Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311294 razy)

Offline Mężczyzna alex62

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 11.01.2015
Odp: GPS
« 2 Lip 2021, 07:19 »
Panowie , teraz pewnie najgłupsze pytanie na świecie , czy da się nawigować smartfonem bez karty ?
Po prostu użytkować go jako samą nawigację ? Oczywiście jeśli posiada moduł GPS .

Offline Mężczyzna tolaf

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.09.2015
« 2 Lip 2021, 07:45 »
Czesem jako dubel wożę stary Samsung Solid (no ale to klawiszowiec - nie smarkfon) bez karty + Trek Buddy - no i da się ;)
I o dziwo po 10 latach "życia" w tym ok. 5 stałego użytkowania - bateria wciąż jest dość świeża :D
z przodu mistrzowie ... z tyłu bohaterowie :D

Online Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 2 Lip 2021, 08:14 »
Da się, większość aplikacji do nawigacji ma opcję korzystania z map offline (nawet google, choć tam mapy offline są mało szczegółowe i kapryśne).

Offline Mężczyzna ipos

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2021
    • mój blog
« 2 Lip 2021, 08:24 »
Sprawdź Osmanda - trzeba pobrać mapy  wcześniej ale chyba co do zasady jest "oflajnowy" w podstawowych zastosowaniach.

Offline Mężczyzna bastard

• Miasto: Kaszuby
  • Na forum od: 19.05.2020
« 2 Lip 2021, 08:43 »
Polecam pobranie aplikacji f-droid i pobranie z tej apki OSMAnd+, nie ma ona ograniczeń w pobieraniu map. Sam używam GoClevera bez karty sim a przez wifi tylko wysyłam ślady i aktualizuje mapy. Mapy są aktualizowane co miesiąc.
\m/

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 2 Lip 2021, 10:24 »
czy da się nawigować smartfonem bez karty
Oczywiście, że się da. Na większych wyjazdach całkowicie przechodzę w tryb samolotowy i nawiguję wyłącznie offline. Mało tego, jeśli masz dwa smartfony (albo ktoś z kim jedziesz ma smartfona), to możesz zamiast karty użyć połączenia wi-fi i nadal mieć dostęp do sieci.

Polecam pobranie aplikacji f-droid i pobranie z tej apki OSMAnd+
Tak! Tak! Jeśli OSMand, to tylko z repozytorium f-droid. Nazywa się tam OSMand~ (ze szlaczkiem, a nie z plusem). Pełna wersja, legalna, bez żadnych ograniczeń.

Offline Mężczyzna bastard

• Miasto: Kaszuby
  • Na forum od: 19.05.2020
« 2 Lip 2021, 10:39 »
Racja, w informacjach mam OSMAnd~ 3.9.10, ale ikonka ma plusik. Mnie ta aplikacja bardzo pasuje. Ale pamiętam jak jechaliśmy z kumplem nas zalew Koronowski to nas aplikacja poprowadziła niezłymi piachami (dziwne, skąd w Borach Tucholskich piach  ;D). Kolega odpalił mapy.cz, wyjechaliśmy z piachów i po paru km wróciliśmy na nie. Także ten. Pewne można by się do paru rzeczy przyczepić, ale jak na razie mi to wystarczy. Bardzo fajna funkcja - automatyczne zapisywanie śladu przy nawigowaniu.
\m/

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 2 Lip 2021, 11:07 »
Bardzo fajna funkcja - automatyczne zapisywanie śladu przy nawigowaniu.

W ogóle od którejś tam wersji poprawili wczytywanie własnych plików gpx. Wcześniej musiały być w jednym konkretnym katalogu głęboko ukrytym w czeluściach aplikacji, teraz mogą być gdziekolwiek. Można wczytać kilka śladów i nakładek na raz. Ja np mam na stałe wczytaną nakładkę wiating pokazującą wiaty nadające się do noclegu. Mapy też można mieć dwie na raz i suwakiem ustawiać widoczność jednej lub drugiej. Super przydatna funkcja. Do tego tzw "użyteczne miejsca", czyli sklepy, restauracje itp. Można sobie włączyć informacje o miejscach pobierane z wikipedii. Czego ten OSMand nie ma...

Paradoksalnie mnogość funkcji osmanda sprawia, że na co dzień korzystam z mapy.czy ;)

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 6 Sie 2021, 08:39 »
Taka ciekawostka.

Na takim obszarze 13 sierpnia między 9 a 13 mogą występować zakłócenia sygnału GPS. Wszystko z powodu... prac w fabryce Tesli.

Źródło: Maciej Stopka, grupa dronowa.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 6 Sie 2021, 09:44 »
O nie, to na pewno przez Lidla i próbują zrzucić winę na Elona!

Zastanawia mnie na ile takie coś jest...legalne? Na GPS bazuje wiele krytycznych systemów.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 6 Sie 2021, 11:50 »
Mnie zastanawia jaki jest mechanizm tych zakłóceń

Offline Mężczyzna szy

« 6 Sie 2021, 12:09 »
O to samo zapytałem. Odpowiedzi sugerują prace nie nad samochodami, a nad bezpieczeństwem obiektu, czyli zagłuszenie sygnału GPS wokół fabryki. Ogromny zasięg ma być deklarowany "na wszelki wypadek".

Szy.

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 6 Sie 2021, 12:56 »
Ciekawe czy nie wpłynie to na dokładność monitoringu uczestników KMT?

Offline Mężczyzna szy

« 6 Sie 2021, 13:31 »
Ciekawe czy nie wpłynie to na dokładność monitoringu uczestników KMT?

To za tydzień, a KMT chyba teraz?

Szy.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 11 Sie 2021, 10:10 »
Ktoś może polecić nieskomplikowany program na Androida, który poprowadzi mnie po śladzie z pliku gpx w razie awarii Garmina? Wystarczy żeby czytelnie wyświetlał trasę i aktualną pozycję.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum