Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311198 razy)

Offline Mężczyzna MarekMTB

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 20.02.2023
Odp: GPS
« 12 Kwi 2023, 13:53 »
Ja w 1040 wrzucam tracka z Garmin Connect z telefonu - a w telefonie w apce w edycji "Kursu" na dole masz możliwość ustawienia średniej prędkości danej trasy.
tak samo w Garmin Connect na kompie - też tą średnią prędkość możesz wyedytować.
niestety - nie wiem jak to jest w przypadku RWGPS :(

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 12 Kwi 2023, 14:11 »
Ja w 1040 wrzucam tracka z Garmin Connect z telefonu - a w telefonie w apce w edycji "Kursu" na dole masz możliwość ustawienia średniej prędkości danej trasy.
tak samo w Garmin Connect na kompie - też tą średnią prędkość możesz wyedytować.
niestety - nie wiem jak to jest w przypadku RWGPS :(

Ale to działa dla śladów tworzonych bezpośrednio w tej apce. Dla śladów, które zaciągają się do niej z innych aplikacji (Connecta można zsynchronizować z paroma serwisami) to nie ma możliwości edycji.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Na forum od: 11.05.2009
« 12 Kwi 2023, 14:14 »
Wahoo, gdzie nie ma w ogóle linii śladu i są same strzałki, jak dla mnie wygląda to makabrycznie słabo i zupełnie nieprzejrzyście.

W Wahoo jest ślad, ale jest on szary - niewidoczne jak są tylko strzałki, ale widoczne na dużym oddaleniu, bo strzałki są rysowane tylko dla najbliższych iluś kilometrów. Dla mnie akurat te strzałki w wahoo i białe strzałki wprowadzone rok temu do serii Edge to świetna sprawa, szczególnie jak ślady się gdzieś przecinają. Kwestia gustu i przyzwyczajenia.

Offline Mężczyzna jedrucha

• Miasto: Łomianki
  • Na forum od: 02.09.2021
« 12 Kwi 2023, 14:19 »
A swoją drogą jak można zmienić tę prędkość śladu?

U mnie w E530 robię to w następujący sposób: Menu->Ustawienia->Profile aktywności->(odpowiedni profil)->Ekrany danych-> Dodaj nowy->Virtual Partner->(jak już się doda należy wejść w edycję tego ekranu)->Pręd. Virtual Partner->(i tutaj ustawiasz sobie prędkość)->(po ustawieniu można sobie usunąć ten ekran danych)
ufff... ;)
« Ostatnia zmiana: 12 Kwi 2023, 14:48 jedrucha »

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 12 Kwi 2023, 16:03 »
W Wahoo jest ślad, ale jest on szary - niewidoczne jak są tylko strzałki, ale widoczne na dużym oddaleniu, bo strzałki są rysowane tylko dla najbliższych iluś kilometrów. Dla mnie akurat te strzałki w wahoo i białe strzałki wprowadzone rok temu do serii Edge to świetna sprawa, szczególnie jak ślady się gdzieś przecinają. Kwestia gustu i przyzwyczajenia.
Na pewno kwestia gustu, bo sporo osób przecież Wahoo używa. Ale mnie ich rozwiązania graficzne zupełnie nie podchodzą. Mapy w Garminie i ich wyświetlanie są IMO dużo lepsze, dużo bardziej przejrzyste, jest sporo więcej możliwości konfiguracji, przede wszystkim sami regulujemy stopień szczegółowości, czyli na jakim zoomie się pojawiają jakie szczegóły.

U mnie w E530 robię to w następujący sposób: Menu->Ustawienia->Profile aktywności->(odpowiedni profil)->Ekrany danych-> Dodaj nowy->Virtual Partner->(jak już się doda należy wejść w edycję tego ekranu)->Pręd. Virtual Partner->(i tutaj ustawiasz sobie prędkość)->(po ustawieniu można sobie usunąć ten ekran danych)
ufff... ;)

To się właśnie zmieniło w nowej serii, a przynajmniej w 1040. Teraz nie ma już osobnego ekranu danych Virtual Partner. Natomiast jeśli mamy odpalony ślad, to w Widgetach pojawia się opcja Virtual Partner i tam jest regulowane pole "Wysiłek", ustawiane w procentach. Po włączeniu jest to 100% i można to zmniejszyć maksymalnie do 10%, lub zwiększyć do 199%, tyle że zmniejsza się to po 1%, więc trzeba kliknąć 90 razy ;). A to nie jest tak, że jak ustawimy na 10% - to będzie cały czas, to przy każdym rozpoczynanym śladzie trzeba odpalać od nowa. No i też do końca nie wiem co ta opcja "wysiłek" zmienia, czy to właśnie wpływa na prędkość śladu, ale jak rozumiem w ten sposób ustawia się właśnie stopień prędkości VP. Jest też pole "Synchronizuj z użytkownikiem".

Natomiast ciekaw jestem czy jest jakaś możliwość ustawienia tej "prędkości śladu" przy śladach importowanych do Connecta z innych serwisów. Bo nie wiem skąd się w ogóle wzięło te 24,98km/h jakie mam ustawione, możliwe, że to albo Edge albo RWGPS wylicza z naszych wcześniejszych jazd. A w RWGPS nie udało mi się znaleźć możliwości ustawienia owej prędkości dla tworzonych tras.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 12 Kwi 2023, 21:18 »
No i też do końca nie wiem co ta opcja "wysiłek" zmienia, czy to właśnie wpływa na prędkość śladu,  (...) Natomiast ciekaw jestem (...) Bo nie wiem skąd się w ogóle wzięło te 24,98km/h (...)

Tak sobie czytam to co piszecie i zastanawia mnie - czy Garmin to nie daje do tych - jak by nie patrzeć już dość skomplikowanych - urządzeń jakiejś instrukcji? Dokumentacji?

Offline Mężczyzna MarekMTB

• Na forum od: 20.02.2023
« 12 Kwi 2023, 21:22 »
ja robię to tak:

wyznaczam trasę na mapy.cz w kompie (takie wieloletnie przyzwyczajenie - nie mam stravy czy innych serwisów).
zapisuję w moich trasach w mapy.cz
otwieram mapy.cz na komórce i znajduję właśnie przygotowaną przed chwilą trasę i robię export - wtedy telefon sugeruje do których apek - i wybieram garmin connect.
wtedy następuje import (otwiera się garmin connect i pokazuje zaimportowaną trasę - zanim wcisnę zapisz - zjeżdżam na dół i tam wciskam "prędkość docelowa" - i ustawiam średnią prędkość na max czyli 252km/h. - i dopiero wtedy zapisuję kurs.
poza tym już zapisany kurs - też można edytować w apce - i również zjechać na dół do pola "prędkość docelowa" i ustawić średnią na max.

Nie wiem czy są jakieś bardziej proste sposoby - ale ja w garminie siedzę dopiero 2 miesiące, więc  jeszcze się tego środowiska uczę.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 12 Kwi 2023, 23:02 »
Tak sobie czytam to co piszecie i zastanawia mnie - czy Garmin to nie daje do tych - jak by nie patrzeć już dość skomplikowanych - urządzeń jakiejś instrukcji? Dokumentacji?

Daje, tylko nie wszystko jest jasno wyjaśnione, a niektórych kwestii w ogóle w instrukcji nie ma. To jest tak jak ze smartfonami - kto tak naprawdę czyta instrukcje do nich czy do poszczególnych wersji Androida? Zdecydowana większość funkcji jest intuicyjna i instrukcji nie potrzeba, szczególnie jak już się parę lat używa takie urządzenia.

Nie wiem czy są jakieś bardziej proste sposoby - ale ja w garminie siedzę dopiero 2 miesiące, więc  jeszcze się tego środowiska uczę.

Jeśli robisz trasę w serwisie, który można połączyć z Garmin Connect (jak Strava, RWGPS i parę innych) to jest to dużo prostsze. Robisz trasę w owym serwisie do planowania (może być na kompie, może być i na komórce), zapisujesz i zaznaczasz jako "Pin". Następnie robisz synchronizację Edge - i masz trasę na komputerku.

Offline Mężczyzna bastard

• Miasto: Kaszuby
  • Na forum od: 19.05.2020
« 21 Kwi 2023, 14:27 »
Czy jadąc po śladzie można zaznaczyć kierunek jazdy w Garmin eTrex 32x? Poniżej zrzuty ekranu z Bałtyk600, na odcinku helskim. Ślad jest bardzo blisko siebie jednak nie pokrywa się? Załóżmy że jestem mocno ograniczony w nawigacji, zasnąłem w nocy i się zakręciłem skąd mam wiedzieć czy mam skręcić za 10 czy 20 m. Na zrzucie wokół helskich fortyfikacji, załóżmy że jadę z północy na południe. Skręcić w pierwszą czy drugą w na zachód?

Tak teraz pomyślałem, że podpowiedzią może być ślad rysowany przeze mnie (Garmina).

Można sprawdzić na telefonie, wiem, ale czy Garmin ma takie strzałki z kierunkiem po śladzie?
\m/

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Na forum od: 11.05.2009
« 21 Kwi 2023, 15:50 »
ale czy Garmin ma takie strzałki z kierunkiem po śladzie?

Tylko w seriach rowerowych chyba od 530 w górę.

Offline Mężczyzna bastard

• Miasto: Kaszuby
  • Na forum od: 19.05.2020
« 21 Kwi 2023, 17:24 »
Tak myślałem, dzięki.
\m/

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 23 Kwi 2023, 14:20 »

W Edgu 83o definiujesz punkt docelowy, system opracowuje, przedstawia trasę (lub kilka), podaje odległość w km. Po wybraniu którejś z proponowanych tras, kilometraż wzrasta znacząco, nawet o pod 5o%.

Pytanie:
Czy i w innych (lepszych) też tak jest?

Dziękuję.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Online Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 29 Maj 2023, 12:16 »
kawerna, globalbus
Dziękuję za odpowiedzi. Podaliście dwa sposoby załadowania tych punktów. Nie miałem do tej pory nawigacji. Czy dobrze rozumiem, że np. w takim Garmin Explorer mam jakąś mapę i do tej mapy mogę dograć dwa pliki... jeden z kamoot'a ze śladem a drugi z planeru google'a z tymi punktami wybranych atrakcji?

I czy wtedy jak będę jechał "po śladzie" to na ekranie urządzenia będę widział ślad a także znaczniki z punktami? Fajnie by było gdyby była taka opcja wtedy już poza śladem mógłbym sobie sam nawigować do wybranych punktów, które są niedaleko trasy a potem wrócić na oryginalny ślad.

Ps. Opcja z telefonem jest ok, ale pod warunkiem, że dałoby się taką mapę uzyskać w offlinie, raz że mogę nie dysponować dobrym dostępem do internetu, drugi raz że często jeżdżę w trybie samolotowym by oszczędzać baterie.

Wypróbowałem obi metody załadowania punktów, które pierwotnie sobie przygotowałem w Google Maps.

W przypadku sposobu kawerny zaczytałem plik KML do BaseCamp i po połączeniu z nawigacją Garmin Explore 2 dane z pliku przeniosły się automatycznie do miejsca gdzie znajdują się moje kursy. Niestety na mapie nawigacji się one nie wyświetlają.

Co do sposobu globalbusa jest lepiej bo utworzyłem folder POI w nawigacji i wrzuciłem tam plik gpi przerobiony z kml. Punkty na mapie nawigacji wyświetlają się jak jest odpowiedni zoom. Problem jest taki, że jak włączam opcję przesuwania mapy i najadę na ten punkt palcem lub taką kreską z czerwoną kropką (służącą za wyznaczenie punktu, do którego chciałbym jechać), to urządzenie się resetuje, to znaczy włącza od nowa, więc zakładam, że w takiej sytuacji po prostu przerwie mi ślad.

Czy zna ktoś może inny sposób na załadowanie do Garmin Explore 2 takich punktów z Google Maps? A może spotkał się z problemami jaki wymieniłem wyżej i umie je ominąć?

Pozdrawiam,
Felek
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Online Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 29 Cze 2023, 11:42 »
... ok. To zapytam o co innego jeżeli POI w Garmin nie funkcjonują prawidłowo.

Z Google Maps można korzystać także offline (oznaczamy wybrany fragment mapy, zapisujemy na karcie w telefonie i działa), ale...

Czy z czegoś takiego:

https://www.google.pl/maps/@55.3375888,12.5615669,8z/data=!3m1!4b1!4m2!6m1!1s14FFYclQcWKStvtKLntq_oxuy_zc_UNc?entry=ttu

też można korzystać offline? Ktoś próbował zapisać sobie mapę z naniesionymi i wyedytowanymi przez siebie punktami na trasie tak jak jest to w linku?
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 5 Lip 2023, 12:49 »
Pytanko.
Mam w domu edge 520 plus oraz etrexa 20x.
Czy na ultra starczy wziąć tego edge i ładować "w locie" jak coś? Czy wzielibyście oba, na zasadzie: edge tylko do zapisywania śladu, etrex do mapy?
Opcja pierwsza bardziej mi pasuje ze względu na mniej szpeju ale może źle kombinuję.
Powerbanki chcę wziąc dwa: 10000 i 2500 mAH
"Never argue with idiots"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum