Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311441 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: GPS
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 27 Sty 2014, 22:31 »
Worek po kolei:
-przejdź na Basecamp, Mapsource jest docelowo dla starszych urządzeń
-za mało punktów i przez to trasa niedokładna, po wyklikaniu wgraj ja do Etrexa jako ślad i nawiguj "po śladzie"
-nie wiem co masz na myśli nieoryginalne mapy?
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 27 Sty 2014, 22:42 »
Jedyne zalety w porównaniu do 62 to dłuższy czas pracy i mniejsze rozmiary, teksty o "dużo lżejszym" to już Worek Story, różnica to 120g, tyle co dwa małe batoniki  ;)
Procentowo różnica w wadze jest ogromna :P

Fachura  ;)
Zapisujesz w Mapsource plik w którym masz trasy albo waypointy i wgrywasz ten plik z komputera do urządzenia w trybie pamięci masowej do katalogu GPX
Właściwie to źle się wyraziłem. Skopiować plik to umiem, tylko, że 50 punktów (a oryginalny plik ma ich chyba tysiące), na które zezwala mi urządzenie, nie jest wystarczające.

Z waypointami główny problem jest taki, że nie znam programu, w którym mógłbym je tworzyć ;) Grzebanie w rejestrze tylko po to, żeby uruchomić mapę uważam za przesadę..

Worek po kolei:
-przejdź na Basecamp, Mapsource jest docelowo dla starszych urządzeń
-za mało punktów i przez to trasa niedokładna, po wyklikaniu wgraj ja do Etrexa jako ślad i nawiguj "po śladzie"
-nie wiem co masz na myśli nieoryginalne mapy?
Kupiłem Etrexa bez płytki z mapami, na urządzeniu była tylko bazowa. Używam UMP i OSM zamiast garminowskich. W związku z tym w MS nie mam dostępnej mapy, więc też trudno wyznaczać trasę i tworzyć waypointy.

W wolnej chwili spróbuję z tą nawigacją po śladzie, brzmi obiecująco.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

• Jestem, jaki jestem...
« 27 Sty 2014, 22:50 »
Umpa musisz ściągnąć wersję instalacyjną, pełną i normalnie zainstalować na komputerze, to najprostsze rozwiązanie. Zresztą na stronach umk jest poradnik które wersję do czego.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Online Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 27 Sty 2014, 22:58 »
Właściwie to źle się wyraziłem. Skopiować plik to umiem, tylko, że 50 punktów (a oryginalny plik ma ich chyba tysiące), na które zezwala mi urządzenie, nie jest wystarczające.
Mylisz ślad z trasą. Nawiguje się po tych punktach (kilka-kilkanaście zwykle wystarcza), wtedy to urządzenie wyznacza trasę. Po śladzie to się jedzie, trudno nazwać to nawigowaniem.

My home is where my bike is.

« 27 Sty 2014, 23:04 »
Jakie tysiące? Trasa ma tyle punktów ile Ty stworzysz, na większość tras wystarczy kilkanaście
Tworząc trasę w gpsies wyklikuję ileś punktów, a po zapisaniu pojawia się mnóstwo nowych kropek. Oczywiście mogę pobrać plik z dowolną ich liczbą z tym, że nie będą przydzielone nie tam gdzie trzeba.

Jeśli byłoby to w postaci sensownie umieszczonych waypointów kilkanaście punktów rzeczywiście by wystarczyło.

No nie osłabiaj mnie  ;)
Przecież w MapSource jest to banalnie proste
Przecież UMP można bez problemu wgrać do MapSource, sam mam wgraną.
Może używałem jakiejś przekombinowanej metody.

Umpa musisz ściągnąć wersję instalacyjną, pełną i normalnie zainstalować na komputerze, to najprostsze rozwiązanie. Zresztą na stronach umk jest poradnik które wersję do czego.
Ten sposób próbowałem, ale z jakiegoś powodu nie działało. Robiłem to dosyć dawno więc nie pamiętam. Teraz mam gorączkę i na dziś niewiele ochotę na takie zabawy :P

Mylisz ślad z trasą. Nawiguje się po tych punktach (kilka-kilkanaście zwykle wystarcza), wtedy to urządzenie wyznacza trasę. Po śladzie to się jedzie, trudno nazwać to nawigowaniem.
Rozumiem różnicę, choć jazda po śladzie jest dla mnie wystarczająca (zwłaszcza przydatna do zastosowań gminnych). Do samej nawigacji zadowalająco sprawdzało się wybieranie kolejnych punktów podczas jazdy.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

« 27 Sty 2014, 23:17 »
Z tego co pamiętam zapisanie jako Track i Route dawało podobne efekty.

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 28 Sty 2014, 07:11 »
Coś chyba miszasz. 
Robisz ślad na jakiejś mapie on-line.
Zapisujesz go jako track.gpx.
Odpalasz go w mapsource.
Ponieważ etrex ma ograniczoną ilość punktów w śladzie do 500 to musisz ten swój ślad przefiltrować - czyli
Klikasz na właściwości śladu
Uruchamiasz filtruj- ilość punktów 500
Zapisujesz zmiany i wynikowy ślad wysyłasz do urządzenia.
W opcjach śladu etrexa wybierasz ten plik, właściwości - wyświetlaj na mapie, pasujący Ci kolor
Jedziesz jak po sznurku.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

• Jestem, jaki jestem...
« 18 Lut 2014, 09:30 »
Jest jeszcze jedna możliwość.
Jeżeli masz trasę przygotowaną za pomocą jakiegoś serwisu i zawiera dużo większą ilość punktów pośrednich niż 50. Możesz nawigować po nich w trybie nawigacji po bezdrożach.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

• Jestem, jaki jestem...
« 18 Lut 2014, 14:05 »
Spróbuj zrobić tak jak napisałem, a nawigacja narysuje trasę od punktu do punktu i poprowadzi po niej.
Będzie i kresa i mapa.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 11 Mar 2014, 12:14 »
Jest tu może jakiś posiadasz gps'a Garmin 62s? Miałbym pytanko na pw ;)
« Ostatnia zmiana: 11 Mar 2014, 12:23 Waxmund »
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum