Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311448 razy)

Offline Mężczyzna babun

• Miasto: Rakownia
  • Na forum od: 02.10.2018
Odp: GPS
« 4 Wrz 2019, 08:11 »
dziękuję Panowie , Wasza pomoc jest nieoceniona :)

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 10 Wrz 2019, 10:41 »
Pytanko:

W moim Garmin Etrex 35t, jak i w wielu innych modelach, następuje auto-archiwizacja zapisywanego  śladu, w momencie gdy osiągnie on pewien limit zapisanych punktów. Czy ktoś się może orientuje, jak długi ślad jestem w stanie zapisać, przy ustawieniu interwału zapisu "najrzadziej". Mógłbym wnioskować o tym sprawdzając stosunek liczby punktów do zapisanego dystansu w jakimkolwiek pliku, ale nie znam limitu liczby punktów w którym następuje auto-archiwizacja. Ustawione mam "gdy pełna pamięć" - pytanie co to oznacza w praktyce.
« Ostatnia zmiana: 10 Wrz 2019, 10:56 byczys »

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 10 Wrz 2019, 10:52 »
Najpewniej gdy dojdzie do 10tys. Ale to raczej słaba opcja, bo nie masz wpływu na to kiedy Ci urządzenie skończy ślad.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 10 Wrz 2019, 11:50 »
W 62 nie było z tym żadnego problemu, przy autoarchwizacji co 24h, regularnie o północy ślad był zapisywany i rozpoczynał się nowy.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 10 Wrz 2019, 11:54 »
A jak uruchomi się autoarchiwizacja przy słabej baterii, to ślad idzie w diabły. Sugeruję nie używać.

My home is where my bike is.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 10 Wrz 2019, 12:08 »
A jak uruchomi się autoarchiwizacja przy słabej baterii, to ślad idzie w diabły. Sugeruję nie używać.

Sporo tego swego czasu używałem i nie miałem nigdy takiego problemu. Znając godzinę autoarchiwizacji można tego łatwo uniknąć. Zresztą w starszym modelu 60Csx działało to na takiej samej zasadzie.

Ale generalnie urządzenia bazujące na plikach .gpx to już trochę przeżytek. Sportowe Garminy bazują na plikach .fit, które zajmują znacznie mniej miejsca i gdzie nie ma w ogóle takich problemów. Ślad może mieć dowolną długość, Remek Siudziński nawet całe MRDP nagrał w jednym pliku, a archiwizujemy po prostu przez zapisanie aktywności. No i nie ma tego co mnie irytowało w turystykach, czyli innych parametrów w śladzie, a innych w komputerze podróży.

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 10 Wrz 2019, 12:14 »
Kiedyś próbowałem na Dakocie na ustawieniu najrzadziej, mieściła się trasą około 600 km. Najlepiej sprawdź w ten sposób: kliknij resetuj, potem pod skasuj bieżący ślad masz zajętą pamięć z ilością procentową.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 10 Wrz 2019, 12:52 »
W moim gpsmap 64s. Autoarchiwizacja jest co 2700 pkt. Dlaczego tak? Nie wiem. Jednak autoarchiwizacja nie zaczyna śladu od nowa. Kończąc wycieczkę zapisuję bieżący ślad i mam go w całości. Dopiero 10 000 punktów rozpoczyna nowy ślad.

Pytanko:

W moim Garmin Etrex 35t, jak i w wielu innych modelach, następuje auto-archiwizacja zapisywanego  śladu, w momencie gdy osiągnie on pewien limit zapisanych punktów. Czy ktoś się może orientuje, jak długi ślad jestem w stanie zapisać, przy ustawieniu interwału zapisu "najrzadziej". Mógłbym wnioskować o tym sprawdzając stosunek liczby punktów do zapisanego dystansu w jakimkolwiek pliku, ale nie znam limitu liczby punktów w którym następuje auto-archiwizacja. Ustawione mam "gdy pełna pamięć" - pytanie co to oznacza w praktyce.

Ustawienia interwału IMHO nie mają wpływu na autoarchiwizację (to będzie ta sama ilość punktów). Natomiast w tej określonej ilości punktów zmieści Ci się dłuższa trasa przy obniżeniu częstotliwości zapisu. Ustawienie zapisu śladu na "auto" i "normalny" interwał są mało ekonomiczne  ale ślad dokładnie trzyma się drogi. Przy mocno krętej trasie np. mój tegoroczny Karpacki Hulaka wygenerował ponad 18 000 punktów / 558 km.  A na MP w Warce, gdzie mieliśmy jednak mniej zakrętów, wyszło 7300  punktów na / 560 km.  Kiedy dokładnie oglądałem ślady to widać, że na prostych odcinkach zapis następował co ok. 15 s  natomiast na  zakrętach nawet co 1 s.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 10 Wrz 2019, 20:06 »
W starszych modelach lepiej to było rozwiązane, w 62 po prostu się ustawiało interwał zapisu albo wg dystansu, albo wg czasu

« 10 Wrz 2019, 20:22 »
W starszych modelach lepiej to było rozwiązane, w 62 po prostu się ustawiało interwał zapisu albo wg dystansu, albo wg czasu

Gpsmap 64 też ma te dwie możliwości, o których piszesz. Tryb zapisu "auto" jest dodatkowo. W sumie lepiej się sprawuje niż dystans lub czas, bo nie ścina zakrętów więc odległość z gps jest bardzo realna

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 25 Lis 2019, 17:01 »
Mam takie pytanie - czy jest jakaś aplikacja na androida, którą ograniczę liczbę punktów trasy w pliku gpx? Nie śladu, bo ten garmin etrex 30 przyjmuje. Natomiast chciałbym popróbować nawigować się trasą. Z aplikacji Locus jest możliwość wygenerowania nie tylko śladu ale i trasy, która pojawia się w Garminie w zakładce planowanie trasy. Niestety po wyborze wgranej trasy pojawia się komunikat: Do nawigacji po drogach można użyć tylko 50 punktów.
I teraz będąc w terenie i mając do dyspozycji tylko telefon szukam aplikacji, którą można tę liczbę punktów trasy by ograniczyć.
Ktoś coś?
Ślad/trasę przerzucam sobie kabelkiem USB-OTG z telefonu do Garmina.

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 25 Lis 2019, 19:25 »
Podziel trasę

« 25 Lis 2019, 20:51 »
Mam takie pytanie - czy jest jakaś aplikacja na androida, którą ograniczę liczbę punktów trasy w pliku gpx? Nie śladu, bo ten garmin etrex 30 przyjmuje. Natomiast chciałbym popróbować nawigować się trasą. Z aplikacji Locus jest możliwość wygenerowania nie tylko śladu ale i trasy, która pojawia się w Garminie w zakładce planowanie trasy. Niestety po wyborze wgranej trasy pojawia się komunikat: Do nawigacji po drogach można użyć tylko 50 punktów.
I teraz będąc w terenie i mając do dyspozycji tylko telefon szukam aplikacji, którą można tę liczbę punktów trasy by ograniczyć.
Ktoś coś?
Ślad/trasę przerzucam sobie kabelkiem USB-OTG z telefonu do Garmina.

OziTrackConverter. Ustaw konwersję gpx na gpx.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 25 Lis 2019, 20:58 »
tylko nie zdziw się, że trasa po takim skrojeniu wyjdzie bardzo głupia.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 25 Lis 2019, 21:07 »
Bo trasa to z reguły tylko dwa punkty. Początkowy i końcowy. Resztę odbiornik kalkuluje wg danych zaszytych w drogach i preferencji, np. najkrótszy czas, najkrótsza droga itp. I w zasadzie nie mamy wpływu, jaką drogę odbiornik nam wybierze. Chyba, że wstawimy dodatkowe punkty pośrednie (za skrzyżowaniami, na których chcemy wymusić przejazd).
Niektóre odbiorniki mają problem z wyliczaniem długich, złożonych tras. Dlatego sugerowałem podział na dwie, lub więcej krótszych tras.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum