Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311379 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: GPS
« 13 Sie 2020, 21:01 »
a może zmień firmware? Bo mam 30x i zapierdziela, a on tylko obecnością kompasu/barometru/czujników się różni

My home is where my bike is.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 13 Sie 2020, 21:15 »
a może zmień firmware?

Za tępy jestem na takie praktyki :'(
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Online Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 13 Sie 2020, 21:28 »
Może to jakiś wadliwy egzemplarz. Mam Etrexa 20x od ponad roku i żadnych wad w jego działaniu nie zaważyłem. Poprzednio miałem Etrexa30, czasami na wybojach potrafił się wyłączyć ale powodem były przesuwające się baterie. Pomogło włożenie między pokrywę a baterie złożonego kawałka kartki.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 13 Sie 2020, 21:51 »
Może to jakiś wadliwy egzemplarz.

Może.

Poprzednio miałem Etrexa30, czasami na wybojach potrafił się wyłączyć ale powodem były przesuwające się baterie

Sprawdzę to u siebie.

Zauważyłem, że 20x ma trochę płytszy rowek na dolnej klapce w który wpina się uchwyt.
Być może z tego powodu niektórym wypada GPS z uchwytu.
U siebie do 20x przełożyłem tylną klapkę z 20.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Wycior

• Miasto: Boruszowice
  • Na forum od: 01.09.2017
« 14 Sie 2020, 20:01 »
Ktoś wie dlaczego Etrex Touch 35 nie widzi mi śladu BBT?
Wrzucam do Garmin/gpx/ tam są inne ślady i są widoczne.

Może to nie ślad, tylko trasa jest? Wgraj na RWGPS, ściągnij jako ślad i jeszcze raz spróbuj
Dokładnie tak jest. GPX ze strony BBT nie jest śladem. Najszybciej tego typu edycje z trasy na ślad robić w Garminowskim BaseCamp. W dniu jutrzejszym będę ogarniał na BBT ślad GPX z sygnalizacją punktów kontrolnych pod Etrexa i dla chętnych mogę udostępnić. Plik będzie przygotowany właśnie w BaseCamp.

Offline Mężczyzna zwierzak

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 03.12.2019
« 16 Sie 2020, 13:08 »
Potrzebuję nawigacji pod rower i górskie szlajanie się. Napewno musi przeżyć przyszłoroczną wisłę1200. Powiem tak patrzę też na budżet bo 1200 zł nie stać mnie na wywalenie. Co polecacie? Chciałbym też aby to jakoś działało. Więc wybrałem etrax 25 touch. Pytanie jak z wytrzymałością wyświetlacza? Jak spadnie to nic sie nie stanie z wyświetlaczem ? Może jakieś inne propozycje? No i czym planowanie map ? Teraz jeżdziłem i chodziłem na mapy.cz. i to dość fajnie ogarniało wszystko

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 16 Sie 2020, 13:48 »
z sygnalizacją punktów kontrolnych pod Etrexa
Co to jest ta "sygnalizacja"? I jak to się robi?

Marek

Offline Mężczyzna Wycior

• Miasto: Boruszowice
  • Na forum od: 01.09.2017
« 17 Sie 2020, 17:50 »
z sygnalizacją punktów kontrolnych pod Etrexa
Co to jest ta "sygnalizacja"? I jak to się robi?

Marek
W Base Camp jest możliwość dodawania Punktów. Każdemu punktowi można przypisać Lokalizację, Ikonkę, Nazwę oraz Przybliżenie. W przypadku Przybliżenia wykreślany na mapie jest okrąg, którego osiągnięcie podczas jazdy jest sygnalizowane przez Etrex`a dźwiękiem.
W Etrex'ie sygnalizację dźwiękową włączamy: Konfiguracja/Dzwięki/Punkty Alarmowe.
Plik GPX dla BBT 10k z PK w załączeniu.
* Etrex 35T

Offline Mężczyzna Skywalker

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.11.2018
« 17 Sie 2020, 22:46 »
Mam od dobrych paru lat Garmina Dakota, praktycznie nieśmiertelny, wygodny w obsłudze, ale jednak brakuje mi w nim minimalnie większego wyświetlacza i przede wszystkim łączności bezprzewodowej.
W turystyce pieszej nie ma problemu, bo i tak używam do planowania tras głównie map papierowych/map online/aplikacji a nawigacji używam jako pomocnika na trasie, ale na rowerze trochę to męczy.

Marzy mi się urządzenie gdzie paroma kliknięciami wyznaczam trasę (raczej na smartfonie niż urządzeniu), przesyłam do nawigacji i jadę.

Czy taki powiedzmy Garmin Edge 520 Plus da radę? Od Garmina Explore odstrasza mnie nieco akumulator, nie brakuje opinii że deklarowane 12 godzin to pobożne życzenie.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 20 Sie 2020, 16:54 »
Od Garmina Explore odstrasza mnie nieco akumulator, nie brakuje opinii że deklarowane 12 godzin to pobożne życzenie.

Edge Explore to chyba nie jest najbardziej udane dziecko Garmina.

Problem z martwym ekranem w najnowszym sofcie (5.20) występuje nadal - pisałem o nim tutaj.

W dodatku jestem podłamany czasem pracy baterii. Deklarowane "do 12 godzin" w praktyce oznacza połowę tego czasu. Około 6-7 godzin! Przestałem nawet używać nawigacji, zastępując ją wyświetlanym na stałe trackiem - bez różnicy. Podświetlenie na stałe, zwykle ok. 30-40%, żadnych czujników, bluetooth "on" (powiadomienia z telefonu to z kolei jest genialna sprawa).

Na forum Garmina czytam, że Garmin nie oponuje i przyjmuje zwroty takich odbiorników - uznaje je za niespełniające specyfikacji. No niestety, gdy jedziesz turystycznie i koło godz. 14-16 musisz sięgać po powerbank, by mieć kompletny ślad wyjazdu, to trochę ręce człowiekowi opadają  ::)

Jeszcze ciekawostka - ładuję odbiornik, widzę 100% na ekranie, odłączam kabelek i... automagicznie robi się 89%   :o

Co ciekawe, test "parapetowy" wychodzi w miarę w porządku - włączony ekran i wczoraj pociągnął 11 godzin i 40 minut.

I jeszcze - porównując do poprzedniego 62S - sposób zdjęcia i zabrania urządzenia z kierownicy jest zbyt łatwy. 62S zostawiałem na kierownicy w miejscach publicznych bez obaw, bo wyjęcie go z uchwytu nie było najłatwiejsze. Explore'a zdejmuje się niepostrzeżenie dwoma palcami, właściwie nie używając siły.

Za to polecam kolorowe ochraniacze - skutecznie niwelują efekt "świecenia" białego urządzenia na kierownicy. A kolorowe, przy kolorowym rowerze, to pewnie mogą dodać jeszcze stylówy ;)

Kogoś jeszcze frustruje (#problemypierwszegoświata) ta zabawka?  :-[

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Pio_FCI

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 23.04.2012
« 8 Wrz 2020, 09:43 »
Hej.
Mam niezawodna Dakote20 na eneloopkach ale powoli designersko zaczyna mocno odbiegac od nowoczesnosci jak i chce caly gps wysunac przed kierownice (a lemondki nie uzywam) i potrzebuje mocowania na koleczko od spodu.
Planuje przejsc na 520plus lub 820.
Na olx jest troche uzywek ale tu nasuwa sie pytanie.
Jak sie ma zywotnosc ich baterii? Jesli ktos sprzedaje 2-3 letni sprzet z wbudowana bateria to domyslam sie,ze bateria ma juz pewnie 60% pojemnosci?
Forza INTER

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 30 Paź 2020, 12:22 »
Cześć

Piszę w tym wątku, ponieważ poszukuję dla laika sprawdzonego Garmina, który byłby łatwy w obsłudze i dość czytelny. Mam dwie ode mnie propozycje
https://www.decathlon.pl/licznik-gps-edge-explore-id_8535222.html
i
https://www.decathlon.pl/licznik-gps-edge-520-plus-id_8535830.html?snrai_campaign=kKTvP55K3JRQ&snrai_source=&snrai_content=&snrai_id=6e27b689cfa49a20ec035ecd3e5f6d06

ale nie wiem czy będą właśnie dla mnie, a może Ktoś doradzi co najlepszego dla początkującego, póki co z takim urządzeniem.
 Dziękuję z góry za sugestie
Paweł

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
« 30 Paź 2020, 12:41 »
Nie idź tą drogą! Pewnie zaraz kupisz szosę i będziesz jeździł 500+  ;D
Co do navi, to w Twoim przypadku tylko coś na baterie-paluszki. Posiadam Garmin Etrex 35x, ale nie touch, tylko na joystick. Nigdy nie miałem z nim problemów.

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 30 Paź 2020, 12:55 »
Piszę w tym wątku, ponieważ poszukuję dla laika sprawdzonego Garmina, który byłby łatwy w obsłudze i dość czytelny. Mam dwie ode mnie propozycje
https://www.decathlon.pl/licznik-gps-edge-explore-id_8535222.html
i
https://www.decathlon.pl/licznik-gps-edge-520-plus-id_8535830.html?snrai_campaign=kKTvP55K3JRQ&snrai_source=&snrai_content=&snrai_id=6e27b689cfa49a20ec035ecd3e5f6d06

To co wrzuciłeś to są modele rowerowe nawigacji. Mają sporo więcej funkcji typowo rowerowych i sportowych niż odbiorniki turystyczne. Są na wewnętrzne baterie, ładowane z powerbanka na dłuższych trasach.

Druga opcja - to odbiorniki turystyczne na paluszki, trochę wygodniejsze opcje nawigacyjne, ale brak wielu funkcji rowerowych, brak możliwości podłączenia czujnika prędkości itd. Pytanie która opcja Ci bardziej odpowiada i jakiej funkcjonalności od urządzenia oczekujesz.

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 30 Paź 2020, 13:09 »
Nie idź tą drogą! Pewnie zaraz kupisz szosę i będziesz jeździł 500+  ;D

To teraz rozumiem dlaczego jeździcie ultra. Rząd dopłaca ? ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum