Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311169 razy)

Offline Mężczyzna cyniczny

• Miasto: Piaseczno
  • Na forum od: 26.11.2012
    • Wycieczki rowerowe bliższe i dalsze
Odp: GPS
« 17 Sie 2023, 10:21 »
Czy da się wgrać ślad do Edge (z Garmin Connect lub inaczej) z telefonu bez dostępu do Internetu?

Znajomi w środku lasu walczyli z tym na wyjeździe w długi weekend i nie wiedzieli jak to zrobić.

Niestety nie znam takich sposobów, z connecta raczej nie bo to chyba chmura i bez neta nawet za bardzo nie odpalisz aplikacji. Nie wiem czy po bluetooth da się mając plik gpx wcześniej zrzucony na telefon, ale nie sądzę.

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 17 Sie 2023, 10:26 »
próbowałem , mi się nie udało
muszą być internety

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 17 Sie 2023, 11:26 »
Czy da się wgrać ślad do Edge (z Garmin Connect lub inaczej) z telefonu bez dostępu do Internetu?
Do Etrexów się dawało, więc pewnie i do Edge pójdzie, choć zaznaczam, że nie testowałem. Tylko trzeba mieć kabel USB OTG, wtedy podłączasz Garmina do komórki po kablu jako pamięć masową. Tylko ślad trzeba mieć zapisany w postaci pliku na komórce, a nie w aplikacji typu Garmin Connect czy RWGPS - bo one wymagają zasięgu do sieci.

Ale w polskich górach na rowerze brak zasięgu jest tak rzadki, że nie bardzo widzę sens takiej rzeźby, chyba że to już jakieś straszne zadupie i mocno terenowa trasa. Natomiast trzeba pamiętać, że w Edge jest też inne poważne ograniczenie - nawet mając zasięg nie można zrobić synchronizacji w trakcie trwania aktywności. Jeśli chcemy bezprzewodowo zgrać plik to musimy najpierw zakończyć aktywność. W najnowszym 1040 była taka możliwość we wcześniejszych firmware, ale obecnie jej nie ma, to samo widziałem, że jest w 540, więc i 840 pewnie też.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 18 Sie 2023, 01:33 »
Ja stosuję wytyczanie śladu w mapy.cz offline, potem eksportuję ślad do connecta i stamtąd na Edge 530. Bez zasięgu ten tryb nie działa, trzeba wyeksportować ślad do pliku zapisac go w telefonie i stamtąd po kablu OTG przerzucić go do nawigacji. Mi niestety coś się Edge buntuje i często telefon go nie wykrywa a próbowałem już kilka różnych kabli. Nie wiem z czego to wynika. No i to ograniczenie w przypadku wgrywania podczas rejestrowania aktywności w serii x30 jest niemożliwe, w serii x40 producent deklaruje, że jest możliwe. Ale jak Wilk pisze, praktyka nie zawsze pokrywa się z teorią...

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna alex62

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 11.01.2015
« 9 Wrz 2023, 09:13 »
Panowie , nie wiem czy nie zaśmiecam wątku , ale potrzebuje na spokojnie kupić licznik z możliwością wgrania trasy , gps ,dość długim czasem działania i możliwością zasilania z Power banku .
Dotychczas jeździłem na telefonie ale jest problem z przegrzewaniem podczas upałów .
Odbiło człowiekowi na starość i chyba wystartuje w przyszłym roku na ,,małym ultra „
Potrzebuje urządzonko które by było proste , w miarę tanie i bez wodotrysków , jakieś sugestie , zastanawiałem się nad np Igs 630 .

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 11 Wrz 2023, 10:18 »
Edge 530

Offline Mężczyzna bastard

• Miasto: Kaszuby
  • Na forum od: 19.05.2020
« 11 Wrz 2023, 10:47 »
A czy Edge 2 nie będzie lepszy do jazdy turystycznej (chociaż kolega @alex62 napisał licznik)?

Mnie coraz bardziej doskwiera brak komunikacji bezprzewodowej z eTreksem 32x. Ale jeżdżę typowo turystycznie. Do zapisu śladu i prowadzenia po kresce chyba nic lepszego za tę cenę nie ma (zasilanie bateryjne AA ale chyba też przez powerbanka można). Ale problem się robi gdy tylko zmienia się plan. Mam OTG, więc na ostatnim wypadzie wgrałem wieczorem poprawiony ślad, ale jednak bezprzewodowo było by lepiej. Jest też kwestia czasu, trwa to ok 5 minut, bo Garmin się musi ponownie uruchomić, klikanie po katalogach itp. A niestety nie udało mi się uruchomić połączenia ANT+.

A może po prostu wydziwiam.
« Ostatnia zmiana: 11 Wrz 2023, 11:09 bastard »
\m/

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 11 Wrz 2023, 11:25 »
Nie wiem, nie mam styczności z Explore2, Explore pierwszej wersji to była bateryjna porażka i nie wytrzymywał dnia jazdy. Mi się sprawdza zarówno Edge 530 jak i Wahoo Bolt v2. Oba mają swoje wady i zalety (największą zaletą Edge 530 jest dostępność różnorakich map i ciut większy, acz mniej kontrastowy ekran, za to wahoo jest prostsze w użyciu i można w trakcie rejestracji trasy skomponować sobie nowy ślad i go wgrać, co w garminie wymaga zatrzymania rejestracji śladu; za to wahoo trzyma krócej na baterii chociaż ładuje się o niebo szybciej dzięki obsłudze quick charge). Oba urządzenia są warte uwagi. Garmina można z powodzeniem używać bez telefonu, w wahoo sparowanie z telefonem w celu chociażby konfiguracji jest konieczne.

Offline Mężczyzna alex62

« 11 Wrz 2023, 22:31 »
Źle sformułowałem potrzebę .
Potrzebuje w miarę tanie urządzenie , dlatego myślałem o liczniku , coby prowadziło mnie po śladzie gpx wgranym z zewnątrz do urządzenia .
Nie potrzebuje GPS bo go praktycznie nie będę używał , po górach chodzę z mapą ew komórka + mapa.cz . , na rowerze tez ew z phonem , po prostu garmina nie wykorzystam .

Offline Mężczyzna OLDRIP

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.04.2021
« 11 Wrz 2023, 22:34 »
Potrzebuje w miarę tanie urządzenie , dlatego myślałem o liczniku , coby prowadziło mnie po śladzie gpx wgranym z zewnątrz do urządzenia .
Nie potrzebuje GPS ...

Trochę nie ogarniam, jak licznik może prowadzić po śladzie GPS nie mając GPS?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 11 Wrz 2023, 22:38 »
I nie ogarniesz
 Myślę, że chodzi jednak o urządzenie, które prowadzi po kresce, bez mapy w tle.
Jak ma to zrobić bez GPS, to też nie ogarniam, ale chyba trzeba poczekać na korektę pytania

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 11 Wrz 2023, 23:03 »
Myślę, że chodzi jednak o urządzenie, które prowadzi po kresce, bez mapy w tle.
Jak ma to zrobić bez GPS, to też nie ogarniam
Nie, no spoko, da się.
To się nazywa nawigacja zliczeniowa.
Stosowana na morzu od dawna, czasem ze spektakularnymi efektami: https://pl.wikipedia.org/wiki/Katastrofa_przy_Przyl%C4%85dku_Honda

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 11 Wrz 2023, 23:39 »
Tak. Kolumb się przekonał

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 12 Wrz 2023, 07:35 »
Nie potrzebuje GPS bo go praktycznie nie będę używał , po górach chodzę z mapą ew komórka + mapa.cz . , na rowerze tez ew z phonem , po prostu garmina nie wykorzystam .
Napisałeś o lgs 630 za ponad 1000 zł wg google, stąd moje propozycje. Tanie to dla każdego coś innego.

Offline Mężczyzna alex62

« 14 Wrz 2023, 15:27 »
Przez GPS rozumiem urządzenie za pomocą którego mogę nawigować ze tak to nazwę bezpośrednio .
 A ja potrzebuje urządzenie które poprowadzi mnie po trasie wygranej z innego urządzenia .
GPS to był tylko skrót myślowy , jeśli w tel komórkowym jest moduł gps to nadal nazywamy to tel komórkowym , mam nadzieje ze wszystko się wyjaśniło ☺️ .
A  630 to da się chyba nabyć poniżej 900 pln i nie musi on być koniecznie , może być prostszy model.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum