Podpinam się.Przeczytałem mnóstwo postów odnośnie nawigacji rowerowych(etrex, oregon, montana, GPSMAP),a także nawigacji rowerowych z możliwością podłączenia czujników pulsu, mocy kadencji (Wahoo Fitness Element Bolt, garmin edge 520 plus, garmin e1030).Wszystkie mają mnóstwo możliwości i nie mam pojęcia którą wybrać. Zauważyłem też że ile jest nawigacji tyle samo opini o nich, dla tego tym bardziej ciężko jest mi zdecydować się. Posiadam zegarek garmin forerunner x735 i używam go głównie na rower, czasem do biegania.Bateria (w zegarku) powinna wytrzymać jakies 9h ciągłego użytkwania na rowerze, chociaż nie próbowałem, dla tego chciałbym przestać wyciągać telefon i szukać drogi dodomu tylko mieć to wszystko przed oczyma. Wiem że chcąc mieć urządzenie do monitorowania pracy serca, kadencji itp, pozostaje mi tylko jedna z tych trzech opcji (Wahoo Fitness Element Bolt, garmin edge 520 plus, garmin e1030) i w zasadzie chciałbym mieć możliwość dokupienia tych czujników w niedalekiej przyszłości. Z kolei widzę na allegro etrex 30 za 499 złotych i zastanawiam się nad kupnem. Chciałbym aby bateria trzymała, powiedzmy te 15 godzin (gdybym chciał przejechać 300 kilometrów, bo do tej pory przejechałem kilka razy 200),a obstawiam że zajęłoby mi to około 12/13 godzin Moje pytanie czy nawigację garmina można podładowywać power-baniekm podczas jazdy ? Na pewno skraca to żywotność baterii. Jest też bateria zewnętrzna do garmin e1030 ale kosztuję ona około 500 złotych, a to lekka przesada moim zdaniem. Jeżeli wrzucę jakąś trasę na którąś z podanych nawigacji i zboczę z wyznaczonego kursu, to będę miał dalej tą samą trasę i wskazówkę jak na nią wrócić po oddaleniu się powiedzmy na odległość kilku kilometrów czy muszę trzymać się przez cały czas wyznaczonej drogi ?? Korzystam z aplikacji "Strava" czy każde z tych urządzeń po zakończeniu trasy,wrzuca mi automatycznie przebytą drogę na telefon,(tak jak w przypadku mojego zegarka garmin forerunner 735x),a później co za tym idzie na aplikację "strava" (korzystam z telefonu Huawei P10). Słyszałem też że w przypadku nawigacji wahoo zdarzały się przypadki że występował problem z synchronizacją tego urządzenia z telefonem huawei ? a może wziąć tego etrex-a ? Ja pierdziele, bez kitu ciężka decyzja. pomocyy
Zróbmy na zlocie test różnych nawigacji.To powinno parę wątpliwości wyjaśnić.
Zawsze zgrywam mapy na Garmina (62s) ze strony: http://garmin.openstreetmap.nl/Teraz pokazuje się status serwera:sn21.pleiades.uni-wuppertal.de/garmin/, queue = 10497 requests (~43.7 days), status = OK43 dni oczekiwania... Jakiś błąd, czy tyle chętnych? Skąd jeszcze można wziąć te mapy?
Poszło w górę!Ja kilka dni przed Zlotem zamówiłem mapkę to przede mną było jakieś 5400 i 11,5 dnia czekania, więc mapki na dojazd dostanę akurat po powrocie. Trzeba zaraz zamówić mapę na urlop. To już tylko 3 miesiące.
Czy ładujecie zwykle nawigację EDGE 520 EDGE 520plus, e1030 zpozycji powerbank podczas jazdy? Jeżeli każdy ładuje taka nawigację to chyba niema sensu kupować drogiego 1030 tylko z tego względu że dłużej trzyma tam bateria tylko kupic tańszego 520 plus i jakby co ładować go powerbankiem.
Garmina zasilanego z paluszków nie naładujesz przez USB. Takie ładowane przez USBmożna ładować przez USB. Niestety wiele z posta nie zrozumiałem :/
….Natomiast różnica jest w innych funkcjach, 520/530 ma jedynie nawigację po śladzie, reszta nawigacji jest ułomna, natomiast 1030 ma pełną nawigację....