Autor Wątek: Słowacja-Czechy-Niemcy-Polska  (Przeczytany 1715 razy)

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Słowacja-Czechy-Niemcy-Polska
« 3 Lut 2013, 15:57 »
Witajcie!

Planuję wyprawę, która powinna mi i dziewczynie zająć miesiąc lub dwa. Planujemy 60-100km dziennie. Proszę o podzielenie się doświadczeniem i porady. Chcemy jak najwięcej po lesie i bocznych drogach. Nie chcemy dróg szybkiego ruchu i głównych arterii.

1)Polska - Wyruszamy z Łodzi. Jedziemy przez Tatry, maksymalnie po dolinach jak się da, bo ciężko wspinać się z bagażami. Jedna czy dwie większe wspinaczki nie zaszkodzą, ale jak najmniej. Jak należałoby się przez to pasmo przebić, by było płasko i jak najpiękniej?

2) Słowacja - tu kompletnie nie wiemy co warto zobaczyć..

3) Czechy. Tu na pewno Praga do zaliczenia, most Karola itd. Byłem tam już i są tam niepojęte tłumy, ale i tak fajnie będzie tam zajrzeć. Co jeszcze warto?

4) Niemcy. Tu na pewno Berlin i Pergamon Muzeum Co po drodze z Pragi do Berlina zobaczyć?

5) z Niemiec do Polski - Podobno jest jakaś ścieżka rowerowa wokół Bałtyku. Da się nią z Niemiec dostać na jakieś fajne miejsca nad polskim morzem?

Za wszelkie porady i sugestie z góry dziękuję. Zapraszam do dyskusji.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Słowacja-Czechy-Niemcy-Polska
« 3 Lut 2013, 16:06 »
hehe, witam znajomy nick :D
Na Czechy i Niemcy dobre rozeznanie daje OpenCycleMap, tylko trasy z dużymi numerkami (4 cyfry) w Czechach to zwykle szlak terenowy, czasem mocno.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 3 Lut 2013, 16:12 »
Przez Tatry to będzie Wam ciężko przejechać. Wolf był kiedyś na Rysach ale nie polecam iść jego śladem :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 3 Lut 2013, 17:37 »
Skoro macie tyle czasu, to poleciłbym zahaczyć o Kraj Sudecki w Czechach i później przełom Łaby.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 3 Lut 2013, 18:01 »
Ja proponuję przejrzeć panoramio, wikipedię i jakieś przewodniki typu Pascal... Ciężko jest wymieniać z głowy atrakcje na odcinku ponad tysiąca kilometrów, a z pewnością jest ich mnóstwo. Nikt wam charytatywnie trasy nie wytyczy. Sami musicie poświęcić temu chwilę...

Jest też druga opcja. Weźcie ze sobą coś z dostępem do internetu lub kilka przewodników i map i pojedźcie na żywioł. Ustalajcie trasę na bieżąco i cieszcie się wyjazdem. Jak zobaczycie coś ciekawego to szybka konfrontacja z przewodnikiem i voila.

PS Duże miasta z załadowanym rowerem to kiepski pomysł. Niewygodnie wspina się po hostelowych schodach na 4 piętro z sakwami i rowerem. Kiepsko też jak zostawimy rower załadowany sakwami pod muzeum na którego zwiedzenie trzeba przeznaczyć co najmniej kilka godzin.

• Wyprawy młodej pary
« 3 Lut 2013, 18:22 »
hehe, witam znajomy nick :D
Moja g900 została uceglona, ale korzystając z okazji dziękuję za dostarczanie softu do niej przez ładne kilka lat :)

Skoro macie tyle czasu, to poleciłbym zahaczyć o Kraj Sudecki w Czechach i później przełom Łaby.
Dziękuję za prodpowiedź. Oczywiście rozważę ;)

Ja proponuję przejrzeć panoramio, wikipedię i jakieś przewodniki typu Pascal... Ciężko jest wymieniać z głowy atrakcje na odcinku ponad tysiąca kilometrów, a z pewnością jest ich mnóstwo. Nikt wam charytatywnie trasy nie wytyczy. Sami musicie poświęcić temu chwilę...
 voila.

Na mazury było się łatwiej wybrać, bo dostaliśmy masę przewodników od naszej profesor geografii z liceum. Wyszukiwaliśmy fajne rzeczy. Teraz jesteśmy bez niczego. Rozumiem, że nie łatwo rzucić jakieś konkrety z głowy, ale jakieś ogólne wskazówki, must have itd. Np. to, że przez Tatry ciężko się przebić - o takie właśnie głosy mi chodzi, żeby chociaż wiedzieć między czym a czym tych atrakcji szukać. Dzięki za podpowiedź gdzie szukać atrakcji.

PS Duże miasta z załadowanym rowerem to kiepski pomysł. Niewygodnie wspina się po hostelowych schodach na 4 piętro z sakwami i rowerem. Kiepsko też jak zostawimy rower załadowany sakwami pod muzeum na którego zwiedzenie trzeba przeznaczyć co najmniej kilka godzin.
Duże miasta to dużo członków wormshowers itp. Rowery na pewno uda się u kogoś zaparkować. Może samochodowe parkingi strzeżone itd. Duże miasta to też duże możliwości. Poza tym jak taką wyprawę zorganizować bez załadowanych rowerów - chyba się nie da..
A spać będziemy pod chmurką i gwiazdką ::)
« Ostatnia zmiana: 3 Lut 2013, 18:29 wikrap1 »

Offline Drzewo

• Miasto:
« 3 Lut 2013, 20:25 »
Przez Tatry nie trzeba się przebijać. Ale musisz się liczyć z tym, że Czechy nie są zupełnie płaskie i prędzej czy później górki jakieś, mniejsze lub większe, będą.

• Wyprawy młodej pary
« 4 Lut 2013, 18:05 »
Przy planowaniu trasy uwzględnię z grubsza ukształtowanie terenu, żeby kilometrowy podjazd 50% się nagle nie objawił rowerzystom z sakwami i przyczepami ;D

Tak sobie teraz myślę żeby Słowację odpuścić i uderzyć od razu na Góry Stołowe i może Sowie - jakoś tamte górki obejrzeć i przez to trasa się nieco skróci i będzie więcej czasu na zwiedzanie i leniuchowanie nad morzem. Bo żeby dostać się na Słowację to tylko trzeba kombinować jak Góry ominąć, a nie ma tam nic aż tak nęcącego chyba.

• blog podróżniczy
« 4 Lut 2013, 18:11 »
Dla sporej części tutaj góry to "clue" wyjazdu :P Ważne, żeby mieć przełożenie mniejsze od 1 i to właściwie tyle jeśli chodzi o wymagania.

Offline Drzewo

• Miasto:
« 4 Lut 2013, 18:20 »
wikrap1: Czuję, że spodobałoby Ci się na Węgrzech.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 4 Lut 2013, 18:25 »
Jak szukasz płaskiego, to Czech powinieneś zdecydowanie unikać.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 4 Lut 2013, 19:09 »
Odpuścić góry :o  dżizas......adminy powinni wykasować ten post  ;D
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

• Wyprawy młodej pary
« 4 Lut 2013, 19:44 »
Góry uwielbiam na MTB. Ścigałem się pare sezonów..

Współtowarzyszka jednak woli płaskie, więc szukam kompromisu - bez morderczych podjazdów, ale żeby klimat gór poczuć ;) Dochodzi też kwestia bagaży. Z załadunkiem jednak nie śmiga się 50km/h na krętych zjazdach, nie ma już takiej ekstremalnej zabawy. Pozostają piękne widoki i łagodniejsze szlaki.

spodobałoby Ci się na Węgrzech.
Jakie powiedzmy najważniejsze atrakcje tam proponujesz? Trochę by to wydłużyło trasę.

Jak szukasz płaskiego, to Czech powinieneś zdecydowanie unikać.

Przyjrzę się mapom. Jak będzie troszkę pagorków to nie zaszkodzi, ale jak będzie zbyt dużo przewyższeń to dziewczyna mnie udusi i będę musiał ją wciągać na górę :P
« Ostatnia zmiana: 4 Lut 2013, 19:55 wikrap1 »

• blog podróżniczy
« 4 Lut 2013, 19:49 »
Z załadunkiem jednak nie śmiga się 50km/h na krętych zjazdach,
Nie? Cholera.... :D

Jak będzie troszkę pagorków to nie zaszkodzi, ale jak będzie zbyt dużo przewyższeń to dziewczyna mnie udusi i będę musiał ją wciągać na górę
Zawsze możesz skończyć jak Wax, z dwoma bagażnikami i przyczepką, a dziewczyna na lekko. Mnie bardziej męczą pagórki niż jeden konkretny podjazd, ale co kto woli.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 4 Lut 2013, 19:53 »
Można zahaczyć zamiast Słowacji. Jakie powiedzmy najważniejsze atrakcje tam proponujesz?

To, wydaje mi się, była ironia Leśnego z tymi Węgrami.  ;)

Węgry są płaskie z nielicznymi wyjątkami i raczej dla rowerzysty nudne (tzn. moge tez się mylić - potraktowałam je tranzytowo zupełnie) Ładny był Tokaj, przypuszczam że Budapeszt tez robi wrażenie, ale stolicę chętnie bym zwiedzała bez roweru.
Jeżeli jest wybór Słowacja - Węgry - to jednak Słowacja:) Zdecydowanie.

A moze zachęcić dziewczynę do gór w ten sposób, by robić krótsze, a jednak pagórzaste odcinki? I tak, powolutku, może nabrałaby smaka na góry? Czy zupełnie się nie da? Zwłaszcza że śpicie "pod chmurką i gwiazdką", więc własciwie długośc odcinków trasy zależy głownie od Was...
« Ostatnia zmiana: 4 Lut 2013, 20:00 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum