Miałem przypadek, że tryb offline wyłączał też moduł GPS... Nie tylko antenę GSM.
Magdzie chyba chodziło o działanie bez dostępu do internetu.
Co do telefonowych aplikacji gps - ponoć trekbuddy jest fajny, ale ja jeszcze nie ogarniam tworzenia tych wszystkich map i atlasów pod niego... za jakiś czas może?
czy przy zmianie planów - gdy będę chciał zjechać z wcześniej przygotowanego śladu - starczy mi cierpliwości do zaplanowania z jego pomocą jakiejś alternatywy?!
szczególnie fajnie wypada czeski open cycle map
Robienie map do TB jest banalnie proste w tym MOBACu. Wybiera się źródełko (jaka mapa - google, OSM, czy inne)
ale jakiś czas temu lista dostępnych map w Mobile Atlas Creatorze została bardzo mocno ograniczona. Mapy google też wyleciały.
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?><customMapSource> <name>OSM Cycle Map</name> <minZoom>0</minZoom> <maxZoom>15</maxZoom> <tileType>png</tileType> <tileUpdate>IfNoneMatch</tileUpdate> <url>http://tile.opencyclemap.org/cycle/{$z}/{$x}/{$y}.png</url> <backgroundColor>#000000</backgroundColor></customMapSource>
Czas samej kalkulacji trasy to nie jest specjalny problem, dużo bardziej przeszkadza wolne przesuwanie mapy i niewygodny kursor tylko w 4 kierunkach; dużo więcej czasu niż kalkulacja zajmie wyklikanie takiej trasy na urządzeniu. Ale coś za coś - albo małe rozmiary i bardzo długi czas pracy, albo szybkość. Jeśli zamierzamy nawigować w ten sposób tylko awaryjnie - to Etrex spokojnie się sprawdzi, ale jeśli ciągle - to już może to być nieco iryitujące.