Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311497 razy)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Odp: GPS
« 18 Sty 2019, 14:09 »
I takie i takie.
Działają mi dwie mapy sklejane w GMap Tool, więc damy radę, ale sytuacja ciekawa.
Po wakacjach zajmę się starymi wersjami softu (BC i w etreksie).

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 31 Sty 2019, 17:00 »
Używa ktoś z was akumulatorów AA Ladda z Ikei do zasilania GPS? Ich pojemność to 2450mAh, a kosztują połowę tego co Eneloopy, przy czym mają nie odbiegać jakością od nich, bo są produkowane w tej samej fabryce w Japonii.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 31 Sty 2019, 17:04 »
ja używam do gpsmap64
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Robert

« 31 Sty 2019, 17:07 »
Jak długo już ich używasz i czy jesteś zadowolony? Masz porównanie z Eneloopami?

« 31 Sty 2019, 18:18 »
W domu sporo akumulatorków różnych firm używamy i te chyba są najlepsze. GPS pracuje na nich dłużej niż na każdych bateriach alkalicznych i innych moich akumulatorkach. Kupiłem komplet (4 szt.) rok temu i w zasadzie zaanektowałem je wyłącznie do gpsa, więc nie są mocno eksploatowane. Póki co jestem zadowolony. Czytałem o nich na Lygte-info.dk. Nie mogę jednak rzetelnie ich porównać z eneloopami, bo żadnych już dawno nie mam.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna jubudubul

• Kołodziej
  • Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 14.11.2011
    • Tandemowe podróżowanie
« 5 Lut 2019, 14:21 »
Używa ktoś z was akumulatorów AA Ladda z Ikei do zasilania GPS? Ich pojemność to 2450mAh, a kosztują połowę tego co Eneloopy, przy czym mają nie odbiegać jakością od nich, bo są produkowane w tej samej fabryce w Japonii.
Używam od... roku(?) wersji AAA 900mAh w lampce Walle.
Jakość ok. Różnica wbitego prądu pomiędzy sztukami rzędu kilkunastu/kilkudziesięciu mAh.
Nie ulegają samorozładowaniu, choć z natury używane są codziennie więc warunków pracy ciężkich nie mają. Napięcie trzymają w miarę dobrze.
Owego czasu naczytałem się o nich wiele na różnych forach/stronach... ach ta sztuka dyskretnego marketingu... :)

Szkoda że nie ma starej wersji 2000mAh (zielono/srebrne) bo były tańsze.

Offline Mężczyzna szalonykolarz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 29.01.2017
« 7 Lut 2019, 09:14 »
Slad rejestrowany Garminem Feenix 3 HR
https://www.endomondo.com/users/27662019/workouts/1263689455 :-[ :-[ :-[
Chyba muszę zmienić sprzęt. Jeszcze latem wszystko było w porządku a teraz potrafi z 25km zrobić 42km, na 100km płaskiej trasy pokazać 800m przewyższeń, przez co nie wiem co jest prawdą a co nie.
Co byście polecili tylko i wyłącznie do rejestrowania trasy? Lepiej gps, zegarek czy licznik rowerowy?. Zależy mi tylko na długiej pracy na baterii (fenix 3 wytrzymuje mi kilkanaście godzin) i dokładnym pomiarze długości + przewyższenia. Do nawigacji wolę aplikacje Traseo na komórce
Pozdr

« 7 Lut 2019, 10:40 »
Jeśli zależy ci na dokładności pomiaru przewyższeń to musi być urządzenie z czujnikiem barometrycznym. Czyli np. liczniki gps  Sigma Rox 7 albo 11. Jednak rynek oferuje bardzo  szeroki wybór urządzeń więc odpowiedzialnie doradzić trudno.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 9 Lut 2019, 14:02 »
Zdezaktualizowałem oprogramowanie etreksa do wersji 2,80, BC do wersji 4.4 i jak na razie wszystko jest ok.
W wersji 4.8 etreks, oprócz wspomnianego wcześniej problemu z widocznością map, pozwalał sobie też nie zapisywać śladu w wybrane przez siebie dni.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 9 Lut 2019, 18:10 »
Klasyka updateów w garminie. Nie wybiera się najnowszej wersji, tylko tą, w której jest najmniej upierdliwości.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna szalonykolarz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 29.01.2017
« 10 Lut 2019, 22:05 »
Jeśli zależy ci na dokładności pomiaru przewyższeń to musi być urządzenie z czujnikiem barometrycznym. Czyli np. liczniki gps  Sigma Rox 7 albo 11.

13h na jednym ładowaniu to jednak dla mnie za mało. Ostatecznie zdecydowałem się na LEZYNE Mega C

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 11 Lut 2019, 07:21 »
Jeśli zależy ci na dokładności pomiaru przewyższeń to musi być urządzenie z czujnikiem barometrycznym. Czyli np. liczniki gps  Sigma Rox 7 albo 11.

13h na jednym ładowaniu to jednak dla mnie za mało. Ostatecznie zdecydowałem się na LEZYNE Mega C

Daj znać za jakiś czas jak się sprawuje. Kiedyś mój EDGE 820 się w końcu zacznie sypać i ten model rozpatruję jako następcę.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna Robert

« 18 Mar 2019, 22:34 »
Mam problem z odczytywaniem karty SD (8GB) w Etrex 30x: wrzuciłem na kartę mapę, włożyłem do urządenia, ale przy wyborze mapy, tej z karty nie widać. Próbuję podłączyć GPS do komputera i pojawia się komunikat:

i tak sobie wisi to 99% przez kilkanaście min. Odłączyłem, Etrex zaczął pikać, wyłączyłem. Kolejna próba podłączenia udała się, ale przy następnych wpięcie kabla USB powoduje "Zapisywanie..." albo GPS po prostu się włącza. Poprawnie połączyć z komputerem już się nie udało. Zmiana karty na 2GB nie daje rezultatu, bez karty odbiornik łączy się z komputerem poprawnie. Ktoś wie jak rozwiązać ten problem?

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 19 Mar 2019, 09:35 »
Czy te same mapy są widoczne w pamięci urządzenia?
Na forum OSM ludzie pisali o formatowaniu karty, czyszczeniu styków w urządzeniu i na karcie, usuwaniu danych z urządzenia i karty (pliki gpx).

https://help.openstreetmap.org/questions/64637/maps-not-showing-on-etrex30

Offline Mężczyzna Robert

« 19 Mar 2019, 13:14 »
Zrobiłem tak jak napisali w wątku podrzuconym wyżej: założyłem folder Garmin i urządzenie widzi mapę z karty.
Dziękuję Wojtek.
Co do problemów z podłączeniem do PC. Usunięcie wszystkich GPX i reset do ust. fabrycznych powodował, że komunikat o zapisywaniu waypointów wieszał się na 1%, albo na 100%. Znalazłem informację by do kąkutera podłączyć włączonego Etrexa (zawsze to robiłem przy wyłączonym urządzeniu) i zadziałało! Dostęp do pamięci Garmina i SD z poziomu PC odzyskany. BTW kolejne podłączenie wyłączonego już GPSa też się udało. Fajne te Garminy :P

Wiecie co za dane są przechowywane w folderze ExtData i czy można je usunąć?
Raczej nie ;)
« Ostatnia zmiana: 19 Mar 2019, 13:22 Robert! »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum