Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311434 razy)

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
Odp: GPS
« 4 Lis 2013, 00:15 »
Poszukaj mojej instrukcji, która była kilka stron wcześniej, też nie ogarniałem nic a nic ale jakoś doszedłem i spróbowałem jak najprościej to wytłumaczyć.

Offline Kobieta anulcia

• Every time you're unhappy is a waste of time
  • Miasto: Warsaw
  • Na forum od: 20.01.2013
« 6 Lis 2013, 20:48 »
Rozglądam się za czymś w stylu Holux GR-260. Interesuje mnie cena 250-400 zł. Jestem trochę zdezorientowana, bo opisy produktów są często niedokładne (pro/lite, albo brak opisu modelu), a zależy mi na tym, aby model miał tryb śledzenia trasy, czy może możecie podrzucić kilka linków do takiego produktu w zaufanych sklepach?

Offline Mężczyzna bix

• ten co pojechał Mikiemu :)
  • Miasto: był Wrocław, jest zagłębie
  • Na forum od: 28.11.2010
« 6 Lis 2013, 23:27 »
poczytaj o garmin etrex (żółtek). Może to Ci podpasuje. I na paluszki powinien być.
let's make it big :)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 7 Gru 2013, 20:56 »
Jak sprawuje się mocowanie za pomocą zipów? (występuje chyba praktycznie we wszystkich Garminach :-\) Zipy nie pękają od mrozu/słońca?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 7 Gru 2013, 20:57 »
nie. Za to jeśli stosujesz na kierownicy typu oversize w miejscu przewężenia, to oczywiście gps lubi się obracać na wertepach. Mocowanie nie pasuje na każdy mostek.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 8 Gru 2013, 18:08 »
Zipy nie pękają na mrozie czy słońcu.Okręcaniu na kierownicy można zapobiec  podklejając trytki i sam uchwyt dobrą taśma dwustronnie klejącą,najlepiej samochodową.Można lepiej dopasować sam uchwyt delikatnie podpiłowując jego podstawę pod przekrój kierownicy czy mostka.
Albo kupić nowego Etrexa,jest mniejszy i lżejszy :)
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 11 Gru 2013, 22:14 »
Albo kupić nowego Etrexa,jest mniejszy i lżejszy :)
Właśnie oczekuję na paczkę z Etrex 30, jeśli wszystko będzie z nim w porządku (nowy, bez gwarancji ale za to 445 zł ;)) to podjadę po uchwyt.

Kolejne pytania do specjalistów :P Do urządzenia wgrana jest zapewne tylko mapa bazowa całego świata - podobno 10 MB. Nie spodziewam się od niej zbytniej szczegółowości, więc konieczne będzie wgranie lepszej.

Ktoś na forum wspominał, że lepsze są mapy rastrowe od wektorowych (prawda to?). Na jakiej zasadzie miałoby działać wyznaczanie trasy? Czy działa to na tej zasadzie, że GPS korzysta z plików .img i oprócz tego jako "drugą mapę" wykorzystuje drogi w postaci wektorów?

Jak bardzo szczegółowe są mapy? Czy możliwe jest prowadzenie do adresu np. "ul. Brudna 52"? Czy podczas jazdy po mieście mogą być wyświetlane nazwy ulic? (Rastry dopiero przy dużym powiększeniu (~x15) mają podpisy).
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• blog podróżniczy
« 11 Gru 2013, 22:19 »
Kolejne pytania do specjalistów  Do urządzenia wgrana jest zapewne tylko mapa bazowa całego świata - podobno 10 MB. Nie spodziewam się od niej zbytniej szczegółowości, więc konieczne będzie wgranie lepszej.
ta mapa służy głównie za mapę wysokościową o dużym uproszczeniu.
Ktoś na forum wspominał, że lepsze są mapy rastrowe od wektorowych (prawda to?). Na jakiej zasadzie miałoby działać wyznaczanie trasy? Czy działa to na tej zasadzie, że GPS korzysta z plików .img i oprócz tego jako "drugą mapę" wykorzystuje drogi w postaci wektorów?
Do wyznaczenia drogi potrzebujesz wektorów (a właściwie to grafu, który tworzą jako krawędzie). Mapa rastrowa przydaje się tam, gdzie z racji szczegółowości mapy wektorowe się nie sprawdzą (bądź ich nie ma).
Jak bardzo szczegółowe są mapy? Czy możliwe jest prowadzenie do adresu np. "ul. Brudna 52"? Czy podczas jazdy po mieście mogą być wyświetlane nazwy ulic? (Rastry dopiero przy dużym powiększeniu (~x15) mają podpisy).
Tak, baza adresów to umożliwia. Po mieście etrex potrafi napisać jaką ulicą jedziesz.

Zadajesz pytania za wcześnie. Pobawisz się, to się dowiesz :P

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 11 Gru 2013, 22:30 »
Na jakiej zasadzie miałoby działać wyznaczanie trasy?

Żadnej. Na samym rastrze routing nie będzie działać. Mapa rastrowa to plik pozbawiony danych routingowych - tych do wyznaczania trasy. Dla Garmina to po prostu tapeta na pulpit ;). Trasę będziesz mógł stworzyć tylko w oparciu o samemu postawione punkty na mapie, które zostaną połączone prostymi.

Czy działa to na tej zasadzie, że GPS korzysta z plików .img i oprócz tego jako "drugą mapę" wykorzystuje drogi w postaci wektorów?

Dokładnie tak może być - tak jest na środkowym zdjęciu - wektor na rastrze:

... z zastrzeżeniem, że .img to wektor.

Jak bardzo szczegółowe są mapy?

Tak szczegółowe, jak przygotuje je autor. Czasem wyszukasz tylko nazwę miejscowości, czasem klatkę bloku. W przypadku takiej UMP są różnice nawet w poszczególnych miejscowościach. Co jakiś czas na Facebooku UMP chwali się kolejną 100%-ową miejscowością.

Rastry dopiero przy dużym powiększeniu (~x15) mają podpisy

Ale tylko Ty je dostrzeżesz - urządzenie nie wyciągnie nic z zawartości.

* * *

A jest coś nowego, interesującego, w licznych nowych modelach Garmina, jakie ostatnio sie pojawiły?

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 11 Gru 2013, 22:38 »
Jak rozumiem, można w Garminie nałożyć mapę rastrową na wektorową - wtedy nawigacja będzie działać.

Mam gotową mapę topo Irlandii z zeskanowanych papierówek i nawigacja działa jak ta lala.

Jak to zrobić we własnym zakresie - niestety nie wiem.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 11 Gru 2013, 22:39 »
Worek musisz mieć tylko na uwadze to że,wyznaczanie trasy przez urządzenie w przypadku poruszania się rowerem działa nie bardzo.Może trochę inaczej,w poruszaniu się po mieście owszem,możesz wyznaczyć trasę automatycznie ale przy dłuższych trasach sprawdza się to nie bardzo.Oczywiście zakładając fakt posiadania mapy z danymi do routingu.
Trasę najlepiej,chociaż wstępnie warto przygotować w zaciszu domowym.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 11 Gru 2013, 22:41 »
Jak to zrobić we własnym zakresie - niestety nie wiem

Jak je nałożyć? Włączyć obydwie w odbiorniku.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 11 Gru 2013, 22:46 »
Naprawdę?  :o

Czyli wystarczy mieć włączoną np. openstreetmap i raster z satelity, żeby móc sobie nawigować i widzieć ładne obrazki?

• blog podróżniczy
« 11 Gru 2013, 22:48 »
right. Można też w ten sposób połączyć kilka map wektorowych, o ile nie mają ustawionego tła. Np mapę z konturami gmin :P

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 11 Gru 2013, 22:55 »
A jak zrobić, żeby było widać tylko jedną z nich - i jak wybrać którą?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum