Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311465 razy)

Bitels

• Gość
Odp: GPS
« 23 Maj 2019, 21:25 »
Dzięki za wszystkie rady. W sobotę zrobię test i zobaczę jak ten sprzęt działa.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 23 Maj 2019, 21:37 »
Nie wiem jaką ma wydajność - pamięć, procesor - ten model, ale gdybyś, Bitelsie, dostrzegał jakieś opóźnienia w wyświetlaniu mapy czy pracy z nią (wyznaczenie tras, wyświetlanie śladów), wtedy dopiero rozważ zmianę mapy. W starszym  modelu 62S zawsze wrzucam niewielkie fragmenty dużych map, tylko z interesujących mnie regionów. Właśnie dla "higieny" pracy z Garminem :)

A do tego czasu, jak pisze Wilk, na pewno ta mapa wystarczy.

Impulsem do zmiany mapy może być jeszcze potrzeba aktualizacji siatki dróg, bo zaletą map opartych na OSM jest (zwykle) ich dość częsta aktualizacja. Sprawdź, czy masz wszystkie nowe drogi w okolicy, itp.

Szy.
« Ostatnia zmiana: 23 Maj 2019, 21:45 szy »

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 23 Maj 2019, 21:48 »
W starszym  modelu 62S zawsze wrzucam niewielkie fragmenty dużych map, tylko z interesujących mnie regionów. Właśnie dla "higieny" pracy z Garminem
Na starym etrexie 20 woziłem po 16GB map i nic mu nie było. Na "wolność" map wpływa liczba rysowanych elementów. Jak mapa jest "bogato upstrzona" plikiem TYP, to będzie wolna w przewijaniu.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna szy

« 23 Maj 2019, 22:01 »
Mam na myśli wielkość pojedynczej mapy, nie łączną ilość danych. Nie raz miałem wrażenie, że gdy nie miałem czasu albo warunków żeby wykroić sobie mniejszy fragment mapy i wrzucałem np. plik z całym dużym regionem Niemiec z Velomap, ta się wolniej sprawowała w urządzeniu.

Szy.

• blog podróżniczy
« 23 Maj 2019, 22:06 »
Nie potwierdzam. Jedyny limit to wielkość pojedynczego pliku na karcie pamięci, maksimum 4GB (limit FAT32). Cała Europa przekrojona na dwie części to trochę mniej niż takie dwa pliki.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 23 Maj 2019, 22:15 »
Na starym etrexie 20 woziłem po 16GB map i nic mu nie było. Na "wolność" map wpływa liczba rysowanych elementów. Jak mapa jest "bogato upstrzona" plikiem TYP, to będzie wolna w przewijaniu.

Też mam takie obserwacje. Jest też ustawienie w samym urządzeniu stopnia szczegółowości (z reguły do wyboru 5 różnych stopni szczegółowości) - i to wpływa wyraźnie na sposób wyświetlania i szybkość odświeżania. Nie zauważyłem by od samej wielkości pliku mapy tu cokolwiek zależało, natomiast są mapy, które źle mają ten plik TYP ustawiony i za dużą ładują szczegółowość i wtedy jest większe zamulanie. Można to częściowo wyrównać zmniejszając w takiej mapie właśnie ustawienie szczegółowości

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 23 Maj 2019, 22:18 »
W 64s używam czasem map rastrowych z compassa albo własnoręcznie przygotowanych i tu zauważam spowolnienie ale tylko w czasie uruchomienia gpsa. Potem pracuje zupełnie normalnie.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna szy

« 23 Maj 2019, 22:33 »
Być może to wina Velomap, o której pisałem wcześniej - może poziomy szczegółowości, a może to przeniesienie priorytetów na drogi rowerowe powoduje, że mapa jest większym obciążeniem? Nie wiem, nie sprawdzałem. Właściwie ostatnie lata używam zawsze tej mapy i przy dużych plikach opóźnienie było na tyle zauważalne, że nie pozwalało na swobodne sprawdzenie czegoś np. podczas jazdy. Przy mniejszych plikach problem był niezauważalny.

Szy.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 24 Maj 2019, 11:48 »
Co do szybkości działania to jest w ustawieniach pozycja "szczegółowość mapy". Jeżeli są problemy z szybkością i jedzie się po śladzie to można zmniejszyć szczegółowość mapy i będzie szybciej się rysowała.

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 24 Maj 2019, 12:07 »
Jeżeli są problemy z szybkością i jedzie się po śladzie to można zmniejszyć szczegółowość mapy i będzie szybciej się rysowała.
W starszych odbiornikach o małych ekranach (Legend, Vista) kiedy jechałem po śladzie, to w ogóle wyłączałem mapę. I po prostu trzymałem się kreski :) . Właczałem tylko w sytuacjach wątpliwych.

Offline Mężczyzna Simba82

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 16.11.2018
« 24 Maj 2019, 17:25 »
Panowie szybkie pytanie. Czy są na rynku gps na rower, w których mogę palcem zaznaczyć punkt na mapie a nawigacja mnie tam poprowadzi? Mam etrexa 20 i tej funkcjonalności mi strasznie brakuje.

• blog podróżniczy
« 24 Maj 2019, 17:42 »
Eee?
Przecież w etrexie to działa. Nie palcem, a joystickiem. Zaznaczasz i klikasz 'jedź'

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 24 Maj 2019, 17:58 »
Czy są na rynku gps na rower, w których mogę palcem zaznaczyć punkt na mapie a nawigacja mnie tam poprowadzi? Mam etrexa 20 i tej funkcjonalności mi strasznie brakuje.

Garmin Oregon

Offline Mężczyzna Simba82

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 16.11.2018
« 24 Maj 2019, 18:12 »
Źle się wyraziłem. Nawigacje w których działa to płynnie i szybko podobnie jak w telefonie. W etrexie to masakra.

Offline Mężczyzna babun

• Miasto: Rakownia
  • Na forum od: 02.10.2018
« 27 Maj 2019, 11:00 »
Czy do edge 520  da rade wgrać plik gpx z trasą BBT lub maratonu Pn-Pd ? Czy się zmieści ?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum