Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311291 razy)

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Odp: GPS
« 11 Sie 2021, 10:12 »
Ktoś może polecić nieskomplikowany program na Androida, który poprowadzi mnie po śladzie z pliku gpx w razie awarii Garmina? Wystarczy żeby czytelnie wyświetlał trasę i aktualną pozycję.
Ja w tym celu używam osmand. Choć, na razie, jeździ tylko jako ubezpieczenie. Nie musiałem jeszcze na poważnie z niego skorzystać.

Marek

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 11 Sie 2021, 11:59 »
Mapy.cz
Możesz w domu wgrać sobie mapy i ślad, a potem używać tego offline. Dla mnie bardziej przystępne to niż Osmand czy Locus Map.
Zainstalowałem sobie jako backup garmina na jakimś starym telefonie beż karty i bardzo dobrze się sprawdza.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 19 Sie 2021, 15:32 »
Poleci ktoś narzędzie do wygodnego cięcia plików GPX? Mam trasę 800 km, chcę pociąć na rozsądne pliki po 150 lub 200 km.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 19 Sie 2021, 16:25 »
Jeśli masz zainstalowany na komputerze Mapsource, to trudno o coś wygodniejszego. Jeden klik we wskazanym miejscu i z jednego śladu masz dwa.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 19 Sie 2021, 21:36 »
Ja używam Locusa.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna bastard

• Miasto: Kaszuby
  • Na forum od: 19.05.2020
« 19 Sie 2021, 23:13 »
Na Linuksa ale też Windows/BSD/Mac jest Viking GPS.
\m/

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 19 Sie 2021, 23:40 »
Dzięki za odpowiedzi. Udało mi się akurat znaleźć fajną stronkę:
https://simple-gpx.herokuapp.com
Można bez problemu dzielić po kilometrach i nic nie trzeba instalować.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 22 Sie 2021, 08:28 »
Dzięki za odpowiedzi. Udało mi się akurat znaleźć fajną stronkę:
https://simple-gpx.herokuapp.com
Można bez problemu dzielić po kilometrach i nic nie trzeba instalować.

I tak zapamiętaj powyższe propozycje bo wygląda to na jakaś apkę demo, której nikt nie będzie utrzymywał jeśli będzie musiał płacić za serwer ;)

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 22 Sie 2021, 11:23 »
Tak, mój eTrex się zawiesza i wyłącza. Ale aplikacje na telefon też mają wady... Testowałem 3 -

1) Naviki - dałem sobie spokój, nie radziła sobie z wyznaczaniem nowej trasy, jak wg niej pojechałem źle (droga jednokierunkowa);
2) Komoot - też mnie poganiał w kółko pod Brnem; płatne mapy
3) Osmand - nie rozumiem tej aplikacji ale jest off-line - to nią się ratowałem w tym roku.

Spróbuj Locus lub Maps.me

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 23 Sie 2021, 09:28 »
Ja osobiście działam w Base Camp Garmina, bo mam nawigację od nich, ale nie jest to idealne narzędzie. W sumie da się wszystko zrobić, ale czasami trzeba poczytać googla albo poklikać eksperymentalnie żeby to ogarnąć.

Znalazłem takie coś, może pomoże:
https://listoffreeware.com/free-gpx-editor-software-windows/

Jest też coś takiego (online):
https://gpx.studio/

Kiedyś używałem też brouter. Fajne, ale do przygotowywania tras, nie wiem czy edycję istniejącej da się zrobić:
https://brouter.de/brouter-web
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 23 Sie 2021, 09:33 »
A ja znalazłem coś takiego http://iamdanfox.github.io/gpxsplitter/
Co prawda ciach robi tylko na 2 części, ale można zrobić to na raty i ma się podgląd na mapie.

« 27 Sie 2021, 23:07 »
Po długim namyśle zakupiłem Garmina Etrex 32x. Będzie u mnie w poniedziałek. Kropką nad i był telefon od kolegi, który dziś wystartował w WartaGravel i już po godzinie do mnie zadzwonił i zapytał jak w OSMAnd wyłączyć wybudzanie ekranu poprzez czujnik zbliżeniowy bo przy lekkiej mżawce ekran mu wariował.

Jako, że kupiłem bez mapy zacząłem jej szukać. I w związku z tym mam kilka pytań (chyba dopiero się zaczną pytania jak go dostanę).

• Zauważyłem, że są dwie metody wgrywania map, przez BaseCamp i wrzucenie pliku IMG. Pracuje na Debianie więc preferowałbym drugą opcję. Na BaseCamp są to podzielone pliki a nie jeden duży. Czy jedna z tych metod działa lepiej, szybciej na Garminie czy to nie ma żadnego znaczenia
  • Jaką mapa by najbardziej podeszła, zakładając, że preferuję drogi poboczne, polne, leśne, nie asfaltowe.
\m/

Offline Mężczyzna szy

• Na forum od: 29.04.2009
« 28 Sie 2021, 02:46 »
Zauważyłem, że są dwie metody wgrywania map, przez BaseCamp i wrzucenie pliku IMG. Pracuje na Debianie więc preferowałbym drugą opcję. Na BaseCamp są to podzielone pliki a nie jeden duży. Czy jedna z tych metod działa lepiej, szybciej na Garminie czy to nie ma żadnego znaczenia

Obydwie metody w odbiorniku działają tak samo - Basecamp (lub prostszy MapSource - też od Garmina) również przesyła pojedynczy plik IMG do pamięci urządzenia.

Kiedyś w Garminie 62s starałem się ograniczać wielkość pliku IMG zakładając, że przyspieszam pracę odbiornika ładując mniejszą liczbę danych. Czy to się sprawdza nadal - nie wiem, sprawdź, ale logika podpowiada, że zawsze szybciej będzie odbiornikowi przeszukać/wyświetlić/przeanalizować mniejszą liczbę danych niż większą. Pytanie, czy Twoje urządzenie pozwoli Ci zauważyć różnicę.

Nie wiem czy w Basecampie, ale w MapSource łatwo z mapy Polski wybrać np. samo Pomorze i w ten sposób przygotować mniejszy plik IMG. Lub nawet cały zestaw plików IMG dla regionów (czyli dla urządzenia - osobnych map), które potem można dowolnie w(y)łączać albo usuwać z urządzenia (osm-pomorze.img, osm-malopolska.img, itp).

A, i drobiazg - Garmin nazywa zawsze plik mapy wysłany z Basecamp/MapSource do urządzenia gmapsupp.img. Jeśli nie chcesz nadpisać nowym poprzedniego, zmień mu w urządzeniu nazwę (dowolnie.img).

Jaką mapa by najbardziej podeszła, zakładając, że preferuję drogi poboczne, polne, leśne, nie asfaltowe.

Musisz znaleźć swój ideał. Jest wiele kilka klonów OpenStreetMap różniących się wyglądem, kolorami, itp., ale przede wszystkim priorytetami, jakie zostały nadane różnym rodzajom dróg. I to tym później kieruje się urządzenie przy wyznaczaniu trasy, traktując np. szlak EuroVelo w jeździe turystycznej analogicznie do autostrady podczas jazdy samochodem.

Ciebie interesuje teren, więc zacznij chyba od Openmtbmap, są jeszcze OpenFietsMap, Velomap i inne.

Generalnie zabawa z mapami Garmina to nadal taka informatyka 1.0 - drobne hacki i haczki, te same od chyba kilkunastu lat. Aż trudno uwierzyć.

Szy.
« Ostatnia zmiana: 28 Sie 2021, 03:08 szy »

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

« 28 Sie 2021, 03:03 »
Chyba faktycznie wgram sobie na sam początek Pomorze i Kaszuby gdzie głównie się poruszam. Garmina kupiłem z myślą o przyszłym roku, ale chcę się teraz z nim zaznajomić, sprawdzić, poznać wady i zalety.

Jestem dobrej myśli

Dzięki za wszystkie porady.
\m/

Offline Mężczyzna szy

• Na forum od: 29.04.2009
« 28 Sie 2021, 03:21 »
A przy okazji, zaglądając teraz na openmtbmap.org wpadło mi w oko:

https://openmtbmap.org/updates/new-wide_easy-layout-for-velomap/

(i podobnie dla Openmtbmap).

Czyli nowe layouty (sposoby wyświetlania map) jakie dołączane są do map.

@PiKa, o to pytałeś kilka dni temu, prawda?

Dotychczasowy wygląd (layout):

Nowy, na nowe ekrany o większej rozdzielczości:

Oraz najnowszy, wersja easy, tak opisywana:

"However quite a few people never took time or are not interested to know if there is a cycletrack/cycleway running alongside a road. Nor do they want the best contrast or are they interested in knowing if there is a footway or a pedestrian street. Or if some street is considered a service street or a residential street. The easy layout does not show those differences and keeps it simple. The colours of the steets is similar to google maps - while trying to still maximise contrast on your screen but without changing the colours too much."

Więcej przykładów w linku.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum