Ale ten próg (czyli wartość napięcia przy którym uznaje, że pora na padniecie) zależy od tego, co ma ustawione jako źródło zasilania. Inaczej procesor by głupiał, nie wspominając o systemie plików na karcie, zawartości pamięci, itp. Robiłaby się sieczka z danymi.
Ustawienie typu baterii ma znaczenie głównie dla zdrowia akumulatorów, których napięcia urządzenie nie powinno zdrenować poniżej bezpiecznej granicy żeby ich nie zarzynać.
Podsumowując - warto przynajmniej spróbować i sam wtedy ocenisz. Ja kupuję tutaj: https://allegro.pl/oferta/4-baterie-litowe-energizer-ultimate-r6-aa-szybko-6273283431
Cytat: kawerna w 19 Maj 2020, 15:16Czy ktoś przetestował używanie gpsa na litowych bateriach? Zastanawiam się o ile dłużej pociągnie gpsmap64 na litowych bateriach w porównaniu do alkalicznych czy NiMH? Z moich doświadczeń, różnica jest znaczna, zarówno Garmin 62s jak i eTrex 35t pracują nawet 2-3 razy dłużej niż na zwykłych bateriach które można kupić w marketach itp. Dokładnych wyliczeń Ci nie podam, ale pamiętam że kupując zapas baterii litowych na dlugi wyjazd, przelicznik cena/jednostkę czasu pracy urządzenia był bardzo podobny. Czyli np. placiłem 3 razy więcej za baterię, ale czas pracy był 3 razy dłuższy. Oczywiście zysk był na ilości baterii które musiałem wieźć ze sobą i ich wadze (litowe są same w sobie zauważalnie lżejsze).Tak jak wyżej wspomniano, ustawienia typu baterii w urządzeniu ma wpływ jedynie na rzetelność podawanych danych dotyczących ich aktualnego poziomu naładowania.Podsumowując - warto przynajmniej spróbować i sam wtedy ocenisz.Ja kupuję tutaj:https://allegro.pl/oferta/4-baterie-litowe-energizer-ultimate-r6-aa-szybko-6273283431
Czy ktoś przetestował używanie gpsa na litowych bateriach? Zastanawiam się o ile dłużej pociągnie gpsmap64 na litowych bateriach w porównaniu do alkalicznych czy NiMH?
2-3x dłużej? To ile Ci działał GPS na tych zwykłych bateriach? 3h?
Mniej więcej trzykrotna różnica w cenie i czasie działania opierała się na tych bateriach z Biedy
im bardziej prądożerne urządzenie, tym większa różnica. Na wyścig kupowanie baterii litowych ma sens, tak samo do jazdy zimą. Nie dotyka ich efekt obniżenia pojemności w niskich temperaturach.