Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311323 razy)

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Odp: GPS
« 19 Lut 2013, 23:30 »
Z moich skromnych informacji wynika, że Mapsource oraz BaseCamp są do odczytywania map na komputerze, a Oscarowi chodzi o wgranie mapy do GPSa.
A w takim przypadku nie trzeba żadnego programu. Wystarczy umieścić plik img bezpośrednio w nawigacji lub na karci pamięci.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
« 19 Lut 2013, 23:34 »
Tak też można. Jednakże wgrywanie przez w/w programy umożliwia też załadowanie wybranego fragmentu mapy, a nie tylko całości.
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 19 Lut 2013, 23:51 »
Dobrze wiedzieć :)
A czy gdy wgram np. tylko pół mapy to nawigacja będzie mi szybciej chodziła? Chodzi mi o ładowanie się mapy na wyświetlaczu podczas przesuwania jej w odbiorniku.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
« 20 Lut 2013, 00:18 »
[...] Oscarowi [...]

Oskarowi! :D

Ja mam problem z mapą Ump-pcPL. Nie wiem jak ja wgrać i program MapSource mi nie pomaga..

Offline Mężczyzna przemo3642

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 12.12.2012
« 20 Lut 2013, 00:34 »
Mimo nie najlepszego pierwszego wrażenia, jakie wywarł na mnie eTrex 20, coraz bardziej przekonuję się do drania!

A ja może tak z innej beczki, jak gps to i akumulatorki i ładowarka. Wiem że na garniaku jest dużo już napisane, ale czy mógłby ktoś polecić jakiś zestaw? Czytałem trochę o akumulatorkach eneloop, nie są drogie na allegro, doczytałem też o ładowarkach, które ładują pojedyńczo każdą sztukę. Ktoś pomoże?

Jestem akurat w temacie i ostatnio robiłem w tej sprawie dogłębny "research". Generalnie najczęściej polecane akumulatorki to Sanyo Eneloop 2000. Polecane też są ogniwa o zwiększonej pojemności wykonane w tej technologii co Eneloopy, np Sanyo Eneloop XX 2500, czy GP 2700 LSD, ale one są prawie dwa razy droższe. Te ostatnie można kupić także w wersji już "uformowanej" i przetestowanej - http://allegro.pl/4-x-uformowane-akumulatorki-gp-lsd-2700-mah-aa-r6-i3029307089.html

Natomiast w tematach ładowarek króluje Technoline BC-700. Obszerny opis jej możliwości można znaleźć np tutaj: http://www.dfv.pl/szkola-zaawansowani-foto.html?id=1157

Offline Mężczyzna Oskar

« 20 Lut 2013, 01:26 »
Uff, uporałem się z MapSource, wreszcie zrozumiałem o co tam chodzi, mam już Ump-pcPL, do tego topo + szlaki i genialną mapę Niemiec. Dzięki Dream Maker. ;)
Przemo właśnie czytałem też o tej ładowarce. ;)

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 20 Lut 2013, 08:39 »
To moze napisz krótki Oskarze jak to wgrać?
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna przemo3642

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 12.12.2012
« 20 Lut 2013, 09:00 »
Uff, uporałem się z MapSource, wreszcie zrozumiałem o co tam chodzi, mam już Ump-pcPL, do tego topo + szlaki i genialną mapę Niemiec. Dzięki Dream Maker. ;)
Przemo właśnie czytałem też o tej ładowarce. ;)

A ja chciałbym się dowiedzieć dlaczego właśnie MapSource a nie Basecamp? Nie wiem jak możliwości tego pierwszego w porównaniu do drugiego, ale jego interface wygląda jak sprzed 10 lat, oficjalnie nie jest też w pełni kompatybilny z najnowszymi odbiornikami Garmina (do których sam producent poleca Basecampa). Wydaje mi się też, że tworzenie i konwersja śladów/tras w Basecampie jest przyjemniejsze.

Stara gwardia na Garniaku głównie korzysta  MapSource, bo trudno zmienić stare przyzwyczajenia. Spotkałem się też z opinią, że Basecamp jest bardziej wymagający pod względem sprzętowym (przymula na PC), ale może to było aktualne kilka lat temu... Poza tym są jakieś argumenty przemawiające na rzecz starego MapSource'a?

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 20 Lut 2013, 10:01 »
Z moich skromnych informacji wynika, że Mapsource oraz BaseCamp są do odczytywania map na komputerze, a Oscarowi chodzi o wgranie mapy do GPSa.

Mapsource służy również do wgrywania map, tras, itp.

A ja chciałbym się dowiedzieć dlaczego właśnie MapSource a nie Basecamp? Nie wiem jak możliwości tego pierwszego w porównaniu do drugiego, ale jego interface wygląda jak sprzed 10 lat, oficjalnie nie jest też w pełni kompatybilny z najnowszymi odbiornikami

Wolę Mapsource, bo jest lekki, szybki, nie obciąża mi kompa
jak Basecamp. Może to wina mojego środowiska.

Basecamp oferuje tryb 3D, Mapsource - nie.

Tak też można. Jednakże wgrywanie przez w/w programy umożliwia też załadowanie wybranego fragmentu mapy, a nie tylko całości.

I to coś, co 'żółtodzioby' ;) powinny sobie zapamiętać :]

Gdy mapa ma setki megabajtów, można z menu wybrać
'Mapa' i zaznaczyć obszar jaki nas interesuje. Moim
zdaniem wpływa to na większą wydajność odbiornika.

Ja mam problem z mapą Ump-pcPL. Nie wiem jak ja wgrać i program MapSource mi nie pomaga..

Trzeba się bardzo starać, żeby się nie dało :) Przecież
UMP ma instalator na stronie...! :]

... przy okazji - zwróćcie uwagę na plik update...bat
w katalogu programu - służy do aktualizacji.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
« 20 Lut 2013, 10:21 »
A ja chciałbym się dowiedzieć dlaczego właśnie MapSource a nie Basecamp? Nie wiem jak możliwości tego pierwszego w porównaniu do drugiego, ale jego interface wygląda jak sprzed 10 lat, oficjalnie nie jest też w pełni kompatybilny z najnowszymi odbiornikami Garmina (do których sam producent poleca Basecampa).

Mapsource jak napisał Szy jest lżejszy, mniej zasobożerny i dość prosty w funkcjonalności.
BaseCamp natomiast bardziej obciąża sprzęt ale też jest bardziej rozbudowany. Może nam np. posłużyć do katalogowania śladów czego Mapsource nie posiada. Ja jednak nie mogę się coś do niego przekonać. W sumie funkcjonalnie jest lepszy jednak nawyki i przyzwyczajenie Mapsourcowe robi swoje :)
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Mężczyzna Oskar

« 20 Lut 2013, 10:30 »
To moze napisz krótki Oskarze jak to wgrać?

Napiszę na końcu tego posta.

A ja chciałbym się dowiedzieć dlaczego właśnie MapSource a nie Basecamp?

Ponieważ znalazłem jakiś poradnik na przykładzie tego programu, który mi raczej nie pomógł (a to przez błędy o których później) no i zaczynałem rozkminiać mapsource chyba ze względu na mniejsze zaawansowanie czy rozbudowanie i w sumie wydaje mi się prosty i łatwy, narazie nie potrzebuję większych bajerów.

Mapsource służy również do wgrywania map, tras, itp.

To też rozkminiłem. :D

I to coś, co 'żółtodzioby' ;) powinny sobie zapamiętać :]

Kolejna lekcja odrobiona. ;)

Trzeba się bardzo starać, żeby się nie dało :) Przecież
UMP ma instalator na stronie...! :]

Szy.

Wiem, ale podczas instalacji tego progamu na końcu wyskakiwał jakiś błąd i byłem w d... więc wziełem się po mojemu. A wszystko powinno się zacząć od tego by zrozumieć o co w tym chodzi i po mojemu, brakowało takiej prostej "instrukcji":

- Potrzebny progam Mapsource, ściągamy mapy Ump-pcPL spakowane rarem, tak samo Szlaki Ump i mapę np. Niemiec.
- Program MapSource miałem zainstalowany wraz z mapą Topo_PL_100.
- Rozpakowujemy pliki rar do folderów i klimamy na poszczególne pliki instalacyjne Ump-pcPL (Plik: install_UMP-topo.bat), Ump-Szlaki(Plik: install_UMP-szlaki), Mapa Niemiec(Plik: ms_setup)
- Oczywiście jak pisał Szy, w przypadku Ump-pcPL można kliknąć na plik aktualizacji: Update_UMP-pcPL_rsync.bat
- Dalej niektóre mapy utworzą w foldery w katalogu C:\Garmin
- Odpalamy MapSource i po lewej stronie pod zakładką plik mamy pasek z wybraną mapą, z danej mapy zaznaczamy fragmenty mapy które chcemy żeby złożyły się na jedną mapę. I tak z trzech map że tak je określę "baz" tworzymy swoją na swoje potrzeby.
- Na dole jest opcja nazwania swojej mapy, a później wystarczy już kliknąć na przycisk wyślij do urządzenia i się wysyła.
- Głównym problemem moim w wgrywaniu było to że nie rozumiałem/wiedziałem że jak wgrywam jedną mapę na garmina, to przy kolejnym wgrywaniu zastępuję ją (nie wiem czy nie popełniam błędu, ale ja wydedukowałem że wgrywanie mapy za pomocą MapSource, podmienia istniejącą wcześniej wgraną mapę :/ więc chyba albo i nie robię jakiś błąd)

Tak czy siak, jestem z siebie zadowolony i mam dość niezłą mapę (tak mi się wydaje). ;)

Offline Mężczyzna szy

« 20 Lut 2013, 10:51 »
By wybrać mniejszy obszar mapy - przydatne gdy mapa
składa się z bardzo małych części, lub gdy zawiera
nakładające się na siebie arkusze. Lub gdy nazwy części
na liście nic nam nie mówią:

menu 'Tools', pierwsza pozycja 'Map' i... zaznaczyć obszar
- zrobione.

Ważne: jeśli ma się zainstalowanych kilka map, wysyłając
je do odbiornika (w całości, czy części - bez znaczenia)
trzeba pamiętać, by przed każdą kolejną mapą usunąć
widniejące na niej wybrane fragmenty mapy poprzedniej.

Jeśli tego nie zrobimy, pierwsza mapa będzie w porządku.
Druga zawierać będzie także tę pierwszą. Trzecia
- wszystkie trzy. I tak dalej. Tak wysłane mapy nie dadzą
się odpowiednio włączać/wyłączać w odbiorniku.

Szy.

Offline Mężczyzna szy

« 20 Lut 2013, 10:57 »
A na Garniaku jest gdzieś wątek z przeróżnymi, darmowymi
mapami ze świata. Fajnie jest mieć dużo czasu i sobie
instalować po kolei, nawet wszystkie... :]

Jak ktoś lubi mapy, podróżowanie palcem po monitorze
- fajna zabawa.

I jeszcze o Garniaku: nawet jesli wydaje się skomplikowany
na pierwszy rzut oka - ktoś z Was tak pisał, to warto
zaglądać, czytać, rozwijać umiejętności. Przefajne forum,
bardzo na poziomie, nie tylko tym merytorycznym, ale
także 'kulturalnym'.

Szy.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 20 Lut 2013, 20:10 »
Cytat: Oskar
wziełem

Wziąłem!

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 12 Mar 2013, 14:51 »
mam być może głupie pytanie, czy wszystkie gpsy garmina obsługują SDHC? Nie zgłupieją, jak wrzucę dużą kartę ? (16/32) Nie zgłupieją jak wrzucę kartę, która ma 2 partycje? W tabelkach danych technicznych jest tylko enigmatyczne "karta microsd".

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum