Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 329422 razy)

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Odp: GPS
« 20 Lip 2020, 17:39 »
Uchwyt orginalny czy aliexpress?

Oryginalny.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 30 Lip 2020, 20:45 »
Jeżeli mowa o bateriach, to może za kilka lat będą zmiany. Jest pierwsza jaskółka nowych ogniw, obniżyli już dolny zakres temperatury pracy nowych ogniw do 25 st. Mowa o 3V i ponad 3800 mAh na ... gram. Tylko problem jest z temperaturą. Bez zejścia do -10 stopni to do turystki się nie nada.
https://www.nature.com/articles/s41467-019-09061-9

Dzisiaj wystartowała nowa sonda kosmiczna NASA na Marsa z małym dronem na pokładzie. Na Marsie gęstość atmosfery wynosi 1% ziemskiej, więc helikopterek musi mięć potężną nośność w stosunku do wagi. Całość waży 1,8 kg, a śmigła po 35 gramów. Z ciekawości sprawdziłem jakie ma ogniwa i są to zwykłe litowo-jonowe Sony o gęstości energii 160 kilowatogodzin na kilogram, czyli praktycznie to co mamy w telefonach. Jeśli mając miliardowy budżet NASA nie była w stanie skombinować kilku baterii o lepszych parametrach, to na ten przełom będziemy chyba musieli długo jeszcze czekać :)

https://en.wikipedia.org/wiki/Mars_Helicopter_Ingenuity

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
« 31 Lip 2020, 08:37 »
Z ciekawości zerknąłem i faktycznie li-ion ale oczywiście cylindryczne 18650 czyli to co mamy w latarkach oraz teraz już tylko w niektórych laptopach ale na pewno nie w telefonach :P

Interesujące że zdecydowali się na pakiet 6 ogniw x 2000 mAh czyli stosunkowo małej pojemności jak na 18650, ale pewnie zdecydowały inne parametry niż pojemność. Widzę że ten model ma spory prąd rozładowania bo aż 30A.

Swoją drogą dokładnie te same ogniwa można było u nas kupić po 5 PLN/sztuka na forach, sam mam w domu 2 sztuki ;)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 31 Lip 2020, 10:04 »
W chińskich sklepach można było kiedyś kupić telefon, taki z klasyczną klawiaturą i zasilany baterią 18650 ;)

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
« 31 Lip 2020, 12:26 »
jak znajdziesz to podeślij, może wymieniłbym swój awaryjny na takowy bo kiedyś szukałem ;-)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 31 Lip 2020, 12:31 »
Dzisiaj wystartowała nowa sonda kosmiczna NASA na Marsa z małym dronem na pokładzie. Na Marsie gęstość atmosfery wynosi 1% ziemskiej, więc helikopterek musi mięć potężną nośność w stosunku do wagi. Całość waży 1,8 kg, a śmigła po 35 gramów. Z ciekawości sprawdziłem jakie ma ogniwa i są to zwykłe litowo-jonowe Sony o gęstości energii 160 kilowatogodzin na kilogram, czyli praktycznie to co mamy w telefonach. Jeśli mając miliardowy budżet NASA nie była w stanie skombinować kilku baterii o lepszych parametrach, to na ten przełom będziemy chyba musieli długo jeszcze czekać :)

No właśnie, najlepsze podsumowanie tego "przełomu" w pojemności baterii, co to go zapowiadają od dobrych 10 lat  ;)

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 1 Sie 2020, 10:34 »
Myślę, że w takiej misji ważniejsza jest pewność i przewidywalność sprawdzonego rozwiązania, niż używanie eksperymentalnych technologii.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 1 Sie 2020, 15:59 »
To prawda, ale dron jest tylko częścią misji i sam w sobie jest eksperymentem - z tego co pamiętam nie będzie dokonywał ważnych pomiarów, ma tylko przetrzeć ślad dla kolejnych takich urządzeń.

Spróbuję doczytać jeszcze czy w pracy nad dronem rozważali inne rodzaje baterii.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 1 Sie 2020, 19:01 »
Na razie mamy nową anodę, którą można używać do produkcji klasycznych baterii li-ion bez modyfikacji linii montażowej. Wzrost pojemności o 70%.

Na razie to mamy projekt, który może nigdy do użycia nie wejdzie, bo może ma 20 innych wad, o których producent nie wspomniał. Wrzucasz same projekty, a nie rozwiązania, które są w realnym użyciu. Bo o takich projektach to często dla reklamy podają jakieś cuda na kiju, jak to co wrzucałeś wcześniej.

Ta sonda na Marsa dobrze pokazuje, że żadnych przełomowych projektów w tej mierze na razie nie ma i pewnie prędko nie będzie, bo w to, że jakaś mała firemka nagle uzyskuje ogniwa aż o 70% pojemniejsze niż giganci branży komórrkowej dysponujący grubymi pieniędzmi na badania to ciężko uwierzyć.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 1 Sie 2020, 22:04 »
To, że mała firma uzyskuje przełom to akurat bardzo prawdopodobne. Wystarczy jeden inteligentny człowiek i trochę szczęścia.

Nie, tak to było 100 lat temu, ale już nie teraz. Teraz to już przełomy nie zależą od szczęścia i samej inteligencji.

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 13 Sie 2020, 17:25 »
Ktoś wie dlaczego Etrex Touch 35 nie widzi mi śladu BBT?
Wrzucam do Garmin/gpx/ tam są inne ślady i są widoczne.
MiRowerDajePower

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
« 13 Sie 2020, 17:42 »
Może za duży plik?

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 13 Sie 2020, 17:59 »
To powinien pokazać pół śladu, tak jak zwykle gdy ma ponad 10 tys. punktów.
MiRowerDajePower

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 13 Sie 2020, 18:15 »
Ktoś wie dlaczego Etrex Touch 35 nie widzi mi śladu BBT?
Wrzucam do Garmin/gpx/ tam są inne ślady i są widoczne.

Może to nie ślad, tylko trasa jest? Wgraj na RWGPS, ściągnij jako ślad i jeszcze raz spróbuj

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 13 Sie 2020, 20:39 »
Do niedawna byłem szczęśliwym posiadaczem eTrexa 20. Niestety, gumowy przycisk od włączania/wyłączania odczepił się od obudowy i jego użytkowanie było na tyle upierdliwe, że... kupiłem następcę - 20x.
I tu moje szczęście zmalało :'(
20x zanim wczyta trasę to można spokojnie browara chlapnąć. Takie długie wczytywanie jest tylko przy pierwszym wczytywaniu trasy. Kolejne wczytywania tego samego śladu idą (na szczęście) już w miarę płynnie.
eTrexy nigdy demonami prędkości nie były, ale teraz to jest kompletna porażka. 20 był dużo szybszy od 20x.
20x sam z siebie wyłączył mi się 3x w ciągu 2 tygodni. W 20 nigdy mi się to nie zdarzyło.
Tak więc jak ktoś zastanawia się nad 20x to proponowałbym przemyśleć ten zakup.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum