Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311225 razy)

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Odp: GPS
« 8 Lut 2022, 09:02 »
Analogiczny problem był w tym wątku:
https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=24020.0

I tam pomogło usunięcie starych aktywności. Może być tak, ze któraś z aktywności jest felerna i urządzenie cały czas próbuje ją przesłać (a ona nie idzie), co blokuje wysyłanie następnych aktywności. Tak więc spróbuj usunąć wszystkie aktywności z Garmina i zobacz czy nowe, nagrane po usunięciu starych będą się synchronizowały.
Dzięki za podpowiedź. Pomogło. Teraz sobie przypomniałem, że kiedyś nawet czytałem ten wątek   >:( Sklerotyk ze mnie.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 8 Lut 2022, 17:45 »
Widziałem konwertery online,  wiem, że można załadować do Stravy, ale czy jest jakieś narzędzie offline do przeglądania plików fit? (Ewentualnie do konwersji na gpx.)

gpsbabel https://www.gpsbabel.org/ umie konwertować fit na gpx.

Offline Mężczyzna bastard

• Miasto: Kaszuby
  • Na forum od: 19.05.2020
« 10 Lut 2022, 12:44 »
Mam do Was dwa pytania.

Na eTreksie mam kilka mam, zakładając że wszystkie są włączone to która będzie wyświetlana, która ma priorytet? Mam m.in. mapę V0174, która nie posiada polskich znaków a później OSMapa-ogonki to pojawiają się polskie znaki. O co chodzi, część warstw przechodzi, kolejność pliku chyba nie czy jak? Zależy to od konfiguracji mapy??

A druga sprawa, po wczytaniu pobranego traka i wyznaczeniu prowadzenia po śladzie pojawiły się ikony obniżeń i wzniesień (zresztą moje ślady też tak mają). Wiem co to wzniesienie i obniżenie, plik ma dane wysokościowe, ale jakie jest kryterium pojawienia się ikony, stromy zjazd czy podjazd?
\m/

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 10 Lut 2022, 21:54 »
jakie jest kryterium pojawienia się ikony, stromy zjazd czy podjazd?

Nie wiem jakie jest ale jak po górach jeździłem to praktycznie w 100% się zgadzało z rzeczywistością. Był podjazd, na końcu podjazdu znacznik, z dokładnością do max 100-150m.

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 11 Lut 2022, 09:53 »
Mam do Was dwa pytania.

Na eTreksie mam kilka mam, zakładając że wszystkie są włączone to która będzie wyświetlana, która ma priorytet? Mam m.in. mapę V0174, która nie posiada polskich znaków a później OSMapa-ogonki to pojawiają się polskie znaki. O co chodzi, część warstw przechodzi, kolejność pliku chyba nie czy jak? Zależy to od konfiguracji mapy??

Można mieć kilka map w odbiorniku, ale aktywna powinna być w danej chwili tylko jedna. Wyjątkiem są mapy z danymi wysokościowymi DEM i ewentualnie transparentne mapy nakładki, np. ze szlakami turystycznymi.

« 11 Lut 2022, 11:10 »
Czy aktywna to to samo co włączona??

Ja mogę włączyć kilka map. I w zależności od tego jaka to mapa, czasami przy włączonej mapie A włączę mapę B i pojawi się mapa B, ale jak zamiast B włączę C to nie widać C, dopiero jak wyłączę A.

Może takie postępowanie jest niewłaściwe, ale chciałem zapytać czy jest jakaś prawidłowość.
\m/

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 11 Lut 2022, 12:45 »
Z tego co pamiętam w Garminach priorytet wyświetlania zależy to od dwóch spraw. Po pierwsze typ mapy - np. mapy City Navigator mają najwyższy priorytet, a World Map najniższy. Po drugie od ustawień priorytetu jakie są w pliku img, co się da wyedytować, ale to już dla ludzi obeznanych w temacie. Najprościej mieć włączoną jedną mapę i przy potrzebie przełączania ręcznie to przestawić. Nie aż tak często się to robi, by to był jakiś kłopot.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 11 Lut 2022, 12:48 »
drugi powód, dla którego powinna być włączona tylko jedna mapa z routingiem jest taki, że jak będziemy używać opcji "prowadź do", to będzie przeliczał trasę osobno dla każdej mapy.

My home is where my bike is.

« 11 Lut 2022, 12:53 »
No właśnie też o to mi przeszło przez myśl. Dzięki wielki.
\m/

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
« 3 Mar 2022, 11:20 »
Nie chcę zaśmiecać wątku dot. wojny na Ukrainie, ale nie wiem czy nie wpływa ona na działanie GPS. Dzisiaj rano mój edge 1030 nie chciał "zaskoczyć", tzn. przez ok 10 min. "nie widział" satelitów (Glonass odcięli?). Nigdy mi się nie zdarzył taki przypadek, złapanie satelity nie trwało nigdy więcej niż 2-3 min. A w sytuacji, gdy włączam go pod domem, tzn. w miejscu gdzie skończyłem poprzednią jazdę zaskakiwał "od ręki". Dziwne.

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 3 Mar 2022, 11:29 »
U mnie edge 530 GPS+glonass złapał normalnie w kilka sekund

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 3 Mar 2022, 11:33 »
jak w garminie wyjmiesz baterię zanim do końca się wyłączy, to lubi tak robić. Dlatego nie warto wyładowywać akumulatorków do zera kompletnego, bo potem włączanie i łapanie sygnału długo trwa.

My home is where my bike is.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 3 Mar 2022, 12:02 »
To jakiś problem z Twoim odbiornikiem musiał być, u mnie normalnie dziś działał ten sam model.

jak w garminie wyjmiesz baterię zanim do końca się wyłączy, to lubi tak robić. Dlatego nie warto wyładowywać akumulatorków do zera kompletnego, bo potem włączanie i łapanie sygnału długo trwa.

To akurat jest model na wewnętrzną baterię, więc raczej nie był rozładowany do zera, to się bardzo rzadko zdarza, bo wydrenowanie baterii do zera nie pomaga w jej długim życiu.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 3 Mar 2022, 12:43 »
wątku dot. wojny na Ukrainie, ale nie wiem czy nie wpływa ona na działanie GPS

Wczoraj w internetowym wydaniu TVN była informacja, że w Warszawie masowo wysprzedaje się sprzęt we wszelkiej maści "military-sklepach". M.in. kompasy idą jak woda i ponoć bardzo trudno je kupić.  Ale także inne turystyczne gadżety - krótkofalówki, lornetki, hełmy, latarki, termosy, noże, filtry do wody, krzesiwa, żywność liofilizowana, itp. Większość ponoć wykupują Ukraińcy przed powrotem do kraju.

Ciekawe jak ludzie przyspawani do GPSa i komórki będą sobie radzić bez nawigacji. Skoro ponoć nawet ruskie wojsko nie radzi sobie bez nawigacji i porusza się przy użyciu drogowskazów.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 3 Mar 2022, 12:54 »
Ciekawe jak ludzie przyspawani do GPSa i komórki będą sobie radzić bez nawigacji. Skoro ponoć nawet ruskie wojsko nie radzi sobie bez nawigacji i porusza się przy użyciu drogowskazów.

Ale przecież system GPS nad Ukrainą działa, nie słyszałem by to wyłączono, zresztą niby jak, skoro system GPS jest amerykański? Rosja może wyłączyć co najwyżej swój Glonass, a to wiele nie zmieni. Nie sądzę, żeby wielu było takich rusków, którzy rzeczywiście drogowskazami się kierują, to raczej (całkiem udana zresztą) próba ośmieszania ich przez stronę ukraińską, żeby drogowskaz zamienić na wulgarne wyzwiska wobec Putina. Może pojedyncze mniejsze oddziały z jakimś wyjątkowo ciemnym dowódcą na czele kierują się po drogowskazach, ale to na pewno nie jest tak, że większość.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum