Ja zauważyłem, że w 530 sporo zależy od temperatury, tak jakby wysoka temperatura dodawała wirtualne kilka-kilkanaście procent w górnym zakresie naładowania. Na 24h starcza. na styk, ale starcza.
Cytat: zly-sze w 14 Cze 2020, 21:07Ja zauważyłem, że w 530 sporo zależy od temperatury, tak jakby wysoka temperatura dodawała wirtualne kilka-kilkanaście procent w górnym zakresie naładowania. Na 24h starcza. na styk, ale starcza.Od temperatury to bez dwóch zdań sporo zależy, zupełnie inne osiągi miałem w czasie zimowych jazd, inne w czasie letnich i to są różnice parugodzinne. Ale to prawidło dotyczy niemal wszystkich baterii.Ale generalnie takie czasy pracy trudno porównywać ze sobą bo każdy trochę inaczej używa urządzenia. Jeden ma 6-7 czujników, drugi nie ma żadnego, jeden używa szczegółowej nawigacji, drugi ogranicza się do nitki śladu na mapie. Jeden często używa ekranu mapy, drugi bardzo sporadycznie.
Edge 83o w trybie DROGA (przebieg trasy zadany z poziomu gps, również zwykła jazda), podejście któreś (bez podłączonych czujników, prędkość/dystans z gps, widoczne 1o parametrów aktywności): wiedzie, wskazuje akt. prędkość, dystans do celu, wys., temp. itp. Nie zlicza pokonanego dystansu (wartość "0"), prędkości średniej, czasu przejazdu, wskazuje tajemnicze "43.39 km". Po zakończeniu aktywności tę rejestruje podając czas kilku sekund, dystans 1,2 m, mapki trasy nie ma (okolicę miejsca aktywności rozpoznaje) - tak pomimo ponownego ustawienia wszystkiego. W pt. rozmawiałem z eazymut - polecili podłączyć, wpuścić garmin express (co teraz czynię). Jeśli nic, - odsyłam w ramach gwarancji, przezornie kupuję flexa z tarczą 12o mm.Normalnie jak w małżeństwie (miało być fajnie, iść gładko, git, są Niemcy, problemy, schody).
Taki powerbank 20 000 mAh trochę waży
typowe ogniwo 18650 (Li-Ion) o pojemności 2000 mAh i więcej musi ważyć co najmniej 40-parę gram
Cytat: marcin_g w 14 Cze 2020, 23:01typowe ogniwo 18650 (Li-Ion) o pojemności 2000 mAh i więcej musi ważyć co najmniej 40-parę gramMyślałeś pewnie o 40 dekagramach?
Mowa o 3V i ponad 3800 mAh na ... gram.
W 18650 też już od wielu lat (gdy topem był Panasonic 3400mAh) urosło raptem ze 2%. Tyle o postępie w ogniwach dla ludu.
O tym przełomie w zasilaniu czytam od 10 lat, a nic się przez ten czas nie zmienia. Komórki, oświetlenie, GPS - to wszystko poszło mocno naprzód, a zasilanie od dawna stoi w miejscu.
/.../Źle to wygląda