Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311166 razy)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Odp: GPS
« 14 Wrz 2023, 16:00 »
No to stary Garmin Edge 200 by Ci wystarczył albo któryś Fenix zapięty na kierownicy

Offline Mężczyzna alex62

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 11.01.2015
« 16 Wrz 2023, 20:56 »
Raczej nowe urządzenie .
Fenix ? Czyżbyś miał na myśli zegarek / smartwatch ? Mam amzfita trex 2 , ale nie te lata i nie ten wzrok na takie małe g… .
Ostatnio się pojawił BSC 300 , może padnie na niego .

Offline Mężczyzna alex62

« 26 Wrz 2023, 17:58 »
No i zagwozdka , bo pojawił się Etrex 32x oraz Explore w granicach 800 PLN .
Cena już w granicach liczników .

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 27 Wrz 2023, 22:17 »
Patrz na prime day Amazona, tam bywają niezłe promocje. W zeszłym roku kupiłem etrexa 32x za 589 zł

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna alex62

« 28 Wrz 2023, 21:39 »
A tak już na koniec , co polecacie do jazdy po śladzie w miarę niskiej cenie ale żeby było w miarę przyzwoite ?

Offline Mężczyzna sts

• Miasto: PL
  • Na forum od: 28.09.2023
« 28 Wrz 2023, 23:07 »
Alex62 zobacz licznik Sigma ROX 4: https://web.sigmasport.com/pl/product/rox-4-0/
niezły opis: https://hardahorda.pl/2022/09/19/sigma-rox-4-0/

Mam i używam, choć raczej dla zapisu trasy i statystyk. Do nawigacji smartfon z Locusem lub Mapy.cz.

Zasilanie akumulatorowe, ładowanie via usb.
Można wgrać jeden GPX (utworzony w dowolnej apce), poprowadzi po nim - nie posiada map. Potrafi też rejestrować trasę.

Wyższy model, teraz chyba ROX 12 - wiele tras gpx + mapy + mnóstwo innych funkcji, niekoniecznie potrzebnych dla turysty...

Offline Mężczyzna alex62

« 11 Lis 2023, 09:51 »
No i jeszcze na placu boju jest Edge 530 .
Czas pracy 20 h i obsługa przyciskami .
Ktoś może jakieś opinie wyrazić , chodzi żeby jechać załadowanym śladem i ew modyfikować go w urządzeniu lub za pomocą smartfona .
Te 1000 PLN może jakoś przeboleje 😔 .

Online Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 12 Lis 2023, 00:49 »
(...)
Ktoś może jakieś opinie wyrazić , chodzi żeby jechać załadowanym śladem i ew modyfikować go w urządzeniu lub za pomocą smartfona .

Przejechałem ze 30 ultramaratonów. Działa. Dla mnie największa wada to mały ekran, ale to dlatego, że słabo już widzę. Druga wada, to autozoom przed skrętem działa super, ale po skręcie nie oddala. Więcej wad nie pamiętam. Polecam dokupić pilota.

Ślady robię w RWGPS(www albo apka), klikam "pin" i synchornizuje urządzenie. Wpada mi do garmina. Niestety, żeby załadować nowe ślady trzeba zakończyć aktywność, zsynchronizować i rozpocząć nową.

Offline Mężczyzna alex62

« 12 Lis 2023, 10:28 »
Tak czy inaczej przewiduje iż takowe urządzenie jak pisałem wcześniej raczej będzie tylko ,,pilotować” po śladzie . Mały ekran , więc prace nad trasą to komputer ew tablet , zrzut do phona , potem do navi i jazda .
Wrazie problemów raczej zmiany w trasie zrobię na smartfonie i potem przerzucę do nawi , przynajmniej taki jest plan , mam nadzieję że słuszny .
Nawi raczej z tego co piszą użytkownicy chyba na klawisze , nie na dotyk bo widzę że w deszczu są problemy z ekranem .
Czyli Edge 530 ?
Chodź wciąż kusi IGSport 300 😔 .

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 13 Lis 2023, 09:53 »
Wrazie problemów raczej zmiany w trasie zrobię na smartfonie i potem przerzucę do nawi , przynajmniej taki jest plan , mam nadzieję że słuszny .
To zadziała, ale tylko pod warunkiem, że zatrzymasz rejestrację aktywności. Podczas rejestracji trasy nie ma szans na wrzucenie nowego śladu. Za to działa przez wtyczkę komoota, garmin connect na telefonie, jak i podłączając urządzenie z telefonem przez USB.

Offline Mężczyzna alex62

« 13 Lis 2023, 22:24 »
Hmm , jeśli jadę po śladzie to raczej nie będę jej rejestrował bo po co .
Czyli Garminowi nie można zmienić trasy przez WI-FI tylko po kablu 😳 ? W 2023 ?

Offline Mężczyzna alex62

« 13 Lis 2023, 22:28 »
(...)

Przejechałem ze 30 ultramaratonów. Działa. Dla mnie największa wada to mały ekran, ale to dlatego, że słabo już widzę. Druga wada, to autozoom przed skrętem działa super, ale po skręcie nie oddala. Więcej wad nie pamiętam. Polecam dokupić pilota.

Ślady robię w RWGPS(www albo apka), klikam "pin" i synchornizuje urządzenie. Wpada mi do garmina. Niestety, żeby załadować nowe ślady trzeba zakończyć aktywność, zsynchronizować i rozpocząć nową.
A do czegóż pilot ?

Online Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 13 Lis 2023, 23:02 »
Hmm , jeśli jadę po śladzie to raczej nie będę jej rejestrował bo po co .

:o zatkao kakao :o

No żeby na stravę wrzucić jak to po co.

Można zatrzymać rejestrowanie aktywności, potem zsynchronizować urządzenie (przez BT albo WIFI) i rozpocząć nową. Potem są w necie apki, gdzie można je połączyć.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 14 Lis 2023, 10:29 »
Nie wiem, jakbyś chciał to po wifi zrobić (tzn da się, po wifi możesz go zsynchronizować z connectem, ale zakładam że w trasie nie korzysta się z tej opcji), możesz zrobić to po bluetooth - ale tylko w trybie "spoczynku", bez rejestracji trasy. A po co ona? A chociażby po to, żeby mieć dzienny przebieg na liczniku. Ale to już każdy sobie używa urządzenia jak tam chce.

Offline Mężczyzna alex62

« 14 Lis 2023, 21:37 »
Ok , sorki za te pytania ale mi do takich technologii daleko ☺️ .

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum