Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311490 razy)

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
Odp: GPS
« 3 Lip 2014, 11:37 »
Ktoś ma bezpośrednie porównanie rzeczywistego czasu pracy Extrex30/62ST/64ST na bateriach?

Czuję, że zbliżam się do kresu mojej cierpliwości dla powolnego działania etrexa... trochę szkoda długiego czasu pracy i kompaktowego rozmiaru, ale na tym nie da się wygodnie nawigować nieznanych szlaków w terenie.

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 3 Lip 2014, 11:48 »
Jak widzisz mój 62st działa 12-14h
Na parapecie 17h. Wynika to pewnie z tego, że się nim "bawię" w trakcie podróży.

Jest szybszy, ale za to prądożerny.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
« 3 Lip 2014, 11:52 »
Ojoj, umknęło mi  :icon_redface:

W takim razie 64st to już w ogóle lipa będzie, według producenta 4h mniej niż 62st wyciąga.

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 3 Lip 2014, 12:19 »
Dla mnie to nie problem.
Nastawiam się, że komplet baterii na 1 dzień jest i już.
Jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby trzymały krócej.
Jeśli dzień jazdy mam krótszy, to co najwyżej wyładowują mi się dnia kolejnego. Wtedy zmieniam i jadę dalej.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 3 Lip 2014, 12:22 »
Nie udało mi się przebrnąć przez cały wątek, ale sporo przeczytałem i widzę, że do prostej nawigacji po wgranych śladach na dalekich trasach (gdzie nie ma czasu się zatrzymywać i sięgać po mapę) plus inne normalne zastosowania rowerowe w zupełności mi wystarczy w miarę rozsądna cenowo seria eTrex.

I tu pytanie do użytkowników: między modelami 20 a 30 różnicę stanowią tylko kompas i wysokościomierz barometryczny. Czy ta różnica jest warta swojej ceny? (180 zł w sklepie garmina).
Albo inaczej: ile jest warta, to ocenię ja, a Wy mi proszę powiedzcie, czy te funkcje są przydatne, w szczególności ten barometryczny wysokościomierz (przyznam, że funkcje wysokościowe ogólnie interesują mnie dość mocno i np. licznika z altimetrem używam od wielu lat). Na ile ten barometr poprawia dokładność odczytu wysokości?
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 3 Lip 2014, 12:38 »
Witam
Różnica w dystansie lub średniej prędkości pomiędzy gps a licznikiem wynika choćby z ...trygonometrii.
GPS liczy trasę pomiędzy punktami na trasie. Ustala np. co 2-5 sekundy lokalizację w 2 wymiarach i ustala dystans. Trasa jest jakby linią łamaną pomiędzy punktami na mapie. Licznik natomiast ustala faktyczny dystans przejechany przez koło. Dobrym miejscem na sprawdzenie różnicy będą szybki zjazdy. Jeżeli gps ustala lokalizację na mapie w 2 wymiarach to będziesz miał mniejszą szybkość przemieszczania się "po mapie" niż faktyczna droga wykonana przez koło.
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 3 Lip 2014, 13:35 »
Odpowiedź nie jest prosta. :)
Praca elektronicznego kompasu w 30 jest lekko mówiąc nie do końca doskonała. Często traci kalibrację. W zależności od aktualizacji softu, raz było lepiej raz jest gorzej. Wielu przeciętnych użyszkodników pewnie nawet o tym nie wie.
Wysokościomierz barometryczny daje dokładniejszy pomiar. W 30 możesz odczytać dwie wartości wysokości. Ta skalibrowana jest często bliżej wartości podawanych w punktach terenowych. Często jak trafię w terenie porównuje.
Do 20 jest dostępny spreparowany soft, dający pewne możliwości 30( oczywiście nie sprzętowe), jeżeli dobrze pamiętam sprawa rozbija się o wykresy wysokościowe.
Trochę przewrotnie i żartobliwie, posiadasz licznik z altimetrem, dwa urządzenia pomiarowe na rowerze zabiją Ci klina :) przez różnice wskazań.
Może poszukaj na Allegro by zminimalizować różnice między 20 a 30 i kup 30.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
« 3 Lip 2014, 13:43 »
Ja miałem podobny dylemat i w końcu zdecydowałem się na 30 - w końcu tyle kasy wydaje się raz na bardzo długi czas, więc uznałem, że warto dołożyć te parę złotych. ;)

Nie wiem jak wysokościomierz zachowuje się w E20, ale mój czasami zalicza pewne wpadki. Np. po zrobieniu pętli okazuje się, że punkt startu/zakończenia znajduje się na różnych wysokościach (przy czym różnice są niewielkie, ok. 2-5 metrów).

W czasie jazdy po często pokonywanych odcinkach, np. w drodze do pracy wartości też bywają różne. Mieszkam w Szczecinie, więc odchyły +/- 5 m sprawiają, że czasem okazuje się, że miejsce pracy (port) znajduje się w depresji... :)

Chwilę zajmuje też skalibrowanie wysokościomierza, czasami kilka minut od startu (a czytałem na forum, że zdarza się i kilkadziesiąt minut). Dlatego najczęściej przed ruszeniem np. z domu czy pracy sam wklepuję mu wysokość, na której się znajduję.

Swoją drogą ciekaw jestem jak wygląda to w E20... Czy np. tak jak w endo, gdzie wysokości wzięte są zupełnie z sufitu, czy jednak pokazuje coś bliższego prawdzie.

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 3 Lip 2014, 14:29 »
Nie udało mi się przebrnąć przez cały wątek, ale sporo przeczytałem i widzę, że do prostej nawigacji po wgranych śladach na dalekich trasach (gdzie nie ma czasu się zatrzymywać i sięgać po mapę) plus inne normalne zastosowania rowerowe w zupełności mi wystarczy w miarę rozsądna cenowo seria eTrex.
Do tego wystarczy Legend HCx albo Vista HCx. Kupisz za połowę ceny eTrexa

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 3 Lip 2014, 14:50 »
Praca elektronicznego kompasu w 30 jest lekko mówiąc nie do końca doskonała. Często traci kalibrację. W zależności od aktualizacji softu, raz było lepiej raz jest gorzej. Wielu przeciętnych użyszkodników pewnie nawet o tym nie wie.

Po co komu kompas w GPSie? Mam mapę która pokazuje mi północ i z niej korzystam, po cóż mi jeszcze do tego kompas?

Co do GPSa, to w 62s bateria starcza mia na przejechanie ok 400km w tempie niemaratonowym ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Neno

• Miasto: Zambrów
  • Na forum od: 09.01.2011
« 3 Lip 2014, 16:25 »
Jak widzisz mój 62st działa 12-14h
Na parapecie 17h. Wynika to pewnie z tego, że się nim "bawię" w trakcie podróży.
Dużo!
Mój 62s wytrzymywał 7-9h, potem odkryłem funkcję "wygaszania ekranu" i wtedy faktycznie rosło to do 12-13h. Sporo też zależało od temperatur latem potrafił pracować dużo dłużej. Jeździłem na białych eneloopach.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 3 Lip 2014, 16:27 »
Po co komu kompas w GPSie? Mam mapę która pokazuje mi północ i z niej korzystam, po cóż mi jeszcze do tego kompas?

Co do GPSa, to w 62s bateria starcza mia na przejechanie ok 400km w tempie niemaratonowym ;)
Po co?
Orientacja mapy oraz wskazywanie kierunku w GPS bez kompasu działa tylko podczas ruchu.
Do bezpośredniego użycia na rowerze - do niczego. Ale są sytuacje, że się przydaje pośrednio.
Do orientacji mapy w urządzeniu podczas postoju lub bardzo wolnej jazdy.
Może mniej rowerowo, do szukania keszy w terenie.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 3 Lip 2014, 17:51 »
Też fakt, ślady obsługują także starsze Garminy, sporo tańsze, a pracują równie długo na bateriach, tyle że z reguły są wolniejsze, ale jeszcze wiele osób używa Visty czy 60Csx (np. Podjazdy)
Do wad starych serii dorzuciłbym wyjątkowo niewygodne organizowanie map (wszystkie muszą być w jednym pliku), co jest nieco upierdliwe, oraz ogranicza pamięć map do 4GB, bo to maksymalna wielkość pliku na partycjach FAT32 (w praktyce mało kto zauważy)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 3 Lip 2014, 20:00 »
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Wygląda na to, ze różnice między eTrexami 20 a 30 to dla mnie zbędny bajer :)

ślady obsługują także starsze Garminy, sporo tańsze, a pracują równie długo na bateriach, tyle że z reguły są wolniejsze,

A jak z czytelnością ekranu w tych starszych modelach? Bo etrexy jak widzę słyną z dobrej czytelności...

EDIT: A jeszcze coś: to jest normalny, dobry uchwyt? http://garmin.sklep.pl/uchwyt-rowerowy-garmin-colorado.html
Bo kojarzę, ze gdzieś czytałem, ze uchwyty kosztują jakieś nieludzkie pieniądze, a ten coś podejrzanie tani...
« Ostatnia zmiana: 3 Lip 2014, 21:42 aard »
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum