Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311228 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: GPS
« 28 Wrz 2021, 21:12 »
Uff. To dobrze, że się wyjaśniło, bo już kupiłem

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 29 Wrz 2021, 11:40 »
Uff. To dobrze, że się wyjaśniło, bo już kupiłem
Ja pod akumulatorki wkładam w razie potrzeby takie coś co przydaje się do wyciągania szufladki SIM w telefonie.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

« 7 Paź 2021, 10:54 »
Aplikacja Garmin Explore i GPSMAP64s

Dla mnie nowość + przydatne funkcje do dość wiekowego już odbiornika.

Zalety
+ można zaplanować trasę na mapie offline w aplikacji i bezprzewodowo przerzucić ją na urządzenie
+ można to samo zrobić np. na mapy.cz, wyeksportować ślad i przerzucić także bezprzewodowo na urządzenie
+ czyli dowolny gpx można z telefonu wrzucić do urządzenia
+ podobnie jak ślady zachowują się też trasy i POI, czyli można je stworzyć w aplikacji i przerzucić na smartfona
+ ślady z urządzenia można bezprzewodowo przerzucić do smartfona niestety bez sygnatur czasowych co już z jest pierwszą wadą bo do stravy się takiego śladu nie da użyć.

Wady
- obsługa mało intuicyjna
- brak synchronizacji śladu (z sygnaturami czasowymi) z urządzania na smartfona
- niezbyt szybkie działanie synchronizacji
- pewnie jeszcze kilka bym znalazł :)

Aplikacja działa na zasadzie synchronizacji zawartości pomiędzy smarfonem a urządzeniem. Czyli jeśli coś nowego pojawi się w smarfonie to po połączeniu via bluetooth to coś pojawi się w urządzeniu. W drugą stronę podobnie: po synchronizacji nowe rzeczy z urządzenia pojawią się na smarfonie.

Ważne wskazówki:

1. pierwsza synchronizacja trwa kilka minut (ok 2?)
2. nie należy uruchamiać synchronizacji ręcznie, bo zrobi się pełna synchronizacja, co trwa...
3. wystarczy włączyć aplikację i urządzenie - synchronizacja uruchomi się sama i zsynchronizuje zmienioną zawartość (nowe POI, ślady, trasy)
4. Uwaga: usunięcie czegoś np. śladu z aplikacji i wykonanie synchronizacji spowoduje usunięcie tegoż z urządzenia.

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 7 Paź 2021, 12:05 »
+ ślady z urządzenia można bezprzewodowo przerzucić do smartfona niestety bez sygnatur czasowych co już z jest pierwszą wadą bo do stravy się takiego śladu nie da użyć.

Ufam że masz rację, ale brzmi nieprawdopodobnie, bo jednocześnie wycina wszystkie dane o tempie, czasie przejazdu i innych wartościach opartych o czas.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

« 7 Paź 2021, 16:06 »
@kawerna
Właśnie próbuje do tego zmusić aplikację Garmin Explore i GPSMAP66st i nie działa.
Że tak zapytam!? Jak Ty to robisz?

« 8 Paź 2021, 09:54 »
@kawerna
Właśnie próbuje do tego zmusić aplikację Garmin Explore i GPSMAP66st i nie działa.
Że tak zapytam!? Jak Ty to robisz?

Tak zupełnie od początku
1. Zainstalować aplikację  ;D
2. Uruchomić bluetooth w smartfonie
3. Uruchomić bluetooth w urządzeniu
4. Sparować urządzenia (apka będzie chciała PINu, w aplikacji powinno pojawić się urządzenie i info o połączeniu z urządzeniem)
5. Wykonać synchronizację
....

pisałem, że obsługa mało intuicyjna ;)

« 8 Paź 2021, 12:30 »
A Świstak na to niemozliwe
W weekend spróbuję jeszcze raz bo po dwóch sesjach walki, aż mi się wierzyć nie chce

Offline Mężczyzna Turysta

• Na forum od: 15.06.2011
« 7 Lut 2022, 09:19 »
Widziałem konwertery online,  wiem, że można załadować do Stravy, ale czy jest jakieś narzędzie offline do przeglądania plików fit? (Ewentualnie do konwersji na gpx.)

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 7 Lut 2022, 13:17 »
ale czy jest jakieś narzędzie offline do przeglądania plików fit? (Ewentualnie do konwersji na gpx.)
Basecamp ma w imporcie pliki fit, ale nie wiem jak to działa.

Offline Mężczyzna Turysta

• Na forum od: 15.06.2011
« 7 Lut 2022, 13:44 »
Na Basecamp akurat mam alergię, wiec nawet nie będę sprawdzał.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 7 Lut 2022, 13:56 »
Widziałem konwertery online,  wiem, że można załadować do Stravy, ale czy jest jakieś narzędzie offline do przeglądania plików fit? (Ewentualnie do konwersji na gpx.)

Nie widziałem sensownego narzędzia do przeglądania plików FIT, to wynika chyba ze specyficznej budowy tego pliku innej niż GPX. Najlepsze to chyba to, ale jak mnie pamięć nie myli to w części funkcjonalności płatne, bo dość dawno tego używałem:
https://www.fitfilerepairtool.info/

Można dokonać konwersji na GPX, ale wtedy traci się sporo danych typu sportowego, których GPX nie obsługuje (zostają dane typu ślad). Jest też problem z długimi śladami, jak z ultra. Sportowe komputerki (takie są głównie na plikach FIT) mają dużo gęstszy interwał zapisu niż odbiorniki turystyczne (gdzie interwał da się ustawić samemu), z reguły co 2-3 sekundy, w przypadku pomiaru mocy co 1 sek. Więc konwertując taki plik FIT na GPX dostajemy bardzo duży plik (pliki GPX są wiele większe od plików FIT, z 15-20 razy), czasem tak duży, że konwersja się wywala lub nie da się go wgrać do programu, żeby przeflitrować ilość punktów (bo wiele programów i offline i online nie łyka plików większych niż 20MB).

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 7 Lut 2022, 16:15 »
Mam eTrex'a Touch 35 (wiem, że nie ma się czym chwalić  ;) ). Od jakichś dwóch miesięcy łączy się on z Garmin Connect tylko przez kabel a wcześniej zaraz po zapisaniu aktywności otrzymywałem powiadomienie, że aktywność jest gotowa do wyświetlenia - połączenie z komórką było błyskawiczne. Teraz to nie działa. Garmin jest połączony z komórką gdyż wyświetla mi powiadomienia jakie przychodzą na telefon. Nic nie zmieniałem w ustawieniach. Czy to jakiś błąd po kolejnej aktualizacji oprogramiwania?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Lut 2022, 16:35 »
Nie wiem jak w Etrexie, u mnie w urządzeniu jest opcja "automatycznej synchronizacji", może Ci się to jakoś wyłączyło? Warto przejrzeć dokładnie ustawienia i też zobaczyć czy po uruchomieniu aplikacji Connect na telefonie plik się przesyła bezprzewodowo.

A równie dobrze może być kwestia jakiegoś ustawienia w telefonie, które blokuje automatyczną synchronizację, warto też sprawdzić ustawienia aplikacji w telefonie.

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 7 Lut 2022, 23:23 »
Nie wiem jak w Etrexie, u mnie w urządzeniu jest opcja "automatycznej synchronizacji", może Ci się to jakoś wyłączyło
Wygląda, że zarówno w telefonie jak i w Garminie ustawiona jest automatyczna synchronizacja. Może jednak czegoś nie zauważyłem. Mam nadzieję, że na roztoczańskiej wyprawce będzie okazja do bezpośredniego sprawdzenia mojego Garmina.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Lut 2022, 23:46 »
Wygląda, że zarówno w telefonie jak i w Garminie ustawiona jest automatyczna synchronizacja. Może jednak czegoś nie zauważyłem. Mam nadzieję, że na roztoczańskiej wyprawce będzie okazja do bezpośredniego sprawdzenia mojego Garmina.

A ręcznie idzie bezprzewodowo? Bo można też wejść na telefonie w aplikację Connect i tam kliknąć na kółeczko od synchronizacji oraz sprawdzić czy cokolwiek idzie.

Analogiczny problem był w tym wątku:
https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=24020.0

I tam pomogło usunięcie starych aktywności. Może być tak, ze któraś z aktywności jest felerna i urządzenie cały czas próbuje ją przesłać (a ona nie idzie), co blokuje wysyłanie następnych aktywności. Tak więc spróbuj usunąć wszystkie aktywności z Garmina i zobacz czy nowe, nagrane po usunięciu starych będą się synchronizowały.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum