Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311450 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: GPS
« 25 Lis 2019, 21:16 »
chodzi o prostą regułę upraszczania linii. Przy dużej ilości punktów, jak na tracku, stracisz dokładność na krótkich łamanych krzywej. Jak z 100 punktów wywalisz 50, to komputerek gpsa może sporządzić coś kompletnie innego.

I w zasadzie nie mamy wpływu, jaką drogę odbiornik nam wybierze.
Trasę da się "przekalkulować" przed wysłaniem jej na odbiornik, jeśli w basecamp/mapsource jest ta sama mapa ustawiona co na odbiorniku.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 26 Lis 2019, 04:10 »
No właśnie nie. Algorytmy w garminie i mapsource niekoniecznie są takie same.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 26 Lis 2019, 07:39 »
Wiem, że nie są takie same, ale mapsource/basecamp potrafi dodać "wskazówki" do gpxa, aby trasa wyszła taka sama (Garmin GPX Extensions)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 28 Lis 2019, 14:39 »
OziTrackConverter. Ustaw konwersję gpx na gpx.

Dzięki wielkie, o to dokładnie mi chodziło.

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna maper

« 1 Sty 2020, 16:27 »
Warto wiedzieć, że ten czujnik Tempe działa również z telefonami i tabletami obsługującymi ANT. Seria Edge, której używam obecnie ma wewnętrzny termometr, więc tam nie mam potrzeby używania czujnika, natomiast wożę go na rowerze i np. śpiąc w namiocie mogę na telefonie sprawdzić temperaturę na zewnątrz bez wychodzenia, fajna opcja szczególnie zimą, gdy różnica pomiędzy namiotem a powietrzem spora  ;)

Jak go mocujesz? Ta plastykowa obejma nie wzbudza zaufania i mam wrażenie, że jak go zacisnę np. na jakimś pasku od torby przy rowerze, to może się wypiąć i go zgubię.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 1 Sty 2020, 16:36 »
Jak go mocujesz? Ta plastykowa obejma nie wzbudza zaufania i mam wrażenie, że jak go zacisnę np. na jakimś pasku od torby przy rowerze, to może się wypiąć i go zgubię.

Ja po prostu wpinam czujnik do tej firmowej obejmy i przez nią puszczam pasek torby bikepackingowej. Czujnik siedzi w tej obejmie mocno, więc szansa, że odpadnie malutka. Innym wyjściem jest np. wrzucenie do siateczkowej kieszonki, jeśli taką mamy.

Offline Mężczyzna maper

« 1 Sty 2020, 16:43 »
Ok, dzięki. Potestuję to, chociaż w moim egzemplarzu dość łatwo daje się on wycisnąć z tej obejmy i trochę mnie to niepokoi.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 1 Sty 2020, 17:36 »
Oczywiście może to zależeć od egzemplarza, u mnie siedzi dość mocno. Generalnie nie jest to najszczęśliwiej pomyślane, bo lepiej jakby bezpośrednio na czujniku było oczko czy mini-klamerka do mocowania.

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 1 Sty 2020, 18:24 »
U mnie uchwyt nie puścił, za to sam czujnik się rozsypał na 2 części, ale to przez delikatne pakowanie / rozpakowywanie plecaka do/ z samolotu
Wśród innych przedmiotów współpasażerów, krążących na taśmie, niestety mojej zewnętrznej obudowy z elektroniką nie było
Czujnik miałem przypięty do paska z boku plecaka.

Offline Mężczyzna maper

« 1 Sty 2020, 18:43 »
Czyli chyba bezpieczniej będzie nie korzystać z tego uchwytu, tylko jak pisze Wilk, wsadzić go w jakąś siateczkową kieszonkę, lub przymocować do ramy roweru np. taśmą izolacyjną.

Offline Mężczyzna Gregor

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 13.01.2020
« 14 Sty 2020, 10:40 »
Witam wszystkich. Jestem świeżynką nie tylko na tym forum ale także w GPSach. Proszę poradźcie który GPS wybrać z tych dwóch Garmin Oregon 700 czy Garmin etrex 35. Jeżdżę rekreacyjnie praktycznie po drogach bocznych i leśnych.  Nie jeżdżę po śladach. Czasami do konkretnego punktu ale w większości po prostu wjeżdżam w las i jadę. Tak samo z pieszymi wędrówkami.  I tu pojawia się problem bo nie zawsze telefon i mapy google są mi w stanie pomóc z drogą powrotną.
Potrzebuję Nawigacji która zapiszę mi przebytą trasę i pozwoli wrócić do punktu początkowego. Nie tylko na rower, ale tez na piesze wędrówki (również w góry). Można dodać czujnik prędkości. Głównie takie wypady robię w Pl ale jak jadę na wakacje to tez chętnie bym pospacerował. Zastanawiałem się nad tymi dwoma nawigacjami Oregon 700 z zainstalowana mapą BAZOWĄ i eTrex 35 z zainstalowana mapą Garmin TopoActive Europe. W ogóle to czym się te nawigacje różnią bo nie znalazłem porównań. A może jakaś inna innego producenta. Dziękuje Kolegom za pomoc
« Ostatnia zmiana: 14 Sty 2020, 16:49 Gregor »

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 16 Sty 2020, 00:05 »
Zdecydowanie Oregon.

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 16 Sty 2020, 08:25 »
Cena to duża różnica, ciężar też i to czuć.
Mam Etrexa 35 a miałem Oregon 650.
Co poszczególne modele mają znajdziesz w sieci.
Przeanalizuj i wybierz, Etrex moim zdaniem by wystarczył.
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 18 Sty 2020, 00:42 »
Kupiłem w czerwcu 2019 Etrexa 35. W grudniu nagle przestał łapać sygnał GPS. Po kontakcie telefoniczno-mailowym z serwisem Garmina odesłałem urządzenie. Dzisiaj przysłali mi nowe urządzenie. Ale:
- mój był czarny a nowy jest zielony,
- mój miał 8GB pamięci wewnętrznej a nowy tylko 4 GB,
- na moim były mapy topo Europy a na nowym ich nie ma (przy tej pamięci się nie zmieszczą na urządzeniu).
Miał Ktoś podobny przypadek? To norma w Garminie? Jaja sobie robią czy ludzka pomyłka? Będę dzwonił w poniedziałek  :o

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 18 Sty 2020, 09:58 »
Mnie kiedyś poprowadzili przez telefon, jak mam sobie naprawić Dakotę 10 i wtedy po restarcie z fabrycznych 850 MB pamięci zrobiło się 4 GB. :-)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum