Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311489 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: GPS
« 27 Kwi 2019, 12:56 »
Chwilowo mam dwa etrexy, 30x i zreanimowaną starą 20. Jak chcesz się pobawić, to na zlot podrzucę 20 i cały sezon możesz używać

Ja też mogę zaoferować do pożyczenia model GPS Map 62s. To jest urządzenie dużo szybsze od Etrexa, z wiele wygodniejszym sposobem przewijania map. Kosztem tego są większe gabaryty, ale z wszystkich Garminów ta seria jest najwygodniejsza do obsługi map, wygodniejsza nawet od wszystkich dotykowców. Obecnie tego urządzenia nie używam i pewnie będę sprzedawał, bo przerzuciłem się na Edge, mogę pożyczyć na miesiąc-dwa do testów. To pozwoli na porównanie z Etrexem 30. Osobiście mi Etrex zupełnie nie podzszedł, wolałem większą gabarytową serię 60/62.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 27 Kwi 2019, 13:08 »
Etrex 20/30 jest fajny jeśli nie chce się grzebać, tylko jechać po śladzie. Niestety wyszukiwanie na bieżąco ciekawych ścieżek jest bardzo utrudnione, zwłaszcza jeśli jeździ się z kimś - towarzysz jazdy szybko straci cierpliwość

Zaletą jest niska waga i to, że po wyciągnięciu z pudła jest zawsze naładowany. Działa około 24h na białych eneloopach.

Jeśli ktoś nie jest fanem minimalizmu, to Etrex 25 jest chyba lepszym wyjściem.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Bitels

• Gość
« 27 Kwi 2019, 13:45 »
Kocie, dzięki za odpowiedź. Garmina chcę używać raczej tylko do jazdy po śladzie i raczej nie będę się bawił w zmiany trasy w trakcie jazdy.
Globalbus, Wilk wielkie dzięki, ale raczej nie pożyczam sprzętu od ludzi, bo jak coś zepsuję, czy zniszczę to będzie głupia sytuacja i trzeba będzie Wam ten sprzęt odkupić.
I tak mam zamiar kupić garmina, a  stać mnie tylko na etrexa 30x. Nie spodziewam się nagłego przypływu gotówki, więc touch 25/35 i droższe modele nie wchodzą w grę.
Chociaż bardzo mi odpowiadałaby funkcja wyświetlania smsów na nawigacji, o której pisał Wilk, ale dopłacać za to ok 200zł raczej mija się z celem.
Kasę będę miał 15 maja i pewnie od razu zamówię etrexa 30x tak, aby mieć czas na oswojenie się z tym sprzętem do Maratonu Podróżnika.
W każdym razie dziękuję Wam za rady. Pomogły mi bardzo.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 27 Kwi 2019, 13:57 »
etrex 25 na amazon.de wychodzi w tej chwili około 720zł, taniej niż 30x. Zanim kupisz w pierwszym lepszym miejscu, zapytaj się nas, cebulaków, o lepsze oferty :)
https://www.amazon.de/Garmin-Fahrrad-Outdoor-Navigationsger%C3%A4t-TopoActive-kapazitiver-Farb-Touchdisplay/dp/B010UQ7BA0/

My home is where my bike is.

« 27 Kwi 2019, 14:17 »
Na allegro Etrex 25 jest za 729 zł. Choć teraz już nie jestem przekonany, że warto, bo ten model jest niebieski.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 27 Kwi 2019, 14:19 »
Też się rozczarowałem, że nie różowy.  ;)

Bitels

• Gość
« 27 Kwi 2019, 19:31 »
etrex 25 na amazon.de wychodzi w tej chwili około 720zł, taniej niż 30x. Zanim kupisz w pierwszym lepszym miejscu, zapytaj się nas, cebulaków, o lepsze oferty :)
https://www.amazon.de/Garmin-Fahrrad-Outdoor-Navigationsger%C3%A4t-TopoActive-kapazitiver-Farb-Touchdisplay/dp/B010UQ7BA0/

Oczywiście tak zrobię :)

Na allegro Etrex 25 jest za 729 zł. Choć teraz już nie jestem przekonany, że warto, bo ten model jest niebieski.

Ciekawa oferta. Kolor nie ma znaczenia. Ciekaw jestem, dlaczego taki tani. Tańszy nawet od etrexa 30x. Gdzie jest haczyk?

« 27 Kwi 2019, 19:38 »

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 27 Kwi 2019, 19:39 »
Ciekawa oferta. Kolor nie ma znaczenia. Ciekaw jestem, dlaczego taki tani. Tańszy nawet od etrexa 30x. Gdzie jest haczyk?

Tyle po prostu kosztuje, to nie jest jakaś okazja, tylko normalna cena sklepowa:
https://www.eazymut.pl/nawigacja-reczna-garmin-41

Etrex 25 to nowsze urządzenie od Etrexa 30x, ale jednak mniej ma funkcji, nie obsługuje czujników zewnętrznych oraz nie ma łączności BT, więc SMS nie wyświetli, czy bezprzewodowo aktywności nie zgra lub ze strony nie ściągnie, to jest jedynie w modelu Etrex 35. Etrex 30x natomiast obsługuje czujniki, natomiast nie ma BT, bo wtedy jeszcze tego nie było w ofercie. No i ma też wolniejszy procesor niż Etrex 25, ale dłuższy czas pracy.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 27 Kwi 2019, 20:02 »
Te sms na ekranie też niby były dla mnie atutem, ale ostatecznie z tego nie korzystam, bo ciągle połączenie przez BT wyraźnie wpływa na wzrost  konsumpcji energii, zarówno Garmina jak telefonu.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 27 Kwi 2019, 20:08 »
Te sms na ekranie też niby były dla mnie atutem, ale ostatecznie z tego nie korzystam, bo ciągle połączenie przez BT wyraźnie wpływa na wzrost  konsumpcji energii, zarówno Garmina jak telefonu.

Ale to dotyczy raczej wielodniowych tras. Na zwykłych trasach, a nawet ultra circa 1000km to jeden powerbank i dwa komplety baterii powinny spokojnie wystarczyć.

Offline Mężczyzna Markus

• Miasto: Łomża
  • Na forum od: 13.06.2018
« 28 Kwi 2019, 17:59 »
Tak jeszcze jako laik podpytam, czy urządzenia ze stajni MIO cyclo spisujecie całkowicie na porażkę i zgładę ? Jest tego trochę modeli i można podpasować coś pod swoje zachcianki.
Rower ma duszę. Jeśli go pokochasz da ci emocje, których nigdy nie zapomnisz.

Offline Mężczyzna Matthunter

• Miasto: Suwałki
  • Na forum od: 21.04.2015
« 14 Maj 2019, 23:55 »
Podpinam się.

Przeczytałem mnóstwo postów odnośnie nawigacji rowerowych(etrex, oregon, montana, GPSMAP),a także nawigacji rowerowych z możliwością podłączenia czujników pulsu, mocy kadencji (Wahoo Fitness Element Bolt, garmin edge 520 plus, garmin e1030).
Wszystkie mają mnóstwo możliwości i nie mam pojęcia którą wybrać. Zauważyłem też że ile jest nawigacji tyle samo opini o nich, dla tego tym bardziej ciężko jest mi zdecydować się. Posiadam zegarek garmin forerunner x735 i używam go głównie na rower, czasem do biegania.
Bateria (w zegarku) powinna wytrzymać jakies 9h ciągłego użytkwania na rowerze, chociaż nie próbowałem, dla tego chciałbym przestać wyciągać telefon i szukać drogi do
domu tylko mieć to wszystko przed oczyma. Wiem że chcąc mieć urządzenie do monitorowania pracy serca, kadencji itp, pozostaje mi tylko jedna z tych trzech opcji (Wahoo Fitness Element Bolt, garmin edge 520 plus, garmin e1030) i w zasadzie chciałbym mieć możliwość dokupienia tych czujników w niedalekiej przyszłości. Z kolei widzę na allegro etrex 30 za 499 złotych i zastanawiam się nad kupnem. Chciałbym aby bateria trzymała, powiedzmy te 15 godzin (gdybym chciał przejechać 300 kilometrów, bo do tej pory przejechałem kilka razy 200),a obstawiam że zajęłoby mi to około 12/13 godzin ;) Moje pytanie czy nawigację garmina można podładowywać power-baniekm podczas jazdy ? Na pewno skraca to żywotność baterii. Jest też bateria zewnętrzna do garmin e1030 ale kosztuję ona około 500 złotych, a to lekka przesada moim zdaniem. Jeżeli wrzucę jakąś trasę na którąś z podanych nawigacji i zboczę z wyznaczonego kursu, to będę miał dalej tą samą trasę i wskazówkę jak na nią wrócić po oddaleniu się powiedzmy na odległość kilku kilometrów czy muszę trzymać się przez cały czas wyznaczonej drogi ?? Korzystam z aplikacji "Strava" czy każde z tych urządzeń po zakończeniu trasy,
wrzuca mi automatycznie przebytą drogę na telefon,(tak jak w przypadku mojego zegarka garmin forerunner 735x),a później co za tym idzie na aplikację "strava" (korzystam z telefonu Huawei P10). Słyszałem też że w przypadku nawigacji wahoo zdarzały się przypadki że występował problem z synchronizacją tego urządzenia z telefonem huawei ? a może wziąć tego etrex-a ? Ja pierdziele, bez kitu ciężka decyzja. pomocyy

« 15 Maj 2019, 00:09 »
Garmina zasilanego z paluszków nie naładujesz przez USB. Takie ładowane przez USBmożna ładować przez USB. Niestety wiele z posta nie zrozumiałem :/

Offline Mężczyzna Matthunter

• Miasto: Suwałki
  • Na forum od: 21.04.2015
« 15 Maj 2019, 04:00 »
Czy ładujecie zwykle nawigację EDGE 520 EDGE 520plus, e1030 zpozycji powerbank podczas jazdy? Jeżeli każdy ładuje taka nawigację to chyba niema sensu kupować drogiego 1030 tylko z tego względu że dłużej trzyma tam bateria tylko kupic tańszego 520 plus i jakby co ładować go powerbankiem.
« Ostatnia zmiana: 15 Maj 2019, 05:01 Matthunter »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum