Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311231 razy)

Offline maku

• Miasto:
  • Na forum od: 08.06.2013
Odp: GPS
« 23 Wrz 2021, 22:03 »
Wilku, żeby już nie mnożyć tych samych argumentów, jeszcze tylko trzy uwagi:

1) Historyczna aktywność to ślad GPS. Wiem, bo widać błądzenie fixa na postojach. I można w Connect prześledzić na mapie zapisane punkty. Mimo to Edge potrafi do tego dodać „logikę” jak robi „kurs”. Efekt: nie zawsze mapuje 1-1.
2) Funkcjonalność kurs na mapie + brak nawigacji byłaby równoważna nawigacji turystycznej, gdyby można operować na pliku GPX i mieć pewność, że Edge nie dołoży własnej logiki. Ja mam doświadczenia, że Edge robiąc kurs z zapisu uprzednio przejechanej aktywności może dać efekt inny, niż przejechana wcześniej trasa.
3) Fabryczna mapa eTrex to Garmin TopoActive. Fabryczna mapa Edge to Cycle Map. Można załadować Cycle Map do eTrexa czy TopoActive do Edge. Ale każda seria urządzeń przychodzi fabrycznie z mapą dostosowaną do tej serii i jej typowego zastosowania.
« Ostatnia zmiana: 23 Wrz 2021, 22:59 maku »

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 24 Wrz 2021, 09:45 »
Choćby w nowych Etrexach; zresztą nie wiem czy obecnie nie dają tego do wszystkich nowych urządzeń z większą pamięcią. Tu masz listę zgodnych urządzeń, są na niej wszystkie Edge i turystyki Garmina, co jest zaprzeczeniem Twoich teorii jakoby ta mapa była pod komunikaty z Edge:
https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/p/155338#devices

To mapa jak każda inna. Jedyną jej specyfiką różniącą ją od innych map są informacje przyporządkowujące drogi np. pod kolarstwo szosowe, kolarstwo gravelowe, czyli różne profile planowania trasy na Garminach. Ale to ma znaczenie tylko przy planowaniu trasy bezpośrednio na urządzeniu, a nie przy korzystaniu z jazdy po wgranym śladzie.

Żródło danych jest to samo, ale inne są informacje o routingu i nie wiem, czy nie jest inne rysowanie (żeby było czytelniejsze podczas szybkiego zerknięcia na ekran podczas jazdy), ale ciężko mi porównać, mam TopoActive na Fenixie, ale tam jest chyba jeszcze zmodyfikowana ta mapa pod mały ekranik. W każdym razie - żródło to samo, routing inny i wyświetlanie chyba też minimalnie inne, ale co do tego nie jestem pewien. Póki co na edge dla mnie Garmin Cycle Map > inne kompilacje OSM. Ze względu na routing i ze względu na sposób prezentacji danych.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 24 Wrz 2021, 13:25 »
Tylko tu rozmowa dotyczyła jazdy po śladach, a przy tym routing mapy nie ma znaczenia. Ja nie używam mapy Garmina i szczegółowa nawigacja działa tak samo jak na Garminowskiej mapie. Tak więc teorie, że owa mapa jest robiona właśnie pod takie coś - to dla mnie kupy się nie trzymają.

Offline maku

• Miasto:
« 24 Wrz 2021, 14:57 »
Wilku, sprawa nie rozchodzi się o możliwość szczegółowej nawigacji, lecz o kompozycję mapy. A więc o TYP, definicje zoomów, odfiltrowanie dane, itd. To w zasadniczy sposób wpływa na funkcjonalność mapy w Garminie - rozstrzyga jakie elementy widać w dużym powiększeniu, i jak są wyświetlane, jakie elementy widać z mniejszym zoomem, co i kiedy ma etykietę, rozmiary etykiet… cały odbiór mapy przez użytkownika jak i sytuacje w których sprawdza się doskonale, oraz takie do których nie została zoptymalizowana.
« Ostatnia zmiana: 24 Wrz 2021, 15:22 maku »

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 24 Wrz 2021, 15:23 »
Ale co ma szczegółowa nawigacja do zoomu? To tylko jak masz włączony automatyczny zoom są jakieś różnice, czego ja nigdy nie używam, bo mnie mocno irytuje jak urządzenie samo coś przestawia. Przy wyłączeniu automatycznych funkcji ustawiamy mapę jak chcemy i to jak działa nie zależy od używania bądź nie szczegółowej nawigacji.

Offline maku

• Miasto:
« 24 Wrz 2021, 15:34 »
Już wcześniej pisałem, że ta mapa w nawigacji komunikatami sprawdza się dobrze. Do tego została zoptymalizowana - w tym TYP i definicje zoomów są tak zrobione, żeby można się było rozeznać natychmiast po zmianie ekranu, bez skupiania uwagi. Słabiej w mojej ocenie sprawdza się, gdy chcemy zaplanować na niej trasę czy też rozeznać się w okolicy. Przykłady mankamentów w takich zastosowaniach wymieniłem pod koniec tego wpisu: https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=851.msg515493#msg515493

Żadnej mapy Garmina nie da się ustawić „jak chcemy”. Dobre 90% decyzji zapada na etapie definicji TYP, definicji zoomów (w mapie Garmina są zaszyte definicje zoomów, użytkownik może jedynie wybrać jeden z nich), filtrowania danych, itd. A więc na etapie kompilacji mapy. Stąd różne mapy do różnych zastosowań.
« Ostatnia zmiana: 24 Wrz 2021, 16:49 maku »

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 28 Wrz 2021, 11:47 »
Czy ktoś spotkał się z takim patentem do Garmina 66 jak na fotkach (fotografie pochodzą z aukcji na OLX). Najlepiej czy użytkował? Podobno wówczas można ładować akumulatorki nieoryginalne poprzez gniazdo ładowania lub np. zasilać padnięte akumulatory bezpośrednio z powerbanka, w czasie pracy nawigacji.
Na jakiej zasadzie ten kawałek plastiku? ma to sprawiać i czy będzie to bezpieczne, bo Garmin oczywiście zastrzegł, ze próba ładowania nieoryginalnych baterii może się skończyć uszkodzeniem urządzenia.
Osobne pytanie to czy z nieoryginalnych akumulatorków, oprócz EnelopePro możecie coś polecić godnego, czy Enelope i długo, długo nic?
Tutaj link do aukcji

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 28 Wrz 2021, 13:48 »
Aż otworzyłem swojego 62s i nic ciekawego nie zwróciło mojej uwagi. Myślałem że jest jakiś styk lub cos co będzie kontaktować się z łącznikiem ogniw, ale nic nie znalazłem. Oryginalne ogniwa Garmina do ładowania są sprzedawanie w takich gotowych pakietach:

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 28 Wrz 2021, 14:24 »
gotowy pakiet dociska stycznik pod bateriami. Można sobie go "wcisnąć" i udawać, że to gotowiec garmina.
To ma chronić przed ładowaniem innych typów baterii niż NiMh.

My home is where my bike is.

« 28 Wrz 2021, 15:08 »
@Global.
Czyli:
1. Należy używać tylko ogniw NiMh
2. Plasticzek ma dociskać bateryjki (teoretycznie coś cienkiego też je dociśnie)
3. Nadal nie rozumiem jak to ma zabezpieczać przed stosowaniem ogniw innych niż NiMh? Przecież inny typ ogniw ma te same wymiary fizyczne i też będzie pasował po dociśnięciu; chyba, ze Garmin nie wymyślił, ze można wymyślić plasticzek na OLXie :)

Rzeczywiście. Pomiędzy bateryjkami jest taki gumowy guziczek. O dociskanie tego guzika chodzi?
« Ostatnia zmiana: 28 Wrz 2021, 15:15 Sedymen »

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 28 Wrz 2021, 15:13 »
Osobne pytanie to czy z nieoryginalnych akumulatorków, oprócz EnelopePro możecie coś polecić godnego, czy Enelope i długo, długo nic?

Tylko tyle, że trzykrotnie (albo nawet czterokrotnie?) taniej kupisz Eneloopy w Ikei pod nazwą Ladda.

Szy.
« Ostatnia zmiana: 28 Wrz 2021, 15:25 szy »

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

« 28 Wrz 2021, 15:15 »
Tylko tyle, że trzykrotnie taniej kupisz Eneloopy w Ikei pod nazwą Ladda.
THX.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 28 Wrz 2021, 15:43 »
Przecież inny typ ogniw ma te same wymiary fizyczne i też będzie pasował po dociśnięciu; chyba, ze Garmin nie wymyślił, ze można wymyślić plasticzek na OLXie :)
To jest zabezpieczenie nie na poziomie "badamy parametry elektryczne tego co tam włożyłeś do urządzenia", tylko zabezpieczenie prawno/księgowe na USA. Jak sobie "shakujesz" plasticzkiem, taśmą, whatever, to już Garmin nie bierze odpowiedzialności za skutki.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 28 Wrz 2021, 18:34 »
Tylko tyle, że trzykrotnie (albo nawet czterokrotnie?) taniej kupisz Eneloopy w Ikei pod nazwą Ladda.
A nawet dwukrotnie :) 30 zł do 63 zł za 4 szt. Tak czy inaczej polecam.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 28 Wrz 2021, 19:34 »
Słusznie, porównałem te tańsze. Moja wina :)

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum