Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311390 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: GPS
« 1 Cze 2013, 23:12 »
logger gps. Informacje o aktualnej pozycji możesz też wysyłać przez google lattitude przy pomocy telefonu z systemem operacyjnym.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
« 2 Cze 2013, 09:34 »
Wszystko fajnie i w ogóle, ale jak to jest z wysyłaniem tych danych np. na jakąś stronę internetową. Trzeba połączyć się w tym celu z internetem , żeby on to mógł zuploadować, czy to przez satelitę się dzieje?

np. takie cuś...
http://allegro.pl/gps-bluetooth-logger-holux-m-241-fvat-wawa-i3268802658.html
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna irbis9

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 15.01.2012
« 2 Cze 2013, 12:10 »
Mnie zainsteresował ten sprzęt:
http://dx.com/p/heacent-tk102b-magnet-gsm-gprs-gps-personnel-tracker-w-tf-slot-deep-grey-coffee-189305
W opisie jest link do zawartości CD, jest tam instrukcja, z której wynika, że urządzenie może pracować w trybie sms lub gprs, w pierwszym na numer karty wysyłamy sms z zapytaniem i dostajemy zwrotny sms z lokalizacją, w drugim dane wysyłane są automatycznie na stronę.
http://m2.img.dxcdn.com/CDDriver/sku.189305.rar
Ale nie znam nikogo kto go ma, testów też nie widziałem. Natomiast cena kusząca, w cenie holuxa.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 2 Cze 2013, 12:29 »
Widziałem kiedyś, gdzieś coś takiego ale za cholere nie mogę nic sensownego wygooglować ....

Pewnie widziałeś Spota - głośno o systemie było podczas
wyprawy windsurfera z Gdańska przez Morze Czerwone.

A teraz korzysta z niego także Piotr Kuryło podczas
wyprawy rowerowej:

-> http://share.findmespot.com/shared/faces/viewspots.jsp?glId=0zb7hM3FxIqGJRLSyZ7slS4G7v9zCtsYF

Na 'setkę dni temu' w raportach nie patrzcie, Piotr
zapewne nie skonfigurował Spota przed wyprawą,
podobnie jak nie zrobił tego Lisiecki na Morzu Czerwonym.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
« 2 Cze 2013, 12:57 »
oo takie coś było by już w ogóle super.... ale jak widzę ceny są zaporowe... :(

dzieki!
Zapraszam ===>

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 2 Cze 2013, 14:13 »

rdklstr

• Gość
« 14 Cze 2013, 19:57 »

Offline Mężczyzna litthium

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 02.05.2012
« 18 Cze 2013, 22:52 »
Hey,

Mam zamiar kupić gps, po głowie chodzą mi dwa modele garmin etrex 20(wersja ekonomiczna) i Garmin 62s, wprawdzie prawie wszystko przemawia za 20tk(cena, wymiar, czas pracy ) ale martwi mnie jej wolne działanie. Chciałbym czasem zmienić plan swojej wycieczki i przeanalizować go na gps i boje się o to ze owa 20 doprowadzić mnie może do furi..

Ma może ktoś filmik jak wygląda przewijanie mapy w owych urządzeniach? A może jest ktoś z Krakowa albo okolic i mógłby się spotkać aby pokazać jak to wygląda w rzeczywistości.

Offline Mężczyzna przemo3642

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 12.12.2012
« 18 Cze 2013, 23:19 »
Hey,

Mam zamiar kupić gps, po głowie chodzą mi dwa modele garmin etrex 20(wersja ekonomiczna) i Garmin 62s, wprawdzie prawie wszystko przemawia za 20tk(cena, wymiar, czas pracy ) ale martwi mnie jej wolne działanie. Chciałbym czasem zmienić plan swojej wycieczki i przeanalizować go na gps i boje się o to ze owa 20 doprowadzić mnie może do furi..

Ma może ktoś filmik jak wygląda przewijanie mapy w owych urządzeniach? A może jest ktoś z Krakowa albo okolic i mógłby się spotkać aby pokazać jak to wygląda w rzeczywistości.

Jako właściciel etrexa 20 mogę jedynie potwierdzić, że planowanie od podstaw oraz "analiza" różnych wariantów trasy na tym urządzeniu może być frustrująca. Ale nie oszukujmy się, 62s - mimo że szybszy - to też nie jest wymarzonym do tego sprzętem i podejrzewam, że nie będzie na nim dużo przyjemniej. Problem nie tylko polega na szybkości działania, ale też na wielkości (i szczegółowości) ekranu, która w obu urządzeniach jest podobnie mała jeśli zestawić ją z tradycyjną mapą, monitorem komputera czy nawet nowoczesnym smartfonem.

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 19 Cze 2013, 08:42 »
62 mam opanowaną całkiem nieźle i da się sprawnie z nią jechać bez wcześniejszego przygotowania trasy pod warunkiem, że masz dobrą mapę. etrex wygląda całkiem nieźle i miałem go w ręku na zlocie i stwierdzam, że menu i wygląd prawie identyczne. Gdybym w tej chwili miał kupować to poważnie bym się zastanawiał na etrexem ze względu na niską cenę.

Mogę to podsumować tak, że GPSMap 62s to sprawdzone urządzenie - bardzo dobre. Etrex z tego co widziałem wydaje się równie dobry, tańszy, mniejszy, dłużej wytrzymuje na baterii, ale nie mam go na stałe, więc może ma jakieś wady, które spowodowałyby że wolałbym 62.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 19 Cze 2013, 09:02 »
Przewijanie mapy to bardzo rzadko stosowana przeze mnie funkcja. A już planowanie trasy na ekranie GPS bez względu no to jaki by to nie był model to porażka całkowita :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 19 Cze 2013, 12:16 »
Przewijanie mapy to bardzo rzadko stosowana przeze mnie funkcja. A już planowanie trasy na ekranie GPS bez względu no to jaki by to nie był model to porażka całkowita

Zgadzam się. W etexie20 czasem sobie mapę przesuwam podczas jazdy, ale tylko aby zobaczyć jaką miejscowość mijam, lub rozeznać się w terenie dookoła. Bardzo często mam wgrany jakiś ślad wg którego jadę. Banalna sprawa wgrywania pliku gpx do urządzenia.

Planowanie trasy w urządzeniu? Nie bardzo sobie to wyobrażam, te przeklikiwanie punktów jeden obok drugiego zajmuje masę czasu i w sumie nie jest potrzebne. Jak ustawisz sobie odpowiednią szczegółowość mapy możesz bez niczego po prostu orientować się na niej podczas jazdy - przybliżając oddalając, czy lekko przesuwając na bok aby się zlokalizować lepiej.

Generalnie tyle;)
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

• blog podróżniczy
« 19 Cze 2013, 12:18 »
co innego jak natłuczesz waypointów przed wyjazdem, na komputerze. Wtedy wyklikanie nowej trasy korzystając z już istniejących waypointów jest proste.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 19 Cze 2013, 12:32 »
co innego jak natłuczesz waypointów przed wyjazdem, na komputerze. Wtedy wyklikanie nowej trasy korzystając z już istniejących waypointów jest proste.

Zgadza się. Ale można też w miarę wygodnie stworzyć te
waypointy at hoc w terenie korzystając z garminowej
wyszukiwarki adresów - dodać waypointy z wyszukiwania,
a potem stworzyć z nich trasę.

Nie będzie to tak wygodne jak z komputerem, ale
zajmie pewnie nie więcej niż kilka minut dla dziennej
trasy, co chyba jest akceptowalnym czasem :]

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

• blog podróżniczy
« 19 Cze 2013, 12:37 »
o ile całość przy wyszukiwaniu nie zawiśnie :D (zdarzyło mi się to)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum