Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311317 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: GPS
« 22 Sty 2013, 14:43 »
Miałem przypadek, że tryb offline wyłączał też moduł GPS... Nie tylko antenę GSM.
Jeśli w module radio jest GPS to tak będzie. Era zewnętrznych modułów GPS typu SiRF, MTK w telefonach chyba się skończyła.

Magdzie chyba chodziło o działanie bez dostępu do internetu.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 22 Sty 2013, 14:44 »
offline w jakim zakresie? Jeśli chodzi o transfer danych to spokojnie możesz pracować po załadowaniu map w aplikacji Androzic, niby klon trekbuddy ale bardziej mi podszedł. :)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 22 Sty 2013, 14:57 »
Magdzie chyba chodziło o działanie bez dostępu do internetu.
O to to, dokładnie.

Offline Ciosna

• Poszukiwacz
  • Miasto: Sam nie wiem gdzie
  • Na forum od: 04.11.2009
    • http://adlaczegonierowerem.blogspot.com/
« 22 Sty 2013, 16:14 »
Co do telefonowych aplikacji gps - ponoć trekbuddy jest fajny, ale ja jeszcze nie ogarniam tworzenia tych wszystkich map i atlasów pod niego... za jakiś czas może?
Trekbuddy używam pod Symbianem na Nokii. Program prosty w obsłudze i wydawnictwo Compass robi pod niego całkiem przyzwoite gotowe mapy.

Swoje mapy do trekbuddy tworzę w OziExplorer i TB Cutter. Nie powiem, ogarnięcie tych programów i uzyskanie poprawnych map kosztowało mnie trochę czasu, a wszystko przez błędy w poradnikach. Teraz z kalibracją map pod trekbuddy nie mam już problemów. Mapę można zrobić z pliku jpeg jak i png. Może to być skan papierowej mapy, rosyjska sztabówka, ale po prostu widok satelitarny z googla. Najczęściej korzystam z tego ostatniego. Wszystko chodzi w komórce offline. 

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 22 Sty 2013, 16:30 »
@Magda, może OsmAnd. Do map jak OSM, ale i chyba
też UMP. Kiedyś oglądałem, jakoś tam działało, ale
głębiej nie testowałem.

czy przy zmianie planów - gdy będę chciał zjechać z wcześniej przygotowanego śladu - starczy mi cierpliwości do zaplanowania z jego pomocą jakiejś alternatywy?!

Bez przesady, nie ma co robić z tego jakiegoś dramatu.
Dużo zależy od mapy i skomplikowania drożni w terenie
gdzie jesteś. Przeliczanie kilkudziesięciokilometrowego
dystansu w Alpach na Velomapie trwało, jeśli dobrze
pamiętam, kilka-kilkanaście sekund. Jeśli Twoją wyprawę
liczyć się będzie w tygodniach, to nawet kilkadziesiąt
takich przeliczeń chyba nie będzie specjalnie rzutować
na jej przebieg? :]

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 22 Sty 2013, 16:38 »
Mapy OSM i UMP (Polska) też można wgrać swobodnie do trekbuddy (szczególnie fajnie wypada czeski open cycle map - masa DDR :) ) Gdy czegoś nie ma wystarczy dodać tylko do źródełek w mob atlas creatorze - nie sprawdzałem co z frykasów jest u globalbusa, ale pewnie jest ;) Robienie map do TB jest banalnie proste w tym MOBACu. Wybiera się źródełko (jaka mapa - google, OSM, czy inne), wymiar powiększenia (można kilka - wtedy robi się atlasik i można powiększać dróżki), zaznacza się myszką obszar, daje po lewej ADD SELECTION, można zmienić nazwę sobie i tyle, kreować, chwilę poczekać, wgrać na kartę do telefonu i voila ;) Te poradniki to takie zagmatwane jak nie wiem co...  :icon_cry: A to takie proste się okazuje ;)

Offline Mężczyzna Turysta

• Na forum od: 15.06.2011
« 22 Sty 2013, 16:56 »
szczególnie fajnie wypada czeski open cycle map
Robienie map do TB jest banalnie proste w tym MOBACu. Wybiera się źródełko (jaka mapa - google, OSM, czy inne)

Kiedyś świetne mapki robiło się z  zasobów cykloserver.cz (nie wiem, czy właśnie to miałeś na myśli), ale jakiś czas temu lista dostępnych map w Mobile Atlas Creatorze została bardzo mocno ograniczona. Mapy google też wyleciały.

Lista dostępnych obecnie map jest TUTAJ.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 22 Sty 2013, 17:01 »
ale jakiś czas temu lista dostępnych map w Mobile Atlas Creatorze została bardzo mocno ograniczona. Mapy google też wyleciały.
Właśnie dlatego wstawiłem swoją, w której jest tego znacznie więcej. Oczywiście jest to moralnie złe, bo zarzynamy komuś serwer.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Na forum od: 21.01.2011
« 22 Sty 2013, 17:06 »
W wersji globalbusowej są G-maps, cykloserver.cz to praktycznie to samo co OCM czeski - tylko nie miałem problemu z dodaniem go do MOBAC.
Wystarczy stworzyć pliczek o nazwie OCM.xml i wkleić tam:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<customMapSource>
 <name>OSM Cycle Map</name>
 <minZoom>0</minZoom>
 <maxZoom>15</maxZoom>
 <tileType>png</tileType>
 <tileUpdate>IfNoneMatch</tileUpdate>
 <url>http://tile.opencyclemap.org/cycle/{$z}/{$x}/{$y}.png</url>
 <backgroundColor>#000000</backgroundColor>
</customMapSource>
Oczywiście minimalny i maksymalny zoom można sobie zedytować, tak samo jak typ pliku. Taki plik OCM.xml wklejamy do katalogu mapsources w kat. głównym MOBAC. Po ponownym uruchomieniu programu można korzystać :)

OCM nie ma w globalbusowym - więc dodaję osobno ;)

PS. Nazywam to 'czeskim', bo tam głównie są wszystkie ścieżki, tak samo jak i na Słowacji, w Polsce to jakieś zarodki co najwyżej ;)

« 22 Sty 2013, 17:08 »
A rzeczywiście, nie doczytałem, przepraszam. ;)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 22 Sty 2013, 17:14 »
Jak już jesteśmy w temacie MOB (jestem prawie zupełnie zielony w tych sprawach).
Załóżmy, że mam skan mapy - w jakimś tam formacie graficznym. Czy można w jakiś sposób doprowadzić  do tego, żeby móc taki plik wykorzystać?
Co należałoby zrobić (domyślam się, że trzeba zacząć od jakiegoś skalibrowania punktów na tej mapie)?
Wracam do jeżdżenia.

« 22 Sty 2013, 17:23 »
Trzeba ją skalibrować (to jest najtrudniejsze), potem pociąć na kawałki i wrzucić do atlasu. Generalnie dość skomplikowana sprawa, zanim się tego nie nauczysz.

A nauczyć się najlepiej czytając forum trekbuddy.

(Gotowej recepty nie podam, bo dawno nic nie przygotowywałem i już taki biegły nie jestem)

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 22 Sty 2013, 17:49 »
Ostatnio "testowałem" holluxa. Bateryjka znikała jak kałuże latem (używana "używka".. ale czas jak smartphone latem) Teraz wiem: nie na kierownicy się to wozi..
Co do map i softu.. Ja przez X lat korzystałem z OziExplorera pod windows mobile. Jest na antka, ale wolę nie wypowiadać się w temacie jego jakości. Ale podobno jest kalibracja mapy "w praniu" :)
Zasilanie gdy ma się dynamo praktycznie znika (na przedzieranie przez piachy i krzaki warto mieć wspomaganie.. bo następnego dnia mapy może już zabraknąć..)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna przemo3642

• Na forum od: 12.12.2012
« 22 Sty 2013, 19:58 »
Czas samej kalkulacji trasy to nie jest specjalny problem, dużo bardziej przeszkadza wolne przesuwanie mapy i niewygodny kursor tylko w 4 kierunkach; dużo więcej czasu niż kalkulacja zajmie wyklikanie takiej trasy na urządzeniu. Ale coś za coś - albo małe rozmiary i bardzo długi czas pracy, albo szybkość. Jeśli zamierzamy nawigować w ten sposób tylko awaryjnie - to Etrex spokojnie się sprawdzi, ale jeśli ciągle - to już może to być nieco iryitujące.
No właśnie to mnie przede wszystkim martwi. Co jeśli będę chciał sobie sam zaplanować trasę wskazując konkretne punkty na mapie? Czy da się to zrobić na etrexach 20/30 zachowując przy tym zdrowie psychiczne?

Szy,

wydaje mi się, że Ty masz (lub miałeś) zarówno GPSmap62s, jak i etrexa 20. W związku z tym mam do Ciebie takie pytanka (ponieważ odpowiedzi mogą być przydatne także innym, zadam je publicznie):

1) Jak wygląda ich porównanie pod kątem powyżej zgłoszonej wątpliwości, w szczególności czy etrex 20 jakoś daje sobie radę?
2) Duża jest między nimi różnica w kwestii prądożerności?
3) Jak wypada porównanie w kwestii łatwości obsługi (na rowerze)?
4) Czy Garminowski uchwyt na mostek/kierownicę jest wystarczająco solidny, żeby zapewnić bezpieczne mocowanie tak ciężkiemu klockowi, jak 62s (np. na polnych/leśnych drogach)?
5) Które z tych urządzeń wybrałbyś jako GPS na rower?
Dzięki.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 22 Sty 2013, 22:19 »
Przeciez Garmin robi tez inne GPSy... Montana Dakota Oregon... Jesli chcemy cos z szybka obsluga to dotykowce sie sprawdza. Dodam jeszcze ze Etrexy doczekaly sie liftingu i obsluguja glonass

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum