Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311464 razy)

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Odp: GPS
« 13 Cze 2019, 21:00 »
A po co mi to wiedzieć?  Jak się zacznie las to go zobaczę na własne oczy :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 3 Lip 2019, 19:56 »
Czy na stronie ridewithgps jest możliwość zobaczyć z ilu punktów skład się ślad?
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
« 3 Lip 2019, 21:01 »
W darmowej wersji nie widzę takiego podglądu, może gdzieś ukryte.

Offline Mężczyzna cyniczny

• Miasto: Piaseczno
  • Na forum od: 26.11.2012
    • Wycieczki rowerowe bliższe i dalsze
« 4 Lip 2019, 06:49 »
Czy na stronie ridewithgps jest możliwość zobaczyć z ilu punktów skład się ślad?

Na ridewithgps to nie wiem, ale na pewno możesz podejrzeć na http://www.gpxeditor.co.uk/map

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 4 Lip 2019, 21:15 »
Tak. Wiem, że na innych stronach mogę to sprawdzić, ale chodzi mi konkretnie o RWGPS.
Tam tworzę swoje trasy i fajnie byłoby podejrzeć "na miejscu" ilość punktów (bez kopiowania do innej strony).
Jakoś tej funkcji nie widzę, ale być może słaby mam wzrok ;) i stąd moje pytanie.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
« 4 Lip 2019, 21:57 »
A w wersji płatnej ;)?

Offline Mężczyzna Cieciek

• Użytkownik forum
  • Miasto: okolice Poznania
  • Na forum od: 16.01.2012
« 17 Lip 2019, 17:26 »
Witam po latach!

Znudziło mi się hodowanie brzucha i mam w planach na następny rok popedałować troszkę tu i tam. Jestem na etapie kompletowania brakującego sprzętu i największy problem mam z licznikiem. Rozważam jakiś prosty GPS (Garmin Edge 130 lub Sigma Rox 7 bądź 11). Chodzi mi głównie o pomiar wysokości, bo w poprzednim liczniku miałem coś takiego w oparciu o ciśnienie, ale było to średnio precyzyjnie, zwłaszcza przy dużych dziennych zmianach ciśnienia. No i tu mam pytanie, bo zarówno Garmin jak i Sigma mają wysokościomierz barometryczny, więc się pytam po co GPS, jak mierzymy po staremu?

I jest jeszcze drugie pytanie: ile taki licznik zjada energii, tzn. na ile ładowań wystarczy np. powerbank 20000 mA?

EDIT:
Informacja o pojemności baterii jest tajemnicą strzeżoną lepiej niż specyfikacja F-35  :D
Nie uzyskałem tej informacji nawet w salonie producenta, pan odesłał mnie do serwisu, ale wątpił, by to wiedzieli/chcieli powiedzieć. Tak więc nie pozostaje mi nic innego jak ustalić pojemność baterii doświadczalnie. Za jakiś czas podzielę się tą tajną wiedzą  ;)
« Ostatnia zmiana: 18 Lip 2019, 15:08 Cieciek »

Offline Mężczyzna przemo3642

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 12.12.2012
« 24 Lip 2019, 00:52 »
Obie metody ustalania aktualnej wysokości są zawodne: w górach, w lesie, czy w sytuacji gorszej widoczności satelitów GPS potrafi się zgubić, wtedy odczyt wysokości może np. "skokowo" poszybować w górę/dół, choć cały czas jedziemy po płaskim:) Na tą przypadłość nie cierpi wysokościomierz barometryczny, który daje odczyt płynnie zmieniający się wraz ze zmianą ciśnienia. Problem w tym, że zmiana ciśnienia nie zawsze następuje na skutek zmiany wysokości, ale też w wyniku zmiany pogody. GPS + barometr pozwala wydobyć najlepsze cechu obu metod w taki sposób, że mamy odczyt z barometru, który jest autokalibrowany przez GPS.

Offline Mężczyzna mambaout

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 28.09.2017
« 24 Lip 2019, 13:43 »
I jest jeszcze drugie pytanie: ile taki licznik zjada energii, tzn. na ile ładowań wystarczy np. powerbank 20000 mA?

EDIT:
Informacja o pojemności baterii jest tajemnicą strzeżoną lepiej niż specyfikacja F-35  :D
Nie uzyskałem tej informacji nawet w salonie producenta, pan odesłał mnie do serwisu, ale wątpił, by to wiedzieli/chcieli powiedzieć. Tak więc nie pozostaje mi nic innego jak ustalić pojemność baterii doświadczalnie. Za jakiś czas podzielę się tą tajną wiedzą  ;)

Edge 1030 ma około 2000-2500 mAh.Mniejsze wersje powinny mieć koło 1500(mniejszy ekran zużywa mniej energii). Powerbank o którym wspominasz powinien pozwolić naładować Edge130 do pełna jakieś 5 razy.

Offline Mężczyzna Cieciek

• Użytkownik forum
  • Miasto: okolice Poznania
  • Na forum od: 16.01.2012
« 24 Lip 2019, 13:58 »
Doszedłem do podobnych wartości  :) Szacunki oparte na wiedzy z Wiki (ilość energii/jednostkę masy baterii litowo-jonowej) pozwoliły ocenić żarłoczność Edge 130 na ok. 1000mA, przy założeniu, że około 2/3 masy licznika stanowi bateria. Teraz trzeba to zweryfikować doświadczalnie, na razie na przeszkodzie stoi brak powerbanka, ale przed planowaną na przyszły rok przejażdżką będę znał odpowiedź, na ile pełnych ładowań starcza 20000mA.

Dzięki za odzew, koledze od wysokości też  ;)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 9 Sie 2019, 11:34 »
Jest jakiś szybki sposób w Etrex30x na pozbycie się tej szpili (pojawia się po wciśnięciu "Jedź do")?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 9 Sie 2019, 12:17 »
masz kalkulacje trasy w trybie po bezdrożach?

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Robert

« 9 Sie 2019, 17:12 »
W sumie mam.
Ed. Tylko jakie to ma znaczenie? Teraz po zmianie kalkulacji, po obliczeniu trasy mam dodatkowy pasek nad polami danych.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 9 Sie 2019, 18:04 »
Jak jesteś w trybie nawigacji, to masz kreskę do punktu. A jak chcesz wyjść , nawigacji, to "dokąd" i "przerwij nawigację"

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Robert

« 9 Sie 2019, 18:28 »
Dziękuję.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: