Autor Wątek: GPS  (Przeczytany 311495 razy)

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
Odp: GPS
« 3 Lip 2014, 22:13 »
EDIT: A jeszcze coś: to jest normalny, dobry uchwyt? http://garmin.sklep.pl/uchwyt-rowerowy-garmin-colorado.htmlBo kojarzę, ze gdzieś czytałem, ze uchwyty kosztują jakieś nieludzkie pieniądze, a ten coś podejrzanie tani...

Ten jest dobry, ale 50 zeta za kawalek plastyku i trytytki to tanio nie jest :)

Ponoć chwyt z czasem do tego stopnia sie wyciera, że na wybojach GPS potrafi wyskopczyc. U mnie po 3 latach telepania w terenie czuć wyraźne luzy, ale do wypadania jeszcze daleko.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 3 Lip 2014, 22:21 »
50 zeta za kawalek plastyku i trytytki to tanio nie jest :)

Obiektywnie pewnie nie, ale kojarzę (może blednie), że gdzieś czytałem, jakoby miał kosztować dobrze ponad stówę, co już jest ceną szaleńczą. W tym kontekście 50 to półdarmo ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 3 Lip 2014, 22:24 »
Na Allegro te uchwyty chodzą po 30 zł.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 6 Lip 2014, 22:20 »
Mam taki uchwyt i stosuję go z Oregonem. Nie ma mowy o wypadnięciu bo tam jest taki zatrzask. Żeby wyjąć urządzenie trzeba odgiąć uchwyt w dół. Mam od tak dawna, że już nie pamiętam od kiedy (2008?) i nigdy nie wypadł.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 7 Lip 2014, 23:57 »
Dzięki za podpowiedzi odnośnie baterii.

Kolejne pytanie. Skąd pobrać mapę/mapy? Potrzebuję coś co obejmie wszystkie kraje od Polski do Albanii (czyli Węgry, Ukraina, Rumunia, Węgry, Serbia, Bośnia, Chorwacja, Czarnogóra, Bułgaria..) i zmieści się jeszcze w pamięci wewnętrznej Etrex 30.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 8 Lip 2014, 00:37 »
i zmieści się jeszcze w pamięci wewnętrznej Etrex 30.
Przez te wszystkie kraje nie będziesz miał dostępu do komputera, żeby ewentualnie zmienić mapkę? :o

« 8 Lip 2014, 00:52 »
Raczej nie - tzn. do internetu będzie służył tylko telefon.

Znalazłem coś takiego:
http://download.raumbezug.com/garmin/osmGarmin.php?id=1
Mapy nieduże, powinno się zmieścić co trzeba.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 8 Lip 2014, 01:31 »
Moze tu - http://extract.bbbike.org/

Maja kilka wersji map na Garmina opartych na Openstreetmap, roznia sie kolorystyka i wielkoscia elementow/linii. Polecam sprawdzenie ktora wyglada najlepiej na GPSie, merytorycznie nie beda sie roznic.

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 8 Lip 2014, 06:12 »
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

« 8 Lip 2014, 12:24 »
Moze tu - http://extract.bbbike.org/
Z tego co widzę rozmiar zależy od szczegółowości danego obszaru. Czyli (przeważnie) niezależnie z jakiego źródła mapę pobiorę, będzie ona miała podobny rozmiar. Różnica będzie głównie w kolorystyce i wielkości napisów, chyba, że to akurat mapa topo.

Pobrałem już te przez siebie podlinkowane, gdyby nieładnie się wyświetlały, to pobiorę sobie inne.

Dzięki!

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 8 Lip 2014, 18:43 »
Nieaktualne, coś źle przeczytałem ostatniego posta i odpowiadam poza pytaniem, a skasować nie umiem.

My realnie używaliśmy nawigacji rok temu na trekku w Gruzji. To chyba zależy gdzie jedziesz i gdzie masz zamiar spać. Akumulatorki ładują się z 3 godziny i wystarczy to na 2 dni jak podejrzewam. Na trekku mieliśmy wyliczone komplety gruzińskich baterii alkalicznych. Bywało różnie, 2-3 dni na komplecie.

Offline Mężczyzna roolez

• Miasto: Brodnica
  • Na forum od: 16.06.2011
« 10 Lip 2014, 21:24 »
hej!
Z przykrością stwierdzam, że jestem GPS-owym analfabetą...
Do rzeczy: kupiłem okazyjnie Garmina 60csx - również z myślą o BBT, bo ostatnio miałem problemy z nawigacją;
MapSource wymaga  jakiegoś kretyńskiego kodu, chociaż płytka jest oryginalna, chciałem dograć jakąś mapkę, co by pooglądać co i jak - nic z tego!

Zatem - co w zamian MapSource, jakiego programu używacie? Znajduję jakieś chaotyczne opisy w sieci różnych programów i właściwie stoję w miejscu! A może ktoś ma plik na Garmina z wcześniejszych edycji BBT i jakąś ludzkim językiem napisaną instrukcję jak to wgrać? Pisałem do Wilka, bo wiem, że miał ten model Garmina, ale pewnie jest w trasie, bo nie odpisuje.
Samo urządzenie jest sprawne, łączy się z komputerem, itd

Podpowiedzcie coś!

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 10 Lip 2014, 22:37 »
MS jest dostępny  wersji instalacyjnej zawsze razem z jakąś mapą. Woła o klucz do odblokowania mapy. Jeżeli dobrze pamiętam, już od dawna używam Basecamp, wystarczyło ignorować przy każdym uruchomieniu.
Moim zdaniem najprostsza metoda pozyskania Mapsource jest taka:
- instalujemy BaseCamp: http://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=4435
Następnie:
- instalujemy aktualizację Mapsource: http://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=209
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum