Autor Wątek: Słowacja-Czechy-Niemcy-Polska  (Przeczytany 1716 razy)

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Odp: Słowacja-Czechy-Niemcy-Polska
« 4 Lut 2013, 19:59 »
Właściwie skoro Węgry są pod Słowacją to jak już byłoby jedno i drugie chyba że Słowację przebyłbym pociągiem xD No to jak nuda to nie kontynuuję wątku.
Nie? Cholera.... :D
Może mamy inne wyobrażenie krętego zjazdu. Z dwukołową przyczepką 200L i sakwami na cienkich oponkach nie poszaleję jak na 11kg MTB z czołgowymi gumami ;)

Zawsze możesz skończyć jak Wax, z dwoma bagażnikami i przyczepką, a dziewczyna na lekko. Mnie bardziej męczą pagórki niż jeden konkretny podjazd, ale co kto woli.

I tak się chyba zanosi, że ona tylko sakwy na lekkie rzeczy i koszyczek z przodu ;D Jak coś się nie zmieści to jeszcze mam dla niej przyczepkę a'la Bob Yak ale to już chyba przesada.
A moze zachęcić dziewczynę do gór w ten sposób, by robić krótsze, a jednak pagórzaste odcinki? I tak, powolutku, może nabrałaby smaka na góry? Czy zupełnie się nie da? Zwłaszcza że śpicie "pod chmurką i gwiazdką", więc własciwie długośc odcinków trasy zależy głownie od Was...

Wtedy trzeba więcej czasu poświęcić górom a mniej objeżdżaniu reszty. Można. Właśnie tak myślałem, by jednak skracać tę pętlę i kierować się przez Góry Stołowe i tamte okolice od razu Do Pragi i po drodze cośtam. Potem Berlin i coś po drodze, stamtąd nad morze. Tak ogólnie rozmyślam.

« Ostatnia zmiana: 4 Lut 2013, 20:10 wikrap1 »

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 4 Lut 2013, 20:17 »
4) Niemcy. Tu na pewno Berlin i Pergamon Muzeum Co po drodze z Pragi do Berlina zobaczyć?

Jeżeli planujecie zwiedzać Berlin, to ja gorąco polecam do wyboru: Akwarium w berlińskim zoo (urywa tyłek), nam zleciały 4,5 godziny; Muzeum Techniki (tez killer czasowy, siedzielismy tam 6 godzin) - obu naraz w jeden dzień sie nie da. I jeśli nie tylko top ten Waszym priorytetem, to też polecam wizyte na byłym lotnisku Tempelhof. Świetne miejsce, oddane ludziom do zabawy; byłam oczarowana klimatem: rowerzyści, wrotkarze, biegacze, grillownicy, wielbiciele modeli samolotów - zamiast kolejnej porcji supermarketów...
No i może to oczywista oczywistość, ale jednak Miejsce Pamięci Muru Berlińskiego przy Bernauer Straße warto zobaczyć.

Co do Pragi, jesli nie jestescie tam juz oblatani - to polecam zajrzeć do Mariusza Szczygła:
http://www.mariuszszczygiel.com.pl/398,praha
Planując zwiedzanie Pragi inspirowałam się tymi tekstami i nie żałowałam.:)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 4 Lut 2013, 20:21 »
'Wyprawa bez gór, to jak rower bez kół" ;D
Chcesz się na plaży wylegiwać :D
Plaża to dopiero płaska jest.
wikrap1: Czuję, że spodobałoby Ci się na Węgrzech.
Dlaczego Węgry uważacie za płaskie?
Północne Węgry, to spore górki- pagórki, Tokaj - góra, Miszkolc(warto zobaczyć)- góry,  Budapeszt też na wzgórzach jest położony. To są stereotypy!
O Polsce też można powiedzieć że płaska, mając na myśli Wielkopolskę.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 4 Lut 2013, 20:22 »
Może mamy inne wyobrażenie krętego zjazdu. Z dwukołową przyczepką 200L i sakwami na cienkich oponkach nie poszaleję jak na 11kg MTB z czołgowymi gumami
Nie trzeba mieć 100% bagażu zawsze przy sobie. Można sobie zrobić bazę i stamtąd uderzyć na szlak pieszy/mtb/BIGa. Bo Czechy mają pod tym względem dobrą bazę na teren.

No i nie oszukujmy się, ale na pojedynczym wyjeździe wszystkiego się nie zobaczy, trzeba pozbierać atrakcje, obowiązkowe punkty programu i jakoś to wyważyć.

My home is where my bike is.

• Użytkownik forum
« 4 Lut 2013, 20:30 »
Wikarp, uważam że jesteś naprawdę bardzo w porządku, że bierzesz pod uwagę w planowaniu to, co będzie sie podobać towarzyszce i jej kondycję. Ale i tak mam nadzieję, że uda się ją trochę do gór przekonać.  :D Byle by nie zniechęcić. Jeżdżąca partnerka to skarb, wcale nie tak łatwo znaleźć. :)

• Wyprawy młodej pary
« 4 Lut 2013, 20:41 »
na pojedynczym wyjeździe wszystkiego się nie zobaczy, trzeba pozbierać atrakcje, obowiązkowe punkty programu i jakoś to wyważyć.
No niestety.. Ale ważne, że cośtam się zobaczy ;)

martwawiewiórka - Dziękuję za porady. Twoje posty dużo wnoszą :D
Na razie stanęło, że może pozwoli przejechać przez Sudety i tam zobaczymy jak wyjdzie, do kilku dni może się uda. A potem dalej, w bardziej płaskie krainy.
Jeżdżąca partnerka to skarb, wcale nie tak łatwo znaleźć.
I dlatego trzeba też uwzględniać jej preferencje, drugiej takiej można nie spotkać ;)

Co to tej kondycji - jechaliśmy czerwonym szlakiem na Nidzicę to narzekała, że pod górę. No ale miała jeden blat na korbie i miejski rower. Może jak jej podaruję korbę z młynkiem 11T to zmieni zdanie na góry, jak rower będzie sam się powoli piął pod górę. Miejmy nadzieję. Wtedy dłużej zabawię w pasmach górskich. No a jak będzie narzekać, to po prostej na Czechy ;)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 4 Lut 2013, 21:09 »
Podaruj rower z lekkimi przełożeniami i naucz ich używać. Wybierzcie się na jakieś fajne górki blisko domu. Ja też nie jestem miłośniczką gór i podjazdów, a w zeszłym roku byłam w Bieszczadach, 2x w Sudetach i 26 dni w Norwegii po fiordach jeździłam. Da się nawet nie lubiąc podjazdów, a wcale ich nie unikałam! Ułóż trasę tak, by była naprawdę widokowa - to zachęca. Jak miałam pogodę do bani i jechałam w chmurach to mnie to strasznie irytowało - namęczyłam się a i tak nic nie widać - po co?! Z kolei przy słonecznej pogodzie widokowe trasy są fantastyczne! Można się co chwilę zatrzymywać i gapić się, gapić i gapić... A że się człowiek namęczy... coś za coś.

• Wyprawy młodej pary
« 4 Lut 2013, 21:15 »
Miejmy nadzieję, że też takiego bakcyla podłapie :D Może szeroka gama przerzutek załatwi sprawę. Będzie epicko. Nie mogę się doczekać.. Tylko jeszcze matury trzeba zdać, zarobić na jedzenie i takie tam pierdoły.. ;D

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 4 Lut 2013, 22:21 »
Na początku wyprawy po Norwegii zdychałam na każdej najmniejszej górce. Wyprzedzający mnie rowerzyści pytali, czy nic mi nie jest i dziwili się, czemu prowadzę rower zamiast jechać ;) Za to kilka tygodni później to ja wyprzedzałam innych rowerzystów 8)

Pogoda w górach wiele zmienia, ale Wy pogody nie zmienicie ;) Dlatego według mnie kluczowe są przerzutki. Szczerze mówiąc na miejscu Twojej dziewczyny po jednej wycieczce z podjazdami na rowerze miejskim z "jednym blatem na korbie" pewnie nie dałabym się więcej namówić na żadną wycieczkę ;) Załatw jej wygodny rower z dobrymi przerzutkami, a jeszcze skończy się na tym, że to ona będzie Ci wozić bagaże :P

• Użytkownik forum
« 4 Lut 2013, 22:32 »
Co to tej kondycji - jechaliśmy czerwonym szlakiem na Nidzicę to narzekała, że pod górę. No ale miała jeden blat na korbie i miejski rower

:o
I tak jest niezła. Ja bym walnęła ten rower z hukiem i poszłabym w pieruny!

jak będziecie mieć trasę choćby z grubsza, to podaj, wtedy na pewno ludzie Ci pomogą, jak będzie trochę bardziej skonkretyzowana.

Sudety powiadasz, ale jakie Sudety? Coś w polskich Sudetach będe pewnie mogła doradzić. Pewnie nie ja jedna...Na pewno np. przejazd Autostradą Sudecką (jeżeli byłby Wam po drodze) - jest bardzo malownicza, i wbrew nazwie jest tam bardzo niewielki ruch samochodowy.
« Ostatnia zmiana: 4 Lut 2013, 22:46 martwawiewiórka »

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 4 Lut 2013, 22:38 »
I tak jest niezła. Ja bym walnęła ten rower z hukiem i poszłabym w pieruny!
;D

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 4 Lut 2013, 22:41 »
Dlaczego Węgry uważacie za płaskie?
Północne Węgry, to spore górki- pagórki, Tokaj - góra, Miszkolc(warto zobaczyć)- góry,  Budapeszt też na wzgórzach jest położony. To są stereotypy!
W porównaniu z sąsiadami są bardzo płaskie... Miskolc ze swoimi zalanymi wodą jaskiniami jest bardzo ciekawym miastem. Debreczyn również warty uwagi. A co do Gór Bukowych, okolic Budapesztu i północnych rubieży to są to wyjątki potwierdzające regułę.

Przypomniało mi się teraz: płaska i łatwa jest trasa wzdłuż Dunaju. Bogata infrastruktura rowerowa (ścieżki, sklepy, knajpki, pola namiotowe) i trochę zabytków.
Jest sporo relacji z wyjazdów wzdłuż dolin rzek Austrii i Niemiec. Jeśli Twoja kobieta nie czuje się pewnie z sakwami strzałem w 10 była by wyprawa wzdłuż rzek. W każdej chwili jak wam się znudzi lub uznacie, że jest "za lekko" będziecie mogli odbić od rzeki i wjechać w bardziej pofałdowany teren.
W rowertourach były relacje z wycieczek wzdłuż Dunaju, doliną Mozeli i Renu. Przejrzyj.

• Wyprawy młodej pary
« 2 Sie 2013, 22:11 »
Serdecznie wam dziękuję za wszystkie porady.

Ostateczny kształt (przybliżony) https://maps.google.pl/maps/ms?msid=202816829437167204946.0004df481220e8ebd333f&msa=0 Jedziemy zgodnie ze wskazówkami zegarka.

Jutro jeszcze naprawa przyczepki, która się rozleciała i o 10.00 wyjeżdżam z dziewczyną i kolegą. Kolega odłącza się przy granicy z Czechami ;)

Jeżeli będzie czas i chęci, to będzie prowadzony dzienniczek na www.mawi245.cba.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum