Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311348 razy)

Offline Mężczyzna voit

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: GPS
« 1 Kwi 2013, 13:21 »
   Polecam na rower etrex 30, o ile nie traktuje ktoś GPSu jako mapnika.       
Dokładnie,jako mapnik najlepiej wybrać laminowaną mapę,której niepogoda nie straszna.

Pod warunkiem że dysponujesz mapami (najlepiej laminowanymi ;-)  ) na wszystkie obszary którymi się poruszasz.
Dla mnie też dobra mapa papierowa to podstawa

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 1 Kwi 2013, 14:14 »
wolne odbiorniki są dobre na trasę typu "jedź do punktu", ale wytyczanie tras wielopunktowych to już na nich słabiutko działa.
Aktualnie bawię się basecampem. Bardziej skomplikowana trasa na komputerze liczy się dobrą minutę, wolę nie wiedzieć jak długo się to kalkuluje na urządzeniu, nawet tym szybszym :)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna sebekfireman

• Miasto: Trzemeszno k/Gniezna
  • Na forum od: 09.03.2011
    • http://www.rowersebek.xt.pl
« 1 Kwi 2013, 14:36 »
Akurat ten wysokościomierz uzależniony od ciśnienia jest mało dokładny, ktoś Cię wprowadził w błąd pisząc o jego precyzji.
Chyba nie rozumiesz jak to działa, odczyt wysokości na podstawie GPS, korygowany ciśnieniem jest bardzo dokładny. Największy błąd jaki widziałem nie przekraczał 10m - w stosunku do tabliczki na szczycie góry.
Ale to raczej dużo. U mnie przy Garminie Legend HCx, który nie ma wysokościomierza barometrycznego nie przypominam sobie aby błąd na szczytach był większy niż 5 metrów. W 90% było to +/- 2 metry z tym co na tabliczce.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 1 Kwi 2013, 16:11 »
Tia.. A morze jest na 25m  Bo tak mi pokazuje GPS.

GPS daje wysokość dla geoidy GPS, ta w wielu miejscach niestety trochę oszukuje.

Na szczytach gór przekłamania są bardzo małe. Naprawdę na początku zabawy z GPS dość często sprawdzałem dokładność pomiaru w górach i byłem mocno zaskoczony, nie było mowy o błędach rzędu 25m.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 1 Kwi 2013, 18:33 »
Może szczyty gór były mierzone takim samym gpsem :P

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 1 Kwi 2013, 19:29 »
Wiem, że co do wielu szczytów też są wątpliwości co do wysokości, mimo że ludzie wchodzili na nie z gpsami. Nie ogarniam dlaczego tak jest. Jak parę tygodni temu biegaliśmy z Rafałb'em, to jego etrex 20 odmierzył w Wejherowie -63m :)

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 2 Kwi 2013, 14:25 »
Nie no satelity to on widział dobrze, bo ślad jest w miarę gładki (dużo lepszy niż z mojego smartfona). Chyba, że do pomiaru wysokości gps potrzebuje lepszego sygnału, coś mi się przypomina, że tak było napisane w instrukcji starego garmina którego już sprzedałem.

Offline Mężczyzna Tomassac

• Miasto: Jámy (CZ)
  • Na forum od: 17.09.2012
    • na leżato
« 2 Kwi 2013, 14:52 »
Dlatego też np. pomiary średniej prędkości z GPS są wyraźnie mniej dokładne i zaniżone niż te z licznika, bo podczas przejazdu przez tereny leśne prędkość często skacze niżej niż jest w rzeczywistości. Dlatego np. rowerowa seria Garmina Edge mierzy prędkość z czujnika na kole, z samego GPS tylko gdy czujnik nie jest zamontowany.
Średnia prędkość w przypadku GPSa jest generalnie prawdziwa (cała droga dzielona przez czas jazdy), to raczej prędkość chwilowa jest przekłamana w GPS, kiedy ma słabą widoczność satelitów. Mi w lesie potrafi GPS pokazać prędkość chwilową o połowę mniejszą, ale na wyliczenie średniej predkości całej wycieczki to wpływu nie ma.   

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 2 Kwi 2013, 15:02 »
to raczej prędkość chwilowa jest przekłamana w GPS, kiedy ma słabą widoczność satelitów.
Tak będzie zawsze. Odczyt pozycji jest co ileś razy na sekundę (zależne od ustawień, najczęściej 1Hz), a prędkość to tylko numeryczna pochodna między punktami po czasie. Prędkość chwilowa to prędkość między przynajmniej 1 odczytem do tyłu (więc opóźnienie rzędu 2 sek jest normalne). Tak samo jeśli jeden z odczytów będzie ze sporym błędem to i w prędkości pokaże się kosmiczna wartość.

Jeśli chodzi o poziom morza, to przecież różne morza mają różną wysokość lustra wody, ba, różni się ona w czasie. "Poziom 0m" to grube uśrednienie.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Jarczan

• Miasto: śląsk
  • Na forum od: 26.03.2013
« 2 Kwi 2013, 17:18 »
Kupiłem :) eTrex 30.Wizualnie(prócz koloru) i  menu niczym się nie różni od starszej 20-tki.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 2 Kwi 2013, 18:48 »
Etrex 20 nie jest starszy od 30 tylko jest niższym modelem.
I pamiętaj kompas w 30 po zamocowaniu urządzenia do ramy roweru nie działa już prawidłowo. :)
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 2 Kwi 2013, 19:05 »
To sobie skalibruj i będzie morze na 0m :)
A jak się kalibruje GPS'a? Bo nic podobnego w menu nigdzie nie widziałem..
Coś mi się wydaje, że tylko barometryczne wysokościomierze mają kalibrację, GPSy po prostu ją liczą  8)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

• na leżato
« 2 Kwi 2013, 21:56 »
@Wilk
Prędkość średnia to cała droga dzielona przez cały czas. Jeżeli GPS dobrze policzy odległość (a zazwyczaj liczy dobrze, co też można sprawdzić na śladzie) to prędkość średnia będzie prawidłowa. Generalnie GPS pokazuje predkość średnią ruchu (czyli bez wliczania postojów - jak w większości liczników rowerowych) i średnią predkość podróży (czas razem postojami), w zaleności co u sie ustawi, żeby pokazywał. Ja wolę żeby pokazywał średnią predkość podroży, bo jest dla mnie bardziej przydatna.   
I pamiętaj kompas w 30 po zamocowaniu urządzenia do ramy roweru nie działa już prawidłowo. :)
Działa, tylko kompas trzeba skalibować. Czyli w tym przypadku obracać w trzech osiach całym rowerem razem z zamontoanym GPSem. W starych GPSach (Vista HCx) to było prostsze bo kompas działał tylko jak odbiornik był poziomo i przy kalibracji staczyło zrobić 2 kółka na rowerze żeby znalazł północ. 

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 2 Kwi 2013, 22:13 »

Działa, tylko kompas trzeba skalibować. Czyli w tym przypadku obracać w trzech osiach całym rowerem razem z zamontoanym GPSem. W starych GPSach (Vista HCx) to było prostsze bo kompas działał tylko jak odbiornik był poziomo i przy kalibracji staczyło zrobić 2 kółka na rowerze żeby znalazł północ.
No właśnie nie działa.W Etrex 30 kompas ledwo co działa prawidłowo w normalnej pozycji.
Przyczepiony na mostku,wbudowany kompas nie działa prawidłowo,sprawdzone!
Można go oczywiście wyłączyć i korzystać z kierunku uzyskiwanego z GPS,wystarczy kilka metrów ruchu i działa.Stajesz i wskaźnik kierunku wariuje.
Piszesz,że robileś dwa kółka i działało? Czy podczas ruchu urządzenie nie przełącza się z kompasu elektronicznego na dane z GPS?
« Ostatnia zmiana: 2 Kwi 2013, 22:22 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

• na leżato
« 2 Kwi 2013, 22:46 »
Jeszcze nie kalibrowałem mojego etrexa 30 na rowerze. I pewnie nieprędko to zrobię, bo krecenie rowerem w trzech osiach (tak jak to podaje instrukcja podczas kalibracji) mi się za bardzo nie uśmiecha. Ale kalibrowałem onego czasu Vistę HCx i starczyło właczyć kalibrację i 2 kółka zrobić i działało. Ale Vista ma kompas jednoosiowy i działa tylko w poziomie.     
Prawdą jest, że na rowerze kompas w GPS mam przeważnie wyłączony, można tak sobie w ustawieniach ustawić, albo ustawić na automat, wtedy przy małej prędkości kompas się włącza i jak nie jest skalibrowany pokazuje źle.     
Co do prędkości średniej: zgadzam się, wskazania GPS nie zawsze są dokładne, można też wziąć pod uwagę, że jak jedziesz podjazd lub zjazd to droga jest troszkę dłuższa niż to pokaże GPS, bo on liczy tylko w poziomie. Dla mnie to są jednak błedy zupełnie pomijalne. Czy zrobię na wycieczce 100 km czy 100,2 km to mi rybka. Pływanie GPS na postoju to zazwyczaj kilka metrów w ciągu kilkonastu minut postoju.
Prawda, najlepsze do treningów są Garminy dla rowerów które zliczaja drogę z czujnika z koła. Dodatkowo wielkość koła jest kalibowana w/g wzkazań GPS - gdzieś czytałem. To fajna sprawa, ale tu fajność rowerowych Garmiów się kończy - bo bateria wmontowana do odbiornika nie jest najlepszym pomysłem w turystyce. Za to paluszki jak najbardziej.         

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum