojemne baterie? :D

EDIT:
A może by tak ładowanie przy pomocy prądnicy w piaście?
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 20 Gru 2011, 15:10 »
EDIT:
A może by tak ładowanie przy pomocy prądnicy w piaście?

Zainteresuj się tym: http://www.charbike.eu/

Offline Mężczyzna Freud

« 20 Gru 2011, 16:52 »
Fakt, e jak widzę okablowanie to mnie odrzuca. Dla mnie kable, kabelki, kabeleczki to duży minus. Dlatego zamontowałbym je w rowere żony :P :D Jej i tak wszystko jedno hahaha.

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
« 20 Gru 2011, 17:05 »
Już to kiedyś pisałem, piszę po raz ostatni - 38 baterii waży tyle co dynamo w piaście. Charbike to kolejne 8 baterii. Do tego dolicz jeszcze wagę ładowarki samochodowej do akumulatorków. Wniosek - wagowo opłaca się to wieźć dopiero powyżej jakiś 30 dni jazdy, zakładając jazdę z GPSem serii 62.

Koszt zakupu dynama (ok. 110zł), charbike (ok. 60zł) i ładowarki (ok. 30zł) pozwala na zakup 320 baterii z Carrefoura o których pisałem, które wystarczą na jakieś 240 dni wyprawowych (zakładając jeden komplet na 1,5 dnia) przy GPS serii 62, lub 480 dni wyprawowych (zakładając jeden komplet na 3 dni) przy Legendzie HCx.

Pomijając już dodatkowe opory, paskudny wygląd, możliwą zawodność tego systemu - odpowiedz sobie sam, czy to się opłaca...

PS. Jak by ktoś chciał to mam do oddania charbike z mocną lampką-samoróbką na 2 diodach CREE, który leży od momentu minięcia mojej "fascynacji" dynamem.
« Ostatnia zmiana: 22 Gru 2011, 18:57 ciman »

Offline Mężczyzna Freud

Offline Mężczyzna Freud

« 21 Gru 2011, 08:54 »
No tak, pewnie w 99% racja.
Z tego co widzę, to jest kwestia odpowiedniej baterii. Wydaje mi się, że skoro 2 osoby osiągnęło taki wynik poprzez po porostu zastosowanie odpowiednich baterii, to jednak jest to możliwe? :)
W trasie wiadomo, że więcej podświetlasz itd. Tylko wtedy czas spadłby do powiedzmy 20h, przy założeniu, że w warunkach domowych udaje się osiągnąć 25h - a to jest też dobry wynik.

Znaczy nie wiem Wilku co mas zna myśli mówiąc "bajki", ale chyba ktoś na tym forum nie wprowadzał nas w błąd?

@Wilk - pytanko. Używałeś może takich samych baterii jak testerzy z garniaka z czasem 25h?

Offline Mężczyzna Freud

« 21 Gru 2011, 14:06 »
Spoko. Poznałem Twój punkt widzenia i wcale nie zamierzam z tym dyskutować ani niczego podważać. Ja wiem, że ludzie różne rzeczy piszą a testy też różnie są przeprowadzane ;)
Dzięki za opinię.

Przymierzam się do 62s. Analizuję jeszcze swoje potrzeby. Raczej wyjazdów takich 3 tygodniowych nie będę miał a jeśli już to max 3 tygodnie. Jeśli 1 dzień to 1 komplet baterii to 6 kompletów + mała ładowareczka szybko ładująca (zdrobniale bo jest mała i dobra) mnie nie obciąży :P Widzę zalety 62s i jedyna kwestia jaka mnie boli to właśnie ta cholerna bateria :D

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 21 Gru 2011, 14:27 »
Widzę zalety 62s

To ja ci chyba pożyczę mojego "dziadka", żebyś sobie sprawdził czy ci nie wystarczy, bo te zalety to są takie bardziej marketingowe, a bateria to jest jednak konkret.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Freud

« 21 Gru 2011, 14:50 »
A ten Twój dziadek w samochodzie się sprawdzi? :)

Offline Mężczyzna Freud

« 21 Gru 2011, 17:15 »
Wilk - rozumiem, że posiadasz Garmin 62s. Czy z perspektywy czasu zmieniłbyś go na coś innego?

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 21 Gru 2011, 17:23 »
Wilk - rozumiem, że posiadasz Garmin 62s. Czy z perspektywy czasu zmieniłbyś go na coś innego?

Na Brooksa :D

Freud

Co do czasu pracy gpsu, to dużo zależy jak się planuje go używać, jeżeli nie zależy Ci na wszystkich danych podróży, profilach wysokościowych itp, a chcesz żeby gps służył tylko do wskazywania drogi to polecam metodę włączania i wyłączania gpsu tylko wtedy kiedy nie wiesz gdzie jechać. W moim etrexie legend baterie wystarczają mi na około 5-7dni wyprawowej jazdy.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum