Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311451 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: GPS
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 12 Mar 2014, 11:42 »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 12 Mar 2014, 14:30 »
To nie jest tak, że odmóżdża - to zależy tylko od użytkownika. Wiele osób po prostu nie umie się tym dobrze posługiwać, czy nie zna jego wszystkich możliwości. Przy sensownym stosowaniu GPS wiele pracy trzeba włożyć przed wyjazdem, w planowanie trasy - za to już na właściwiej trasie nie musimy się z tym bujać, właśnie w takich sytuacjach jak opisałeś.

Z moich krótkich doświadczeń w używaniu GPS-a wynika, że lepiej orientuję się w trasie mając nawigację niż jadąc bez niej. Nie dość, że cały czas mam przed oczami mapę i lepiej zapamiętuję rozkład ulic, to wcale nie usypia czujności. Raz na jakiś czas np. każe skręcić z drogi zrobić pętlę i zawrócić itp. ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 12 Mar 2014, 15:59 »
Ja w 95% przypadkach jeżdżę ze śladem, którego się trzymam, więc mało kiedy się zdarzają takie kwiatki jak opisujesz ;)
I ślad ten, zdecydowanie mnie ogłupia :P Ekranik mały, kiepska perspektywa. Wolałbym dużo bardziej z mapą, ale ogromna wygoda GPS'a wygrywa to starcie.

Mapę fajnie mieć, żeby ew na postoju lub wieczorem sobie pooglądać ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 25 Mar 2014, 20:21 »
Źle wybrałeś sprzęt - i teraz dorabiasz do tego ideologię, jest niejedna recenzja Etrexa30 w której zwrócono uwagę na sporo mniejszą ergonomię tego urządzenia niż bliźniacza seria 62, oraz sporo wolniejszy procesor. Ja właśnie z tego powodu po krótkim używaniu zrezygnowałem z tego modelu, ni choroby mi te guziki z boku nie podchodziły, seria 62 (...)
Czy przez "serię 62" masz na myśli coś takiego, opisanego jako "GPSMAP 62"?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 25 Mar 2014, 20:26 »
Tak, chodziło o to. Przy czym wersji 62'ki też jest chyba kilka.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 28 Mar 2014, 12:07 »
Pojawiła się aktualizacja softu dla Etrexa oraz innych.
Mam wrażenie, że działa trochę sprawniej, może to tylko wrażenie? . :)
« Ostatnia zmiana: 28 Mar 2014, 12:13 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 2 Kwi 2014, 19:02 »
Właśnie przejechałem pierwszą dłuższą trasę z etrexem30. Działa bardzo szybko, nie zauważyłem żeby się przycinał.

Przyciski z boku, czasem rzeczywiście są mało wygodne. Muszę ścisnąć dwoma palcami, inaczej przycisk jest za twardy i całość mi się obraca. Ale nie ma problemów z grubych rękawiczkach, bo przyciski są wielkie. Ze zdjęć (nigdy nie miałem w rękach) wydaje mi się, że 62ki mają mniejsze przyciski. Nie przeszkadza to w rękawiczkach?

Mnie jakoś nie odmóżdżył :-) Świetnie uzupełnia mapę, pomaga w sytuacji, kiedy muszę zorientować się gdzie jestem. Generalnie na mapę patrzę gdzie chcę jechać, potem nie wyciągam jej co chwilę i jadę z gpsem. Kilka razy użyłem, żeby mnie wynawigował z miasta. Nie jeździłem po śladzie (to tylko, wcześniej, na krótkich wycieczkach pod domem). No i można ustawić sobie waypoint, do mniejsca gdzie zostawiło się bagaże :-)

Marek

« 2 Kwi 2014, 21:03 »
To czy muli zależy od szczegółowości mapy. Z UMP chodzi bardzo ładnie, a do OSM trzeba mieć już trochę cierpliwości ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 2 Kwi 2014, 21:07 »
wyrzuć TYP, będzie szybciej. Nie powiedziałbym, żeby OSM była bardziej szczegółowa od UMP nawet na terenie miast.

My home is where my bike is.

« 2 Kwi 2014, 21:36 »
Co dokładnie spowoduje usunięcie tego pliku?

Może określenie szczegółowość w tym przypadku nie jest najlepsze, miałem na myśli liczbę obiektów. Np. w OSM lepiej oznaczone są lasy, pola itp. Większa liczba obiektów powoduje, że mapa jest bardziej ociężała - fajna sprawa jeśli jeździ się w terenie. UMP ma za to dokładnie to co potrzebne do jazdy po szosie.

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 2 Kwi 2014, 21:39 »
a do OSM trzeba mieć już trochę cierpliwości
No to muszę porównać, bo jeżdżę właśnie z OSM.

Marek

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 2 Kwi 2014, 21:41 »
Co dokładnie spowoduje usunięcie tego pliku?
Definiuje wygląd obiektów, linii itp na mapie. Bez niego zdajemy się na domyślny wygląd, który działa znacznie sprawniej.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 6 Kwi 2014, 15:30 »
Używam TrekBuddy podczas wędrówek pieszych i rowerowych i wystarcza mi na tyle, że na razie nie myślę o tym, żeby wydawać kilkaset złotych na jakiegoś Garmina.

Hmmm, no i to "na razie" się skończyło, bo jednak już myślę. ;)
Na eTrexa raczej się nie szarpnę, więc na dziś w zasięgu pozostaje Dakota 10.
Lektura internetu coś tam rozjaśniła, ale pewnie będziecie wiedzieli lepiej:
- Czy do Dakoty da się wgrać mapy rastrowe?
- Czy 850MB pamięci wewnętrznej (brak karty) wystarczy na wgranie sensownej ilości map?
- Czy dobrze rozumiem ze specyfikacji, że można zapisać 200 śladów, każdy po max 10000 punktów?

Na koniec - czy jest coś, co dyskwalifikuje to urządzenie do używania na rowerze?
(Z wad/zalet ekranu dotykowego chyba zdaję sobie sprawę).

« 6 Kwi 2014, 16:16 »
Mapa Polski ma 100-300 MB. Można posprawdzać ile zajmują poszczególne mapy.

Ekran dotykowy jest ciemniejszy niż zwykły i podobno trochę to przeszkadza.

Na allegro za 350 poszedł kiedyś Etrex 20, moja 30-tka kosztowała 100 zł więcej. Moim zdaniem warto polować na okazję.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum