Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311485 razy)

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Odp: GPS
« 20 Maj 2019, 17:10 »
Według testów Edge 530, które przeczytałem jest to możliwe.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 20 Maj 2019, 17:44 »
Zdecydowałem się na zakup garmina touch 25.
Poradźcie proszę, gdzie najlepiej kupić taki sprzęt.

Luknij tu

https://www.eazymut.pl/garmin-175

Rozpoznaj, czy i na touch 25 udzielają rozszerzoną gwarancję. Ew. może być to więcej warte od kilku zł taniej gdzieś indziej.

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 20 Maj 2019, 18:12 »
Poradźcie proszę, gdzie najlepiej kupić taki sprzęt.
https://gps.lodz.pl/pl/p/Garmin-eTrex-Touch-25-010-01325-02/462 - na miejscu. Tylko sprawdź, czy stacjonarnie taka sama cena, jak w internetach.

Offline Mężczyzna cyniczny

• Miasto: Piaseczno
  • Na forum od: 26.11.2012
    • Wycieczki rowerowe bliższe i dalsze
« 20 Maj 2019, 18:19 »
Według testów Edge 530, które przeczytałem jest to możliwe.

Dzięki.
Coraz bardziej skłaniam się do tego modelu. Niestety jeszcze trochę mało testów - świeży model. Ale pewnie minie 1-2 miesiące i coś więcej się pojawi.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Maj 2019, 19:20 »
Moim zdaniem taka okrojona nawigacja jak w Edge 530 w zupełności wystarcza. Minusem jest tylko brak POI i wyszukiwanie miejsc po adresach. Osobiście nigdy z tego nie korzystałem, a jeśli już chciałem znaleźć co w pobliżu to dużo łatwiej robiłem to korzystając z telefonu i map google.

Wiesz - wszystko zależy od potrzeb. Jednemu starcza, drugiemu nie starcza. Miałem 520 Plus w ręku i moim zdaniem fatalnie się mapę obsługuje, żeby zmienić zoom trzeba się przez dwa menu przebić, nie ma do tego bezpośrednio guzika na urządzeniu czy klawisza na mapie jak w dotykowcach, tak upierdliwa zmiana zoomu w czasie jazdy (a to się robi wielokrotnie) to IMO porażka. A brak możliwości przesuwania mapy to kolejny ogromny minus w funkcjach nawigacyjnych.

Tak więc dalekie to jest od dobrej nawigacji, co nie znaczy, że nie będzie wystarczające dla wielu osób. Mnóstwo osób teraz jeździ tak że wrzuca tylko ślad, a w razie czego ma w odwodzie komórkę. Ale dobra nawigacja wszystko to zawiera w sobie, Wahoo czy 520/530 to są modele jedynie z nawigacją po śladzie. Osoby jeżdżące sportowo więcej niż obsługa nawigacji po śladzie tak naprawdę nie potrzebują, ale na wyprawach, gdzie nieraz zdarza się konieczność przerabiania trasy - to już dla mnie dużo za mało.

Luknij tu

https://www.eazymut.pl/garmin-175

Rozpoznaj, czy i na touch 25 udzielają rozszerzoną gwarancję. Ew. może być to więcej warte od kilku zł taniej gdzieś indziej.

Też bym radził ezymut, to dobry sklep, ceny jedne z najniższych na rynku, a dają dodatkowy, trzeci rok gwarancji do dwuletniej garminowskiej.

Bitels

• Gość
« 20 Maj 2019, 20:07 »
Dzięki panowie. Jutro zamawiam z eazymut tą droższą wersję z mapą topo.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 20 Maj 2019, 20:34 »
Dzięki panowie. Jutro zamawiam z eazymut tą droższą wersję z mapą topo.

Ale po co aż stówę dopłacać za mapę? Jest mnóstwo niezłych darmowych map. Jeśli już to warto dopłacić te 270zł do modelu Etrex 35, ale 100zł za mapę - to trochę szkoda pieniędzy. Tę mapę możesz i tak później dokupić, najpierw radziłbym poużywać darmowych map i zobaczyć czy jest potrzeba dopłacania do komercyjnej mapy. To jest mapa topograficzna, może się przydać jak ktoś dużo jeździ po terenie, ale do zwykłego jeżdżenia darmowe mapy bazujące na OSM zupełnie wystarczają.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 20 Maj 2019, 20:50 »

My home is where my bike is.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 20 Maj 2019, 21:01 »
etrex touch 35 na amazonie 200 eur z mapą europy https://www.amazon.de/Garmin-eTrex-Touch-Fahrrad-Outdoor-Navigationsger%C3%A4t-vorinstallierter/dp/B010UPWVGU/
etrex touch 25 164 eur z mapą europy https://www.amazon.de/Garmin-Fahrrad-Outdoor-Navigationsger%C3%A4t-TopoActive-kapazitiver-Farb-Touchdisplay/dp/B010UQ7BA0/

co jak co, ale amazon jest bezproblemowy ze zwrotami i gwarancją

No ale 164 euro to 705zł, (czyli ledwie 25zł taniej niż na eazymut) a wliczając przesyłkę czy przewalutowania może wyjść nawet drożej, na Etrex 35 już większe przebicie 200 euro to trochę ponad 100zł taniej.

No i kwestia gwarancji na pewno jest mniej kłopotliwa przy polskim dystrybutorze, bo generalnie Garmin nie robi z tym problemów - więc gwarancja w Polsce jest tu na pewno plusem.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 20 Maj 2019, 21:10 »
powyżej 29 eur przy produktach sprzedawanych przez amazon wysyłka gratis.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 20 Maj 2019, 21:15 »
Niekoniecznie. Część Garminów na paluszki ma taki element łączący baterie i jeśli używamy akumulatorków AA to można je doładować przez powerbanka, choć to będzie mało wydajne.
Ciekaw, pamiętasz może w jakich modelach?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 20 Maj 2019, 21:22 »

Gpsmap 64s na pewno to miał, 66 pewnie też.
Ale to nic specjalnego nie wnosi, mając urządzenie na AA dużo wygodniej po prostu założyć nowe baterie. Ładowanie z powerbanka baterii AA i na odwrót to bardzo duże straty. To jest pomyślane raczej do tego, żeby w domu sobie naładować akumulatorki AA bez wyjmowania ich z urządzenia, np. podpinając do komputera.

Bitels

• Gość
« 20 Maj 2019, 21:59 »
Ale po co aż stówę dopłacać za mapę?
Masz rację. Nie znam się. Kiedy już będę miał garmina w domu, poproszę o linki do darmowych map.
etrex touch 35 na amazonie 200 eur z mapą europy
Niby tak, ale nie wiem jak długo idzie przesyłka, a muszę mieć nawigację na MP, bo mój tel już dokonuje żywota.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 21 Maj 2019, 11:29 »

Gpsmap 64s na pewno to miał, 66 pewnie też.
Ale to nic specjalnego nie wnosi, mając urządzenie na AA dużo wygodniej po prostu założyć nowe baterie. Ładowanie z powerbanka baterii AA i na odwrót to bardzo duże straty. To jest pomyślane raczej do tego, żeby w domu sobie naładować akumulatorki AA bez wyjmowania ich z urządzenia, np. podpinając do komputera.

Power banku można także użyć awaryjnie jako zewnętrznego zasilania. Bardziej to opłacalne niż ładowanie akumulatorów. 
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 21 Maj 2019, 15:22 »
Ja kilka dni przed Zlotem zamówiłem mapkę to przede mną było jakieś 5400 i 11,5 dnia czekania, więc mapki na dojazd dostanę akurat po powrocie.
Wygląda na to że nie wiem czy dożyję.
Dziś, po 7 dniach przczytałem:
This request is #5452 in the queue. The delay is approximately 11.4 days.
Po tygodniu 11.5 dnia zmieniło się na 11.4 dnia  :-[

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum