... Największym (jedynym na dziś) minusem jest brak karty pamięci - da się z tym żyć, ale wygodniej by było ją mieć.
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.
Ja robię w bikemap.net i po ściągnięciu śladu wgrywam go bezpośrednio bez żadnych zmian do garmina. Śmiga.Tracków raczej nie używam.
Nie wiem, czy "bardziej", bo etrexa nie używałem.Klawisze duże, więc łatwo trafić (nawet w rękawicach narciarskich się dało), mapę po prostu przesuwa się palcem - nie podejrzewam, że joystick jest wygodniejszy.
Śmiga, czyli że rysuje Ci ślad, czy że Cię nawiguje po zjechaniu z niego?
Jedynie trzeba uważać z trasami po wygraniu do Etrexa bo je przeliczy, według swojego algorytmu. Nie zawsze logicznego.
Co do planowania trasy, ja robię to w Map Source, zapisuję jako trasę (.gpx), następnie w Base Camp konwertuję do śladu (.gpx).
Ja tam używam basecampa, jeśli rysujemy po tej samej mapie co w urządzeniu, z tymi samymi ustawieniami, to na 95% trasa przebiegnie identycznie.
Cytat: Mariusz w 18 Kwi 2014, 09:39Jedynie trzeba uważać z trasami po wygraniu do Etrexa bo je przeliczy, według swojego algorytmu. Nie zawsze logicznego.Mógłbyś przybliżyć problem? Nie bardzo rozumiem co on ma do przeliczania.
To dlaczego ja zawsze trafiam na te pozostałe 5%? Basecamp jest tak upierdliwy w używaniu, że chyba mam go już dosyć.Będę raczej jeździł po śladach z waypointami (o czym pisałem wyżej), bo to rozwiązanie najprostsze w przygotowaniu.
Całkowicie odmiennego niż Basecamp.
Jeśli ktoś doczytał do tego momentu, to mam pytanie: co się dzieje (z bieżącym śladem) w momencie wyczerpania baterii? Zapis trwa aż do tego momentu, czy coś tracimy?
Sęk we właściwych ustawieniach przeliczania w basecamp i urządzeniu. Muszą być możliwie kompatybilne
No, bo co to za radocha na długim wyjeździe mieć całą trasę ustawioną na sztywno, tak to zjeżdżam gdzie chcę, najwyżej pokłócę się trochę z gpsem kto ma rację
Cytat: voit w 18 Kwi 2014, 07:32Co do planowania trasy, ja robię to w Map Source, zapisuję jako trasę (.gpx), następnie w Base Camp konwertuję do śladu (.gpx).Ale kombinujesz. Ślad znacznie wygodniej uzyskać z GPSIES, Bikemap czy RideWithGps.