W przypadku mapy wektorowej wystarczyłoby, żebyśpostawiła punkt w Poznaniu, drugi w Warszawie, a GPSpróbowałby prowadzić po *drogowej* zawartości mapy.
Cytat: martwawiewiórka w 1 Lip 2013, 22:10No ok, ja teraz pojmuje to tak, skoro mam raster, a na tym wektor (trasę lub ślad) no to one sobie wzajemnie przecież nie przeszkadzają, tak?Tak, mniej więcej :]W przypadku mapy wektorowej wystarczyłoby, żebyśpostawiła punkt w Poznaniu, drugi w Warszawie, a GPSpróbowałby prowadzić po *drogowej* zawartości mapy.I wtedy działoby się to blokowanie, o którym mieszałFreud ;]Szy.
No ok, ja teraz pojmuje to tak, skoro mam raster, a na tym wektor (trasę lub ślad) no to one sobie wzajemnie przecież nie przeszkadzają, tak?
Cytat: Freud w 1 Lip 2013, 22:02Tylko wspomnę jeszcze raz: GPS (przynajmniej 62-ka) posiada opcję blokowania przeliczania trasy w przypadku zjechania.Czy Ty przypadkiem nie mieszasz Martwej? :]Przecież na rastrze - na bezdrożu! - odbiornik nie ma na czym trasy blokować, prawda?(czy się mylę?)Szy.
Tylko wspomnę jeszcze raz: GPS (przynajmniej 62-ka) posiada opcję blokowania przeliczania trasy w przypadku zjechania.
PS: w sumie jeszcze jedno pytanie. A jeżeli sobie zaznaczam na swojej trasce jakies punkty informacyjne typu przejście przez rzekę, czy wrak statku itp to one mi zostają przypisane do śladu, czy znikają?
Ponadto poczytajcie sobie o wgrywaniu map rastrowych na te urządzenia, bo jak pamiętam to są poważne ograniczenia co do ilości ( coś mi się kojarzy, że bodajże 100 tzw. "kafelków"); ale tę kwestię znam tylko bardzo poglądowo, bo takie mapy używam tylko od święta i tego tematu nie zgłębiałem; tak więc nie wiem czy wystarczy wyłączyć w urządzeniu jedną mapę a włączyć następną, czy też wgrać można tylko te 100 kafelków.
100 kafelków to było chyba tylko dla KMZ-i.W JNX można wpakować więcej. Tyle tylko, że znowu temat rzeka więc nie będę wchodził w szczegóły.
Układam sobie w domu trasę, zamieniam na ślad i potem jadę po nim lub obok niego, ale zawsze widzę gdzie on jest. Jazda po śladach jest wygodna, jeśli chcesz tylko co jakiś czas sprawdzać gdzie jesteś, ale nie chcesz, żeby GPS co chwilę kazał ci zakręcać, czyli nawigował tobą.
Teraz chcę wiedzieć czy jeżeli opisze sobie jakies punkty, to to info zostanie, jeżlei bede miała ślad nie trasę. Może nie umiem własciwie nazwać tych punktów zgodnie ze sztuką GPS i dlatego się nie rozumiemy?