Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311436 razy)

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Odp: GPS
« 3 Mar 2020, 20:58 »
Raczej pomyłka, serwis Garmina jest bardzo przyzwoity, często wymieniają na nowe urządzenia, a czasem i na lepsze jak już starym modelem nie dysponują, do tego gwarancja liczy się od nowa od momentu wymiany. Dlatego trzeba dalej interweniować, żeby dostać takie urządzenie jak reklamowaliśmy, bo takie o gorszych parametrach to jest niedopuszczalne.
Zapomniałem napisać ale wymienili mi urządzenie na nowe - dokładnie takie samo jak odesłałem  :)

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 18 Maj 2020, 15:55 »
Mam pytanie. Jak przenieść ślad zapisany na urządzeniu (GPSMap 64) jako "archiwalny" do programu Garmin Connect i do Stravy? Potrafię to zrobić tylko ze śladem "bieżącym"
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 18 Maj 2020, 21:24 »
Jak podłączysz Garmina do komputera to musisz znaleźć katalog z plikami GPX, u mnie w 62s to się nazywało coś "Archive" chyba i to był zdaje się podkatalog katalogu "GPX".

W Garmin Connect na swoim koncie masz taką ikonę chmurki ze strzałką, stamtąd wybierasz "Importuj dane", następnie trzeba podać, gdzie na dysku czy w odbiorniku się pliki znajdują - i wgrywasz.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 19 Maj 2020, 09:20 »
Dzięki Michale! Zrobiłem tak jak napisałeś i wszystko się udało :D
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Odp: GPS i baterie litowe
« 19 Maj 2020, 15:16 »
Czy ktoś przetestował używanie gpsa na litowych bateriach? Zastanawiam się o ile dłużej pociągnie gpsmap64 na litowych bateriach w porównaniu do alkalicznych czy NiMH? 
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 19 Maj 2020, 16:55 »
Zmieniając baterie trzeba w ustawieniach przestawić z NiMh na litowe. Przynajmniej w moim Oregonie tak jest.

Online Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 19 Maj 2020, 17:06 »
Zmieniając baterie trzeba w ustawieniach przestawić z NiMh na litowe. Przynajmniej w moim Oregonie tak jest.

Wiadomo, że trzeba przestawić. zastanawiam się tylko o się stanie jeżeli nie przestawię. Jaki to ma wpływ na wydajność, na działanie GPSa.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 19 Maj 2020, 17:12 »
żaden, tylko wskazania pozostałej baterii będą od czapy.

My home is where my bike is.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 19 Maj 2020, 18:01 »
Wiadomo, że trzeba przestawić. zastanawiam się tylko o się stanie jeżeli nie przestawię. Jaki to ma wpływ na wydajność, na działanie GPSa.

To nie ma wpływu na czas pracy, bo urządzenie czerpie prąd z baterii i pracuje aż do ich zupełnego wyładowania. Natomiast ustawienie ma wpływ na bardziej realistyczne odczyty tego ile jeszcze zostało baterii oraz komunikatów o wyładowanej baterii.

Online Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 19 Maj 2020, 18:21 »

To nie ma wpływu na czas pracy, bo urządzenie czerpie prąd z baterii i pracuje aż do ich zupełnego wyładowania. Natomiast ustawienie ma wpływ na bardziej realistyczne odczyty tego ile jeszcze zostało baterii oraz komunikatów o wyładowanej baterii.

To znaczy, że dobrze mieć ustawiony rodzaj baterii ale nie jest to niezbędna do użytkowania chociaż użyteczna opcja.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 19 Maj 2020, 18:30 »
Ja używam w moim eTrexie 30x starych, poczciwych Eneloopów. Pojemność mają wciąz w granicach 2Ah, ale spokojnie wystarcza na 2 dni jazdy. Komunikat o rozładowanych bateriach wyskakuje mi już po kilku godzinach użytkowania, ale się przyzwyczaiłem i nie panikuję.
Na wielodniowe wyprawy ze spaniem na dziko wkładam alkaliczne jednorazowe. Wytrzymują dłużej, ale różnica nie jest znacząca.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Odp: GPS i baterie litowe
« 19 Maj 2020, 18:56 »
Czy ktoś przetestował używanie gpsa na litowych bateriach? Zastanawiam się o ile dłużej pociągnie gpsmap64 na litowych bateriach w porównaniu do alkalicznych czy NiMH?

Z moich doświadczeń, różnica jest znaczna, zarówno Garmin 62s jak i eTrex 35t pracują nawet 2-3 razy dłużej niż na zwykłych bateriach które można kupić w marketach itp.

Dokładnych wyliczeń Ci nie podam, ale pamiętam że kupując zapas baterii litowych na dlugi wyjazd, przelicznik cena/jednostkę czasu pracy urządzenia był bardzo podobny. Czyli np. placiłem 3 razy więcej za baterię, ale czas pracy był 3 razy dłuższy. Oczywiście zysk był na ilości baterii które musiałem wieźć ze sobą i ich wadze (litowe są same w sobie zauważalnie lżejsze).

Tak jak wyżej wspomniano, ustawienia typu baterii w urządzeniu ma wpływ jedynie na rzetelność podawanych danych dotyczących ich aktualnego poziomu naładowania.

Podsumowując - warto przynajmniej spróbować i sam wtedy ocenisz.

Ja kupuję tutaj:

https://allegro.pl/oferta/4-baterie-litowe-energizer-ultimate-r6-aa-szybko-6273283431

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 19 Maj 2020, 19:29 »

Napięcia akumulatora oraz ogniwa są inne. Ustawienie ma na celu dostosowanie urządzenia do rodzaju źródła zasilania. Jeżeli np. prawidłowe napięcie akumulatora wynosi 1.2 V, a ogniwa 1.5 V to jeżeli urządzenie byłoby ustawione w tryb pracy z baterii, to przy zasilaniu z w pełni naładowanego akumulatora,  uznałoby że ma do czynienia z rozładowanym ogniwem. Skutek - wcześniejsze wyłączenie urządzenia dla bezpieczeństwa danych (trzeba wyłączyć, dopóki jeszcze można zasilać urządzenia - tzw. powerfail). Praca na granicy działania zasilania jest niebezpieczna z punktu widzenia zachowania danych. Rezystancja rozładowanego ogniwa gwałtownie rośnie i przy niezbyt wielkim obciążeniu (choćby zapis danych na kartę) napięcie może gwałtownie spaść, co spowoduje niekontrolowany reset systemu i utratę  danych lub zawieszenie się oprogramowania.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 19 Maj 2020, 19:34 »
Skutek - wcześniejsze wyłączenie urządzenia dla bezpieczeństwa danych (trzeba wyłączyć, dopóki jeszcze można zasilać urządzenia - tzw. powerfail).
Biorąc pod uwagę jak garmin zachowuje się w razie zdechnięcia baterii, to ma to kompletnie gdzieś, że zaraz zdechnie. Urwie kawałek śladu, będzie sobie pobierał efemerydy od nowa itd. Będzie ciągnął tak długo na baterii, aż padnie.

My home is where my bike is.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 19 Maj 2020, 19:42 »
Będzie ciągnął tak długo na baterii, aż padnie.

Ale ten próg (czyli wartość napięcia przy którym uznaje, że pora na padniecie) zależy od tego, co ma ustawione jako źródło zasilania. Inaczej procesor by głupiał, nie wspominając o systemie plików na karcie, zawartości pamięci, itp. Robiłaby się sieczka z danymi.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum