Cytat: "ciman"mojego HTC Touch Diamond w ogóle nie ładowało Nie wiem jak zrobiony zasilacz, ale po podłączeniu iPhone'a w gnieździe USB ładowarki trzeba było dolutować 4 rezystory, aby dostarczyły odpowienie napięcia na piny danych 2 i 3 w USB. One są nieużywane, ale wewnętrzny układ sterujący zasilaniem wykorzystuje te nóżki do decyzji, czy przełączyć na baterię czy czerpać z pinów USB. Układ jest pewnie ten sam w HTC.
mojego HTC Touch Diamond w ogóle nie ładowało
Ale aż ciekawe, że jeszcze żaden "porządny" producent nie wpadł na pomysł wykorzystania dynama do zasilania (i sterowania - zamiast magnesu ) swoich urządzeń..
Co więcej. Bateryjki są fajne jak jest ciepło. Gorzej się dzieje jak ciepło było pół roku temu. Wtedy działa tylko dynamo.
Nigdy nie należałem do fanów UL, a strata z powodu dynama nawet tych 2-3km/h (powiedzmy 10%) jakoś mnie nie rusza. W końcu jeżdżę rekreacyjnie a nie na wyścigach (aczkolwiek 1008 kusi..)
zmniejszając prędkość - nic w porównaniu do baterii specjalnego nie uzyskujesz
Ale mówisz bardziej o jeździe w terenie, gdzie jest wymagana dużo większa dokładność nawigacji. Przy jeździe drogami (a tak na wyprawach jeździ miażdżąca liczba rowerzystów) - IMO kupowanie do GPS dodatkowo map papierowych to strata pieniędzy, wystarczy mapa GPS topograficzna czy drogowa dla całego kraju, z punktami POI. Najnowsze GPS-y (jak następca 60-tki - 62) pozwalają na wgrywanie map papierowych do samego odbiornika to dużo wygodniejsze od wożenia ze sobą map papierowych.