Autor Wątek: Ortlieb + Tubus Tara  (Przeczytany 3059 razy)

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
Ortlieb + Tubus Tara
« 30 Gru 2008, 23:13 »
Dotarły już sakwy Ortlieba (rollery).
Z tylnymi problemu nie miałem, zsunąłem nieco górne haczyki, dolny ustawiłem tak, że zahacza o środkowy pręt bagażnika i jest OK.
Ale mam małą zagwozdkę z przednimi. Jak bym nie kombinował, to coś mi za bardzo lata.
Próbowałem googlać, ale nie znalazłem żadnej takiej fotki.
Dlatego też prosiłbym kogoś, kto ma taki właśnie zestaw (Ortlieb i bagażnik przedni Tubusa) o podrzucenie fotki z zamocowaną JEDNĄ sakwą co bym mógł podejrzeć jak są ustawione haczyki (głównie dół, ale w przypadku bagażnika przedniego, to i górę można różnie zaczepić).

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Ortlieb + Tubus Tara
« 31 Gru 2008, 11:26 »
czesc
Ania ma ma taki sam zestaw i ... gdy sakwy sa zaladowane to nic nie lata :-)
fakt ze jest luz na hakach, ale obciazenie to zalatwia.
pozdr
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
Ortlieb + Tubus Tara
« 31 Gru 2008, 14:50 »
masz na myśli dolne haki ?
to fakt ...
myślę ze co jak co ale Tara jest raczej do nowych ortleibow :-)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
Ortlieb + Tubus Tara
« 31 Gru 2008, 15:04 »
to fakt ... choc my nawet mamy sakwy VauDe i te to maja dziwaczne haki .. jak by  zapinane do gory - trzeba lekko podciagnac sakwy zeby sie haki zakleszczyly - nie powiem ile razy sie odpinaly :/ - na szczescie sakwy i tak nie spadna ...

ale co stare haki ortlieba to stare haki ortleiba :-)
niemiecka solidnosc :-)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
Ortlieb + Tubus Tara
« 31 Gru 2008, 19:10 »
Widzę, że wątek się rozwija, a ja nie mogłem z pracy dać głosu :-)

@robb (1):
Skoro dysponujecie takim zestawem, to możnaby prosić o fotkę z założoną sakwą taką, żeby było widać jak są haki?

mała definicja:
H = górny hak będący bliżej tyłu roweru
@robb (2):
Głównie chodzi o dolny haczyk, choć górę można zaczepić w dwóch miejscach i się zastanawiam, czy to ma jakieś znaczenie, czy H będzie z punktu widzenia spawu na bagażniku bliżej tyłu , czy też bliżej przodu (w drugim wariancie żaden hak nie jest w tej części między spawem a końcówką poziomej rurki).

@Michał Wolff:
Poszedłem za Twoją radą i kupiłem pomarańczowe sakwy w globetrotter.de więc mam mocowanie QL1 i dolny hak jest obrotowy.

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Odp: Ortlieb + Tubus Tara
« 3 Mar 2024, 22:42 »
Cześć,

Przez ostatnie 4 lata jeździłem na rodzinne wyprawy, z grubsza z takim zestawem jak na zdjęciu poniżej. W tym roku najmłodsza córka nie wciśnie się już w przyczepkę, która zresztą została sprzedana na jesieni.

Z tyłu zamiast przyczepki będę miał podczepiony hol, który niestety koliduje z bagażnikiem Tubus Logo Evo oraz z sakwami Ortlieb Back Roller Plus. Bagażnik wymieniłem na Iberę, dzięki czemu hol nie obciera już o dolne mocowanie bagażnika. Niestety sakwy nadal ocierają o hol.

Zastanawiam, się czy nie przemienić sakw tak by te Back Rollery były z przodu a mniejsze Gravel Packi z tyłu. Jak tak zamontuję zestaw to jest ok i nic nie koliduje. Zastanawia mnie tylko jak z tym się będzie jechało. Z pewnością będzie się gorzej skręcać. Postaram się cięższe rzeczy przerzucić na tył, mimo to Back Rollery i tak mogą być problemem.

I tu pytanie, czy ktoś z Was jeździł na wyprawy w takiej konfiguracji? Lub z dwoma kompletami dużych sakw? Może jakieś rady lub uwagi co do takiej konfiguracji?

Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 4 Mar 2024, 11:34 »
Ja jeźdżę tak z rodziną. Sakwy ortlieb dużę z przodu i z tyłu.
A jak hol koliguje z bagaznkiem? Bo nie rozumiem. Pokaż mi na foto lub zadzwoń bo numer masz.
Chyba że masz niżej sakwy w modelu logo to może coś tam na dole haczy?

Czy tylko wtedy gdy go wieszasz jak nie holujesz?

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
« 4 Mar 2024, 16:57 »
Hej, porozmawialiśmy, ale odpowiem też tu. Problem z holem jest podczas holowania i tylko w specyficznej sytuacji. Chodzi o  momenty gdy jedzie się po terenie gdy mój rower razem z holowanym rowerem tworzą literkę V... czyli mój rower już podjeżdża w górę a córki rower jeszcze zjeżdża wtedy widełki holu podnoszą się i kolidują z bagażnikiem. Po łaskim nie ma problemu.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum