Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311167 razy)

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
Odp: GPS
« 12 Lut 2011, 15:30 »
Tak z ciekawości zaznaczyłem sobie w Mapsource kawałek Polski z UMPcPl (wybrzeże) i wyszło 12 MB. 8 MB nadaje się na kilkudniowe wycieczki, ew do turystyki pieszej. Jak będziesz chciał wziąć ze sobą większy obszar to już będzie mało. Niestety do zastosowań rowerowych (wyprawy) HCx to chyba minimum. Cała Polska z UMPa to 97 MB, GPMapa Topo - 353. Ja używam Legenda HCx i sobie bardzo chwalę, chociaż teraz kupiłbym chyba Dakotę lub coś podobnego.

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 12 Lut 2011, 15:32 »
Cytat: "rafalb"
A ten Holux zapisze mi profil wysokości trasy prócz śladu jej samej?

Do profilów wysokości to już chyba trzeba by mieć coś z wysokościomierzem barometrycznym, bo pomiar w oparciu o dane z satelity jest mało dokładny. Garmin Vista lub coś wyżej.

Offline Mężczyzna tranquilo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
« 12 Lut 2011, 18:59 »
Jak już pisałem Holux nie jest jakimś super wypasionym sprzętem.
Jest to zwykły licznik GPS, który pozwoli zapisać do 20K punktów. Oczywiście możemy wyeksportować z niego normalny plik .gpx i na podstawie niego stworzyć sobie profil trasy, ale jak pisał Waldic są lepsze od tego rozwiązania.

WaxmundCo do map to nie ma takiej możliwości. Można co najwyżej wpisać sobie do pamięci max. 5 współrzędnych do, których będzie cię prowadził.

Ja osobiście jestem zadowolony ze sprzętu. Za dość rozsądną cenę otrzynuje się całkiem niezły produkt.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 12 Lut 2011, 19:43 »
Jeśli zrezygnujesz z mapy to Legend będzie w porządku. Ja osobiście bardzo rzadko korzystam z mapy. Z reguły służy mi za licznik, lub nawiguję po śladzie, który z reguły planuję w domu lub ściągam z sieci, od znajomego, lub własnego archiwum.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 12 Lut 2011, 21:08 »
Eee, to wtedy brałbym Summita, ma przynajmniej wysokościomierz barometryczny...

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
« 18 Lut 2011, 14:39 »
Powiedzcie mi jeszcze czy mając takiego mapowca czarno-białego jak np. wspomniany Legend to on mi odczyta np. nakładkę szlaki na UMP-pcPL? Albo topo-100? Jak to jest? Bo teraz na alledrogo jest stara Vista z 24mb na mapy szczegółowe. Innymi słowy czy będę mógł korzystać ze wszystkich map z których można korzystać np w 60cs?

A co powiecie na tego: http://allegro.pl/garmin-etrex-venture-hc-i1465670667.html ?
Tego: http://allegro.pl/garmin-gpsmap-60cs-i1460704974.html
i tego, o którym pisałem wyżej: http://allegro.pl/garmin-etrex-vista-i1463422790.html
Który?

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 18 Lut 2011, 15:19 »
Miałem 60-kę. Bardzo fajny, świetnie nadaje się na rower bo klawisze obsługi są łatwo dostępne. Jedyny minus to spore gabaryty i warto go dodatkowo zabezpieczyć na kierownicy żeby nie wyleciał z uchwytu.
W czarno-białe się nie baw bo to porażka jest totalna. W 60cs masz 56 mega pamięcie. Nie wiem jak będzie z Topo. Stara GPmapa 3.0 wchodziła mi tylko w kawałku. Cała Polska nie weszła, musiałem tylko wybrane województwa ładować. Nowa ma już ponad 250 mega to pewnie 3-4 województwa i tyle.
Ale polecam bo sprzęt fajny, może gubić zasięg w gęstym lesie i w głębokich dolinach ale da się przeżyć.

Ale nie leży mi coś, że bez pudełka, kabli, oprogramowania. Niby Mapsource da się pobrać za free ale to zabawy trochę jest, a przecież każdy Garmin ma dołączony ten program gdy się go kupuje.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
« 18 Lut 2011, 16:16 »
MapSource już mam i trochę map też. Brak kabla- trochę słabo bo są drogie, ale jeśli warto...

Offline grzegorz

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 02.04.2010
    • http://www.kojkoj.pl
« 23 Lut 2011, 23:33 »
Witam

Jeśli już, to poszukaj 60csx. Odwiedź garniaka. Zapytaj czy w okolicy, nie można dotknąć. Nie można, zapraszam do Jeleniej Góry. Pokaże ile mogę.

Grzegorz
Pozdrawiam Grzegorz
www.kojkoj.pl

Offline Warthog

• Miasto: Tarnobrzeg
  • Na forum od: 17.02.2011
« 25 Lut 2011, 19:34 »
No cóż nie widziałem jeszcze wypowiedzi na temat serii Edge.

Ja sam jestem dumnym posiadaczem Garmin Edge 705 z czujnikiem tętna.
Urządzonko jest bardzo zmyślne, ma elegancki system montażu, który umożliwia umiejscowienie go zarówno na kierownicy jak i na mostku.
Jeśli chodzi o funkcje to jest ich dużo.... czasami myślę, że nawet za dużo, ale jest to jakby nie było nie tylko odbiornik GPS, ale również, a może przede wszystkim (?) urządzenie treningowe.
Brakuje mi w nim jednak 2 rzeczy: termometr (niby miliony funkcji, a jak człowiek się zastanawia z czystej ludzkiej ciekawości ile jest stopni to mamy problem) i ekran dotykowy (obecny w wyższym modelu (800 jeśli się nie mylę), który wprowadzili chyba gdzieś w tym roku, bo jak ja kupowałem swój to go jeszcze nie mieli w ofercie).
Jeśli spojrzeć na to cudo pod kątem wypraw rowerowych to problemem może wydawać się zasilanie, gdyż Edge ma wbudowany akumulator, który pociągnie około 13 godzin i koniec. Ja z tym problemem uporałem się kupując niedawno w Tesco zmyślną ładowareczkę, do której wkładamy baterię AA i możemy z niej ładować najróżniejsze urządzenia przenośne, w tym Garmina.

Offline poncjusz

• Miasto: Krk
  • Na forum od: 18.03.2011
« 18 Mar 2011, 21:57 »
jeśli chodzi o GPS, ostatnio testuję połączenie telefon z GPSem + aplikacja Traseo.

póki co poznane opcje to rejestracja śladu GPS trasy i wyświetlanie go potem na mapie (na telefonie i na stronie traseo.pl

Z tego co wiem, jest też możliwe pobieranie gotowych tras na telefon.

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
« 18 Mar 2011, 22:57 »
Ja odrzuciłem wszelkie combo w stylu telefonu i odbiornika ze względu na krótki czas pracy na baterii. Kupiłem legenda hcx i jestem zadowolony.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 19 Mar 2011, 18:21 »
Cytat: "rafalb"
Kupiłem legenda hcx i jestem zadowolony.

Hehe, rozsądek zwyciężył, dobrze że odrzuciłeś tamte przestarzałe modele.

Mam jeszcze pytanie do użytkowników Garminów, jakich map używacie? Ja cały czas korzystam z UMP, ale czy może w 2011 pojawiło się coś lepszego na rower?
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 19 Mar 2011, 18:31 »
Cytat: "cinek"
Hehe, rozsądek zwyciężył, dobrze że odrzuciłeś tamte przestarzałe modele.

Nazwanie Legenda modelem nowoczesnym to nadużycie :>

Cytat: "cinek"
Mam jeszcze pytanie do użytkowników Garminów, jakich map używacie? Ja cały czas korzystam z UMP, ale czy może w 2011 pojawiło się coś lepszego na rower?

UMP z każdą nadesłaną poprawką jest lepsza. No i nie ma
bardziej aktualnej mapy niż UMP. Lepsze są może tylko
dedykowane konkretnym obszarom mapy których kilka
jest: GPS Wielkopolska, Bieszczady Maniaka i podobne.

Na tyvh naprawdę nowoczesnych odbiornikach masz
możliwość wyświetlania turystycznych map rastrowych
- co prawda nie ma w nich routingu, ale w połączeniu
z np. UMP w tle możesz pogodzić jedno z drugim.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 19 Mar 2011, 18:44 »
Cytat: "szy"
Nazwanie Legenda modelem nowoczesnym to nadużycie :>

Heh, nie widzę żebym pisał, że jest nowoczesny.
Jest to model zaledwie jedną generację wstecz. Zdaje się, że dalej niepobity jeżeli chodzi o długość pracy.

Dzięki za info o mapach.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum