Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311375 razy)

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
Odp: GPS
« 30 Paź 2020, 13:19 »
Dzięki za szybki odzew

Oczywiście nawigacja pod względem turystycznym, jak najbardziej zasilanie na paluszki ale idąc dalej w temacie niestety brakuję wiedzy, dlatego jakieś konkretne sugestie mile widziane.
Dzięki

PS. Spróbuję skupić się na etrexie 35 touch i tak naprawdę nie wiem czy to dobry kierunek. ::)

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 30 Paź 2020, 13:24 »
PS. Spróbuję skupić się na etrexie 35 touch i tak naprawdę nie wiem czy to dobry kierunek. ::)

Zależy czego oczekujesz. Etrex 25/35 Touch to dobra propozycja jeśli chodzi o nawigację turystyczną, w sensownej cenie. Ale to tylko tylko nawigacja, podczas gdy Edge to takie kombajny, jednocześnie nawigacja i bardzo zaawansowany licznik. Choć samą nawigację turystyki mają nieco wygodniejszą, choć to też kwestia przyzwyczajenia. Jeśli chcesz to wykorzystywać tylko do nawigowania, to z kolei nie bardzo jest sens wchodzić w Edge.

• Marin
« 30 Paź 2020, 13:32 »

Edge to takie kombajny,

Wilku możesz dokładniej rozwinąć wątek, ponieważ może w przyszłości będę od urządzenia oczekiwał czegoś więcej.

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 30 Paź 2020, 14:02 »
Nie idź tą drogą! Pewnie zaraz kupisz szosę i będziesz jeździł 500+  :icon_mrgreen:
Co do navi, to w Twoim przypadku tylko coś na baterie-paluszki. Posiadam Garmin Etrex 35x, ale nie touch, tylko na joystick. Nigdy nie miałem z nim problemów.
A model 35 to nie jest tylko Touch? Wydaje mi się, że najnowszy z joystickiem to Etrex 32x, który różni się od 30x tylko wielkością pamięci.
Używam 30x i również bez problemów. Bardzo długo jedzie na paluszkach, ok. 2,5 dnia jazdy na wyprawach i wycieczkach.

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
« 30 Paź 2020, 15:16 »
A model 35 to nie jest tylko Touch? Wydaje mi się, że najnowszy z joystickiem to Etrex 32x
Oj tak, masz rację :)

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 30 Paź 2020, 16:08 »
Edge to takie kombajny,

Wilku możesz dokładniej rozwinąć wątek, ponieważ może w przyszłości będę od urządzenia oczekiwał czegoś więcej.

Edge to innymi słowy świetny licznik + nawigacja. Masz lepiej rozwiązane zarządzanie aktywnością/śladem, jest autopauza, jest bardzo przydatny guzik start/stop, sąokrążenia itd., jest możliwość podpięcia czujnika prędkości, mocy i wielu innych. A w turystycznych odbiornikach masz dobrą nawigację, ale działa ona cały czas, jak stoisz to urządzenie lubi "pływać" (czyli dodaje trochę dystansu, zaburza odczyt średniej).

Ale takie opisy to powiedzą tylko część prawdy, to najlepiej pożyczyć od jakiegoś znajomego na parę dni i samemu sprawdzić jak nam pasuje ergonomia urządzenia.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 30 Paź 2020, 16:53 »
Jeżeli chodzi o nawigację Garmina na paluszki to polecam:
https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/p/550460

Offline Mężczyzna Wycior

• Miasto: Boruszowice
  • Na forum od: 01.09.2017
« 30 Paź 2020, 18:57 »
Tak jak pisał @Wilk. Wszystko zależy czego potrzebujesz, lub wydaje się Tobie, że będziesz potrzebował.

Jako użytkownik Etrex’a 35T.

Etrex 35T. Dobra nawigacja i niezły licznik. Na pewno nie jest komputer rowerowy, który analizuje parametry jazdy.

Etrex 35T jako licznik rowerowy:
Do Etrexa35T podepniesz czujniki ANT+: PR, CAD, HR, TEMP (czujnik temperatury do kupienia osobno). Z Etrex 35T nie sparujesz pomiaru mocy.
W Etrex 35T jest możliwość posiadania na ekranie do 10 okienek danych pomiarowych typu: średnia prędkość netto, brutto, czas jazdy, HR aktualne, średnie, kadencja, godzina, nachylenie terenu itp. Dużo jest informacji do pokazania. Nie mniej Etrex 35T nie oceni Twojej jazdy, nie zrobi jej statystyk jak robi to Edge. Zbierzesz z niego dane jako plik GPX lub FITT i możesz analizować w programie komputerowym.

Etrex35T jako nawigacja:
Mapy: dużo, łatwo dostępnych poszczególnych państw, regionów, szlaki górskie, teren itp. Wczytujesz do urządzenia i w trakcie podróży możesz sobie je zmieniać. Działa to wyśmienicie.
Nawigowanie po śladzie jako GPX – wyłącznie fioletowy ślad, którego musisz pilnować jak jedziesz. Jak zjedziesz ze śladu to Etex35T tego „nie powie”. Jest możliwość zrobienia kursu, lecz na długie trasy Kurs się nie nadaje. Tylko ślad GPX. Ewentualnie do śladu GPX można dołożyć Waypoint z sygnalizacją w kluczowych miejscach.

Możesz nawigować do celu, aby Etrex wyznaczył trasę. Nie używam tej funkcji, nie miałem potrzeby. Nie wypowiadam się jak działa.

Etrex 35T na bateriach litowych wytrzymuje ok. 15-18h, akumulatorach ok. 12-14h – ciągle włączony ekran, bez podświetlenia nocnego, z włączonym ANT+. Nie warto używać baterii alkalicznych, a tym bardziej zwykłych węglowych. Pierwsze trzymają stosunkowo krótko, drugie bardzo krótko.
Z uwagi na sposób zasilania, Etrex 35T jest też "słusznej" grubości.

Uchwyt do mocowania na rowerze mało praktyczny, lubi trzeszczeć w czasie jazdy. Mam wklejoną taśmę tłumiącą. Trochę się też ciężko Etex’a z uchwytu wysuwa, szczególnie jak są dłonie zdrętwiałe.

W deszczu ekran lubi się blokować, lub żyć własnym życiem. W rękawiczkach go nie obsłużysz.

Ekran generalnie czytelny zarówno w dzień jaki w nocy, choć nowe Edge (830) - mają znacznie lepszy ekran. Jest możliwość ręcznego ustawienia mocy i czasu trwania podświetlenia.

Etrex 35T jest na pewno bardziej nawigacją turystyczną niż licznikiem rowerowym, ale jako licznik też pełni dobrze funkcję przy założeniu, że nie korzystasz z pomiaru mocy i nie oczekujesz analizy aktywności.

• Marin
« 30 Paź 2020, 20:00 »
@Wilk, dzięki jak zwykle nieoceniona pomoc, przynajmniej wiem jak zacząć szukać. Jeżeli bierzemy pod uwagę tylko nawigacje do turystyki to są dostępne aplikacje na smartfony, które znacznie nie odbiegają od Garmina i spokojnie możemy nawigować z telefonu, jeżeli się mylę to mnie popraw.

@Diver, niestety wartość tego modelu przekracza mój zakładany budżet.

@Wycior, dzięki za obszerną analizę tego modelu, na pewno wezmę go pod uwagę. Pytanie czy Garmin Etrex 35T to T oznacza Touch?

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 2 Lis 2020, 07:23 »
W dodatku jestem podłamany czasem pracy baterii. Deklarowane "do 12 godzin" w praktyce oznacza połowę tego czasu. Około 6-7 godzin! Przestałem nawet używać nawigacji, zastępując ją wyświetlanym na stałe trackiem - bez różnicy. Podświetlenie na stałe, zwykle ok. 30-40%, żadnych czujników, bluetooth "on" (powiadomienia z telefonu to z kolei jest genialna sprawa).

Przed samym odesłaniem Edge'a Explore do serwisu zrobiłem jeszcze kilka testów na parapecie, w różnych konfiguracjach. Właściwie wszystkie wychodziły w okolicach 11 godzin, czyli... zupełnie inaczej niż w trasie.

Podejrzewam że powodem niskich osiągów jest błąd oprogramowania w raportowaniu stopnia naładowania baterii - wskazywany poziom naładowania baterii jest czasem wyższy od tego prawdziwego.

Oprócz takich zdarzeń jak wcześniej opisywałem, zdarzyło mi się raz przerwać ładowanie przy około 80%, wkrótce podłączyć ponownie - Edge zamiast płynnie nadal zwiększać procent naładowania, przez 30 minut stał w miejscu, z tą samą wartością i dopiero potem ruszył dalej. Jakby najpierw doładowywał różnicę pomiędzy faktycznym - dużo niższym - poziomem naładowania, a tym deklarowanym na ekranie.

Pomyślałem jeszcze ostatnio, że dziać się tak może z powodu używania ładowarki QuickCharge, ale to muszę jeszcze potwierdzić testami w praktyce. Szkoda mi baterii urządzenia, na zbędne testy "na sucho".

Realne czasy, bliskie deklarowanych 11-12 godzin, czyli w praktyce okolice 10 godzin z podświetleniem non-stop i połączonym telefonem via BT, Edge Explore zaczął regularnie osiągać gdy miałem komfort zostawić go na kilka godzin ładowania (czyli zwykle na noc).

I obyło się bez serwisu.

Szy.
« Ostatnia zmiana: 2 Lis 2020, 07:30 szy »

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

• Marin
« 7 Lis 2020, 10:38 »
Czy może Ktoś w prosty sposób wytłumaczyć jak wgrywać do Garmina edge explorer trasę wcześniej ułożoną na przykładzie Ride With Gps.
Z góry dziękuję.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Lis 2020, 12:58 »
Z reguły jest katalog Garmin/New Files i tam się umieszcza ślad. Albo założyć konto na Garmin Connect, tam wrzucić ślad i zsynchronizować.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 7 Lis 2020, 13:03 »
Paweł:

1. zapisujesz trasę w pliku gpx na komputerze,
2. podłączasz Edge'a kablem USB do komputera,
3. w eksploratorze plików znajdź Edge'a, znajdź folder NewFiles
4. skopiuj do folderu NewFiles plik gpx z trasą,
5. odłącz Edge'a, włącz go
6. plik czeka w menu nawigacji: Kursy->Zapisane

Możesz teraz albo po nim nawigować z prowadzeniem przez odbiornik, albo w jego ustawieniach włączyć wyświetlanie na mapie w wybranym kolorze.

A do importu bezpośrednio z telefonu przez Bluetooth służy apka Garmin Explore.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 7 Lis 2020, 13:35 »
Z reguły jest katalog Garmin/New Files i tam się umieszcza ślad. Albo założyć konto na Garmin Connect, tam wrzucić ślad i zsynchronizować.
Mając konto na GC wystarczy trasę stworzoną w RwGPS oznaczyć pinem. Przy synchronizacji Garmina z GC trasa jest automatycznie ładowana do urządzenia. Dział w przypadku Edge 820. Nie wiem czy tak samo będzie w przypadku modelu Explore.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 7 Lis 2020, 13:50 »
Mając konto na GC wystarczy trasę stworzoną w RwGPS oznaczyć pinem. Przy synchronizacji Garmina z GC trasa jest automatycznie ładowana do urządzenia. Dział w przypadku Edge 820. Nie wiem czy tak samo będzie w przypadku modelu Explore.

A ja się pierdzieliłem z kabelkiem, zamiast sobie kliknąć. Jedne co trzeba w GC odhaczyć synchronizację w drugą stronę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum