Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311395 razy)

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Odp: GPS
« 1 Lip 2013, 22:19 »
W przypadku mapy wektorowej wystarczyłoby, żebyś
postawiła punkt w Poznaniu, drugi w Warszawie, a GPS
próbowałby prowadzić po *drogowej* zawartości mapy.

Źródło takich map:

-> http://garmin.openstreetmap.nl/

Łatwo i przyjemnie możecie sobie sporządzić mapę
wektorową, z routingiem, z dowolnego miejsca
na świecie. Choć czasem słabo z danymi.

Nie musicie używać, ale może akurat Wam się przyda?
Chociażby do nauki i popstrykania w deszczowy dzień
w namiocie.

W odróżnieniu od dżinksów, te mapy (.img) umieszcza
się w katalogu /Garmin.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 1 Lip 2013, 22:22 »
No ok, ja teraz pojmuje to tak, skoro mam raster, a na tym wektor (trasę lub ślad)  no to one sobie wzajemnie przecież nie przeszkadzają, tak?

Tak, mniej więcej :]

W przypadku mapy wektorowej wystarczyłoby, żebyś
postawiła punkt w Poznaniu, drugi w Warszawie, a GPS
próbowałby prowadzić po *drogowej* zawartości mapy.

I wtedy działoby się to blokowanie, o którym mieszał
Freud ;]

Szy.
Oj miesza,miesza,strasznie miesza... :)
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 1 Lip 2013, 22:45 »
Polecam program BaseCamp Garmina. W nim wytyczamy trasę i następnie klikamy prawym klawiszem na tą trasę na liście po lewej (Biblioteka), bo takich tras możemy mieć kilka i wybieramy opcję 'Utwórz ślad z wybranej trasy' Pojawi się wtedy na liście ślad o takiej samej nazwie jak trasa tylko z inną ikonką. Następnie podłączamy GPS i wybieramy z menu Urządzenie polecenie Wyślij do urządzenia -> Wyślij wybraną pozycję do urządzenia. W ten sposób możemy do GPS wgrać różne ciekawe punkty, trasy i ślady.

Ja bardzo często jeżdżę po śladach. Układam sobie w domu trasę, zamieniam na ślad i potem jadę po nim lub obok niego, ale zawsze widzę gdzie on jest. Jazda po śladach jest wygodna, jeśli chcesz tylko co jakiś czas sprawdzać gdzie jesteś, ale nie chcesz, żeby GPS co chwilę kazał ci zakręcać, czyli nawigował tobą.

Pewne problemy miałem na początku z Biblioteką, bo należy w niej utworzyć najpierw Folder listy, a następnie w wybranym folderze utworzyć Listę. To są tylko dwa kliknięcia i dopiero potem robimy trasy, ślady, waypointy wewnątrz tej listy, czyli w okienku tuż pod Biblioteką. Jest to zrobione tak dlatego, żeby widzieć na mapie tylko trasy i ślady z wybranej listy, a nie wszystkie. Po kilku miesiącach mam tam dużo różnych folderów i wielokrotnie korzystam ze starych tras.

Na początku trzeba też nabrać wprawy w wytyczaniu tras. Polecam dość gęsto wstawiać punkty, bo inaczej lubi wytyczyć inną trasą niż nam się wydaje. Wstawiony punkt można usunąć, przesunąć lub podzielić odcinek między punktami na pół. Zawsze można wytyczyć trasę w innym miejscu np na bikemap.net czy gpsies.com i potem w menu Plik -> Importuj do 'Nazwa listy' wgrać do wybranej listy. Dodatkowe opcje pojawiają się po wykonaniu trasy. Gdy podwójnie klikniemy na trasę, to otworzy się okno, gdzie widzimy profil przewyższeń, można zmienić Profil aktywności (Pieszo, Kolarstwo rekreacyjne, Samochód, itp) i zobaczyć różne parametry trasy.

Z profilem Kolarstwo rekreacyjne trzeba uważać, bo potrafi on poprowadzić nas przez 50 km, do miejsca odległego o 10.

I najważniejsze. Żeby cokolwiek zrobić z programem trzeba wgrać jakieś mapy. Polecam na początek: http://www.velomap.org/download/odbl/#europe-map-downloads Wybieramy kraj, ściągamy plik exe i instalujemy go jak zwykły program. Po zainstalowaniu pojawia się w programie nowa mapa, którą włączamy na pasku z ikonkami. Dałem link do map z Europy, ale są też z innych kontynentów.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna irbis9

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 15.01.2012

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 17.08.2009
« 1 Lip 2013, 23:21 »
Ok, dzieki wszystkim Wam za pomoc i cierpliwość.

Podsumowując: ja już nadłubałam się tych tras w ride with gps, wiec raczej nie bedę zmieniać na to co proponuje Pustelnik. Pewnie można byłoby zaimportować do czego innego, ale w sumie chyba to niepotrzebne.

Ok. mam te trasy, niektóre wielopunktowe. Nie chcę żeby mnie gps prowadził i kazał skręcać to tu to tam. Zatem potrzebuję jak rozumiem, śladu.
Zatem wszystko co musze zrobić, to zamienić moje trasy na ślady i załadować w etrexa.
Co do map, niestety rastry są tu raczej nieodzowne, jeżeli bedą chodzić ciężko, to trudno, jednak region tego wymaga i tyle.

PS: jeżeli tu gdzies w moim rozumowaniu tkwi jakiś błąd, to prosze o sprostowanie :D
« Ostatnia zmiana: 1 Lip 2013, 23:33 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

• Użytkownik forum
« 1 Lip 2013, 23:50 »
Dzieki! Wgrać się już Jackowi udało chyba wszystko (cały interesujący nas region w rastrach)  jako dżinksy (jnx). Troche sie pomęczył ze zrobieniem tych dżinksów ale już jest. Z tego co zrozumiałam, jnx nie są już tak ograniczone co do ilości.
Widać to dosc dobrze (niby, jak na moje), no ale wyjdzie wszystko w praniu.

Co do zgrania jako slad, sprawdze i myslę ze damy już radę.:)

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 2 Lip 2013, 00:10 »
Odrobinę tylko zbaczając z tematu: dziękuję za te wszystkie posty w sprawie pytania martwej wiewiórki - jestem właśnie na etapie rozgryzania co, skąd i jak kliknąć w moim eTreksie 30 i wiele mi również pomogliście - chyba brakowało w tym wątku takiego tutoriala (odesłanie do garniaka to jednak nie to samo)

• Użytkownik forum
« 2 Lip 2013, 00:19 »
Co do przygotowania tych rastrów i potem zrobienia z nich jnx - to Jacek przegryzał się przez bardzo dokładny tutorial pewnego Rosjanina, tyle że go chyba ostatecznie bardzo uprościł. Mamy nadzieję, że będzie banglać:)

PS: w sumie jeszcze jedno pytanie. A jeżeli sobie zaznaczam na swojej trasce jakies punkty informacyjne typu przejście przez rzekę, czy wrak statku itp to one mi zostają przypisane do śladu, czy znikają?
« Ostatnia zmiana: 2 Lip 2013, 01:29 martwawiewiórka »

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 2 Lip 2013, 02:48 »
Tylko wspomnę jeszcze raz: GPS (przynajmniej 62-ka) posiada opcję blokowania przeliczania trasy w przypadku zjechania.

Czy Ty przypadkiem nie mieszasz Martwej? :]

Przecież na rastrze - na bezdrożu! - odbiornik nie ma
na czym trasy blokować, prawda?

(czy się mylę?)

Szy.
Jak to pisałem to nie wiedziałem jakie Martwa ma mapy.
Brałem pod uwagę każde i dlatego wcześniej pytałem jaką mapę posiada. Wyluzuj :D Za bardzo się emocjonujesz Szy.

PS: w sumie jeszcze jedno pytanie. A jeżeli sobie zaznaczam na swojej trasce jakies punkty informacyjne typu przejście przez rzekę, czy wrak statku itp to one mi zostają przypisane do śladu, czy znikają?
Punkty są osobno, trasa jest osobno.

Jak wgrasz je do GPS to zobaczysz, że w menu "Waypoints" są te punkty niezależnie od trasy, a w sekcji "Routes" będziesz miała swoją trasę.

Punkty uzupełniają trasę i powodują, że na ich podstawie można tą trasę wyznaczyć.

Odpowiadając: jak sobie zaznaczasz punkty to one nie są przypisane do trasy.
Są po prostu w GPS jako coś niezależnego.
Co najwyżej są w tym samym pliku co trasa.

Ponadto poczytajcie sobie o wgrywaniu map rastrowych na te urządzenia, bo jak pamiętam to są poważne ograniczenia co do ilości ( coś mi się kojarzy, że bodajże 100 tzw. "kafelków"); ale tę kwestię znam tylko bardzo poglądowo, bo takie mapy używam tylko od święta i tego tematu nie zgłębiałem; tak więc nie wiem czy wystarczy wyłączyć w urządzeniu jedną mapę a włączyć następną, czy też wgrać można tylko te 100 kafelków.
100 kafelków to było chyba tylko dla KMZ.
W JNX można wpakować więcej. Tyle tylko, że znowu temat rzeka więc nie będę wchodził w szczegóły.

Jednak odeślę tutaj:
http://gpsmaniak.com/

GPSManiak - ten człowiek to chodząca encyklopedia Garmina :)
Na jego stronie znajdziecie prawie wszystko.
KMZ i JNX: http://gpsmaniak.com/2010/porady-img.htm

Plus chwilę szukania po forum http://www.garniak.pl/ i wszystko będzie jasne.
« Ostatnia zmiana: 2 Lip 2013, 03:05 Freud »
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

• Użytkownik forum
« 2 Lip 2013, 02:56 »
Proszę prosto i jasno.:)

Chodzi mi o takie punkty informacyjne, nie wiem jak to sprecyzować zgodnie z terminologia dżipiesową. Powiedzmy, zaznaczam sobie na swojej trasie, która teraz robię, punkt który OPISUJĘ (wrak statku, agroturystyka, święta skała itp). Punkty, które chcę zaliczyć, w które chcę trafić. No i teraz, jeżeli zamienię swoją trasę na ślad, to co się z tymi punkami, tymi konkretnymi, opisanymi, stanie? Wiem, ze one gdzieś tam będą, ale czy zostanie opis sobie jaki do nich robię? Żebym je rozpoznała? jeżeli zamienię swoja trasę na szlak, to te punkty info będą osobno i tez się wgrają?

100 kafelków to było chyba tylko dla KMZ-i.
W JNX można wpakować więcej. Tyle tylko, że znowu temat rzeka więc nie będę wchodził w szczegóły.

to już obczailismy sami i już zrobilismy.

Co do odsyłania na forum garmina:
Freud, fajnie, ale ja pytam Was, a nie chcę wchodzić na forum garmina, ok? Tam mnie zarzucą jesczez lepsza terminologia niz Wy.  ;D je chce tylko jesczez wiedzieć o tych punktach informacyjnych czy jak je nazwać.
« Ostatnia zmiana: 2 Lip 2013, 03:02 martwawiewiórka »

Offline Mężczyzna Freud

« 2 Lip 2013, 03:02 »
Jeśli chcesz trafić w dany punkt to w GPS robisz FIND (szukaj) > wybierasz Waypoints > Klikasz w dany punkt i gotowe. GPS poprowadzi Cię do niego. Jak dojdziesz to wybierasz kolejny punkt i znowu to samo. Jeśli Twoje punkty są daleko od siebie to bym tak robił. Jeśli są blisko to wyznacz sobie trasę i włącz tryb "Bezdroża".

Tak w sumie to myślę, że w trybie bezdroży nie ma co robić śladu.
Po prostu tak jak Szy mówił włącz tryb bezdroży i po azymucie się kieruj na dany punkt (na GPS będzie prosta krecha). Jak się poruszać z tym to większa historia, ale w ogólności wiadomo, że w linii prostej praktycznie nie dojdziesz (drzewa, rzeki itd. są po drodze ;) ). Zawsze wiesz natomiast jaki kierunek obrać.

Co do śladu - nie wiem czy coś się stanie. Na logikę nie powinno, bo ślad to ślad a punkty to osobna sprawa. Nie są razem tylko osobno. Punkty zawsze możesz wgrać bez śladu też w osobnym GPX. Nie znikną. Jeśli zostanie punkt to i na pewno będzie opis.

Na boku powiem (na boku aby nie mieszać), że po górach biegają jeszcze z kompasem i zablokowanym kierunkiem ruchu.
To też ponoć wygodne, ale nie używałem - nie wiem jak to w praktyce jest. Czytałem na forum jedynie.

"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

• Użytkownik forum
« 2 Lip 2013, 03:10 »
Ale Freud, ja nie bede raczej miała prostych krech, ja po to klikam dziesiątki punktów, żeby trafić na mostek/własciwą dolinkę/itp.

Chcę mieć slad, nie chcę jakiegos prowadzenia przez GPS, to już ustaliłam po lekturze Waszych postów. Odpowiada mi to o zym pisze Pustelnik:

Układam sobie w domu trasę, zamieniam na ślad i potem jadę po nim lub obok niego, ale zawsze widzę gdzie on jest. Jazda po śladach jest wygodna, jeśli chcesz tylko co jakiś czas sprawdzać gdzie jesteś, ale nie chcesz, żeby GPS co chwilę kazał ci zakręcać, czyli nawigował tobą.

(widzę ślad, ale nie musze po nim jechać)
Teraz chcę wiedzieć czy jeżeli opisze sobie jakies punkty, to to info zostanie, jeżlei bede miała ślad nie trasę. Może nie umiem własciwie nazwać tych punktów zgodnie ze sztuką GPS i dlatego się nie rozumiemy?

Offline Mężczyzna Freud

« 2 Lip 2013, 03:17 »
Rozumiem. Skoro masz tyle punktów to jasne, że to co napisałem nie jest istotne.

W sumie z tym znikaniem nie wiem czy dobrze rozumiem - najwyżej skoryguj / zapytaj.

Jak zaznaczasz sobie punkty to są one zapisane w pliku ze śladem, czyli nie znikają (przy czym mówię tutaj o punkcie Waypoint a nie punkcie który składa się na ślad - nie znam tłumaczenia polskiego dla Waypoint).

[EDIT]
W czym robisz tą trasę? MapSource?
Najlepiej zrób trasę, zaznacz punkty. Wgraj do GPS. Włącz GPS i sobie sprawdź ;) Tak będzie chyba najszybciej. Przekonasz się w praktyce.

[EDIT]
Teraz chcę wiedzieć czy jeżeli opisze sobie jakies punkty, to to info zostanie, jeżlei bede miała ślad nie trasę. Może nie umiem własciwie nazwać tych punktów zgodnie ze sztuką GPS i dlatego się nie rozumiemy?
Zostanie. Tak jak wspominałeś punkty typu Waypointy nie mają nic do śladu ani trasy.
One są niezależne. To trasa może z nich korzystać (aby byćwyznaczoną).
Ty będziesz miała ślad więc w ogóle to nie ma nic wspólnego.

Innymi słowy: punkty typu waypointy zostaną.
W zasadzie cokolwiek nie oznaczysz na swoim śladzie to będzie w GPS i nie zniknie.

Mówie Ci: wgraj to do GPS i przetestuj ;)

Co do sztuki GPS: ja też ich nie umiem nazwać.
Są po prostu punkty, na które składa się ślad i są tzw. waypointy, które mają większe znaczenie bo mają nazwę, ikonkę, opis i GPS je ładnie wyświetla.
« Ostatnia zmiana: 2 Lip 2013, 03:26 Freud »

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Na forum od: 13.03.2010
« 2 Lip 2013, 09:47 »
W BaseCamp klikasz na mapie i dodajesz Waypointy i są one osobnymi plikami. Potem możesz je zaznaczyć i przeciągnąć do podłączonego GPS, który pojawi się na liście. Na końcu musisz nacisnąć przycisk Wyślij do urządzenia, bo dopiero wtedy trafi do GPS.

E: BaseCamp to program Garmina dedykowany do tych GPS'ów. Z jego pomocą instalujesz też aktualizacje oprogramowania urządzeń itp.

E2: Niech Jacek zapozna się z instrukcją, jak robić twardy reset, bo mi się dwa razy zdarzyło, że urządzenie poleciało w kosmos i pokazywało że jestem na oceanie. Stało się to przy wyczerpanych bateriach. Problem zniknął po którejś aktualizacji. Inni nie mieli takich problemów.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

• Użytkownik forum
« 2 Lip 2013, 09:50 »
Ok, dzieki Pustelniku za precyzję wypowiedzi; czyli po prostu musze sprawdzić czy podobna możliwość jest z ride with gps. Jejku, Freudzie, bez obrazy, ale jak Ty odpowiadasz, to ja nic nie kapuję :D Niestety nie piszesz jak do osoby zupełnie niezorientowanej:)

Ad E2: Dzieki, coś wspominał o resetach urządzenia, myslę że czai temat, ale jesczez mu zwrócę uwagę.:)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum