Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311206 razy)

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Odp: GPS
« 20 Cze 2022, 14:20 »
Cześć,

Rozglądam się za nawigacją do roweru. Do tej pory jeździłem głównie na podstawie map papierowych okazjonalnie posługując się mapą w telefonie. Ślad z kolei zapisywałem za pomocą zegarka Amazift, który niestety odmawia posłuszeństwa i nie chce zgrywać śladów na Stravę. Urządzenie używałbym głównie na wyprawach z rodziną by posiłkować się nim na częściach trasy gdzie nie posiadam map klasycznych a także do nagrywania śladu. By połączyć możliwość zapisywania śladu oraz podglądu trasy szukam urządzenia o poniższej specyfikacji:

Powinno mieć:
- nagrywanie śladu i możliwość zgrania go na aplikację Strava
- czas działania około 20 lub więcej godzin, alternatywnie możliwość ładowania w trakcie jazdy
- możliwość jazdy z wygaszonym ekranem plus pokazywanie trasy na żądanie np. przyciskiem (zdarza się, że dużą część tras znam a tylko w newralgicznych miejscach potrzebowałbym sprawdzić czy dobrze skręcam - oszczędność baterii)
- import plików gpx z komputera przed wyjazdem
- pamięć na kilka/kilkanaście tras do 300 km (w sumie nie więcej niż 2-3 tysiące km)
- autopauza

Nie potrzebuję:
- możliwość edycji trasy w trakcie jazdy
- wgrywania śladów dłuższych niż 300 km
- dokładnego odwzorowania map na ekranie (w ciekawych okolicach i tak korzystam z klasycznej mapy)
- rozbudowanych funkcji sportowych
- parowania urządzenia z czujnikami
- odbioru wiadomości, komunikatów, funkcji społecznościowych

Zastanawiałem się nad produktem marki Lezyne model Mega C lub Mega XL, głównie z uwagi na dłuższą żywotność baterii. Czy macie doświadczenie z tym sprzętem lub możecie polecić inny? Będę wdzięczny za wszelkie pomysły i uwagi.

Pozdrawiam.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 21 Cze 2022, 07:16 »
Zimą kupiłem Garmina Edge 530 na Amazonie w promocji (rozszedł się w tedy w 2 godziny 😎) za niewiele ponad 700 zł. Wydaje mi się, że wyczerpuje Twoją listę oczekiwań. Jedyne czego mi w nim brakuje to możliwości współpracy z aplikacją w telefonie bez zasięgu internetu w telefonie. Niestety aplikacja Garmin Connect potrzebuje do działania internet. Gdyby jej siostrzana aplikacja Garmin Explore współpracowała z Edge to byłaby pełnia szczęścia.

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 21 Cze 2022, 13:06 »
Zaczęły się pojawiać Garminy z ładowaniem na słońce. Na razie są Edge 1040 Solar oczywiście jest bardzo drogi, ale myślę, że w przeciągu kilku lat ładowanie słoneczne będzie dużo popularniejsze w GPS. Szczególnie przy dłuższych wyprawach to powinno dużo pomóc i będzie mniej zawracania głowy z wożeniem zapasowych akumulatorów, ładowarek itp.

Offline Mężczyzna Felek

« 21 Cze 2022, 13:23 »
Dzięki za odpowiedź, zastanawiałem się też nad tą 530, czy tam podczas jazdy można wygasić ekran całkowicie? Można to ładować podczas jazdy?

Łączenie podczas wyprawy nie jest mi potrzebne, do tej pory całą trasę planowałem przed wyjazdem. Nie zamierzam tego zmieniać. Drobne korekty trasy, tak zwane skoki w bok od głównego śladu mogę wykonać posiłkując się mapą w telefonie lub klasyczną.

Jeżeli chodzi o 1040 to ma mnóstwo funkcji, które nie są mi potrzebne, nie wykorzystam ich.

Przez chwilę zastanawiałem się też nad etrex 32 lub gsmmap 65 bo to by się też w górach przy pieszych wędrówkach mogło przydać.

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 21 Cze 2022, 13:34 »
Wygasić się nie da, można wyłączyć podświetlenie, można ładować podczas jazdy.

Offline Mężczyzna bastard

• Miasto: Kaszuby
  • Na forum od: 19.05.2020
« 21 Cze 2022, 14:00 »
Etrex 32x wg mnie jest świetny na ultramaratony. Sprawdzi się tam, gdzie ma prowadzić po śladzie bo trasa może zawierać tylko 50 punktów. Można w nim wyłączyć całkowicie ekran ale też tylko przyciemnić. Nawiguje całkiem dobrze również ze wskazówkami, ale to raczej do punktu który trzeba zaznaczyć na mapie. Na Wanożce i Pomorskiej sprawił się wyśmienicie. Nie ma autopauzy.
\m/

Offline Mężczyzna tomzoo

• Moje zdjęcia
« 21 Cze 2022, 14:18 »
W 530 można włączyć tryb oszczędzania energii wtedy da się wyłączyć ekran w trakcie aktywności. Tak mówi instrukcja, sam z tego trybu jeszcze nie korzystałem.
Co do etrexa to jest świetna nawigacja na rower, mam etrexa 30, gdyby pojawiła się nowa wersja z opcją łączności z Garmin Explore i możliwością wgrywania śladów z tego programu bezprzewodowo, to brałbym go zamiast edge.

Offline Mężczyzna Felek

« 21 Cze 2022, 14:23 »
Dziękuję,

Bastard:
a te punkty to np. ciekawe miejsca, które można sobie oznaczyć wcześniej na trasie i urządzenie nas o tym poinformuje?

Tamzoo, dodoelk:
Jak mam trasę np 1000 km, ale jadę ją np. na 20 dni to po każdym dniu mogę przesłać dany odcinek do aplikacji garmina a potem na steavę po czym wyłączyć urządzenie i kolejnego dnia odpaluć od punktu w którym skończyłem?

Offline Mężczyzna bastard

• Miasto: Kaszuby
  • Na forum od: 19.05.2020
« 21 Cze 2022, 14:40 »
Nie, po tych punktach będzie nas nawigować po trasie czyli ze wskazówkami i dźwiękami. Ale punkty (ciekawe), waypointy też można dodawać. Natomiast nie wiem jak to się ma do trasy, ale chyba nie wlicza się to jako punkty trasy. Natomiast ślad może mieć tych punktów 10 tys.
\m/

Offline Mężczyzna Felek

« 21 Cze 2022, 14:58 »
A jak nie ma autopauzy to rozumiem, że przyciskiem robi się stopa? Czy wgrywasz tam jakieś mapy tylko fragmentów tras? Podobno czasami się wiesza jak mapy są za duże.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 21 Cze 2022, 15:02 »
W Garminach Edge masz bazową mapę Europy, która jest wystarczająco dobra. Nie ma potrzeby (zazwyczaj) dogrywania swoich.
Na koniec dnia zapisujesz aktywnośc, następnego dnia odpalasz nową, wybierasz właściwy ślad.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Felek

« 21 Cze 2022, 15:13 »
Dziękuję.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Moje zdjęcia
« 21 Cze 2022, 22:12 »
Jak mam trasę np 1000 km, ale jadę ją np. na 20 dni to po każdym dniu mogę przesłać dany odcinek do aplikacji garmina a potem na steavę po czym wyłączyć urządzenie i kolejnego dnia odpaluć od punktu w którym skończyłem?

Ja tak właśnie robię, wytyczam ślad na cały wyjazd, codziennie zapisuję przejechaną trasę, wyłączam albo usypiam na noc, a następnego dnia wrzucam ten sam ślad i gdy pozycja w navi będzie na śladzie to pojawia się komunikat o znalezieniu śladu i nim dalej prowadzi. Warunek, trzeba mieć wyłączone autoprzeliczanie trasy.

piechucki

• Gość
« 26 Cze 2022, 09:47 »
Szukam, szukam i ... za dużo danych...
Czy jest takie "ustrojstwo": licznik/nawigacja rowerowa GPS w rozsądnych piniONdzach (powiedzmy do 400 złociszy) do którego można wgrać (najlepiej bezprzewodowo, najlepiej ze smartfona, najlepiej z bezpłatnej aplikacji  ;) ) plik (najlepiej *.gpx) i to cudo bez włączonego GPSa w telefonie wyda z siebie dźwięk wtedy, gdy trzeba będzie skręcić, a na czytelnym ekranie (niekoniecznie kolorowym  ;) ) pokaże strzałkę w którą stronę trzeba skręcić? Jakby to "cudo" jeszcze rejestrowało przejechaną trasę, to już by były "cud, miód i orzeszki".
(Wymienna bateria byłaby dodatkowym atutem)
Z góry dziękuję :)

Parametr cenowy spełniony, obsługa telefonem też, co do reszty to nie chce mi się sprawdzać - Igpsport iGS520 na allegro za 400.
I kto wie, czy to nie jest to, czego szukam... :) Ale jest jeszcze kilka znaków zapytania. Głównie czy to ma jakąś sygnalizację dźwiękową?
Dzięki.
Długo to trwało (problemy z komunikacją ze sprzedawcami, a w końcu z serwisem producenta - co według mnie też ma swoją wymowę) ale sygnalizacji dźwiękowej NIE MA. Pozostają informacje na wyświetlaczu :(
Dla mnie - dyskwalifikacja
(Podobno dopiero model igs630 jest wyposażony w sygnalizację dźwiękową, ale to już zupełnie inna półka cenowa)
« Ostatnia zmiana: 26 Cze 2022, 10:32 piechucki »

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
« 12 Lip 2022, 07:57 »
Tani, zapisujący ślad i łatwy w zrzucaniu tego śladu licznik z GPS z długo żyjącą (powyżej 10 godzin), baterią. Jak najtańszy. Może być używka. Nie musi nawigować, bo od nawigacji jestem ja :) Co prawda jest fajna funkcja Invite na Stravie, ale wtedy taka jazda nie jest liczona do segmentów i innych statystyk :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum