Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311255 razy)

Offline Mężczyzna bastard

• Miasto: Kaszuby
  • Na forum od: 19.05.2020
Odp: GPS
« 9 Wrz 2021, 09:17 »
Strasznie tego nie lubię, jak coś działa tylko z jednym sprzętem a z drugim nie. A jeżeli tak jest, to powinno być napisane WIELKIMI BUKWAMI, a nie gdzieś skitrane to jest.
\m/

« 20 Wrz 2021, 11:48 »
Nie mogę już edytować posta, więc piszę kolejnego.

Czy wiecie gdzie mogę narysować/wyznaczyć/stworzyć trasę i eksportować to do do GPXa? Do OSMAnda wystarczała zwykły ślad, aby kierować po nim i pokazywać manewry, w Garminie tylko wyświetla ślad a chciałbym aby pokazywał i informował o manewrach. Awaryjnie mogę utworzyć trasę w OSMAnd i wysłać przez OTG do Garmina, sprawdziłem, działa. Ale wygodniej zrobić to na większym ekranie laptopa.  Jak dotąd korzystałem m. inn. z brouter.de i mapy.cz ale to tylko ślady (track)

Najlepiej aby było to narzędzie webowe i bez logowania.
\m/

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 20 Wrz 2021, 11:53 »
W BaseCampie jest możliwość zamiany śladu na trasę.
« Ostatnia zmiana: 20 Wrz 2021, 12:06 wojtek »

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 20 Wrz 2021, 12:14 »
Jak wyżej, tylko trzeba uważnie prześledzić trasę w kontekście śladu, bo w zależności od mapy różnie prowadzi routing i czasem nie idzie on po śladzie, czasem bardzo nie po śladzie leci niestety. Pod tym względem trasowanie w Egde jest dużo lepsze. Swoją drogą nie rozumiem, czemu nawet nowe etrexy są tej funkcji pozbawione, chyba tylko po to, żeby zmusić rowerowych do kupna edge'a,

« 20 Wrz 2021, 12:21 »

A działa to stabilnie na Linuksie?
\m/

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 20 Wrz 2021, 12:46 »

A działa to stabilnie na Linuksie?

Kiedyś próbowałem odpalić na wine i nic z tego nie było, ale może się zmieniło wine poszło trochę do przodu. W końcu sketchup działa.

btw. dziwne jest to, bo u mnie garmin sam sobie wymyśla wskazówki z gpx. Ja mu wrzucam już teraz przez rwgps, bo to jest najwygodniejsza opcja, ale jak go karmiłem gpxami przez garmin connect, to on sobie to sam przeliczał i mnie informował o skręcie. Co to za garmin i jakie masz tam mapy?

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 20 Wrz 2021, 12:57 »
dziwne jest to, bo u mnie garmin sam sobie wymyśla wskazówki z gpx
Edge?

« 20 Wrz 2021, 13:00 »
dziwne jest to, bo u mnie garmin sam sobie wymyśla wskazówki z gpx
Edge?

Ale jaki? No i jakie masz mapy? Bo wydaje mi się, że Garmin sobie wymyśla wskazówki z map.

« 20 Wrz 2021, 13:02 »
Mam eTreksa 32x. Mapy różne i działa na nich routing. Jak wrzucam gpx-a z OSMAnda gdzie zaplanowałem trasę to Garmin nawiguje, tzn pokazuje wskazówki, manewry. Ale z broutera, mapy.cz, komoota to zwykłe ślady. Zauważyłem, że pliki gpx trasy i ślady różnią się znacznikami xml. Plik trasy zaczyna się znacznikiem "<rte>", natomiast ślad "<trk>".
\m/

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 20 Wrz 2021, 13:05 »
Ale jaki? No i jakie masz mapy? Bo wydaje mi się, że Garmin sobie wymyśla wskazówki z map.
Na Edgach, nawet an Fenixach - tak
Na urządzeniach turystycznych, jak eTrex czy Oregon - niestety nie. W każdym takie są moje wnioski po moim researchu.

« 20 Wrz 2021, 13:22 »
Mam Garmina od niedawna. Szukałem tras w "Planowanie trasy". Mam tam kilka tras z OSMAnda. Na mapie pokazują wskazówki gdzie skręcić a w polu danych można ustawić m. inn. dystans do następnego manewru. Natomiast przed chwilą w inny sposób próbowałem nawigować, a mianowicie "Dokąd>Ślady" i pola danych pokazują "Dyst. do nast" ale już strzałek na mapie nie. Dziś sprawdzę jak to będzie na trasie.

Wybaczcie mi takie dziwne pytania, po prostu cały czas poznaję  eTreksa.
\m/

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 20 Wrz 2021, 13:35 »
Na Edge to działa tak, że wrzucasz ślad GPX, uruchamisz kurs, i teraz, w zależności od ustawień, przeliczy sobie wskazówki dokładnie po śladzie, albo zmodyfikuje trasę po swojemu (lepiej jednak trzymać się kursu, po coś w końcu się trasę zaplanowało).
Na Oregonie (więc pewnie też eTrexie) masz dwie opcje: ślad i trasa. Ślad to po prostu ślad, jak wybierasz dokąd->ślad, to po prostu wyświetli ślad na trasie i sam musisz pilnować zmian kierunków. Jak wybierzesz trasę, to wskazówki już będą. Myk polega na tym, że urządzenie nie ma funkcji przeliczenia śladu na trasę, więc trzeba taką trasę przygotować sobie w BaseCampie na podstawie śladu i dopiero wrzucić na urządzenie. Ridewithgps potrafi taki routing przygotować, ale do ściągnięcia jest sam plik CUE ze wskazówkami, nie wiem czy da się to jakoś połączyć z głównym plikiem gpx - nie próbowałem, zacząłem używać Egde'a jeżdżąc na codzień właśnie z tego powodu.

« 20 Wrz 2021, 13:57 »
Na chwilę obecną nie przeszkadza to specjalnie, jeżdżę po okolicach mniej lub bardziej znanych. Chcę trochę się podszkolić, przyzwyczaić do patrzenia na ekran. Z racji tego że nawigowałem smartfonem, zaglądałem na ekran tylko bezpośrednio przed manewrem. A jak wiadomo czasami tracił zasięg, jak było głośniej to nie było słychać komend itp. Co zresztą doprowadziło do kilku kilkukilometrowych pomyłek na Pomorskiej500. A mineło kilka minut zanim ktoś sprawdził odblokowałem ekran aby na niego spojrzeć.

A w razie czego (jeżeli chodzi o trasę gpx) będę ratować się OSMAndem.
\m/

« 20 Wrz 2021, 14:14 »
Na etrexach się nie znam, ale na edga cuesheet z rwgps wpada bardzo fajnie. tzn. ja go zazwyczaj czyszczę i wrzucam tam sklepy i stacje, wtedy edge sczytuje je i pokazuje mi zarówno swoje wymyślone wskazówki jak i te moje. Samą synchroniazacje z edgem robię przez magiczny guzik "pin" na rwgps i się samo ładuje, ale ładowanie tcx działało podobnie.

Kiedyś załadowałem do edga tcxa ze wskazówkami do zakrętów przez tcx i też działało, ale straszny bałagan się robił w nawigacji.

« 20 Wrz 2021, 14:26 »
Dzięki, w wolnej chwili sprawdzę to.
\m/

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: