Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311431 razy)

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Odp: GPS
« 3 Paź 2013, 12:56 »
Mam trochę topo Ukrainy i Rumunii, które chcę zeskanować. Co prawda i tak biorę papier, a GPS to tak żeby się w razie czego szybciej na nim znaleźć... Chociaż jakby dało się tak ekstra dokładnie, to byłby fajny bonus  ;D

jezeli to jeszcze u Ciebie aktualne, to jacuna zapytaj...:) Co prawda on ładował już zeskanowane topo. Mielismy załadowane w etrexa ruskie sztabówki, było to rewelacyjne rozwiązanie (biorąc pod uwagę kraj i teren, jaki wybralismy)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 3 Paź 2013, 14:35 »
Wiewiórko, a jak ogólnie wrażenia z pierwszej (chyba?)
wyprawy z GPS-em? Pamiętam, że byłaś sceptycznie kiedyś
nastawiona. A jak po wyprawie?

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
« 24 Paź 2013, 23:29 »
jezeli to jeszcze u Ciebie aktualne, to jacuna zapytaj...

Trochę wałczyłem z tematem i wywalczyłem, również potwierdzam słowa Martwej - takie topo w GPSie to zajefajna sprawa. W sumie sama kalibracja mapy z odpowiednim programem (ja używałem mapc2mapc) nie jest trudna, dokładność zależy głównie od skali i jakości mapy. Miałem duże rozbieżności; od map które miały błąd rzędu 20 metrów po takie gdzie wynosił 200...

Teraz, żeby jakoś ładnie dało się ściągnąć topo geoportalu w postaci rastra o sensownym rozmiarze i jestem w domu. Może ma ktoś patent? :)

A propos geopotralu, właśnie zauważyłem ciekawą aplikacje na smartphony. Nazywa się "mLas mini" i korzysta właśnie z map geoportalu.  Wygląda na to, że nie ma żadnych narzędzi nawigacyjnych prócz lokalizacji, ale już sam widok tych wszystkich potencjalnych przecinek dookoła przyprawia mnie o dreszcze.
Niedługo będzie trzeba przetestować w terenie, zbliża się Święto Zmarłych i do babci trzeba jakoś trafić :)

Offline Mężczyzna szy

« 24 Paź 2013, 23:55 »
Teraz, żeby jakoś ładnie dało się ściągnąć topo

Jeszcze do niedawna program o nazwie MobileAtlasCreator, często występujący jako Mobac, miał w źródłach kilka topograficznych map/atlasów ze świata. Pamiętam np. bardzo dobre topo Norwegii (chyba oficjalne - państwowe), albo świetny czeski Cykloatlas.

Później m.in. Cykloatlas się starał z Mobaka wydostać, zdaje się że jeszcze kilku dostawców zablokowało pobieranie z niego map. A powstawał gotowy do wrzucenia w rastrowe Garminy plik kmz.

Dawno jednak Mobaka nie oglądałem - nie wiem co fajnego zostało do dzisiaj. Daj znać jak sprawdzisz Ty :]

Szy.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 25 Paź 2013, 00:07 »
A jak po wyprawie?

Z racji naszego nieogarnięcia w terenie jestem bardzo zadowolona z gps jeżeli chodzi o uzytkowanie w Kirgistanie (sam gps nawalal trochę, ale ogólnie - gdyby działał bez zarzutu- było to bardzo dobre rozwiązanie) W Polsce dalej przyjemnie chyba bedzie czzasem zabłądzić, aczkolwiek zobaczymy, na razie jeszcze niestety nie byłam od powrotu na rowerze.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 25 Paź 2013, 12:19 »
Teraz, żeby jakoś ładnie dało się ściągnąć topo geoportalu w postaci rastra o sensownym rozmiarze i jestem w domu. Może ma ktoś patent?
Geoportal udostępnia WMS pod adresem http://sdi.geoportal.gov.pl/wms_topo/wmservice.aspx
Spróbuj tak jak tu (nie testowałem) http://useful.ukasiu.pl/2013/06/18/mapy-z-geoportalu-w-oruxmapstrekbuddy-lub-na-papierze/

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
« 31 Paź 2013, 11:53 »
Nie wiem czy było, ale bardzo polecam mapę Niemiec, sam z niej korzystam i muszę przyznać, że jest b. dokładne. http://www.wanderreitkarte.de/garmin_de.php

Offline Mężczyzna szy

« 31 Paź 2013, 13:40 »
www.wanderreitkarte.de

Jak chyba każdy klon OSM z Europy Zachodniej - wielu kontrybutorów, to i mapa fajna.

A dlaczego nie Velomapa?

Szy.

• blog podróżniczy
« 31 Paź 2013, 14:57 »
A dlaczego nie Velomapa?
hmm, bo jest płatna?

Offline Mężczyzna szy

« 31 Paź 2013, 16:48 »
bo jest płatna?

Skad taka informacja? :]

-> http://www.velomap.org/

Szy.
« Ostatnia zmiana: 31 Paź 2013, 16:54 szy »

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
« 31 Paź 2013, 17:23 »
A dlaczego nie Velomapa?

Pewnie dlatego, że najpierw natrafiłem na Wanderreitkarte i nie byłem zmuszony do dalszych poszukiwań.

Tak na szybko porównałem obie mapy wyspy Uznam i mi jednak Wanderreitkarte bardziej podchodzi. Chyba dlatego, że według mnie lepiej graficznie pooznaczane są choćby lasy i przyzwyczaiłem się do oznaczeń i rozróżnień dróg, w zależności od jakości różnią się kolorami.

• blog podróżniczy
« 31 Paź 2013, 17:33 »
bo jest płatna?

Skad taka informacja? :]

-> http://www.velomap.org/

Szy.
Hmm, poprzednio jak chciałem coś ściągnąć stamtąd to wymuszało dotację dla autora. Tak czy siak pomysł ściągania mapy kraj po kraju jest trochę niedorzeczny, chyba, że ktoś jeździ w koło komina. Dużo lepiej wybrać się tu i samemu wybrać interesujące kafle http://garmin.openstreetmap.nl/

Chyba dlatego, że według mnie lepiej graficznie pooznaczane są choćby lasy i przyzwyczaiłem się do oznaczeń i rozróżnień dróg, w zależności od jakości różnią się kolorami.
To tylko sprawa pliku TYP. W przypadku wolnych gpsów (np etrexa) mapy działają o wiele lepiej, jeśli tego pliku w mapie nie ma w ogóle.

Offline Mężczyzna Thor-14

• Miasto: Grodzisk Wielkopolski
  • Na forum od: 24.04.2011
« 3 Lis 2013, 19:26 »
zakupiłem Garmina 800, posiedziałem troche na garniaku, sciagnełem mapsorce i za cholipke nie moge do niego wgrać mapy, tak aby później ją przesłać do urządzenia, może ktoś łopatologicznie wyjaśnić jak to zrobić? Na garniaku czytałem co i jak, ale chyba za tępy jestem i nie wyszło ;D
Menes sana in  corpore sano

Offline Mężczyzna szy

« 3 Lis 2013, 20:59 »
może ktoś łopatologicznie wyjaśnić jak to zrobić

1. sprawdzasz, czy w lewej części ekranu, w zakładce 'Mapy' nic nie ma,

2. z górnego menu 'Narzędzia' wybierasz 'Mapa',

3. zmniejszasz zoom (oddalasz mapę) i klikając (w mapę) zauważasz, jaki region podświetliłeś kliknięciem,

4. wyklikujesz interesujące Cię regiony, lub hurtem zaznaczasz całą mapę - na jeszcze mniejszym zoomie,

5. szukasz w górnym menu ikon ze strzałkami - jedna to 'wyślij', druga to 'pobierz' - wybierasz tę pierwszą,

6. z listy wybierasz podłączonego do komputera Garmina. Albo dysk czy folder komputera - niektóre, modyfkowane wersje MapSource to potrafią,

7. w urządzeniu w katalogu Garmin pojawia się plik gmapsupp.img - to Twoja mapa - możesz zmienić nazwę na DowolnaTwojaNazwa.img, po to, by kolejna wysyłana mapa nie nadpisała tej pierwszej.

8. powtarzasz czynności by wysłać kolejną, inną mapę.

Z pamięci i nie mając doświadczenia z 800-tką - ale chyba powinno grać.

Szy.
« Ostatnia zmiana: 3 Lis 2013, 21:05 szy »

Offline Mężczyzna Thor-14

• Miasto: Grodzisk Wielkopolski
  • Na forum od: 24.04.2011
« 3 Lis 2013, 21:46 »
dziękuje bardzo, jeszcze jedno pytanie jak już ściagnę mapę to jak ją później zgrać do MapSorce?
Menes sana in  corpore sano

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum