Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311488 razy)

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
Odp: GPS
« 15 Maj 2019, 07:57 »
Zastanawiam się nad Garminem 64s i tu pytanie do użytkowników. Czy po wygraniu śladu GPX nawigacja prowadzi po tym śladzie, czy też podobnie jak np w etrexie 20 wyświetla tylko ślad ?
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Bitels

• Gość
« 15 Maj 2019, 08:10 »
Zróbmy na zlocie test różnych nawigacji.
To powinno parę wątpliwości wyjaśnić.

Offline Mężczyzna ekarolna

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 10.12.2018
    • www.fitness-food.pl
« 15 Maj 2019, 11:05 »
Podpinam się.

Przeczytałem mnóstwo postów odnośnie nawigacji rowerowych(etrex, oregon, montana, GPSMAP),a także nawigacji rowerowych z możliwością podłączenia czujników pulsu, mocy kadencji (Wahoo Fitness Element Bolt, garmin edge 520 plus, garmin e1030).
Wszystkie mają mnóstwo możliwości i nie mam pojęcia którą wybrać. Zauważyłem też że ile jest nawigacji tyle samo opini o nich, dla tego tym bardziej ciężko jest mi zdecydować się. Posiadam zegarek garmin forerunner x735 i używam go głównie na rower, czasem do biegania.
Bateria (w zegarku) powinna wytrzymać jakies 9h ciągłego użytkwania na rowerze, chociaż nie próbowałem, dla tego chciałbym przestać wyciągać telefon i szukać drogi do
domu tylko mieć to wszystko przed oczyma. Wiem że chcąc mieć urządzenie do monitorowania pracy serca, kadencji itp, pozostaje mi tylko jedna z tych trzech opcji (Wahoo Fitness Element Bolt, garmin edge 520 plus, garmin e1030) i w zasadzie chciałbym mieć możliwość dokupienia tych czujników w niedalekiej przyszłości. Z kolei widzę na allegro etrex 30 za 499 złotych i zastanawiam się nad kupnem. Chciałbym aby bateria trzymała, powiedzmy te 15 godzin (gdybym chciał przejechać 300 kilometrów, bo do tej pory przejechałem kilka razy 200),a obstawiam że zajęłoby mi to około 12/13 godzin ;) Moje pytanie czy nawigację garmina można podładowywać power-baniekm podczas jazdy ? Na pewno skraca to żywotność baterii. Jest też bateria zewnętrzna do garmin e1030 ale kosztuję ona około 500 złotych, a to lekka przesada moim zdaniem. Jeżeli wrzucę jakąś trasę na którąś z podanych nawigacji i zboczę z wyznaczonego kursu, to będę miał dalej tą samą trasę i wskazówkę jak na nią wrócić po oddaleniu się powiedzmy na odległość kilku kilometrów czy muszę trzymać się przez cały czas wyznaczonej drogi ?? Korzystam z aplikacji "Strava" czy każde z tych urządzeń po zakończeniu trasy,
wrzuca mi automatycznie przebytą drogę na telefon,(tak jak w przypadku mojego zegarka garmin forerunner 735x),a później co za tym idzie na aplikację "strava" (korzystam z telefonu Huawei P10). Słyszałem też że w przypadku nawigacji wahoo zdarzały się przypadki że występował problem z synchronizacją tego urządzenia z telefonem huawei ? a może wziąć tego etrex-a ? Ja pierdziele, bez kitu ciężka decyzja. pomocyy

Post dość chaotyczny ;) Postaram się odpowiedzieć chociaż w jednej kwestii tj. na temat Wahoo Elmnt Bolt - używam go od grudnia zeszłego roku.

Bateria
Przy wyłączonym podświetlaniu i diodach informacyjnych, podczas ostatniej 7 godzinnej jazdy bateria straciła 45% pojemności. Więcej jeszcze nie jechałem z tą nawigacją. Na dłuższą trasę zabiorę powerbank - sprawdziłem już, da się go podpiąć do licznika z torebki umieszczonej na ramie.

Obsługa
Urządzenie obsługujesz poprzez kilka przycisków. Ekran nie jest dotykowy. Obsługa jest bardzo łatwa, wygodna i intuicyjna. Z poziomu urządzenia przełączasz ekrany: główny - dane dotyczące jazdy, ekran z wykresem wysokości, ekran mapy. Z poziomu urządzenia masz dostęp do tras z zsynchronizowanych aplikacji. Pozostałe rzeczy ustawiasz z poziomu aplikacji w telefonie - bardzo wygodne.

aplikacje
Urządzenie synchronizuje się z kilkoma aplikacjami. Strava, Komoot, Ridewithgps i chyba coś tam jeszcze. Co znaczy, że po włączeniu licznika trasy utworzone lub wgrane do wyżej wymienionych pojawiają się w urządzeniu. Po zakończeniu treningu ślad sam ładuje się np. do Strava.

Nawigacja
+ sprawdza się jako nawigacja po wgranym wcześniej śladzie
- nie sprawdza się w przypadku jazdy w nieznane - brak możliwości przesuwania mapy, można ją jedynie trochę oddalić lub przybliżyć

pozostałe
Możesz podłączyć różne czujniki, możesz jeździć z Wahoo na trenażerze ale ja z tego nie korzystam więc nie mogę nic w tej kwestii napisać.

RDK

• Gość
« 15 Maj 2019, 11:15 »
Zróbmy na zlocie test różnych nawigacji.
To powinno parę wątpliwości wyjaśnić.
Gorzej, jak ktoś z tego powodu nie dojedzie/ nie wróci ;)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 20 Maj 2019, 08:26 »
Zawsze zgrywam mapy na Garmina (62s) ze strony: http://garmin.openstreetmap.nl/

Teraz pokazuje się status serwera:

sn21.pleiades.uni-wuppertal.de/garmin/, queue = 10497 requests (~43.7 days), status = OK

43 dni oczekiwania... Jakiś błąd, czy tyle chętnych? Skąd jeszcze można wziąć te mapy?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 20 Maj 2019, 08:49 »
Poszło w górę!
Ja kilka dni przed Zlotem zamówiłem mapkę to przede mną było jakieś 5400 i 11,5 dnia czekania, więc mapki na dojazd dostanę akurat po powrocie.

Trzeba zaraz zamówić mapę na urlop. To już tylko 3 miesiące.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 20 Maj 2019, 09:08 »
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/OSM_Map_On_Garmin/Download - używałem velomap, bbbike, openmtbmap - przy bbbike trzeba czekać do dwóch dni, inne dostępne od ręki.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 20 Maj 2019, 09:43 »

sn21.pleiades.uni-wuppertal.de/garmin/, queue = 10497 requests (~43.7 days), status = OK

43 dni oczekiwania... Jakiś błąd, czy tyle chętnych? Skąd jeszcze można wziąć te mapy?
Możesz pobierać całe kraje bez kolejki. Jedyne co wtedy nie działa, to bezpośredni routing pomiędzy krajami (trzeba od granicy do granicy)

My home is where my bike is.

Bitels

• Gość
« 20 Maj 2019, 11:11 »
Zdecydowałem się na zakup garmina touch 25.
Poradźcie proszę, gdzie najlepiej kupić taki sprzęt.

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
« 20 Maj 2019, 11:18 »

Twój Garmin 62s prowadź Cię po śladzie czy tylko wyświetla ślad ?
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 20 Maj 2019, 13:32 »
Poszło w górę!
Ja kilka dni przed Zlotem zamówiłem mapkę to przede mną było jakieś 5400 i 11,5 dnia czekania, więc mapki na dojazd dostanę akurat po powrocie. Trzeba zaraz zamówić mapę na urlop. To już tylko 3 miesiące.
No nieźle. W marcu ściągałem mapę, to byłem 5. w kolejce i czekałem kilka minut.
Pozostaje jeszczcze niezawodne http://www.openfietsmap.nl/

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Maj 2019, 13:40 »
Czy ładujecie zwykle nawigację EDGE 520 EDGE 520plus, e1030 zpozycji powerbank podczas jazdy? Jeżeli każdy ładuje taka nawigację to chyba niema sensu kupować drogiego 1030 tylko z tego względu że dłużej trzyma tam bateria tylko kupic tańszego 520 plus i jakby co ładować go powerbankiem.

Wszystkie te modele da się ładować zwykłym powerbankiem w czasie jazdy. Natomiast różnica jest w innych funkcjach, 520/530 ma jedynie nawigację po śladzie, reszta nawigacji jest ułomna, natomiast 1030 ma pełną nawigację.

Garmina zasilanego z paluszków nie naładujesz przez USB. Takie ładowane przez USBmożna ładować przez USB. Niestety wiele z posta nie zrozumiałem :/

Niekoniecznie. Część Garminów na paluszki ma taki element łączący baterie i jeśli używamy akumulatorków AA to można je doładować przez powerbanka, choć to będzie mało wydajne.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 20 Maj 2019, 13:56 »

Ja zawsze korzystam z Velomap - to OSM w wersji, która zmienia priorytety wszystkim rowerowym drogom, szlakom, itp. Inaczej mówiąc autostradą jest tutaj przygotowany szlak rowerowy.

https://www.velomap.org/download/odbl/

*edit*

Aha, to pliki .exe, które instaluje się na Windows. Do urządzenia wysyłam tylko potrzebny fragment przez MapSource. Nie wiem, czy można pobrać wyłącznie plik .img.

Szy.
« Ostatnia zmiana: 20 Maj 2019, 14:04 szy »

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 20 Maj 2019, 14:12 »
….Natomiast różnica jest w innych funkcjach, 520/530 ma jedynie nawigację po śladzie, reszta nawigacji jest ułomna, natomiast 1030 ma pełną nawigację.
...
Moim zdaniem taka okrojona nawigacja jak w Edge 530 w zupełności wystarcza. Minusem jest tylko brak POI i wyszukiwanie miejsc po adresach. Osobiście nigdy z tego nie korzystałem, a jeśli już chciałem znaleźć co w pobliżu to dużo łatwiej robiłem to korzystając z telefonu i map google.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna cyniczny

• Miasto: Piaseczno
  • Na forum od: 26.11.2012
    • Wycieczki rowerowe bliższe i dalsze
« 20 Maj 2019, 17:03 »
A czy w Edge 530 można wskazać punkt na mapie i wyznaczyć trasę do niego?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum