Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311429 razy)

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Odp: GPS
« 11 Cze 2020, 17:47 »
Trzy dni jeżdżę z Edge Explore - pomijając wiele różnic pomiędzy dotychczasowym 62S, jedna rzecz mnie szczególnie martwi: "umierający" ekran w odbiorniku. Nie można nic, poza trzymaniem kilkanaście sekund wyłącznika i restartem urządzenia. Trzy dni jazdy i 3-4 takie zgony każdego dnia. Oprogramowanie aktualne.

Też tak macie, którzy macie?

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna szy

« 11 Cze 2020, 17:59 »
Z 62S tak samo mam, jakby nie ogarniał dużej ilości danych. I rzeczywiście się wyłącza.

... ale tu, w Edge Explore, nie da się wzbudzić wygaszonego ekranu - urządzenie nadal pracuje, reaguje dźwiękami na przyciski, zapisuje ślad, itp. Ale ma martwy ekran. Trzeba przycisnąć włącznik i trzymać, aż się zrestartuje.

Wkurzające, gdy jesteś w momencie, gdy akurat coś chcesz sprawdzić, rzucić okiem na mapę, a tu... taki żywy trup.

Szy.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 11 Cze 2020, 18:44 »
Może masz włączony tryb oszczędzania baterii? Bo tylko ekran wchodzi w wygaszenie. Ale oczywiście powinien z niego wrócić, więc coś jest nie tak.

Offline Mężczyzna szy

« 11 Cze 2020, 18:47 »
Oddaj do naprawy gwarancyjnej.

Obawiam się, że niewiele mi to da. Wygląda to na problem software'u, a ten jest najnowszy. Co z tego, że przyjdzie inne urządzenie, skoro będzie obsługiwane przez ten sam soft?

Może masz włączony tryb oszczędzania baterii? Bo tylko ekran wchodzi w wygaszenie. Ale oczywiście powinien z niego wrócić, więc coś jest nie tak.

Tak, tak, to dzieje się w trybie oszczędnym przy wygaszonym ekranie.

Znalazłem właśnie:

https://forums.garmin.com/sports-fitness/cycling/f/edge-explore/223642/edge-explore-goes-blank-and-locks-up-during-ride

A tam napisane, że Garmin w swojej dowcipności jeszcze ów pad wzbogacił o taki ficzer, jak wysyłanie info o wypadku do wpisanych kontaktów podczas tego twardego resetu. Och, Garminie, ile trzeba mieć do Ciebie cierpliwości... :)

Szy.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 11 Cze 2020, 19:00 »
Tak, tak, to dzieje się w trybie oszczędnym przy wygaszonym ekranie.
Ale to spróbuj wyłączyć tę funkcję, tak Ci to niezbędne? To ma sens na długich trasach, gdzie oszczędzanie baterii coś wnosi, na krótszych jakie Ty jeździsz to szkoda zachodu, a przecież bateria pozwoli w pełnym trybie zrobić ze 300km co najmniej. Ja zresztą w ogóle tego nie używam, nawet na długich trasach, nie po to kupuję zaawansowane urządzenie, żeby jeździć z wyłączonym ekranem.

Wygląda na jakiś bug z oprogramowaniem, Edge Explore to poboczna seria Garmina, więc aż tak jej nie dopieszczają ;). Można próbować robić downgrade, może coś da, ale downgrade też nie zawsze idzie gładziutko. Najprościej wyłączyć tę funkcję i zobaczyć czy bez tego ekran też będzie gasnąć.

Offline Mężczyzna szy

« 12 Cze 2020, 08:07 »
Edge Explore ma mniejszą pojemność baterii od sportowych Edziów. Poza tym to naturalne oszczędzanie zasobów, tak samo jak gaszenie światła czy zakręcanie wody. Dlaczego mam codziennie go ładować, skoro mogę co drugi dzień (no, prawie).

Okazuje się jednak, że jest nowy soft - urządzenie nie pokazywało aktualizacji, Garmin Express już tak. Może więc to naprawili.

Szy.

Offline Mężczyzna szy

« 12 Cze 2020, 08:27 »
Teraz jeszcze doczytałem, że ten sam problem w 830 po dziesięciu miesiącach (sic) naprawia dopiero beta sprzed dwóch dni.

https://forums.garmin.com/sports-fitness/cycling/f/edge-830/228175/new-edge-830-public-beta-5-51-now-available

Szy.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 12 Cze 2020, 08:44 »
Poza tym to naturalne oszczędzanie zasobów, tak samo jak gaszenie światła czy zakręcanie wody. Dlaczego mam codziennie go ładować, skoro mogę co drugi dzień (no, prawie).
Dla mnie to takie oszczędzanie jak gaszenie światła do czytania, był taki fachowiec na BBT, co ze 40km nadrobił bo tej funkcji właśnie używał, żeby trochę przyciąć na bateriach ;)
W porównaniu do tego ile człowiek prądu zużywa w gospodarstwie domowym to ilości jakie ciągnie takie urządzenie są pomijalne, więc dla mnie argument demagogiczny, jak chcesz oszczędzać prąd to zrezygnuj z lodówki, komputera, kuchenki czy czajnika na prąd. Do tego nie wymaga wymienialnych baterii, więc mniej obciąża środowisko niż te z wymienialnymi bateriami.

Teraz jeszcze doczytałem, że ten sam problem w 830 po dziesięciu miesiącach (sic) naprawia dopiero beta sprzed dwóch dni.

To co ludzie piszą na forach to trzeba brać w duży nawias. To, że kilku ma takie problemy, to nie znaczy, że mają je wszyscy, to czego ja się o problemach ze swoim urządzeniem naczytałem to głowa mała, a działa bardzo przyzwoicie.

Offline Mężczyzna anu

• Na forum od: 22.05.2009
« 12 Cze 2020, 09:57 »
Edge Explore ma mniejszą pojemność baterii od sportowych Edziów. Poza tym to naturalne oszczędzanie zasobów, tak samo jak gaszenie światła czy zakręcanie wody. Dlaczego mam codziennie go ładować, skoro mogę co drugi dzień (no, prawie).

A jaka była w ogóle koncepcja zakupu Explore? Nie ma zalet serii Edge, czyli zaawansowanej analizy treningu. Bez tego
w zasadzie to odbiornik turystyczny, choć tu ma kardynalną wadę w tym zastosowaniu - brak zasilania bateryjnego. Taki trochę ni pies, ni wydra.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 12 Cze 2020, 13:10 »
A jaka była w ogóle koncepcja zakupu Explore? Nie ma zalet serii Edge, czyli zaawansowanej analizy treningu. Bez tego
w zasadzie to odbiornik turystyczny, choć tu ma kardynalną wadę w tym zastosowaniu - brak zasilania bateryjnego. Taki trochę ni pies, ni wydra.

Też tak uważam, sporo słabszy od pełnego Edge, a pod względem wygody obsługi i niezależności energetycznej przegrywa z odbiornikami turystycznymi. Zaletą w porównaniu do turystyków natomiast są rozmiary urządzenia i bardzo wygodne mocowanie.

Offline maku

• Miasto:
  • Na forum od: 08.06.2013
« 12 Cze 2020, 19:02 »

Ja takiego problemu w 830 nigdy nie miałem. W zasadzie jedyny "problem" jaki z nim miałem to spędzenie 20 minut na parowaniu z telefonem. W końcu po kilkunastu próbach się sparowały i tak im zostało. Od tego czasu ani raz nic nigdzie nie wyleciało. Jeżdżę na dostarczonej mapie Garmina, więc może dlatego nic się nie dzieje.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 12 Cze 2020, 20:21 »
Szukałem, znaleźć nie mogłem: jaka jest pojemność aku Edge 830 (mAh czy jak)? - Myślę nabyć pasowiszczy pałerbank.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 12 Cze 2020, 21:50 »
Nie podają tego, ale patrząc z czasu pracy i wielkości ekranu to będzie pewnie w okolicach 1300-1400mAh. Tylko pamiętaj, że ze względu na straty przy ładowaniu to na naładowanie tych 1400mAh to z powerbanka realnie zejdzie z 1800-2000mAh. Można też ładować z dynama, bo masz chyba takowe w rowerze turystycznym, jakbyś chciał tego używać na wyprawie.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 13 Cze 2020, 09:47 »
Merci.

Z dynama myślę, jednak nie wiem ile załadowanie tego edga wymaga pedałogodzin. Pozostałe rzeczy elektro też swój prąd mieć muszą.

Dopytam (odp. wątku nie widzę): który np. z tych jest lepszy?

https://8a.pl/powerbank-skross-reload-5

https://8a.pl/ladowarka-goal-zero-flip-12-green

https://8a.pl/power-bank-goal-zero-flip-10-bright-red

Dlaczego największy jest najtańszy?
Dziękuję.

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 13 Cze 2020, 11:13 »
Z dynama myślę, jednak nie wiem ile załadowanie tego edga wymaga pedałogodzin. Pozostałe rzeczy elektro też swój prąd mieć muszą.

Prąd z dynama zależy od prędkości jazdy oraz modelu ładowarki, przy topowych daje koło 500mA, więc realnie licząc jest szansa naładowania w ok. 4h kręcenia. Ale pełna bateria Edge 830 wystarczy na 1.5-2 dni jazdy wyprawowej.

https://8a.pl/powerbank-skross-reload-5

https://8a.pl/ladowarka-goal-zero-flip-12-green

https://8a.pl/power-bank-goal-zero-flip-10-bright-red

To są wszystko przepłacone produkty, gdzie płacisz za nazwę firmy, do tego malutkie pojemności, starczą ledwie na 1-2 doładowania. Sensowne powerbanki do takich zastowoań to 10 lub 20tys mAh, bo w stosunku do wagi ilość prądu jest dużo większa. A za powerbank Xiaomi 10tys zapłacisz 65zł na Allegro, za 20tys 80zł.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum