Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 328637 razy)

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Odp: GPS
« 5 Lis 2009, 08:34 »
Michał i inni użytkownicy garminów, mam okazję kupic csx 60 za mniej niż 800zł używany bez gwarancji, obawiać się, że się zepsuje i dopłacić 300zł do nowego, czy nie słyszeliście o takich wypadkach? :)

Offline Mężczyzna TatOR

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 08.09.2009
« 6 Lis 2009, 14:02 »
Dzisiaj się dowiedziałem, że bardzo dobrą alternatywą dla klasycznego GPSu jest GARMIN eTrex Vista HCx. Jest to połączenie GPSa i loggera + licznika. Ma nawet wbudowany czujnik ciśnienia /sensor barometryczny/ który precyzyjnie pokazuje wysokość aktualnego połozenia. Myślę, że jest to niezła alternatywa dla drogich liczników rowerowych  bo kosztuje mniej niż VDO3 czy sigma ROX 9.
Czyli dla sakwiarza który nie potrzebuje pomiarów kadencji czy pulsometru może być bardzo zadowolony. Na dodatek pracuje 15 h na dwóch paluszkach typu AA. Ja się mocno nad tym zastanowię tym bardziej, że znajomy to ma i bardzo sobie chwali...
Pozdrawiam
TatOR

Offline Situ

• Miasto: Garwolin
  • Na forum od: 21.10.2009
    • http://situ.mp3.wp.pl
« 6 Lis 2009, 16:06 »
Powiem tak:
Podczas wyprawy do Hiszpanii jakby nie GPS to bym zdechł.
W kazdym mieście mieliśmy człowieka który nas przyjmował na nocleg, podawał tylko adres smsem.
Jakbym miał targać 20 planów dużych miast i szukać częstokroć po ciemku to bym sie zachlastał, szczególnie w Barcelonie...
Podobnie cięzko czasem było sie wydostać z miasta nie wjeżdzając na autostradę, np z Jerez do Sanlucar.
Także klub gdzie grali Flamenco szybciutko znaleźlismy własnie dzięki GPS.

Więc ja bym nie przekreślał tego urządzenia jeśli są jakies sprawy do załatwiania w duzych miastach.

Ja wziałem normalny samochodowy GPS i akumulator 3,2Ah od motocykla, wyglądało to mniej wiecej tak:
http://picasaweb.google.pl/sitek.cnc/Hiszpania2009#5396140652797988610

I dziękuje sobie ze w ostatniej chwili na to wpadłem......
Oczywiście jeśli ma sie jechać na wyprawe przejeżdzając tylko przez miasta to mozna sie obejść, więc zalezy kto co potrzebuje :D
Juz odpalił Motór Wielki, czarne skóry i frędzelki!
http://picasaweb.google.pl/sitek.cnc

Offline toosh

• Miasto: Żywiec
  • Na forum od: 14.02.2009
    • http://toosh88.blogspot.com/
« 6 Lis 2009, 16:41 »
W cenie Visty HCX można kupić jeden z nowszych modeli garmina - Dakota 10.

http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=6070&st=0&sk=t&sd=a&start=0
www.toosh88.blogspot.com "prawie ULTRALIGHT"

Offline toosh

• Miasto: Żywiec
  • Na forum od: 14.02.2009
    • http://toosh88.blogspot.com/
« 6 Lis 2009, 23:19 »
Gdzieś wyczytałem - możliwe, że w tym temacie z garniaka, że Dakota w słońcu w przeciwieństwie do Oregona dobrze działa.
www.toosh88.blogspot.com "prawie ULTRALIGHT"

Offline Mężczyzna odek

• Miasto: Piła
  • Na forum od: 17.08.2009
« 12 Sty 2010, 18:47 »
Witam,-TatOR-zakupiłes może tego gps-a- viste?jak tak to jak sie sprawuje na rowerze z mapami? i jakie mapy masz?

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 12 Sty 2010, 22:46 »
Cytat: "odek"
Witam,-TatOR-zakupiłes może tego gps-a- viste?jak tak to jak sie sprawuje na rowerze z mapami? i jakie mapy masz?

vista na rower super, mimo wszystko warto kupić uchwyt do roweru którego cena jest wzięta z kosmosu, polecam mape: garmin city navigator europe, a z darmowych ump polski

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 13 Sty 2010, 08:52 »
Cytat: "Michał Wolff"

A nieśmiertelny jednak nie jest, pod koniec zeszłego roku mi pękł, na szczęście nie jechałem jakoś bardzo szybko i samemu GPS nic się nie stało.

Są jakieś alternatywne uchwyty, ale jeszcze droższe i cięższe - RamMounts za niecałe 200zł i Tourtech za ponad 300. Ten ostatni to jest do quadów,jest stalowy i waży dużo.
Planuję wykorzystać ten pasek co jest w zestawie z odbiornikiem - przełożyć pętlę od początku kierownicy, aż do mostka i dopiero wtedy zatrzasnąć uchwyt. Jak GPS wypadnie z uchwytu, to zawiśnie na kierownicy.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 13 Sty 2010, 13:56 »
Cytat: "Michał Wolff"
Dla pewności oczywiście można stosować takie mocowania o jakich wspominasz - ale będzie to niewygodne, ja często GPS zdejmuję (każda wizyta w sklepie). Coś za coś niestety.

Pomyślę o mocowaniu na jakiejś szybko-złączce. Jeżeli nie zabieram papierowych map szczegółowych, to trzeba zrobić wszystko, żeby nie stracić mapnika elektronicznego.

Taką szybkozłączkę to nawet udało mi się od razu znaleźć.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna odek

« 13 Sty 2010, 16:11 »
Symfonian-widze że masz az dwa gps-y,,nieobciążają ci roweru? :D a na poważnie to dostałem na święta legendHCX z topmapą,zakupiłem zaczep za 50zł i troche go poznaje,niestety jeszcze dalej z nim nie pojechałem bo Piła zasypana jak nigdy śniegiem.Szukam trochę opisów o tych gpsach, ale takich od uzytkowników,którzy poradzą-co i jaka funkcja się przydaje itp...pozdrawiam

• Dominik
« 13 Sty 2010, 16:43 »
Symfonian-widze że masz az dwa gps-y,,nieobciążają ci roweru? :D a na poważnie to dostałem na święta legendHCX z topmapą,zakupiłem zaczep za 50zł i troche go poznaje,niestety jeszcze dalej z nim nie pojechałem bo Piła zasypana jak nigdy śniegiem.Szukam trochę opisów o tych gpsach, ale takich od uzytkowników,którzy poradzą-co i jaka funkcja się przydaje itp...pozdrawiam

ja mam legend hcx drugi to vista hcx od brata, kiedyś jadąc w poszukiwaniu geocashów 2 do rowera zamontowałem żeby je porównać ;)

Uchwyt na rower, jest sprzedawany razem z tylną klapką która nie pasuje ani do visty ani do legend tylko jest potrzebna do seri HC, oczywiście samego uchwytu bez klapki nie idzie kupić. Mocowanie wydaje sie być solidne. Ja narazie raz zgubiłem gpsa wypad mi przez to żę za lekko dokręciłem zatrzask, na szczeście udało mi sie w pore zorientować żę go nie mam.

Co do map to nie warto ich kupować jak sie ma troche cierpliwości i zapału to można samemu je sobie "wgrać" ;)

Visty mają taką wade że guma która jest po boku rozciąga sie i odkleja co ejst bardzo wkurzające, brat miał 2 viste, w pierwszej padł układ antenowy, udało mu sie wymienic ją na nową, w obu vistach guma tak samo sie rozwalała. W moim Legend z gumą narazie sie nic nei dzieje może przez to że był mniej eksploatowany i w mniejszych temperaturach.

Offline Mężczyzna odek

« 13 Sty 2010, 17:45 »
Symfonian-zatrzask kupiłem ten bez tylnej klapki,pasuje bo przy legendzie miałem już ten klips do mocowania.Na razie oglądam go na "sucho",poznaję go i jak puszczą lody to pobawię się nim na rowerze..jak by co to popytam cię kiedyś co do niektórych funkcji..

• Dominik
« 13 Sty 2010, 18:13 »
a gdzie taki bez klapki znalazłeś ? ile płaciłeś?

Offline Mężczyzna odek

« 13 Sty 2010, 20:02 »
Kupiony w sklepie komputerowym Sferis-za 700zł z GPmapa-topo 2008r,w komplecie miał takie zamocowanie,prawie jak na lampkę i pasuje do tamtego właśnie klipsa,zabawka ciekawa,teraz szukam wiadomości o mapach europy, które można do niego wgrac...

• Dominik
« 13 Sty 2010, 20:23 »
,teraz szukam wiadomości o mapach europy, które można do niego wgrac...

www.peb.pl

Garmin City Navigator Europe,

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum