Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311324 razy)

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Odp: GPS
« 4 Lut 2013, 22:45 »
Dzięki :)
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 5 Lut 2013, 07:04 »
1) Gdy siedzę spokojnie w fotelu i bawię się nawigacją komputer podróży działa na całego. I tak dowiaduję się, że przez godzinę siedzenia przebywam drogę ok. 1 km. Pozostałe dane oczywiście też są dostępne. Ślad pokazuje że przemieszczałem się w tym czasie na obszarze ok. 30 na 20 metrów. Czy to normalne zachowanie? Czy może wynika z nieustawionych jakiś tam ustawień (np. kompasu)?
Generalnie GPS musi "widzieć" niebo. W domu, w fotelu po prostu nie ma sygnału. To co zauważyłeś to normalne zachowanie. Dlatego na wycieczce, kiedy na dłużej wchodzę pod dach, wyłączam GPS, bo mi nabija dużą ilość nieprzejechanych kilometrów :)

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 6 Lut 2013, 12:40 »
ad.1. Nawet przy idealnym sygnale pozycja potrafi się zmieniać, w dużej części jest to wina atmosfery/stratosfery (i zmiany prędkości fali w tychże). Jak się nie poruszasz "w oczywisty sposób" (czytaj ze stałym kierunkiem), to nie może działać ekstrapolacja położenia.. i biedny GPS pokazuje to co mu się "wydaje".
Skądinąd bardzo ciekawy temat, warto sobie poczytać.

ad. 4. Komputer.. praktycznie nic nie zakłóca. Za to linia energetyczna (szczegółnie WN) to już jest coś, faktycznie błędy mogą być całkiem spore (ale znowu.. atmosfera ich nie przebije). Inna sprawa, że w okolicy linii spada jakość i GPS po prostu może gubić sygnał.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 15 Lut 2013, 16:44 »
Czy przydatna byłaby w gpsie nawigacja głosowa, która nawiguje nas po z góry ustalonym tracku, np. narysowanym w domu w bikemap?

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 15 Lut 2013, 16:51 »
Na rowerze całkowicie nieprzydatne,zbędne.
A skąd takie napytanie zrodziło się Tobie? Może łatwiej będzie podyskutować.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 15 Lut 2013, 17:01 »
Zrodziło się, bo kiedyś czegoś takiego szukałem, jak miałem jechać nocą po danej trasie. Chyba głos to najwygodniejszy sposób nawigacji?

Zastanawiam się, czy nie napisać takiej aplikacji na Androida.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 15 Lut 2013, 18:09 »
Ale przecież jest/bywa podświetlenie ekranu... :]

Jeśli zaś pisać na Androida... poświęcisz żywotność
'klasycznej' garminowskiej nawigacji na rzecz głosu
w telefonie? :] No weź... :]

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 15 Lut 2013, 18:16 »
Marzy mi się ciepły, kobiecy głos prowadzący mnie bezdrożami  :D

Offline Mężczyzna przemo3642

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 12.12.2012
« 15 Lut 2013, 19:10 »
Ja dzisiaj po raz pierwszy odpaliłem Etrexa 20 (nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z żadną typowo turystyczną nawigacją). Muszę przyznać, że jestem nieco rozczarowany. Pod względem rozdzielczości ekranu, szybkości działania oraz ergonomii sterowania (w szczególności przesuwania i zoomowania mapy), to Garmin jest sto lat nawet za najbardziej prymitywnymi smartfonami. W sumie byłem świadom tych cech Garmina, ale czytać o nich to jednak co innego, niż doświadczyć ich "na żywo".

Co do samego ekranu... Ja wiem, że to nie odtwarzacz multimediów, ale garmiowska małokontrastowa pikseloza w "wypranych" barwach o powierzchni tarczy (dużego) zegarka nie robi dobrego wrażenia. Zwłaszcza czcionki/podpisy na mapach wyglądają niekorzystnie.

Czy Wy też mieliście podobne odczucia po "pierwszym razie" z Garminem i czy to mija? Czy może to ja jestem jakiś dziwnie wymagający?

Liczę na to, że na szlaku turystycznym/rowerowym solidna konstrukcja Etrexa 20, jego funkcjonalność turystyczna, dedykowane mapy, Basecamp i planowanie tras, oszczędność energii, 2x AA jajko jej źródło i dobra (ponoć) widoczność ekranu w słońcu zatrą te niekorzystne pierwsze wrażenie. Zwłaszcza, że nawigacja kosztowała mnie w sumie dobrze ponad tysiaka (etrex 20 + PL TOPO 2012.4 + uchwyt rowerowy + 4x akumulatorki GP 2700 LSD + BC-700 + 2x kurier).
« Ostatnia zmiana: 15 Lut 2013, 19:29 przemo3642 »

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 15 Lut 2013, 22:14 »
Widzialem roznice po przesiadce z Automapy na garmina, ale nijak mi to nie przeszkadzalo. Wszystko jest czytelne, przejrzyste i to wystarcza. Nawet jesli przeszkadza Ci 'prymitywnosc' Garmina to tak, jak napisales: jego wytrzymalosc Ci to w terenie wynagrodzi. A do obslugi...przyzwyczaisz sie..

Offline Mężczyzna voit

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 11.02.2012
« 16 Lut 2013, 10:10 »
Faktycznie pierwsze porównanie wyświetlacza dakoty i przyzwoitego smartfona z kamap i przyzwoitymi mapami stawia garmina w innej lidze. Jednak już po pierwszych jazdach okazało się że grafika jest wystarczająca a funkcjonalnośc bije na łeb wszystkie smartfony z trek buddy czy kamap.

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
« 19 Lut 2013, 19:07 »
A ja może tak z innej beczki, jak gps to i akumulatorki i ładowarka. Wiem że na garniaku jest dużo już napisane, ale czy mógłby ktoś polecić jakiś zestaw? Czytałem trochę o akumulatorkach eneloop, nie są drogie na allegro, doczytałem też o ładowarkach, które ładują pojedyńczo każdą sztukę. Ktoś pomoże?

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 19 Lut 2013, 22:36 »
Posiadam GP z ładowarką która ładuje w 5 godz i nie narzekam.
O dziwo siedmioletni aku nadal dobrze działa, pewnie dlatego, że był naładowany i został w urządzeniu.

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
« 19 Lut 2013, 22:51 »
Ok, a kolejne pytanie laika. Czy można wgrać do etrexa 20 mapę Ump_pl? Jeżeli tak jakim programem? :P Ogólnie to przydał by mi się jakiś zrozumiały poradnik bo forum garniak jest chyba dla mnie zbyt zaawansowane. :P

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
« 19 Lut 2013, 23:21 »
Wgrać zapewne się da. Co do programów to Mapsource lub BaseCamp.
BaseCamp dostępny na stronie garmina, a za Mapsourcem trzeba się niestety porozglądać.
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum