Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311352 razy)

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Odp: GPS
« 15 Mar 2013, 08:33 »
Cytat: Dream Maker w 19 lut 2013, 23:51
Dobrze wiedzieć
A czy gdy wgram np. tylko pół mapy to nawigacja będzie mi szybciej chodziła? Chodzi mi o ładowanie się mapy na wyświetlaczu podczas przesuwania jej w odbiorniku.
Tak, różnica w gpsmap 60csx jest zauważalna
Ja wgrywam tylko potrzebne sektory, a jadąc w Alpy biorę 3-4 karty - na każdej inna mapa, odpowiednio poucinana. Przyspiesza to ładowanie mapy podczas jazdy i podczas przewijania.

Miałem Legenda HCX i nie zauważyłem różnicy w prędkości ładowania się mapy przy przewijaniu w zależności od ilości wgranych map...

W moim 60csx żeby wszystkie mapy się odczuwalnie szybciej przesuwały należy włączyć widoczność mapy bazowej (w opcjach wyświetlania map).
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 17 Mar 2013, 14:30 »
Jeśli ktoś z Was ma problem z dołączanym do dataloggerów (np. w moim przypadku Pentagram Pathfinder P3106) programem GPS PhotoTagger objawiający się komunikatem:

"Ta witryna wymaga innego klucza interfejsu API Map Google. Nowy klucz można wygenerować..."

i związanym z tym brakiem możliwości wczytania mapy Google, to podaję adres, z którego ściągnąć można nowszą, działającą wersję programu:

http://www.transystem.com.tw/product.php?b=G&m=pe&cid=4&sid=&id=96

Nawiasem mówiąc, zupełnie nie można liczyć w tej kwestii na pomoc od PENTAGRAM Polska sp. z o.o. - wysłane zapytania (rok temu i teraz) pozostają bez odpowiedzi i trzeba radzić sobie samemu.

Pewnie za rok sytuacja znowu się powtórzy. W każdym razie - teraz wiem, gdzie szukać.
« Ostatnia zmiana: 8 Kwi 2013, 19:05 Turysta »

Offline Mężczyzna Jarczan

• Miasto: śląsk
  • Na forum od: 26.03.2013
« 30 Mar 2013, 23:18 »
Na początku Witam Wszystkich bardzo serdecznie,

Do rzeczy:
Przymierzam się do zakupu jakiegoś gps-a na rower.Wstępnie mam na oku dwa modele:
1.Garmin Dakota 20
2.Garmin eTrex 30

Który polecacie do rowerowego użytku?
Czy może zainwestować w jakiś wyższy model?
Jest jakiś Garmiak, który mierzy temperaturę?
Prócz żywotności baterii na korzyść eTrex-a i większego ekranu Dakoty, czymś znaczącym różnią się obydwa rządzenia?

Aktualnie mam w domu,pożyczonego od kolegi eTrexa 20,ale w terenie jeszcze z nim nie byłem.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 31 Mar 2013, 17:48 »
Przede wszystkim podstawowa różnica to dotykowy ekranw dakocie, co wg mnie jest jego minusem. Wszystkie macane ekrany, w moim odczuciu, prędzej czy później trafia szlag! Mam e trexa 20 - ekran spory i funkcjonalność wystarczająca. A dokładność i szczegułowość pokazywania pozycji to wynik tylko z posiadanych map. Możesz wgrywać do urządzenia co ci dusza zapragnie więc możliwości e trexa już nieźle się rozpędzają. Jeśli już miałbym się "wahać" to chyba miedzy

etrex 20 i etrex 30 ten ostatni mam barometryczny pomiar ciśnienia i dzięki temu wysokość w górach czy terenie podawana jest dokładniej i na podstawie realnej zmiany wysokości a nie zapisanych informacji z map czy saltelit.

tyle ode mnie. Pozdrawiam

PS. Zapytam przy okazji, czy ochronna folia na ekran etrexa to zakup wartościowy? Mam wrażenie, że ten ekranik jest taki delikatny i nie chce go porysować stąd moje pytanie do użytkowników.
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

« 31 Mar 2013, 19:25 »
Też nie jestem przekonany do dotykowego wyświetlacza,bo po pierwsze czerpie on sporo więcej energii a po drugie łatwiej go uszkodzić.

Więc jedyna różnica między eTrex 20 i 30 to tylko ten pomiar wysokości?
Chyba zdecyduję się na eTrex 30.

A co z wyższymi modelami?Widzę że dużo osób używa modelu 62st.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 31 Mar 2013, 19:30 »
Więc jedyna różnica między eTrex 20 i 30 to tylko ten pomiar wysokości?
plus kompas, który wedle tego co piszą na garniaku działa daleko od rewelacji i obsługa zewnętrznych czujników ant+
Przymierzam się do etrexa 20.

A co z wyższymi modelami?Widzę że dużo osób używa modelu 62st.
Szybszy, większy, bardziej bateriożerny i droższy. Coś za coś.

My home is where my bike is.

« 31 Mar 2013, 19:34 »

plus kompas, który wedle tego co piszą na garniaku działa daleko od rewelacji i obsługa zewnętrznych czujników ant+

W sensie że w eTrex 30 jest gorszy?

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
« 31 Mar 2013, 19:35 »
62 ma ponoć znacznie szybszy procesor. W praktyce przekłada się to na lepszą pracę podczas przeglądania map i wyznaczania trasy. Niby nie ma to znaczenia w codziennej zwykłej pracy. Jeżeli dziś kupowałbym odbiornik to bym wybrał etrex 30. Najdłużej działa na bateriach,  jest tańszy, mniejszy, lżejszy.
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
« 31 Mar 2013, 19:36 »
plus kompas, który wedle tego co piszą na garniaku działa daleko od rewelacji

Już dawno poprawione - nowe firmware załatwia problem.

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 31 Mar 2013, 19:39 »
62 ma ponoć znacznie szybszy procesor. W praktyce przekłada się to na lepszą pracę podczas przeglądania map i wyznaczania trasy. Niby nie ma to znaczenia w codziennej zwykłej pracy. Jeżeli dziś kupowałbym odbiornik to bym wybrał etrex 30. Najdłużej działa na bateriach,  jest tańszy, mniejszy, lżejszy.
Warto wiedzieć, że działa znacznie dłużej na komplecie baterii, ale też jest mniej wydajny od 62-ki. Kwestia potrzeb.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

« 31 Mar 2013, 19:44 »
Też w takim razie zdecyduję się na na eTrex 30.

A jak rozwiązujecie problem z mocowaniem do roweru?Na alledrogo widziałem jedynie wsuwkę na tylnią klapkę,która jest mocowana trytkami do kierownicy. :icon_confused:

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 31 Mar 2013, 19:47 »
I jest to bardzo stabilne mocowanie.
Mam taką zamocowaną na mostku i ani drgnie :)
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

« 31 Mar 2013, 19:53 »
Jeszcze jedno pytanie przyszło mi do głowy...jest możliwość ładowania Garmiaka przez port usb ,jeśli w środku mamy akumulatorki?
W sensie czy akumulatorki będą ładowane?
« Ostatnia zmiana: 31 Mar 2013, 20:06 Jarczan »

Offline Mężczyzna przemo3642

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 12.12.2012
« 31 Mar 2013, 20:20 »
Jeszcze jedno pytanie przyszło mi do głowy...jest możliwość ładowania Garmiaka przez port usb ,jeśli w środku mamy akumulatorki?
Jeśli nadal pozostajemy w temacie nowych etrexów, to nie ma takiej możliwości.

BTW, jeśli bardzo Ci się nie śpieszy i możesz przeznaczyć na GPS 1500-1600zł to możesz poczekać na kwietniową premierę oraz testy Oregona 600. Jeśli nie chcesz wydawać na GPS zbyt wielkiej kasy i nie jest Ci potrzebny kompas i wysokościomierz (ja np. wogóle nie odczuwam ich braku) to zastanów się raczej nad eTrexem 20.

« 31 Mar 2013, 20:43 »
Tak jak pisałem wcześniej,mam w domu pożyczonego eTrexa 20 i po podłączeniu ładowarki sieciowej usb,gps zasilany jest tylko z sieci.Po jej odłączeniu wyświetla się komunikat z pytaniem czy urządzenie ma przejść na zasilanie bateryjne.Według mnie takie rozwiązanie mi wystarczy.
Nie spieszy mi się-mam czas do końca kwietnia :)
Mógłbym tyle przeznaczyć na nowszy model,ale tak jak wcześniej napisano ,chyba nie ma to sensu.Skuszę się na model eTrex 30.Dokładniejszy wysokościomierz przy pieszych,górskich wypadach na pewno się przyda.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum