Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311260 razy)

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
Odp: GPS
« 13 Lip 2012, 23:46 »
Chcę kupić GPS na rower, już trochę pogrzebałem, znalazłem kilka, ale tyle opinii co piszących. Co sądzicie o:
a. Garmin 60CSX
b. Garmin 62s
c. Garmin eTrex 20
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 14 Lip 2012, 00:36 »
a. Garmin 60CSX

Skansen w porównaniu do urządzeń współczesnych.
Zakup może tłumaczyć tylko bardzo mały budżet,
którym tłumaczyć będziesz sobie braki 60-tki.
Ale oczywiście pozycję pokaże, trasę zapisze,
do domu doprowadzi.

b. Garmin 62s

Na pewno najlepszy wybór, ewentualnie z literą 't'
w nazwie. Wielodyscyplinowy, na czasie z prawie
wszystkimi bieżącymi technologiami. Prawie, bo
nie potrafi korzystać z GLONASS, co potrafi kolejny:

c. Garmin eTrex 20

Gdyby nie odpowiadał Ci rozmiar poprzednika,
możesz pomyśleć o eTreksie, ale modelu 30.
Będziesz co prawda narzekał, że wolno pracuje
i że ma mniejszy ekran, ale za to zmieścisz jeszcze
w kieszeni dwie paczki sezamków i skonsumujesz
je, zanim eTrex pokaże mapę.

Jak zwykle: przejrzyj wątki na Garniaku z [TEST]
w nazwie. Nawet jeśli wybrane rzeczy niewiele
Ci będą mówić, to na pewno reszta informacji
i komentarze pozwolą na wyrobienie zdania.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

« 14 Lip 2012, 09:44 »
szy: A jakiego używasz GPS, ewentualnie jakiego byś sam kupił nie ograniczając się do trzech podanych przeze mnie modeli?
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna anu

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.05.2009
« 14 Lip 2012, 10:05 »
Ja co prawda nie jestem jakimś wielkim znawcą - mam legend hcx, przeglądam okazjonalnie graniaka - ale dorzucę swoje spostrzeżenia.

Przede wszystkim odbiorniki wypuszczane mniej więcej w tym samym czasie mają de facto te same możliwości techniczne, mimo tego, że potrafią znacząco różnic się ceną. Skąd różnice? Ano jeden ma większy ekran, drugi mniejszy, jeden jest obsługiwany przez ekran dotykowy, inny przez guziki itd, ale już samo oprogramowanie i możliwości jest we wszystkich bardzo podobne. A cały smaczek polega na tym, że wcale nie jest oczywiste, że dla określonych zastosowań zawsze najlepszym rozwiązaniem będzie najdroższy odbiornik z największym i dotykowym ekranem, bo dotykowość łączy wiąże się z mniejszą kontrastowością ekranu, a jego wielkość z prądożernością.

Inne luźne spostrzeżenie - wiele osób na Graniaku, w tym stare wygi, przerzuciło się na nowe etrexy, albo sprzedając większe urządzenia, albo wciąż je zachowując, ale łapiąc się na tym, że do plecaka ląduje najmłodsze dziecko, a poważniejsze rodzeństwo czeka na swoją kolej.

Co do różnic między 62s i etrexem - owszem 62 ma szybszy procesor i nieco większy ekran, ale to z kolei wiąże się z krótszym czasem pracy na bateriach, stąd procesora etrexa nie należy postrzegać jedynie jako rozwiązania budżetowego, ale może być też postrzegany jako przemyślane rozwiązanie, spełniające oczekiwania grupy użytkowników, którym zależy na optymalnym zasilaniu; 62 jest teoretycznie bardziej ergonomiczny, ale  kolei to cegła. Itp, itd... Czyli jak pisałem na początku, nic nie jest oczywiste.

Ja osobiście brałbym etrexa z ewentualnym zastanowieniem 20 czy 30. I znów w większości to te same odbiorniki. 30 ma dodatkowo niezależny kompas i barometr. 20 też to ma, ale liczone nie niezależnie, ale na podstawie satelitów. Jak jest różnica w praktyce? Stajesz w miejscu i zaczynasz się rozglądać wokoło. 20 zostawi mapę na ostatniej zapamiętanej z ruchu pozycji i żeby zorientować prawidłowo mapę, musisz wykonać parę żwawych kroków w określoną stronę świata, żeby urządzenie zarejestrowało ruch względem satelitów. Oczywiście w pewnych lokalizacjach np. na eksponowanym szlaku górskim, może być to utrudnione. Natomiast w 30 załączasz na chwilę kompas (bo ten ma apetyt na baterie) i mapa obraca ci się niezależnie od łączności z satelitami.

Offline Mężczyzna szy

« 14 Lip 2012, 11:34 »
szy: A jakiego używasz GPS, ewentualnie jakiego byś sam kupił nie ograniczając się do trzech podanych przeze mnie modeli?

Właśnie 62s. I to mimo tego, że zanim go kupiłem,
okrutnie narzekałem na Garniaku że będzie wielką
cegłą na kierze. Używałem jeszcze wtedy Edge 705.
A okazał się wygodnym, uniwersalnym odbiornikiem.

Jedną z cech, o których mówi się mało, a którą lubię
bardzo i nie ma jej w innych, są profile. Pisałem już? :]

Czyli pamiętane przez odbiornik wszystkie ustawienia
w różnych sytuacjach. Możesz mieć profil 'biegówki',
możesz mieć profil 'Wielkopolska', czy 'Jednodniówka'
i w każdym inne dostępne mapy, inne wyświetlane
pola, różne ekrany z danymi, czy inne kolory tła.

Mega wygoda, bo nie ma każdorazowej konfiguracji
'od początku'. A jest co konfigurować, bo to najbardziej
rozbudowane urządzenie ze wszystkich Garminów.

Jest jeszcze coś, co pozytywnie zaskoczyło ostatnio
'społeczność': Garmin wciąż dodaje nowe funkcje
do serii 62, co znaczy, że nie szykuje się jeszcze jego
następca.

I ostatnio doszły (poprzez aktualizację firmware)
rozbudowane opcje kalkulacji tras rowerowych
i pieszych. Można np. wyznaczać trasę rowerową
dla MTB, dla turystyki rowerowej (np. z opcją unikania
przewyższeń), itp.

Szy.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 23 Lip 2012, 00:35 »
dla turystyki rowerowej (np. z opcją unikania
przewyższeń)
Jakieś dziwne stereotypy garmin stara się wykreować...  ;D

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna kes25

• Miasto: Legionowo
  • Na forum od: 22.06.2012
    • Mój blog rowerowy
« 5 Sie 2012, 14:01 »
Cześć. To moj pierwszy post :)

Uzywam od 3 sezonów GPS Medion MDPNA 150. Odblokowałem go i używam map OZI. Jest to stary GPS, ale można go spotkaćna allegro lub ebau za bardzo rozsądne pieniądze.

http://www.pocketgpsworld.com/medion-mdpna-150.php

Jako zasilanie używam aku żelowego 3,3Ah zamontowanego na bagażniku. Między sztycą a bagażnikiem mam gniazdo zapalniczki samochodowej. Jest to uniwersalne rozwiązanie, ponieważ mogę podładować sobie również telefon albo inne urządzenie pod USB :)

Tak to wygląda u mnie.
http://kes25.bikestats.pl/753229,Dom-Praca-Dom.html

Offline Mężczyzna hose morales

• Na forum od: 06.01.2009
« 18 Sie 2012, 01:17 »
Pytanie kompletnego laika w zakresie GPS:

Czy jeśli mam ślad GPS od kogoś mogę go wrzucić na jakaś stronkę,żeby odczytać mapę? GPS nie posiadam i póki co kupować nie planuję,ale wydaję mi się że śledząc czyjeś tracki miałbyś generalnie pojęcie o szlakach w okolicy? Czy jednak błądzę? ::)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 18 Sie 2012, 10:22 »
no możesz wrzucić zarówno na bikemap jak i gpsies.com.

na bikemap robisz stwórz trasę, a następnie z prawej  Importuj pliki GPX/KML, a na gpsies masz opcję wgraj.

to o to chodziło?:P
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Turysta

• Na forum od: 15.06.2011
« 18 Sie 2012, 10:32 »
Możesz go zaimportować i obejrzeć w wielu serwisach mapowych, np. bikemap, GPSIES, albo - to najprostsze chyba - utrack.

P.S. O, już mnie olo ubiegł. ;)

P.S.(2) A jeśli dysponujesz skalibrowanymi mapami rastrowymi, to ślad możesz sobie wrzucić na nie w darmowym programie OkMap (używam i polecam).
« Ostatnia zmiana: 18 Sie 2012, 12:33 Turysta »

Offline Mężczyzna hose morales

• Na forum od: 06.01.2009
« 18 Sie 2012, 18:56 »
to o to chodziło?
O to! :D Dzięki chłopaki, całkiem proste w sumie się wydaje

« 20 Sie 2012, 09:22 »
Kupiłem tego 62s. Przejechałem już z nim trochę i jeśli chodzi o baterie, to najlepsze są akumulatorki Energizer 2400 mAh. Eneloopy trzymają troszkę krócej, przynajmniej latem. Ogólnie przy ciągłej jeździe trzeba mieć 2 akumulatorki na ok 1.5 dnia. Mapy dobre znalazłem na www.velomap.org. Do wczytywania map i układania tras używam garminowskiego darmowego Basecampa. Miałem kilka razy taki problem, że GPS sfiksował i przy każdym poruszeniu skakał gdzieś na Ocean Atlantycki za Afryką. Pomógł mi na to "twardy reset" (uruchomienie z wciśniętymi klawiszami Enter + Page), czy zdarzało Wam się coś takiego. Na końcu zauważyłem, że działo się to przy Eneloopach gdy się kończyła w nich energia na końcu tak szybko, że urządzenie nie zdążyło ostrzec. Przy Energizerach informuje przed całkowitym wyładowaniem. Poza tym incydentem jestem bardzo zadowolony.

Offline Mężczyzna Fijolek2005

• Miasto: Warszawa Ząbki
  • Na forum od: 27.12.2010
« 20 Sie 2012, 10:06 »
A jak z ustawieniem jasności ekranu- na minimum ? .  1,5 dnia to przy ciągłym podświetleniu czy okazjonalnym na skrzyżowaniach . Ja mam eneloope 2000 może i ty takie masz więc nie dziwne że trzymają krócej.
Wsiąść do pociągu byle jakiego .
Do Zamościa to kiedy dojadę -widzi pan ten odjeżdżający to jest do Zamościa
O k..wa

Offline Mężczyzna szy

« 20 Sie 2012, 10:25 »
Wybierz rodzaj baterii w konfiguracji - na Eneloopach
zawsze pojawia mi się komunikat o bateriach, którego
nie sposób przegapić, bo czeka na wciśnięcie 'OK'
przed zniknięciem.

Przy Velomap koniecznie przestaw wyznaczanie trasy
na samochód - Velomap działa tak, że drogi rowerowe
są zaszyte w mapie jako autostrady dużego priorytetu.

Co ciekawe, teraz w Alpach mieliśmy eTreksa 20 u Olki
na kierze i ten inaczej radził sobie z Velomapem.
62s lubił czasami jednak wybrać skrót jakąś drogą,
zwykle mało sensownie, a eTrex prowadził dokładnie
rowerową trasą.

Szy.

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 20 Sie 2012, 11:00 »
...  czy zdarzało Wam się coś takiego. Na końcu zauważyłem, że działo się to przy Eneloopach gdy się kończyła w nich energia na końcu tak szybko, że urządzenie nie zdążyło ostrzec. Przy Energizerach informuje przed całkowitym wyładowaniem. Poza tym incydentem jestem bardzo zadowolony.
Dokładnie 1.5 dnia mi też trzymają Eneloopy 2000.
Co do świrowania to faktycznie jak baterie są słabe to odbiornik dziwnie pracuje - mi potrafi się wieszać przy przewijaniu mapy i w menu.
Po włożeniu nowych baterii wszystko wraca do normalności.

Fijolek2005 - jasność ekranu w ciągu dnia nie jest istotna - po wyłączeniu podświetlenia w większości przypadków widzę wszystko dość wyraźnie.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum